Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Avantaje și dezavantaje când alegi un brad natural sau artificial - cum faci alegeri inspirate

Avantaje și dezavantaje când alegi un brad natural sau artificial - cum faci alegeri inspirate

Se încarcă...
1138 vizualizări

Pe lista lungă cu cele necesare pentru sărbătorile de iarnă se află și bradul de Crăciun. Dacă nu ești decis ce să alegi, adică un brad natural (tăiat ori la ghiveci) sau unul artificial, îți va fi util să iei în calcul avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre cele două opțiuni, astfel încât, oricare ar fi alegerea finală, aceasta să fie cea mai potrivită pentru tine și cei dragi.

În continuare, ți-am pregătit un scurt ghid cu informații practice, pentru ca opțiunile tale să fie valoroase atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.

Tipuri de brad natural și cum îl păstrezi proaspăt

O primă categorie este cea a brazilor care sunt cultivați în pepiniere, cu scopul de a fi tăiați, în momentul în care ating înălțimea potrivită. De la stadiul de sămânță până la bradul de Craciun care îți aduce magia sărbătorilor de iarnă în căminul tău, pot trece 4-5 ani, pentru cei mai mici de un metru și jumătate, și 8-12 ani, pentru cei care au doi metri sau peste.

Pomii naturali tăiați pot sta în casă peste două săptămâni. Prospețimea lor va dura mai mult dacă sunt așezați departe de sursele de căldură. În final, după ce trec sărbătorile, pot fi tocați și puși în lada de compost.

Există și brazi în ghiveci care pot fi plantați, după perioada în care poposesc în casă. De regulă, îngrijiți corect, aceștia pot fi aduși în interior și decorați pentru Crăciun chiar și doi ani la rând, înainte de a fi puși definitiv într-un loc potrivit.

Brazii în ghiveci nu pot sta în casă mai mult de 10-14 zile și au nevoie de condiții adecvate. Astfel, brazii în ghiveci au nevoie de:

  • o temperatură mai mică de 20 de grade în casă;
  • udare zilnică și pulverizări de apă pe coroană;
  • decorare cu grijă, cu podoabe ușoare;
  • protejarea vârfului, pentru că ruperea acestuia oprește creșterea;
  • aclimatizare, prin menținerea lui câteva zile într-un loc unde nu sunt mai mult de 4-6 grade, atât înainte de a fi aduși în casă, cât și după. 

Brazii în ghiveci sunt de două tipuri, între care există diferențe:

  • crescuți direct în ghivece - sunt mai scumpi, dar, îngrijiți corect (trebuie transplantați într-un vas mai mare și fertilizați), pot fi utilizați ca pom de Crăciun doi-trei ani;
  • transplantați din pepiniere - sunt mai ieftini și mai delicati, pentru că au trecut printr-un transfer din sol în vasul suport și trebuie plantați într-un loc definitiv, în februarie - martie.

La Brico Dépôt găsești toate soluțiile practice și creative ca să-ți pui în practică ideile de amenajare pentru Crăciun și să ai un decor așa cum ai visat. Indiferent că optezi pentru brazi naturali sau artificiali, decorațiuni sau ghirlande, coronițe, instalații luminoase de interior sau exterior ori alte elemente care să te inspire și să-ți completeze armonios căminul, acestea sunt mereu disponibile într-o multitudine de variante ce răspund tuturor nevoilor. De asemenea, ai posibilitatea de a comanda online sau direct din magazin și de a-ți organiza eficient resursele financiare, pentru că poți alege produse durabile și sustenabile, la prețuri avantajoase.

brazi naturali

Avantajele și dezavantajele bradului natural

Poți opta pentru brazi naturali din motive variate, pentru că un astfel de conifer îți oferă o mulțime de avantaje. Nu se poate omite, însă, faptul că există și anumite dezavantaje, pe care e bine să le iei în calcul. Punem în balanță ambele aspecte, pentru a te putea decide ușor dacă vei alege sau nu un brad natural pentru sărbători.

Principalele avantaje ale unui brad natural sunt:

  • tradiția și simbolistica asociată cu bradul proaspăt și verde;
  • parfumul inconfundabil al acestuia;
  • lipsa necesității de a-l monta, demonta și depozita în extrasezon;
  • posibilitățile multiple de reciclare.    

Bine de știut:

Bradul natural este ecologic, atâta vreme cât provine din pepiniere și din culturi sustenabile, iar comerțul este desfășurat în condiții legale și corecte. În plus:

  • până în momentul tăierii, este sursă de oxigen;
  • în perioada de creștere, un singur pom poate absorbi o tonă de dioxid de carbon;
  • după utilizare va intra rapid în circuitul natural, putând fi transformat în compost;
  • după tăiere, în locul unui brad este plantat un altul;
  • brazii din pepiniere nu au nevoie decât de cantități foarte mici de fertilizatori și pesticide;
  • cultivarea și comerțul brazilor naturali susțin economia.  

Principalele dezavantaje ale bradului natural:

  • pentru achiziția și debarasarea de bradul natural sunt necesare costuri anuale;
  • cel în ghiveci nu poate sta în interior decât un timp limitat și are nevoie de îngrijire zilnică, iar cel tăiat rezistă 30-40 de zile, înainte de a se usca;
  • poate prezenta risc de incendiu, alergii, ca urmare a ciupercilor și mucegaiurilor care se dezvoltă pe acesta;
  • poate avea un nivel ridicat de pesticide toxice care se evaporă în aerul din interior, dacă nu provine din culturi ecologice;
  • acele de brad provoacă mizerie în casă;
  • adesea, bradul natural este asimetric;
  • transportul până acasă poate fi complicat. 

Cum alegi bradul natural tăiat

Recoltarea pomilor pentru Crăciun se face la finele lui noiembrie - începutul lui decembrie, pentru ca, incluzând transportul și distribuția, aceștia să ajungă la dispoziția celor care îi vor cumpăra, cu 7-10 zile înainte de Craciun. Procesul de degradare începe, practic, din momentul în care sunt tăiați, dar aceștia pot rezista proaspeți și frumoși 5-6 săptămâni, până să înceapă să se usuce vizibil.

Alegerea bradului natural care să-ți aducă bucurie de sărbători și care să se păstreze frumos în toată perioada se face atingându-l și mirosindu-l:

  • testează ramurile - prinde orice ramură a copacului între degetul mare și arătător și trage ușor în sensul lor de creștere; un brad bun nu va lăsa ace;
  • strivește o ramură mică și verifică aroma - dacă este intensă și pătrunzătoare, bradul este proaspăt și va rezista bine în casă;
  • ține bradul de tulpină, desfăcut și lovește-l ușor de sol - inevitabil vor cădea ace, dar un brad bun va pierde foarte puține;
  • verifică înălțimea și grosimea trunchiului - acestea trebuie să se potrivească spațiului și suportului pe care le ai; dacă va fi nevoie să-l cioplești, bradul se va usca mult mai repede;
  • verifică amplitudinea coroanei, pentru ca pomul să se încadreze bine în locul pe care i l-ai ales. 

Bine de știut: 

 1. Ia în calcul aceste aspecte, pentru ca bradul tăiat să reziste mai mult: 

 ➣ Taie din lungimea trunchiului 1-2 cm și pune bradul într-un vas cu apă. În acest fel, va rămâne proaspăt cu până la 7-10 zile mai mult. Trebuie pus imediat în apă; în caz contrar, canaliculele prin care trage apă se vor închide. 

 ➣ Completează apa în fiecare zi. Un brad de un metru și jumătate poate să absoarbă chiar și 3-4 l de apă pe zi. 

 ➣ Transportă-l împachetat, dar nu-i lega ramurile cu sfoară. Cea mai practică soluție este să-l ambalezi cu o plasă specială. Ține-l împachetat, dar în apă, până când va fi împodobit. Plasa se scoate prin tăiere pe lung, de jos în sus. 

 ➣ După ce îl montezi în suport, lasă-l să-și desfacă ramurile singur, timp de 8-10 ore înainte de a-l împodobi. În felul acesta, crengile nu se vor lăsa și podoabele vor sta frumos. 

 ➣ Așază-l departe de sursele de căldură și aerisește în fiecare zi camera în care se află acesta, păstrând o temperatură de maxim 20-22 de grade Celsius.  

 ➣ Ține cont că, în funcție de soi, acele pot fi mai lungi sau mai scurte, tari, moi sau ascuțite. Ia în calcul aceste amănunte, mai ales dacă ai copii mici. 

 2. Alege un brad cu dimensiuni adaptate locuinței tale: 

 ➣ Ține cont de amplitudinea coroanei, mai ales a ramurilor de la bază, și de înălțimea bradului. Aceasta trebuie să se încadreze bine și să fie în acord perfect chiar și cu o locuință mai mică. Luând în calcul cele mai bune sfaturi pentru amenajarea unei locuinte, ai putea să faci loc bradului mutând provizoriu o piesă de mobilier într-o altă încăpere sau așezându-l pe un bufet ori comodă.

 ➣ Alege un brad care se potrivește cu accesoriile și decoratiunile de Craciun pe care le ai deja, iar cele noi să fie în același stil.

brazi artificiali

Avantajele și dezavantajele bradului artificial

În ciuda faptului că este realizat integral din materiale sintetice, iar disputa dintre cei care-l preferă și adepții celor naturali se animă mereu în preajma sărbătorilor, diferitele tipuri de brazi artificiali pot să fie o excelentă alternativă ecologică, practică și decorativă la cei naturali. 

Principalele avantaje ale brazilor artificiali, realizati din materiale de calitate și cu finisaje fine, sunt:

  • imită fidel aspectul celor naturali;
  • au forme și dimensiuni foarte variate;
  • au proporții ideale;
  • sunt accesibili din punctul de vedere al costului;
  • pot fi utilizați mulți ani la rând;
  • nu au nevoie de îngrijire specială;
  • nu sunt afectați de temperatura din interior;
  • îi poți amplasa unde dorești;
  • nu lasă în urmă ace;
  • se montează și se demontează foarte simplu.

Bine de știut:

 ➣ Brazii sintetici sunt realizați din plastic; cu toate acestea, utilizarea lor timp de mai mult de 3-4 ani compensează emisiile de carbon produse la realizarea lor. Mai mult, materialele din care sunt fabricați pot fi reciclate. 

 ➣ Cumpărarea unui brad de plastic va salva câte un brad din pepiniere, în fiecare an în care cel sintetic va fi utilizat. 

 ➣ Mulți pomi artificiali sunt predecorați, având instalații luminoase integrate. Acestea pot fi fixe sau detașabile, pentru a-l aranja diferit în fiecare an, dacă dorești asta. Există pomi „ninși” sau atipici prin culoare ori formă, ceea ce oferă posibilitatea de integrare în orice stil de design interior, indiferent că ne referim la stilul modern, minimalist, industrial sau rustic.  

Principalele dezavantaje ale bradului artificial sunt:

  • transportul și fabricarea pot fi factori poluanți;
  • unii producători pot alege materiale cu un grad ridicat de toxicitate sau nereciclabil;
  • brazii sintetici nu au mirosul plăcut al celor naturali;
  • după utilizare, este necesar un spațiu de depozitare.  

Cum alegi bradul sintetic

Diversitatea modelelor în care poți găsi brazi artificiali este ofertantă. Ca să alegi bradul artificial potrivit, cu atât mai mult cu cât acesta îți va colora sărbătorile mai mulți ani, e bine să iei în calcul următoarele aspecte:

  • dimensiunile - brazii artificiali sunt formați din mai multe secțiuni, ceea ce permite montarea lor completă sau parțială, astfel că vor avea înălțimi diferite.
  • amplitudinea coroanei - trebuie să ții cont de cât spațiu ai la dispoziție, dar pot fi luate în calcul și locuri diferite pentru amplasarea lor (în camera de zi, hol sau balcon), precum și stilul de amenajare interioara din living.
  • forma ramurilor și acele - sunt și ele variate, cea mai bună alegere fiind una cât mai neutră, luând în calcul că îl vei utiliza mai mult timp și faptul că poate vrei să-l decorezi diferit.
  • culoarea - brazii artificiali, prin natura materialelor, pot avea culori variate; cu toate acestea, deși un brad atipic este interesant, ia, din nou, în calcul faptul că acesta trebuie încadrat în categoria obiectelor de uz îndelungat, astfel că o nuanță mai aproape de natural este cea mai bună opțiune, pentru că va putea fi integrată ușor în orice tip de design. 

Sărbătorile de iarnă au un farmec deosebit. Indiferent dacă optezi pentru un pom natural, tăiat sau în ghiveci, ori pentru unul artificial, clasic sau atipic, bradul de Crăciun este un element-cheie prin care poți crea o atmosferă de poveste în casa ta. Lasă-te inspirat de ideile și ponturile de mai sus și fă alegerile potrivite pentru tine și cei dragi!

Sursa foto: Shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360