Bucătăria de vară: sfaturi pentru construire și amenajare

Bucătăria de vară: sfaturi pentru construire și amenajare

Există multe avantaje ale unei locuințe la curte: surplusul de spațiu util pe care îl oferă construcția, posibilitatea de a parca mașina la loc ferit de traficul stradal sau zona verde, cu flori și cu arbori, sunt doar câteva dintre acestea. Una dintre soluțiile constructive pe care le aleg cei care dispun de o suprafață generoasă este bucătăria de vară, un decor ideal pentru weekenduri și seri prelungite, petrecute alături de cei dragi într-o atmosferă relaxantă. În funcție de spațiul pe care ți-l pune la dispoziție curtea de care dispui, bucătăria poate lua o mare varietate de forme, iar în funcție de bugetul disponibil, poate fi construită din diferite materiale. Ca orice altă soluție menită să-ți facă viața mai plăcută, și aceasta trebuie abordată conform unui plan bine pus la punct, atât din punctul de vedere al materialelor necesare, cât și în privința utilării, odată ce pereții și acoperișul sunt finisați.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de MOBILĂ BUCĂTĂRIE

●      Care sunt avantajele pe care le oferă o bucătărie de vară

●      Ce condiții trebuie să respecte bucătăria de vară

●      Ce tipuri de bucătării de vară poți construi

●      Cum amenajezi bucătăria de vară

●      Ce echipamente sunt necesare în bucătăria de vară

Care sunt avantajele pe care le oferă o bucătărie de vară

Anotimpul cald este momentul ideal pentru a te bucura de bucătăria ta din curte. Fără a-i deranja pe ceilalți locuitori ai casei, vei putea găti timp de ore întregi, iar la final îi vei putea invita la o masă pe cinste, într-un decor agreabil. Printre motivele care te-ar putea convinge să construiești o bucătărie de vară se mai numără: 

●       posibilitatea de a găti în voie preparate precum peștele la grătar sau porumbul fiert;

●       ușurința în a monta și adapta aparatele electrocasnice necesare;

●       oportunitatea de a transforma spațiul într-un living de tip open-space, în funcție de spațiul disponibil;

●       compatibilitatea acestui spațiu cu diferitele soluții pentru bucătării modulare;

●       autonomia totală, în cazul bucătăriilor racordate la apă, energie electrică și gaze naturale. 

Ce condiții trebuie să respecte bucătăria de vară


Cele mai importante realizări încep cu o coală albă. Este și cazul bucătăriei de vară, care trebuie adaptată perfect specificului curții, respectiv obiceiurilor membrilor familiei. Până la a respecta preferințele care determină materialele, finisajele, culorile și accesoriile, o asemenea construcție are de îndeplinit câteva cerințe tehnice, foarte importante din punctul de vedere al aspectelor legale, dar și al trăiniciei. Calitatea de anexă gospodărească pe care o are, în fața legii, o bucătărie de vară impune respectarea legii 50/1991. 

Potrivit acesteia, proprietarul care dorește să-și completeze locuința cu o dependință este nevoit să solicite primăriei de care aparține eliberarea certificatului de urbanism. Acesta va servi drept bază pentru obținerea autorizației de construcție și pentru întocmirea proiectului după care va începe construcția. Eliberarea certificatului depinde de depunerea copiei actului de proprietate și a planurilor cadastrale, dar și de plata taxei aferente. Lipsa autorizației de construcție atrage după sine o amendă a cărei valoare nu este deloc neglijabilă și care poate fi cuprinsă între 1.000 și 10.000 de lei. 

Mai sunt necesare avizele pentru racordarea la rețeaua de utilități și pentru prevenirea și stingerea incendiilor, respectiv avizul de mediu. Există și alte aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, odată ce ai obținut autorizația de construire a bucătăriei de vară. Odată ce ai hotărât că spațiul va fi racordat la rețeaua de utilități, vei avea nevoie de racorduri și de instalații realizate profesionist, cu materiale de calitate și cu accesorii care să reziste bine în fața intemperiilor. Este recomandat ca amplasarea construcției să nu fie una de natură a deranja vecinii, mai ales dacă plănuiești să petreci în curte seri de vară lungi.

Bucataria de vara

Ce tipuri de bucătării de vară poți construi


Câtă vreme detaliile logistice și juridice sunt puse la punct, ai mână liberă să treci la etapa de construcție. Acesta este punctul în care schița de pe hârtie se întâlnește cu posibilitățile din viața reală. Cu avantajele și cu dezavantajele lor, tipurile de bucătărie de vară după care te poți inspira pot fi adaptate în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Cu o estimare cât mai exactă a bugetului necesar, vei reuși să ții costurile sub control și să obții un rezultat care să mulțumească fiecare membru al familiei.

Bucătărie de vară închisă


De departe cel mai polivalent tip de bucătărie de vară, aceasta face parte din peisajul rustic al multor gospodării din mediul rural. Cu ziduri din lemn, zidărie, BCA sau din piatră, acest tip de bucătărie de vară poate servi chiar și pe post de încăpere suplimentară. Acesta este motivul pentru care acoperișul acestei construcții trebuie alcătuit din materiale durabile, cum ar fi tabla, țigla metalică sau șindrila bituminoasă. Bucătăria de vară închisă necesită o sursă puternică de încălzire, iar cea mai frecventă este soba pe lemne. Dacă bucătăria beneficiază de branșament la rețeaua electrică, vei alege un aparat de aer condiționat sau un radiator electric. 

sfaturi pentru construire si amenajare

Foisorul cu bucatarie de vara

Bucătăria de vară deschisă

Alegere a celor boemi, care văd bucătăria de vară ca pe un hibrid între o construcție solidă și un loc destinat picnicului, aceasta impune adaptări menite să contracareze intemperiile. Umbra, în această bucătărie, va fi asigurată de o pergolă, iar în zilele cu adevărat toride, vei aprecia din plin funcționalitatea unei copertine retractabile. Suprafețele pe care poate ploua în orice moment vor avea o textură dura și vor fi rezistente la apă, praf și șocuri mecanice. Vei alege, așadar, gresie, piatră, inox și aluminiu, pentru zona blatului și pentru pardoseală. 

Vezi categoria noastră de  ▶ CONSTRUCTII

Ce conditii trebuie sa respecte aceasta solutie

Cum amenajezi acest loc

Foișorul cu bucătărie de vară


Apropo de hibrid, acesta este unul dintre cele mai interesante, în special pentru ușurința cu care poate fi obținut prin simpla adaptare a unui foișor convențional. Poți să branșezi construcția deja existentă la rețeaua electrică, pentru a aduce în peisaj un grătar electric, ceea ce va impune adăugarea unor materiale ignifuge la structura veche. În cazul în care pornești de la zero, iar spațiul îți permite, ai oportunitatea de a amenaja un grătar din piatră sau un cuptor de pizza cu aspect rustic, la care ai ocazia să adaugi o chiuvetă mică și un blat minimal. Astfel, vei avea parte de mai multă igienă în timpul preparării mâncărurilor, dar nu vei avea nevoie să utilezi spațiul asemenea bucătăriei din casă. 

Ce tipuri de bucatarii de vara poti construi

amenajare bucatarie

Bucatarie de vară inchisa

tipuri de bucatarii de vara

Cum amenajezi bucătăria de vară


Există multe criterii în funcție de care vei alege cum să arate bucătăria de vară, iar primul dintre acestea este stilul. În cazul în care vei prefera un aspect rustic pentru amenajarea bucatariei, vei merge pe o combinație dintre lemnul natur și pereții placați cu piatră sau chiar construiți din piatră naturală. Mai ai la dispoziție și varianta pereților din cărămidă netencuită, ce se potrivesc de minune cu tâmplăria din lemn lăcuit. Un aspect eclectic va implica o combinație dintre piatră și texturile metalice, caz în care vei avea de câștigat, dacă vei alege aparatură din inox. Pardoseala din lemn este recomandată doar în cazul unei bucătării închise, în timp ce o bucătărie de vară deschisă sau un foișor cu bucătărie va trece mai bine testul timpului, dacă vei alege materiale precum travertinul, granitul sau chiar marmura.

Vezi categoria noastră de 👉 AMENAJARI INTERIOARE

Ce echipamente sunt necesare

bucatarie de vara ca la carte

Ce echipamente sunt necesare în bucătăria de vară


Diversitatea aparaturii electrocasnice este dată de specificul bucătăriei. În timp ce una acoperită va putea fi dotată cu aparatură electrică, pentru asigurarea căldurii sau pentru răcorirea necesară pe timpul verii, una deschisă va conține minimul necesar. Câteva corpuri de iluminat, un grătar și o chiuvetă sunt suficiente pentru a acoperi necesarul din timpul unei vizite în care toți invitații se adună în jurul grătarului. În cazul în care este nevoie de apă caldă, bucătăria de vară poate fi dotată cu un încălzitor instant, iar în funcție de preferințele familiei, pot fi adăugate pe lista dotărilor o cafetieră, un minifrigider și chiar un storcător de fructe. O masă durabilă și un set de scaune pe măsură trebuie să fie nelipsite din arsenalul unei bucătării de vară, fie că alegem unele obișnuite, fie unele de tip rabatabil. 

locuinte la curte

bugetul disponibil

Diversitatea aparaturii electrocasnice

Sfaturile de mai sus pot fi punctul de plecare pentru implementarea acelor soluții care să aducă un plus de relaxare estivală. Cu materiale de calitate și cu alegeri inspirate, bucătăria de vară se poate dovedi mai mult decât o simplă construcție. Ea poate deveni punctul de atracție al întregii locuințe. 

Credit foto: Shutterstock

te-ar mai putea interesa

Ce trebuie să știi dacă vrei să renovezi baia și bucătăria? Ce trebuie să știi dacă vrei să renovezi baia și bucătăria?
Vine un moment în viață oricăruia dintre noi când simțim nevoia să aducem un suflu nou casei, iar cele mai întâlnite renovări sunt cele legate de baie și bucătărie. Deși reno...
citește mai mult
Idei și sfaturi despre cum te poți răcori vara în grădină și pe terasa casei tale Idei și sfaturi despre cum te poți răcori vara în grădină și pe terasa casei tale
În sezonul cald, creează-ți o oază de răcoare în propria ta grădina În perioada verii, atunci când temperaturile ating valori foarte ridicate, orice sursă de răcoare este la...
citește mai mult
Reîmprospătează-ți bucătăria Reîmprospătează-ți bucătăria
Dacă bucătăria ta începe să arate și să se simtă puțin obosită și ai prefera să nu cheltui banii înlocuind totul, există câteva trucuri minunate pe care le poți încerca pentru...
citește mai mult
Brico Dépôt îngheață vara cu soluții de climatizare la prețuri de depozit Brico Dépôt îngheață vara cu soluții de climatizare la prețuri de depozit
București, 17 iunie 2016. A doua parte a lunii iunie aduce la Brico Dépôt produse destinate confortului termic, amenajărilor interioare și exterioare, dar și construcțiilor și proiectelor...
citește mai mult
Prețuri răcoritoare și amenajări de vară la Brico Depôt Prețuri răcoritoare și amenajări de vară la Brico Depôt
Brico Depôt dă startul amenajărilor de vară și a atmosferei de vacanță, iar temele nautice în culori diafane îi cuceresc și îi inspiră pe iubitorii de amenajari interioare și e...
citește mai mult