Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum aplicăm corect vopseaua lavabilă - GHIDUL ÎNCEPĂTORULUI

Cum aplicăm corect vopseaua lavabilă - GHIDUL ÎNCEPĂTORULUI

Se încarcă...
84160 vizualizări
Indiferent ca tocmai te-ai mutat intr-o casa noua sau planuiesti sa redecorezi, vopsirea peretilor poate dura destul de mult timp. Insa nu si atunci cand iti aduni o gasca de prieteni, care sa iti dea o mana de ajutor.
 
Aplicarea vopselei lavabile, la interior sau exterior, este o adevarata arta, care are nevoie de o pregatire minutioasa.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa achizitionezi materialele necesare. Vorbim aici despre pensule, trafalete, tavita, pistol de vopsit, amorsa, vopsea lavabila, carpe de sters, banda si folie izolatoare, pentru zonele ce trebuie protejate de vopsea.
 
Produse recomandate

Pregatirea materialelor necesare aplicarii de vopsea lavabila

  1. Alegerea amorsei pentru perete
  2. Alegerea gletului pentru perete
  3. Alegerea vopselei lavabile potrivite
  • Vopsea lavabila de interior
  • Vopsea lavabila de exterior
  • Necesarul de vopsea lavabila pe metru patrat 
  • Dimensionarea cantitatii de vopsea lavabila in functie de suprafata
    1. Trafaletul
    2. Pensula pentru retusuri la colturi
    3. Pistolul electric de vopsit
    1. Curatarea peretilor
    2. Repararea peretilor
    3. Aplicarea amorsei
    4. Gletuirea peretilor
    5. Protejarea partilor invecinate celor vopsite cu lavabila
    1. Pregatirea vopselei lavabile
    2. Aplicarea lavabile
    3. Aplicarea unui al doilea strat de lavabila
     

    Cum te pregatesti pentru aplicarea de vopsea lavabila

    Etapele de aplicare pentru vopseaua lavabila sunt: pregatirea materialelor, curatarea peretilor, aplicarea amorsei si, intr-un final, aplicarea lavabilei.

    Pregatirea materialelor necesare aplicarii de vopsea lavabila

    In aceasta prima etapa, trebuie sa fii atent la urmatoarele aspecte:


    • Alegerea amorsei pentru perete
    rolul amorsei este de a uniformiza peretele si de a-i mari capacitatea de absorbtie. Astfel, lavabilul se va aplica mai usor si uniform. Amorsa poate fi cumparata gata preparata, din comert. Poti prepara amorsa si acasa, din aracet cu apa rece, in proportie de 1/10;


    • Alegerea gletului pentru perete
    gletul trebuie ales in functie de suprafata de lucru. Astfel, exista glet pentru finisarea placilor de gips carton sau pentru suprafete prefabricate de tencuiala. Nu scapa din vedere ca produsul ales trebuie sa fie permeabil la vapori;
     
     
    • Alegerea vopselei lavabile potrivite
    vopseaua lavabila trebuie sa aiba in primul rand un grad mare de acoperire. Acest lucru inseamna ca nu va trebui sa dai multe straturi si, astfel, vei economisi bani, iar efortul este si el redus. In plus, aceasta trebuie sa aiba un grad ridicat de lavabilitate si o aderenta buna la suprafata de lucru.

    Atentie: vopseaua lavabila nu se va aplica pe tencuieli minerale, lac, emailuri pe baza de ulei sau pereti vopsiti inainte cu huma sau var.

    Vopsea lavabila de interior

    - vopseaua lavabila de interior se imparte in doua mari categorii: cea pentru spatii umede (baie, bucatarie), care contine aditivi antimucegai, si cea pe care o folosim in restul incaperilor. In plus vopseaua lavabila de interior poate fi:

    • Voseaua lavabila mata
    • Voseaua lavabila semi-lucioasa
    • Voseaua lavabila lucioasa
    • Voseaua lavabila satinata
    • Vopsea lavabila cu teflon (superlavabila, poate fi spalata si de 200 de ori, resistenta la pete si murdarie)

    Vopsea lavabila de exterior

    - este un lavabil care rezista foarte bine la factorii de mediu, precum umezeala, caldura excesiva sau temperaturile extreme. Nu folosi vopseaua de interior si la exterior;
     

     

    • Necesarul de vopsea lavabila pe metru patrat 

    necesarul de vopsea lavabila pe metru patrat poate varia in functie de mai multi factori, inclusiv textura peretelui, culoarea existenta, culoarea noua dorita si calitatea vopselei.

    Cu toate acestea, exista o formula generala pe care o poti utiliza ca punct de plecare:

    Necesar vopsea (litri)= Suprafata de vopsit (metri patrati) × Numarul de straturi/Randamentul vopselei (metri patrati per litru/strat)

    • Dimensionarea cantitatii de vopsea lavabila in functie de suprafata
    primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa calculezi aria incaperii pe care vrei sa o zugravesti. De exemplu, o camera de 6/4 va avea o arie de 20 de metri patrati.

    Urmatorul pas este sa masori inaltimea camerei. Sa spunem ca este de 2,5 metri.

    Apoi trebui sa inmultesti 2,5 cu 20. Rezulta o suprafata de 50 de metri patrati, din care scazi suprafata usilor si a ferestrelor.

    Sa spunem ca in camera exista o usa de 3 metri patrati si o fereastra de 2. Vei avea astfel de zugravit 45 de metri patrati.

    Daca vopseaua cumparata este una cu putere mare de acoperire (de exemplu, 10 metri patrati la litru), vei avea nevoie de 45:10 litri de vopsea, adica 4,5 litri. Acest calcul este valabil pentru aplicarea unui singur strat de vopsea.
     

    Uneltele necesare pentru aplicarea vopselei lavabile


    Pentru aplicarea vopselei lavabile vei avea voie de un trafalet sau de un pistol electric pentru vopsit, dar si o pensula speciala pentru lavabila, pe care o vei folosi la retusuri.
    • Trafaletul
    este o rola foarte usor de manevrat si rasucit, cu ajutorul careia vei aplica uniform si foarte usor lavabilul. Reimprospatarea trafaletului cu lavabil se face dintr-o tava unde adaugi vopsea pe masura ce avansezi.

    Produse recomandate


    • Pensula pentru retusuri la colturi
    pentru ca rola trafaletului nu va ajunge bine in toate locurile, pregateste-te si cu o pensula pentru retusuri. S-a putea sa ai nevoie de ea la colturi sau pe langa tocul usii si a geamurilor. De preferat ar trebui sa fie din par natural de porc, si mai lata.

    Pensule recomandate

    • Pistolul electric de vopsit
    un aparat electric care poate fi folosit la vopsirea suprafetelor interne sau externe, care este foarte usor de utilizat. Este dotat cu un rezervor, pe care va trebui sa-l alimentezi constant cu lavabil. Volumul de vopsea eliminat poate fi ajustat.
     

    Pregatirea peretilor pentru aplicarea de vopsea lavabila


    Inainte sa pui mana pe trafalet si sa aplici vopseaua lavabila, suprafata pe care urmeaza sa o acoperi trebuie pregatita. Asta pentru ca lavabilul sa adere cat mai bine, sa poata fi aplicat uniform si sa reziste in timp. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi:


    • Curatarea peretilor
    primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa cureti peretii de vechea vopsea. Pentru asta, peretii vor fi umeziti cu un trafalet inmuiat intr-o galeata cu apa pe care trebuie sa o ai la indemana.

    Apoi, vom lasa vopseaua sa se inmoaie timp de 10-15 minute. Apoi poti incepe sa razuiesti. Pentru tavan, procedeul este identic, insa vei avea nevoie si de o scara. Si imbinarile dintre pereti trebuie curatate bine.


    • Repararea peretilor
    dupa finalizarea procesului de curatire a peretilor, zidurile trebuie reparate, daca este nevoie, cu tencuiala sau adeziv.


    • Aplicarea amorsei

    amorsa poate fi aplicata cu trafaletul sau cu o bidinea. Peretii trebuie lasati apoi sa se usuce, intre jumatate de ora si doua ore, in functie de anotimp. 

    Timpul necesar pentru uscare este influențat de temperatura și umiditatea mediului și a suprafeței respective. O ventilație insuficientă în încăpere și umiditatea excesivă pot prelungi durata de uscare.

    Uscare pentru reacoperire, la o temperatură 20°C: 2 ore;
    Uscare pentru vopsire, la aceeași temperatură 20°C: 2-4 ore;
    Uscare totală, 20°C: 24 ore;
    Temperatura de aplicare: minimă 5 ºC; maximă 30ºC.


    Amorsa se aplica insa si inainte de lavabil, pentru a uniformiza capacitatea de absorbtie a peretilor.

     
    • Gletuirea peretilor
    dupa ce am aplicat amorsa putem trece la gletuirea peretilor. Gletul se prepara intr-un vas curat, cu apa. Se pune gletul in apa, nu invers. Pentru o densitate optima, adauga glet pana cand acesta ajunge putin deasupra apei. Lasa gletul in apa timp de cateva minute inainte sa incepi sa amesteci, pentru ca altfel se vor forma cocoloase. Gletul bine preparat are constistenta smantanii. Acesta poate fi amestecat si cu bormasina, la viteza medie.

    Gletul trebuie aplicat in maximum 40 de minute de la preparare, pentru ca se intareste rapid si nu il mai poti aplica uniform apoi. Se aplica cu fierul de glet si drisca, de jos in sus, in strat subtire si neted. De preferat se aplica doua straturi subtiri de glet, in loc de unul mai gros. In acest fel riscul umflarii peretelui este redus.

    Tavanul se gletuieste cu fierul de glet, iar pentru zonele greu accesibile poti folosi spaclu sau pensula de vopsea. Dupa aplicarea primul strat de glet, camera trebuie aerisita bine. Daca este nevoie de al doilea strat de glet, acesta se va aplica dupa 24 de ore.


    • Protejarea partilor invecinate celor vopsite cu lavabila
    se face cu banda pentru mascare. De preferat ar fi sa o cumperi pe cea mai lata, pentru a masca perfect toate suprafetele pe care le ai de acoperit – tocuri de usi, ferestre etc.

    Aplicarea corecta a vopselei lavabile

    Dupa ce peretii au fost amorsati, poti incepe sa aplici vopseaua lavabila. Mai jos gasesti care sunt lucrurile pe care trebuie sa le iei in considerare si pasii pe care trebuie sa-i urmezi.


    • Conditii optime de temperatura si umiditate pentru aplicarea vopselei lavabile
    La temperaturi foarte scazute, intinderea lavabilului se face cu dificultate. Iar procesul de uscare poate dura foarte mult, timp in care praful se depune pe pereti. Astfel, temperatura nu trebuie sa fie mai mica de 5 grade Celsius.

    De asemenea, nu trebuie sa depaseasca 35 de grade. Daca aplici vopsea de exterior, asteapta momentul din zi in care fatada nu este expusa direct razelor soarelui.


    De asemenea, se va evita vopsirea in zile ploioase sau cand in atmosfera se inregistreaza un procent ridicat de umiditate, care depaseste 70%.
     

    Tipurile de suprafata pe care poate fi aplicata vopseaua lavabila

    Vopseaua lavabila se poate aplica pe o varietate de suprafete: zidarie, caramida, beton, glet, tencuiala, gips-carton sau pe suprafete tratate cu grund. Lavabilul nu poate fi insa aplicat pe var sau orice alt tip de vopsea.

    Etapele aplicarii straturilor de vopsea lavabila

    Etapele aplicarii straturilor de vopsea lavabila sunt:
    • Pregatirea vopselei lavabile
    lavabilul trebuie diluat cu apa potabila, in proportiile indicate de producator. Acestea sunt trecute pe eticheta produsului. Pentru stratul de baza, trebuie sa folosesti in general vopsea diluata cu maximum 10% apa, iar pentru cel final, cu maximum 5%. Omogenizarea se face cu ajutorul unei bormasini, dotata cu tija tip malaxor.

    Trebuie sa eviti insa spumarea, pentru ca risti sa inrautatesti proprietatile de aplicare a vopselei. Pentru a evita diferente de nuanta atunci cand folosesti lavabil colorat, asigura-te ca vopseaua provine din acelasi lot (n.r. este trecut pe eticheta produsului).
     
    • Aplicarea lavabilei
    incepe cu tavanul si apoi continua cu peretii. Stalpii, daca exista, vor fi vopsiti ultimii. Este important sa acoperi un perete fara a face pauza, pentru a evita diferentele de nuanta. Mentine o muchie umeda, aplicand lavabilul spre zone nevopsite, apoi inapoi pe zona vopsita. Este recomandat ca inainte sa vopsesti peretii, sa aplici lavabilul pe margini – muchiile dintre pereti, conturul ferestrelor si al usilor etc.


    • Aplicarea unui al doilea strat de lavabila
    zona pe care a fost aplicat primul strat de vopsea trebuie lasata sa se usuce, conform etichetei produsului. In general, perioada de timp este intre 2 si 6 ore, la o temperatura de 20 de grade Celsius. Lavabilul pentru al doilea strat se pregateste in functie de instructiunile de pe eticheta.

    Aplicarea lavabilului nu este o operatiune dificila, daca ai la indemna ghidul potrivit. In plus, specialistii nostri, care pot fi abordati in orice magazin  , te pot ajuta, daca ai intrebari suplimentare si te pot ghida pentru a face cele mai bune alegeri, in functie de nevoile tale.


    Acum ca ai aflat cum poti aplica corect vopseaua lavabila, nu mai ramane decat sa iti iei toate uneltele si materialele necesare ca sa te apuci de proiect. Gasesti tot ce ai nevoie in magazinele si BricoDepot. Spor la treaba!

    Vezi și alte idei despre cum să vopsești eficient

    Îți place postarea aceasta?
    0
    0
    Postarea Anterioară
    Se încarcă...
    Postarea Următoare
    Se încarcă...
    Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360