Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum asortezi parchetul wenge - ce culori și finisaje să alegi ca să dai un plus de originalitate casei tale

Cum asortezi parchetul wenge - ce culori și finisaje să alegi ca să dai un plus de originalitate casei tale

Se încarcă...
2981 vizualizări

Parchetul wenge este nobil, sofisticat și elegant. Numele de wenge se referă la culoarea acestuia, o nuanță intensă de maro, cu reflexii roșcate, inspirată de lemnul de esență tare, wenge (Millettia laurentii), originar de la tropice. Lemnul wenge, prețios și exotic, dens și foarte rezistent este utilizat pentru finisaje fine, mobilier, sculptură, instrumente muzicale și amenajarea pardoselilor.

În cele ce urmează, afli cu ce stil de amenajare interioară se potrivește parchetul wenge, care poate fi din lemn masiv, triplustratificat ori laminat, cum îl asortezi pentru a-l scoate în evidență, dar și ce avantaje și dezavantaje sunt asociate acestuia.

Caracteristicile parchetului wenge

Primul detaliu remarcabil este culoarea acestuia: ciocolată neagră, cu reflexii roșcate. Indiferent de tipul de parchet ales (laminat, triplustratificat sau masiv), acesta este impresionant prin culoarea intensă, aspectul uniform și mat.

Parchetul triplustratificat și masiv, din lemn de esență wenge, este caracterizat prin:

  • rezistență excepțională la trafic;
  • toleranță foarte mare la presiune mecanică;
  • durabilitate;
  • coeficient de dilatare mic, ceea ce îi conferă stabilitate dimensională (nu își va modifica dimensiunile la schimbările bruște de temperatură ori din cauza uzurii). 

Datorită modului de fabricare, parchetul multistratificat poate imita perfect textura lemnului wenge, având, în plus, și avantajele întreținerii și montării ușoare. Astfel, poate fi una dintre pardoselile care se potrivesc cel mai bine în locuințele moderne, dar și într-o casă în care vrei să faci combinații stilistice spectaculoase între stilul minimalist și industrial, rustic și contemporan ori vintage și clasic, de exemplu.

Bine de știut:

 ➣ wenge are o nuanță intensă de maro, uneori, cu tente negre-violacee sau roșcate, cu posibile irizații aurii, în funcție de prezența anumitor minerale în solul în care crește copacul din care provine; 
 ➣ textura lemnului este una liniară, cu aspect dens și luciu natural redus; 
 ➣ la percuție, are o muzicalitate specială cu note dulci, plăcute, motiv pentru care este folosit frecvent la fabricarea cutiilor de rezonanță ale instrumentelor muzicale. 

stiluri de amenajare cu parchet wenge

Efectele wenge și stilurile decorative potrivite

Parchetul wenge poate fi montat în orice cameră, inclusiv pe holul casei sau pe scările interioare. Aspectul, accentuat de culoarea intensă, îl transformă într-o soluție excelentă de amenajare a pardoselii, putând fi integrat în mai multe tipuri de design, contribuind, de fiecare dată, la definirea și îmbogățirea decorului.

Astfel, într-o amenajare:

  • clasică - imprimă o notă de opulență;
  • rustică - generează un efect cald și dă un efect unitar decorului;
  • modernă - energizează și personalizează ansamblul;
  • barocă - scoate în evidență detaliile sofisticate ale pieselor de mobilier;
  • art nouveau - înnobiliează și amplifică eleganța naturală a decorului. 

Indiferent de stil, nuanța unică a parchetului wenge imprimă un aer luxos și eclectic decorului, având capacitatea de a face din orice amenajare una specială, foarte personală. Wenge este ales cu precădere de oameni cu un caracter puternic, conservatori, care au nevoie de un decor care să le inducă sentimentul de stabilitate, inclusiv în propria casă. Indiferent de stilul de design, un parchet de tip wenge este potrivit cu decorul cu influențe masculine, sobre.

Culoarea intensă a pardoselii va domina decorul și-i va imprima o notă austeră, astfel că, pentru încăperile sociale, cum sunt livingul, holurile și chiar bucătăria, are nevoie de echilibrare cu elemente în tonuri dulci și de foarte multă lumină, pentru ca încăperea să nu dea senzația de întunecat.

La Brico Dépôt găsești soluții pentru a-ți pune în practică ideile de amenajare și pentru a avea un decor exact așa cum ai visat. Indiferent dacă ai nevoie de parchet si finisaje pentru parchet ori de alte elemente care să te inspire și să completeze armonios interiorul, acestea sunt mereu disponibile, în variante ce răspund cel mai bine nevoilor tale. De asemenea, ai posibilitatea de a comanda online sau direct din magazin și de a-ți organiza eficient resursele financiare, pentru că poți alege produse durabile și sustenabile, la prețuri avantajoase.

culorile care se potrivesc cu parchetul wenge

Culorile compatibile cu parchetul wenge

Cele mai reușite amenajări interioare pleacă de la culoarea aleasă pentru pardoseală, pentru că, astfel, poți construi armonios decorul din fiecare cameră, adaptat la destinația acesteia.

Parchetul wenge impune respectarea câtorva reguli care, deși nu sunt dificile, sunt importante. Wenge este o nuanță care intră în categoria celor neutre, iar intensitatea acesteia, maro ciocolatiu spre negru, joacă un puternic rol de fundal.

Combinarea culorilor trebuie să atenueze nota dominantă a parchetului, fără a o elimina complet, și să pună în evidență alte nuanțe, în mod echilibrat, având grijă să se evite haosul și supralicitarea cromatică.

Există culori care sunt considerate a fi parteneri ideali ai nuanțelor wenge. Astfel:

  • pentru amenajările interioare în stil clasic și modern, cele mai bune nuanțe sunt: maro ciocolată cu lapte, bej și crem, dar și alb, oliv și vișiniu, ca nuanțe de accent;
  • în versiunile rustice și art nouveau, dar și în cele moderne, cu tentă minimalistă, wenge se poate combina cu toate tonurile de verde, cu roșul domol ori albastrul diluat; ca notă de accent, galbenul solar intens este alegerea ideală;
  • pentru decorurile extravagante, atipice și pentru cele care ies din tipare, combinațiile potrivite pot merge pe soluții cromatice extreme, combinând densitatea wenge cu tonuri tari de muștar și liliac, completate cu alb strălucitor. 

Câteva reguli de reținut:

  1. Respectă riguros proporția culorilor și folosește nuanțele de accent cu economie, dar în locuri foarte vizibile.
  2. Wenge are capacitatea de a împrumuta reflexii ale culorilor asociate, ceea ce poate face ambianța prea încărcată. Astfel, în lista tonurilor dominante, este bine să te limitezi la cel mult două, la care să adaugi a treia culoare, de accent.
  3. Alegerea unor nuanțe deschise, pe care să le asociezi unui parchet wenge, nu este cea mai bună soluție, pentru că amplifici intensitatea wenge și contrastul devine obositor, rece și agresiv.
  4. Una dintre regulile esențiale ale amenajărilor interioare cere ca nuanța pentru uși și tocurile ferestrelor să fie identică celei folosite pentru pardoseală. Dacă ți se pare că asta înseamnă prea mult wenge, poți opta pentru alb simplu și mat, eventual, cu inserții mari de sticlă, pentru uși.
  5. Camerele cu parchet wenge trebuie să fie luminoase, iar în absența unor suprafețe vitrate mari, lumina din surse artificiale devine un element esențial în amenajare.

Culoarea pereților

Este practic să alegi, la final, culoarea zugrăvelii, după ce ai stabilit deja cromatica elementelor de mobilier, pentru că, în acest mod, vei putea crea armonie vizuala intre pardoseli si pereti, fără prea mult efort.

Alegerile corecte pentru pereții din camerele cu parchet wenge sunt:

  • albul strălucitor, de zăpadă proaspătă;
  • tonurile de unt;
  • griurile perlate, strălucitoare, care au capacitatea de a prelua din culorile dominante ale decorului. 

În camerele unde se urmărește un design sofisticat, opulent, pereții pot fi zugrăviți în tonul foarte deschis al uneia dintre culorile dominante, de preferat:

  • crem;
  • albastru fluid;
  • galben foarte pal. 

avantajele si dezavantajele parchetului wenge

Cum creezi contrastele potrivite cu parchetul wenge

Contrastele sunt esențiale într-o amenajare interioară, indiferent de stilul ales sau de destinația camerei, acestea fiind cele care personalizează spațiul, îi dau amplitudine și pun în evidență volumele. O cameră ce respectă toate regulile de design interior, dar unde nu există contraste, este monotonă și lipsită de strălucire.

Pentru a crea contrastele necesare, poți utiliza:

  • culoarea pereților;
  • covoare uni, în culori comune cu cele ale pereților sau în desene geometrice cu cel mult  două-trei nuanțe din aceeași gamă cu nuanțele dominante;
  • perdele albe, fine, simple și draperii în tonuri ale culorilor dominante, dar din materiale lucioase;
  • corpuri de iluminat din materiale naturale: piatră, marmură, sticlă sau metal.

Folosește atent piesele de mobilier, altele decât cele tapițate, care definesc amenajarea și care trebuie folosite pentru a materializa contrastele. Pentru un parchet în nuanțe wenge, ideale sunt piesele de mobilier în nuanțe mai deschise. Ținând cont de faptul că parchetul wenge este mat, mobila cu finisaje lucioase este prima alegere.

Sunt de evitat piesele din lemn alb, dar dacă, totuși, optezi pentru acestea, temperează diferența dintre ele și podele cu zone tampon, cum ar fi covoarele, sau alege mobilă cu picioare înalte.

Finisaje și accesorii ce pun în valoare parchetul wenge

Diferența mare dintre culoarea podelelor și pereți, element de decor necesar în cazul folosirii pardoselii wenge, impune utilizarea finisajelor speciale pentru parchet.

Alege plinte înalte, care conturează frumos parchetul și definesc precis suprafețele. În plus, acestea sunt foarte elegante și se armonizează bine cu amenajările clasice și elegante.

Plintele înguste, în culoarea parchetului sau a peretelui, sunt potrivite pentru orice stil care urmărește o abordare minimalistă.

Acordă atenție profilelor de trecere, în camerele cu compartimentare open space, și pragurilor, în cazul ușilor. Poți definitiva o amenajare folosind elemente decorative din lemn natural sau imitație, pentru pervazele ferestrelor.

Alte detalii care pot fi luate în calcul, în funcție de suprafețele camerelor și de stilul de amenajare pe care l-ai ales, sunt elementele structurale:

  • grinzile de tavan;
  • profilele decorative (muluri);
  • inserțiile și coloanele decorative pentru golurile și arcadele de interior.

Avantajele și dezavantajele parchetului wenge

La capitolul avantaje pe care le aduce într-o amenajare parchetul wenge, cele mai importante sunt:

  • aspectul foarte cald și special pe care îl dă decorului;
  • posibilitatea unui design variat;
  • este la fel de potrivit și pentru încăperi mici, dar și pentru cele cu suprafață mare;
  • induce o senzație plăcută, de confort și armonie. 

Un bonus important este faptul că parchetul triplustratificat și masiv, din lemn de wenge, este foarte rezistent atât la trafic, cât și la presiune și tolerează, fără să-și piardă din farmec, recondiționările repetate.

Principalele dezavantaje sunt generate tot de culoarea acestuia. În ciuda aparențelor, praful și murdăria sunt foarte vizibile pe acest tip de parchet, indiferent de tipul lui, astfel că, pentru a-i pune în valoare frumusețea, trebuie curățat periodic. Trebuie luat în calcul și faptul că lemnul wenge este foarte sensibil la apă și umezeală, fapt care poate duce la umflarea parchetului.

Podelele cu parchet wenge sunt o soluție de amenajare care poate fi calificată drept îndrăzneață. Un astfel de parchet este, însă, versatil, cu efect decorativ spectaculos și are capacitatea de a accentua sentimentul de confort, de acasă. Lasă-te inspirat de ideile de mai sus și dă personalitate casei tale, creând o atmosferă deosebită, de care să te bucuri împreună cu cei dragi!

Vezi și alte idei despre pardoseli

Sursa foto: Shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360