Amenajarea unei locuințe pentru închiriere - Sfaturi practice pentru proprietari

Amenajarea unei locuințe pentru închiriere - Sfaturi practice pentru proprietari

Închirierea unei locuințe pe care o ai în proprietate îți poate aduce un venit constant și substanțial. Însă, pentru a te asigura că va fi mereu ocupată de chiriași, va trebui să depui un efort considerabil pentru a o amenaja corespunzător.

Rezultatul pe care trebuie să-l urmărești este acela de a crea un spațiu atractiv pentru orcine îi calcă pragul. Ține cont de faptul că vor dori să închirieze oameni de toate vârstele, cu orizonturi culturale diverse și, evident, cu gusturi și nevoi diferite.

Principala întrebare pe care trebuie să o pui atunci când amenajezi o locuința pentru închiriere este: cum faci să satisfaci așteptările tuturor posibililor chiriași?

Amenajarea unei garsoniere pentru închiriat

Din fericire, îți poți categorisi „publicul țintă” în funcție de mărimea locuinței. În cazul în care ai în proprietate o garsonieră, majoritatea solicitanților vor fi probabil tineri, de obicei studenți sau, cel mult, cupluri necăsătorite. De aceea, în amenajarea garsonierei poți să fii puțin mai creativ cu design-ul.

Stilurile moderniste și minimaliste sunt ceea ce cauți dacă vrei să adopți un ton neutru, dar nu te feri nici de stiluri precum retro, loft sau shabby chic. Totuși, nu folosi culori țipătoare și încearcă să menții tonuri neutre.

Dacă ai posibilitatea, nu alege mobilă de culoare asemănătoare lemnului, deoarece aceasta va arăta demodat și va fi mai greu de asortat cu alte accesorii. Indicat este să mergi pe gri, bej, alb sau negru (deși cu cea din urmă nuanță trebuie să ai multă grijă, pentru a nu micșora vizual spațiul).

Piesa centrală a camerei va fi în mod obligatoriu o canapea extensibilă, iar un alt element necesar este biroul. Mulți tineri din ziua de azi nu se mai uită la televizor, dar va trebui să te asiguri că abonamentul de internet este plătit la zi.

În baie poți înlocui cada cu o cabină de duș, pentru a lasa spațiu pentru lucruri mai importante precum mașina de spălat. Pe lista electronicelor și electrocasnicelor pe care ar trebui să le pui la dispoziție se află și: frigiderul, cuptorul cu microunde, aparatul de aer condiționat, dar și un router wireless.

Chiar dacă pare contraintuitiv, nu trebuie să încerci să creezi prea multe spații de depozitare într-o garsonieră pentru tineret. Un șifonier și o bilioteca sunt suficiente pentru camera de zi, iar bucătăria nu trebuie să aibă un exces de dulapuri și corpuri suspendate. Dacă ai suficient spațiu, poți încerca să pui un dulap suplimentar pe hol.

Ideal este să păstrezi garsoniera aerisită și să îi oferi chiriașului posibilitatea de a o amenaja și colora după gusturile sale. În același timp, ține cont și de faptul că nu va rămâne tot restul vieții în această garsonieră, așa că impune câteva limite asupra modificărilor pe care le poate face. Altfel, vei fi nevoit să reamenajezi din nou locuința pentru următorul chiriaș.

Amenajarea unui apartament pentru închiriat

Dacă garsonierele vor fi închiriate în special de tineri, apartamentele de două sau trei camere vor fi căutate mai ales de cupluri căsătorite, care au deja copii sau cel puțin plănuiesc unul. Astfel, dacă ești proprietar de apartament ar trebuie să nu încerci să faci prea multe experimente cu design-ul. Cel mai sigur este să mergi pe modernitate, dar și pe simplitate.

La amenajare folosește culori calde, primitoare și nu te feri nici de zone de accent. De exemplu, o canapea roșie în living poate avea un efect spectaculos dacă știi cum să-i temperezi intensitatea cu alte piese de mobilier. Decorațiuni precum perdele, draperii și covoarele sunt importante pentru a face apartamentul să pară plin.

Nu este indicat să pui de acum tablouri sau alte decorațiuni pe pereți, deoarece nu cunoști gusturile chiriașilor, însă este important să le permiți lor să poată găuri pereții pentru a-i decora cum doresc. Pereții de culoare albă imaculată pot crea o senzație rece, așa că poți avea în vedere să îi mai adaugi un strat de lavabilă în care să combini albul cu bejul. De asemenea, poți crea un efect spectaculos prin realizarea unui perete de accent, de o culoare cuminte precum verde sau vișiniu.

Dormitorul este o încăpere căreia trebuie să-i acorzi multă atenție, iar patul trebuie să pară spațios și confortabil, motiv pentru care este indicat este să alegi un model cu o tăblie supradimensionată. Pe lângă șifonier, o comodă în plus pentru haine va fi apreciată. Dacă apartamentul este dotatat cu o debara, poți amenaja în cadrul ei un dressing.

Dacă ai un apartament de trei camere, ai opțiunea de a amenaja una dintre ele că pe o camera de pentru copii. Folosește un pat de o persoană, un șifonier, câteva dulapuri suspendate și un birou mic, toate vopsite în culori vesele. Desigur, nu toate cuplurile (căsătorite sau nu) plănuiesc să facă imediat copii, așa că poți lăsa amenajarea acestei camere la voia chiriașilor.

Bucătăria ar trebui să fie complet utilată și cu foarte multe spații de depozitare. Pe lângă frigider și mașina de gătit cu gaz, o mașină de spălat vase ar putea fi foarte apreciată de viitorii chiriași. Indiferent de culoarea mobilei, faianța din bucătărie ar trebui să fie în culori calde precum portocaliu, galben, maro roșiatic sau chiar verde crud. Dacă ai deja o faianță de culoare neutră, încearcă să înveselești camera cu ajutorul perdelelor colorate.

Pentru faianța din baie poți folosi culori pastel, dar și jocuri de albastru. Dacă această camera e suficient de încăpătoare, poți monta pe pereți dulapuri suspendate pentru și mai mult spațiu de depozitare.

Utilitățile necesare sunt aceleași că în cazul garsonierei, cu mențiunea că televizorul devine acum un element care nu ar trebui să lipsească. Reține că, spre deosebire de garsonieră, când amenajezi un apartament îți dorești să creezi un spațiu care să fie locuit un timp cât mai îndelungat.

te-ar mai putea interesa

Intretinerea unei mese din lemn de tek Intretinerea unei mese din lemn de tek
Mobila din lemn de tek este preferata, de obicei, pentru spatiile deschise, datorita rezistentei sale la manifestarile meteorologice. Daca mobila din lemn de tek este lasata afara in timpul iernii far...
citește mai mult
Ghid util pentru amenajarea unei bolte de trandafiri - reguli de urmat și idei pentru inspirație Ghid util pentru amenajarea unei bolte de trandafiri - reguli de urmat și idei pentru inspirație
Protejarea trandafirilor pe timpul iernii – în sezonul rece trebuie să folosești ramuri de brad, paie tocate sau o folie de protecție antiinghet cu care să acoperi lăstarii trandafirilor &...
citește mai mult
Amenajarea locului de joacă în curte - Idei practice Amenajarea locului de joacă în curte - Idei practice
Copiii trăiesc nu doar în lumea reală, ci și într-un univers vast unde limita e doar imaginația lor. În acest univers, joaca este singura activitate care merită consumul de energie....
citește mai mult
5 sfaturi pentru biroul unei femei care lucrează de acasă 5 sfaturi pentru biroul unei femei care lucrează de acasă
Dacă ești liber profesionistă și lucrezi de acasă sau ai o slujbă care îți permite să alegi zile în care să lucrezi din intimitatea căminului tău, va trebui să îți amenajezi un birou...
citește mai mult
40+ Idei practice și creative pentru amenajarea insulei de bucătărie 40+ Idei practice și creative pentru amenajarea insulei de bucătărie
Insula de bucătărie este un element practic în bucătărie, dar și un element de design care oferă încăperii un aer deosebit. Acestea se potrivesc cel mai bine într-o bucătărie de tip...
citește mai mult
Amenajarea unei locuințe mici: sfaturi pentru amenajarea fiecărei încăperi și greșeli de evitat Amenajarea unei locuințe mici: sfaturi pentru amenajarea fiecărei încăperi și greșeli de evitat
Un apartament sau o casă de mici dimensiuni poate reprezenta o provocare, în ceea ce privește amenajarea. Cu toții ne dorim ca, prin amenajare, să ne transformăm locuința într-un cămin, ac...
citește mai mult