Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Tipurile de aditivi folosiți în construcții. De ce este mai eficient betonul aditivat

Tipurile de aditivi folosiți în construcții. De ce este mai eficient betonul aditivat

Se încarcă...
3402 vizualizări

Aditivii sunt folosiți în construcții fie în industria vopselelor, fie pentru a îmbunătăți adeziunea sau pentru a accelera întărirea betonului. Construcții faimoase, ca turnul The Shard din Londra sau Burj Khalifa din Dubai, au la baza structuri de beton realizate cu aditivi de beton de ultimă generație.

În realizarea construcțiilor care au nevoie de rezistență îndelungată – grinzi pentru cai ferate și poduri, tuburi de canalizare, clădiri – folosirea aditivilor este esențială, betonul aditivat având calități superioare.
Aditivii sunt soluții adăugate la prepararea betonului (alături de ciment, apă, agregate), înainte sau în timpul omogenizării, cu scopul îmbunătățirii proprietăților acestuia. Alegerea aditivului potrivit trebuie să țînă cont de condițiile meteorologice din timpul lucrărilor de construcții, existând soluții rezistente la temperaturi foarte scăzute sau, dimpotrivă, aditivi recomandați pentru vremea caldă.


Cât de eficient este un aditiv depinde nu doar de calitatea acestuia, ci și de dozajul folosit în amestecul pentru obținerea betonului, conform recomandărilor producătorilor.

Tipuri de aditivi

• Aditivii reducatori de apă
Aditivii reducători de apă sunt utilizați pentru reducerea cantității de ciment și de apă necesare la obținerea betonului și pentru a crește nivelul de tasare. Folosind acest tip de aditivi, cantitatea de apă este diminuată cu 5-10%. Un dezavantaj este faptul că durata în care betonul poate fi prelucrat se scurtează astfel, fiind necesară o punere în opera mai rapidă decât în cazul betonului neaditivat.

• Aditivii întârzietori de priză
Priza pastei de ciment poate fi întârziată prin adăugarea unui astfel de aditiv, procedeu util atunci când se betonează la temperaturi ridicate, care determina scurtarea timpului normal de priză. Aditivii intarzietori de priză au și rolul de a preveni îmbinările neconsolidate.
Spre deosebire de aditivii reducători de apă, acești aditivi prelungesc perioada în care betonul se menține proaspăt și poate fi transportat și folosit.
• Aditivii acceleratori de priză
Acești aditivi accelerează priza și întărirea betonului și sunt utili atunci când sunt necesare lucrări rapide, sau în timpul iernii, la temperaturi variind între -2 și -4 grade Celsius, când pot fi folosiți alături de soluții anti-îngheț. Acceleratorii oferă posibilitatea finisării suprafeței betonului la scurt timp după turnare.
Cel mai cunoscut aditiv pentru accelerarea prizei, folosit vreme îndelungată, este clorură de calciu, dar în ultimii ani au fost dezvoltate o serie de soluții moderne și mai eficiente.
• Aditivii plastifianți
Atât aditivii plastifianti, cât și cei superplastifianti sunt, de fapt, aditivi reducători de apă cu acțiune mai puternică, scopul fiind obținerea unui beton cu nivel de tasare mare, ușor de prelucrat și turnat.
Aditivii plastifianti sunt utili la producerea betonului fluid, pentru o perioada de timp redusă.
• Aditivii superplastifianți
Acest tip de aditiv, solubil în apă, reduce semnificativ cantitatea de apă folosită la obținerea betonului, într-o măsură chiar mai mare decât aditivii plastifianți (cu 25-35% mai puțină apă) și asigură dezvoltarea unei rezistențe mecanice ridicate.
Costurile aditivilor superplastifianți sunt mai mari, determinate și de alte avantaje pe care le prezintă aceștia, cum ar fi faptul că sunt disponibili în diverse variante, optimizate în funcție de tipul lucrărilor de construcții.

Avantajele folosirii aditivilor în construcții

Utilizarea aditivilor aduce câteva avantaje importante, dintre care cele mai cunoscute sunt:
• îmbunătățirea caracteristicilor betonului
• creșterea rezistenței lucrărilor în care au fost folosiți aditivi de beton
• menținerea calității betonului în timpul omogenizării, transportului și punerii în operă, indiferent de temperaturile de afară
• optimizarea costului construcțiilor

Costurile aditivilor pentru beton

Prețul aditivilor variază în funcție de tipul acestora și de cantitatea necesară, însă utilizarea lor poate aduce economii la buget, prin eliminarea, de exemplu, a costului energiei necesare pentru compactare.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360