Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Care sunt cele mai bune solutii pentru indepartarea mucegaiul din locuinta

Care sunt cele mai bune solutii pentru indepartarea mucegaiul din locuinta

Se încarcă...
28070 vizualizări

Mucegaiul isi face rapid aparitia intr-o locuinta care se confrunta cu doua probleme: un nivel de umiditate crescut si un sistem de ventilatie necorespunzator. Solutiile antimucegai nu sunt insa putine, de la produsele profesionale sau realizate in casa, la masurile preventive, precum imbunatatirea izolatiei casei si utilizarea unui dezumidificator.

Despre solutiile antimucegai

Ce este, de fapt, mucegaiul? Este numele dat unor ciuperci parazite care se dezvolta in conditii de umezeala excesiva, pe diferite suprafete (ziduri, lemn, materiale textile) si care provoaca degradarea acestora. In locuinte, mucegaiul se manifesta adesea ca igrasie – umezeala persistenta a peretilor, cauzata de apa retinuta in porii materialelor de constructie.

De ce apare mucegaiul

Mucegaiul apare, deci, ca urmare a unui nivel de umezeala ridicat, insa exista si alti factori care ii favorizeaza dezvoltarea: caldura, lipsa unui sistem de aerisire corespunzator, care sa permita aerului sa circule; existenta geamurilor de termopan si a usilor metalice, care, de asemenea, impiedica o buna circulatie a aerului. Spatiile predispuse la aparitia mucegaiului sunt baia si bucataria, unde umezeala se acumuleaza mai usor in pereti.

Ce sunt solutiile antimucegai

Cele mai comode solutii preventive sunt instalarea unei hote, in bucatarie, si a unui dezumidificator care poate fi amplasat in orice incapere si care are rolul de a improspata aerul si de a mentine nivelul de umiditate la parametrii optimi. Daca igrasia s-a instalat deja, insa, aceste solutii nu mai sunt suficiente si atunci va trebui sa gasim diferite variante prin care mucegaiul poate fi tinut departe de casa.

Tipuri de solutii pentru indepartarea mucegaiului

Ofertele nu sunt putine, fie ca ne indreptam spre solutile antimucegai existente in comert, fie ca alegem sa apelam la mici trucuri pe care le putem pune in practica acasa.

Solutii spray antimucegai

Una dintre solutiile eficiente o reprezinta produsele de tip spray, care elimina algele si ciupercile si dezinfecteaza suprafetele din interiorul sau exteriorul casei. Aceste spray-uri sunt usor de folosit si au, de obicei, efect imediat.

Solutii lichide profesionale antimucegai

Daca petele de mucegai nu s-au lasat duse cu spray-ul antimucegai, o a doua varianta poate fi folosirea unei solutii lichide, fara clor, cu un timp de actiune mai indelungat. Un astfel de produs penetreaza in adancime si poate fi utilizat pe suprafete ca lemnul, zidaria, tapetul, piatra, ceramica si materialele textile.

Solutii realizate in casa pentru indepartarea mucegaiului

Desigur, exista intotdeauna si solutiile homemade, recomandate cand nu exista timp pentru cautarea unor produse din comert, sau cand acestea din urma nu au reusit sa ofere rezultatele dorite.

Una dintre cele mai eficiente dintre acestea este solutia obtinuta din apa calduta si alcool, care poate fi pulverizata cu ajutorul unui spray pe intreaga suprafata atacata de mucegai, dupa care aceasta este lasata sa se usuce.

SFAT PRACTIC: In cazul fibrelor textile – de exemplu, atunci cand avem de curatat o saltea, mucegaiul si mirosurile neplacute pot fi indeparate cu bicarbonat de sodiu, presarat pe suprafata uscata a materialului si lasat sa actioneze aproximativ 30 de minute.

Alegerea si aplicarea solutiilor antimucegai

Alegerea solutiei potrivite in functie de suprafata afectata

Alegerea solutiilor potrivite depinde in mare masura de natura suprafetei unde s-a extins mucegaiul. Solutii antimucegai si indepartarea mucegaiului de pe pereti

De exemplu, in cazul zidariei, poate fi folosita o solutie antimucegai de tip spray, sau o solutie realizata in casa, dintr-un amestesc de bicarbonat si apa, pe care le aplicam pe perete, in zona afectata, cu ajutorul unei carpe moi.

Solutii antimucegai si indepartarea mucegaiului de pe carpete, covoare sau alte produse textile

Pentru materialele textile, asa cum am precizat deja, bicarbonatul este din nou eficient, dar putem folosi si solutiile lichide, daca producatorul recomanda produsul pentru astfel de suprafete.

Solutii antimucegai si indepartarea mucegaiului de pe mobila, tamplarie sau alte produse din lemn

Lemnul poate fi protejat de mucegai cu ajutorul unei solutii obtinute din alcool si apa, asta daca nu apelam la solutiile specializate din comert.

Aplicarea solutiilor antimucegai

Cat despre modul in care pot fi aplicate aceste solutii, fie ele comercializate in magazine sau realizate in casa, regulile sunt simple: Echipament de protectie in folosirea solutiilor antimucegai

In primul rand, vom avea nevoie de un minim echipament de protectie, asta insemnand manusi si, in unele cazuri, chiar ochelari de protectie, deoarece unele dintre substantele folosite pot fi iritante.

Etapele aplicarii solutiilor antimucegai

De obicei, solutiile antimucegai, cum ar fi spray-urile, se aplica fara alte pregatiri ale suprafetelor afectate si sunt lasate sa actioneze minimum 15 minute, pana la cateva ore, in functie de produs si de gradul de murdarie. Resturile sunt indepartate cu o carpa moale, cu un burete sau o perie, in functie de suprafata si de cat de mult ne dorim sa o protejam.

Distanta de la care se aplica solutiile antimucegai spray

Distanta de aplicare poate fi de 3-5 cm, in asa fel incat produsul sa fie eficient, fara a afecta insa suprafata din jurul zonei afectate.

Solutii si masuri pe care le poti lua pentru a preveni aparitia mucegaiului

Cea mai buna solutie antimucegai ramane, insa, preventia. Iata care sunt masurile la care ar trebui sa apelezi, pentru a tine mucegaiul si igrasia departe de locuinta ta:

Utilizarea dezumidificatorului pentru prevenirea mucegaiului

Purificatoarele de aer, dar si aparatele de aer conditionat asigura o buna circulatie a aerului din locuinta, in timp ce unele dezumidificatoare au dublu rol: pot indeplini si rolul purificatorului, dar regleaza si nivelul de umiditate, aspect extrem de important in prevenirea aparitiei mucegaiului.

Asigurarea ventilatiei corespunzatoare

La fel de importanta este existenta unui sistem de ventilatie bine pus la punct, in intreaga casa, dar si aerisirea zilnica a camerelor, folosirea hotei in bucatarie si evitarea uscarii rufelor in casa.

Imbunatatirea izolatiei casei

Toate masurile se pot dovedi, insa, de prisos, daca nu suntem atenti la modul in care ne izolam casa, in special la exterior. La interior, izolatia poate produce, in unele cazuri, condens, iar efectul va fi invers celui dorit. Trebuie stiut insa ca, in cazul apartamentelor de bloc, este necesar ca si vecinii sa izoleze peretii exteriori – altfel, riscul aparitiei mucegaiului ramane, in ciuda eforturilor noastre.

Tratarea solului plantelor din casa pentru prevenirea aparitiei mucegaiului

Mucegaiul se poate dezvolta si in ghivece, o modalitate eficienta de indepartare fiind, mai intai, saparea pamantului in adancime, iar mai apoi, mutarea ghivecelor intr-o incapere aerisita si bine luminata. In acelasi timp, solul in care se dezvolta plantele poate fi tratat prin pulverizarea unei solutii realizate din apa si otet, in special in cazul florilor care suporta aciditatea.

Utilizarea materialelor de constructie rezistente la mucegai

In sfarsit, putem preveni dezvoltarea mucegaiului inca din faza de constructie si amenjare a locuintei, folosind materiale cu o rezistenta ridicata in fata ciupercilor si bacteriilor.

Vopsea lavabila antimucegai

Folosirea unei astfel de vopsele este utila nu doar in locuinta, ci si in interiorul cladirilor publice, precum scolile si spitalele.

Amorse antimucegai

Amorsa pentru perete rezistenta la mucegai este un produs folosit pentru amorsarea si grunduirea suprafetelor absorbante, la interior si exterior, si poate fi aplicata pe suprafete diferite: beton, placi de rigips, gleturi de ipsos sau tencuieli de var-ciment.

Var antimucegai

Varul antimucegai poate fi utilizat in spatii ca baile si bucatariile, unde mucegaiul si igrasia isi fac mai des simtita prezenta, dar si pentru igienizarea pomilor fructiferi.

Glet antimucegai

Gletul este folosit pentru finisaje fine la interior si se aplica pe perete sau tavan inaintea vopselei lavabile. Daca ambele produse asigura protectie antimucegai, rezultatul va fi unul de durata.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360