Instalarea parchetului laminat. Ghid practic pentru montarea parchetului

Instalarea parchetului laminat. Ghid practic pentru montarea parchetului

Cu puțină îndemânare, montarea parchetului este un proiect destul de ușor de realizat. Iar dacă îți chemi și un prieten priceput care să te ajute, vei termina mai repede amenajarea casei.
E o adevărată plăcere să te ocupi singur de amenajarea casei, așa că îți arătăm pas cu pas cum să-ți instalezi parchetul. E mai ușor decât pare!
Instalarea parchetului laminat
Să îți instalezi singur parchetul în locuință nu e deloc greu și nu îți trebuie nici foarte multe ustensile. Dacă te-ai mai ocupat de-a lungul timpului și de alte asemenea treburi, cu siguranță vei reuși să-l montezi fără ajutorul unui specialist. Alege-ți modelul potrivit! Avantajele sunt nenumărate și este foarte simplu, dacă folosești ghidul nostru. Iată ce ai de făcut:

Nivel de dificultate: Mediu
Abilități necesare: Cunoștințe de bază în domeniul tâmplăriei, al măsurării și utilizării sculelor electrice.
Timp necesar: Pentru cei cu experiență: 30 min
Pentru cei îndemânatici: 60 min
Pentru începători: 2 ore (Timpul este calculat pentru o suprafață de 25 metri pătrați)
Aveți nevoie de: Materiale: parchet laminat, suport de polietilenă sau folie de polietilenă, nailon, adeziv pentru parchet, material izolant.
Unelte: rigla, distanțiere, creion, pană pentru parchet, ciocan, liniar / echer, ferăstrău electric, croșetă pentru parchet, ferăstrău.
Sugestii: Ocolirea tocului de la ușă: În ceea ce privește instalarea pardoselii în jurul tocului, în loc să tai placa pentru a ocoli tocul, poți tăia marginea tocului cu ajutorul unui ferăstrău, ținându-l pe o bucată de parchet pe care nu o mai folosești. Astfel, poți pune placa sub toc, umplând spațiile.

Pasul 1 – Ajustarea parchetului la nivelul umidității din cameră
Este recomandat să ții parchetul laminat timp de 48 de ore în camera în care va fi instalat, înainte de a-l monta. Acest lucru va asigura ajustarea parchetului la umiditatea camerei, în scopul prevenirii dilatării ulterioare sau a umflării, după instalare.
 
Pasul 2 – Evaluarea suprafeței
Verifică dacă podeaua este dreaptă sau dacă are umflături. Dacă există denivelări mai adânci de 3 mm, umple aceste găuri cu material izolant și nivelează suprafața.
 
Pasul 3 – Instalarea suportului
Pentru a începe instalarea, întinde o bucată de nailon având aceeași suprafață că pardoseala și apoi derulează suportul peste nailon, pentru a proteja parchetul laminat de umiditatea de sub el. Acest suport va ajuta la umplerea adanciturilor mai mici de 3 mm (defecte minime ale suprafeței) și la fixarea adecvată a parchetului.
 
Pasul 4 – Prinderea primei plăci
Plaseaza distantiere de-a lungul peretilor camerei astfel incat sa ramana spatiu intre perete si podeaua de lemn, pentru a permite extinderea ulterioara care poate fi cauzata de umiditate. Sunt suficiente doua distantiere pentru o placa de parchet. Dupa ele poti pune prima placa de parchet, cu canelura inspre perete.
 
Pasul 5 – Măsurarea proiecției peretelui
In cazul in care peretele este curbat, pune placa astfel incat sa nu ramana spatiu intre perete si placa. Cu ajutorul distantierului, deseneaza o linie pana la capatul placii, pentru a contura curba peretelui (proiectia) pe placa. Apoi decupeaza zona desenata cu un ferastrau, pentru a se potrivi cu curba peretelui.
 
Pasul 6 – Sfârșitul primului rând și adăugarea plăcilor
Cupleaza placa urmatoare de primul rand, astfel incat limba si canelura sa se suprapuna. Este foarte important sa pui o bucata mica de placa (aproximativ 10 cm) alaturi de intersectia a doua placi, pentru a preveni alunecarea placilor inainte de imbinare.
 
Pasul 7 – Îmbinarea plăcilor
După plasarea capetelor primei și al celei de a două plăci, poți prinde prima placă de a doua și poți îmbina plăcile la capete, lovind marginea cu ajutorul unei pene pentru parchet și al unui ciocan.
 
Pasul 8 – Măsurarea ultimei plăci a primului rând
Când ajungi la ultima placă a primului rând, măsoară lungimea plăcii care trebuie plasată între perete și ultima placă. Pentru asta plasează o placă întreagă alături de primul rând, cu limba înspre perete, lăsând un spațiu de 4mm între primul rând și placă. Apoi desenează pe placă cu ajutorul unui echer, pentru a putea tăia bucata care se potrivește între perete și ultima placă.
 
Pasul 9 – Tăierea plăcii măsurate
După efectuarea măsurătorilor, poți tăia placa măsurată cu ajutorul unui ferăstrău electric (Nu se recomandă utilizarea unui fierăstrău cu capăt gros)
 
Pasul 10 – Prinderea plăcii tăiate
După plasarea plăcii de la sfârșitul rândului, cea pe care ai tăiat-o, în spațiul măsurat, pune partea adecvată a crosetei pe marginea peretelui, apoi poți lovi partea dințată a plăcii înspre partea opusă a peretelui, pentru a îmbina plăcile.
 
Pasul 11 – Aplicarea adezivului pe prima placă
După terminarea primului rând, poți începe să aplici un strat subțire de adeziv pe locul în care prima placă se va îmbina cu a doua placă. Adezivul aplicat împiedică infiltrarea lichidului în podea în cazul în care este vărsată apă pe parchet sau dacă parchetul este curățat cu o cârpă udă.
 
Pasul 12 – Punerea celei de a doua plăci
Lipește a două placă de prima țînând-o cu ambele mâini și repetă procesul pentru instalarea celorlalte plăci, până la acoperirea întregii suprafețe.
Montarea parchetului în jurul caloriferelor
În cazul în care în cameră există calorifere, nu trebuie decât să urmezi niște pași simpli, pentru că parchetul să se potrivească în jurul țevilor. Iată ce trebuie să faci:

Nivel de dificultate: Mediu
Abilități necesare: Măsurare, utilizarea sculelor electrice, cunoștințe de bază în domeniul tâmplăriei.
Timp necesar: Pentru cei cu experiență: 15 min
Pentru cei îndemânatici: 20 min
Pentru începători: 30 min
Ai nevoie de: Materiale:parchet laminat, silicon.
Unelte: echer/liniar, creion, bormașină, freză pentru parchet, ferăstrău electric.
Sugestii: Verifică dacă există scurgeri din calorifer înainte de a instala parchetul laminat, pentru că scurgerile pot cauza extinderea și umflarea parchetului.
 
Pasul 1 – Măsurarea distanței
Pune distantierele la perete, apoi placă și măsoară distanța dintre perete și țeava caloriferului, pentru a ști unde să decupezi placa.
 
Pasul 2 – Găurirea
După ce ai găsit punctul central în placa de parchet, fă o gaură în jurul acestuia cu o freză pentru parchet. Cercul trebuie să fie suficient de larg pentru ca țeava de calorifer să poată trece prin el.
 
Pasul 3 – Tăierea plăcii
După ce ai făcut gaura, o poți împărți tăind placa cu ferăstrăul electric de-a lungul liniei trasate.
 
Pasul 4 – Punerea plăcii în jurul țevii de calorifer
Acum poți așeza placa de parchet cu ambele mâini, aceasta fiind tăiată în semicerc în jurul țevii de calorifer. Dacă cercul pe care l-ai tăiat este mai larg decât țeava de calorifer, spațiul rămas poate fi umplut cu silicon (se recomandă ca siliconul să nu fie aplicat pe partea dinspre perete a țevii, întrucât acest lucru ar putea împiedica extinderea parchetului, provocând umflarea acestuia).


După cum vezi, cu câteva ustentile și puțină îndemânare chiar și cel mai nepriceput om din lume poate să se ocupe de montarea parchetului. Ți se pare dificil?
Acum că ai aflat totul despre montarea parchetului laminat, nu mai rămâne decât să îți iei toate uneltele și materialele necesare ca să te apuci de proiect. Găsești tot ce ai nevoie în magazinele BricoDepot. Spor la treabă! 

 

te-ar mai putea interesa

GHID PRACTIC. Tot ce trebuie sa stii despre curatarea cosului de fum GHID PRACTIC. Tot ce trebuie sa stii despre curatarea cosului de fum
Cosurile de fum infundate sau care prezinta defecte iti pot pune viata in pericol. Tocmai de aceea, acestea trebuie curatate anual, inainte de intrarea in sezonul rece. Dintr-un raport intocmit de po...
citește mai mult
GHID PRACTIC pentru alegerea pistolului de vopsit si zugravit GHID PRACTIC pentru alegerea pistolului de vopsit si zugravit
Fie ca lucrezi in constructii sau esti utilizator casnic si ai de vopsit o suprafata mare, vei avea nevoie de un pistol de vopsit si zugravit.Avantajele folosirii unui pistol de vopsit in fata unei pe...
citește mai mult
Ghid complet pentru montarea gardului de sârmă Ghid complet pentru montarea gardului de sârmă
Construirea unui gard de sârmă de sârmă nu este un proiect dificil. Însă, că să te asiguri că va ieși cum ți-ai propus, trebuie să ai la îndemână toate ustensilele necesa...
citește mai mult
Informații esențiale pentru montarea plăcilor ceramice și zugrăvit Informații esențiale pentru montarea plăcilor ceramice și zugrăvit
Nu-ți poți începe proiectul de decorare fără instrumentele potrivite. Dacă nu știi de unde să începi, citește ghidul nostru util de mai jos pentru a afla despre instrumentele pe care ar pu...
citește mai mult
Cum să montezi parchet laminat Cum să montezi parchet laminat
Îți vom prezenta fiecare etapă a montării noii tale pardoseli, inclusiv gestionarea obstacolelor precum țevile radiatorului, până la notele finale, cum ar fi adăugarea profilelor de pardos...
citește mai mult
Parchet laminat vs. parchet stratificat: cum îl alegi pe cel potrivit Parchet laminat vs. parchet stratificat: cum îl alegi pe cel potrivit
Parchetul laminat și cel stratificat sunt cele mai populare tipuri de pardoseală rigidă (cele elastice sunt: LVT, linoleum, covoare din PVC). Acestea sunt asemănătoare în ceea ce privește aspect...
citește mai mult