Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Roadele toamnei: tot ce ai nevoie pentru o cămară plină

Roadele toamnei: tot ce ai nevoie pentru o cămară plină

Se încarcă...
613 vizualizări
Posted in: Bucătărie

Tranziția de la zilele toride de vară, la cele răcoroase de toamnă nu înseamnă doar o succesiune firească a anotimpurilor. Venirea toamnei reprezintă, în același timp, perioada perfectă pentru ca atenția ta să se centreze pe o altă componentă a casei: cămara. Amenajarea ei presupune timp, efort și răbdare, precum și achiziționarea unor accesorii necesare pentru completarea perfectă a spațiului.

Ce accesorii îți trebuie în cămară pentru un tablou de toamnă perfect?

Rafturile
borcane, sticle, cutii sau coșuri mai grele. Importantă este și poziționarea lor, cu scopul de a economisi spațiu pentru a integra și alte obiecte de mobilier sau chiar bidoane mari. Alături de toate acestea, asigură-te că rafturile sau etajerele nu sunt excesiv de înalte, pentru a putea ajunge la ele cu ușurință. Poți alege rafturi extensibile, care să îți ofere posibilitatea să te miști în voie prin cămară.

Borcanele sunt indispensabile în orice cămară, având în vedere că majoritatea produselor pe care decizi să le conservi sunt destinate unui astfel de spațiu. Fie că este vorba despre zacuscă, murături sau zarzavat, borcanele nu trebuie să lipsească de pe rafturi. Este important să ai în vedere infiletarea corespunzătoare a borcanelor, astfel încât aerul să nu se poată inflitra pe sub capac. În plus, se recomandă etichetarea acestora, ținând cont de natura produsului, precum și de data la care a fost realizat. Și poziționarea borcanelor pe suprafața rafturilor trebuie să se facă în mod corect, așa că este indicat să așezi borcanele de dimensiuni mai mari în partea de jos, cele mici putând fi poziționate superior, fără riscul de a cădea.

Damigenele au, de asemenea, un rol foarte important în depozitarea băuturilor preparate la început de toamna. Sunt foarte utile, le poți găsi în diverse variante și dimensiuni, fiecare destinată tipurilor de licori pe care dorești să le conservi. Vișinata, vinul și alte derivate pot fi transportate în damigene de 10, 15, 25 și chiar 50 de litri și așezate lângă rafturi, în poziție stabilă. Coșul de răchită încorporat reduce riscul ciocnirii damigenei de alte obiecte din cămară și poate facilita ridicarea si mutarea acesteia în alte spații.

Cutiile de depozitare sunt ideale, având rolul de a te ajuta să organizezi mai bine spațiul rămas în cămară, după așezarea mobilierului și a altor obiecte. Acestea pot folosi la depozitarea legumelor de care ai nevoie frecvent sau chiar la organizarea mai eficientă a borcanelor. De asemenea, sunt recomandate suporturile care se pot fixă pe perete pentru așezarea țigăilor, a sticlelor sau a altor ustensile necesare activităților în bucătărie.

Amenajarea cămării: de ce aspecte să ții cont?

O amenajare corectă a cămării înseamnă păstrarea alimentelor pe o perioadă îndelungată și, implicit, lipsa nevoii de a mai achiziționa anumite preparate pe care deja le ai acolo. De aceea, este vital să iei în calcul câteva lucruri atunci când hotărăști că a venit vremea să reabilitezi spațiul cămării care va găzdui roadele preparate la început de toamnă.


1. Aerisește spațiul

După o perioadă în care cămara nu a mai fost folosită frecvent, este foarte probabil ca în interiorul ei să existe mirosuri specifice sau urme de mucegai, condens, praf și umiditate, mai ales dacă este vorba despre o încăpere restrânsă. Pentru a putea contracara aceste neplăceri, este de preferat să stabilești o temperatură rezonabilă a camerei, care să fie propice alimentelor conservate și să nu existe variații bruște de la rece la cald. Poți instala un sistem de izolație care să circule aerul permanent și să izolezi pereții pentru a nu reține apa care ar dăuna calității alimentelor. De asemenea, poziția ferestrei este și ea relevantă, tocmai ca lumina să nu se infiltreze în anumite spații unde există acele produse care au nevoie de întuneric pentru a se menține în termenul de garanție.

2. Recondiționează obiectele de mobilier

Toamna este prin excelență anotimpul renovărilor, cămara fiind unul dintre spațiile vizate. De multe ori, însă, încăperea nu trebuie restructurată complet, ci doar o parte dintre obiecte, pentru a-și recăpăta durabilitatea. În acest sens, poți verifica fiecare obiect prezent în interiorul cămării pentru a vedea dacă este nevoie să îl înlocuiești sau se pot efectua doar lucrări de consolidare. Acest lucru îți va fi de folos pentru a putea aprecia greutatea suportată de rafturi și suporturi, pentru ca tu să așezi alimentele acolo unde pot fi susținute.

3. Igienizează cămara înainte de a depozita produsele

Unul dintre cele mai importante aspecte în menținerea unui spațiu cât mai plăcut este igiena, cu atât mai necesară la început de anotimp, când preparatele sunt gata de a fi transportate acolo. Așadar, curăță cu atenție toate rafturile și recipientele în care vei depozita alimentele, pentru a evita contactul cu diferiți microbi sau contaminarea preparatelor ce poate periclita sănătatea ta și a celor din jur.

4. Depozitează alimentele în și pe materiale corespunzătoare

Atenție la calitatea materialelor din care sunt realizate obiectele în care depozitezi diverse fructe, legume și cereale. Sacii, în special, sunt cei care se pot degrada cel mai ușor și trebuie verificați pentru a nu strica alimentul din interior, cum ar fi făina sau grâul. Mai mult, lădițele confecționate din lemn pot putrezi și afecta, implicit, legumele și fructele păstrate acolo. Metalele, ceramica și varul tratat dăunează la rândul lor mediului cămării și mențin bacteriile.

5. Ia în calcul câteva remedii naturale pentru o conservare mai bună

Există o serie de remedii care te pot ajuta să elimini cele mai frecvente probleme cu care te confrunți în cămară. De exemplu, mirosurile pot fi absorbite cu ajutorul cărbunelui, care neutralizează extinderea acestora în întreaga cămeră. De asemenea, lavanda uscată ajută la îndepărtarea dăunătorilor, pentru ca toate conservele să rămână intacte, bune de consumat. În cazul în care unul dintre borcane prezintă urme de mucegai sau este vizibil alterat, acesta trebuie îndepărtat, pentru că poate distruge calitativ și restul alimentelor din jur. Fiind perisabile, alimentele se pot strica foarte repede, ceea ce înseamnă că este necesar să ai în vedere tot timpul verificarea lor și a ambientului cămării.

3 sfaturi utile pentru păstrarea calității preparatelor:


• Nu depozita alimentele încă fierbinți
Pe lângă faptul că alimentul în sine se va altera, trecând de la o temperatură foarte ridicată la una scăzută, prin contact cu conservele deja existente în cămară, acesta le va ridica temperatura, riscând să strice tot ceea ce a fost preparat.

• Transportă în acest spațiu doar produse de uz alimentar
Adesea, cămara nu este doar spațiul în care își au locul alimente și preparate destinate consumării pe timp de iarnă. Soluțiile de curățenie, detergenții sau dezinfectanții își pot face apariția alături de restul alimentelor, însă acest lucru nu este deloc recomandat, din pricina substanțelor toxice pe care le pot emana asupra preparatelor. În acest sens, este necesar să le separi în încăperi diferite, pentru a elimina riscul unei contaminări între produse destinate unor nevoi diferite.

• Evită excesele
Este ideal să pui în cămară doar acele alimente pe care ești sigur că le vei și consuma, din două motive. Pe de o parte, te vei asigura că ai suficient loc pentru a te mișca și că vei găsi totul cu ușurință într-un spațiu aerisit și bine organizat. Pe de altă parte, vei evita să arunci eventualele preparate care se pot strica, tocmai din cauză că sunt prea multe și nu pot fi consumate într-un timp scurt. Recomandarea este să dozezi cantitatea de produse pe care îți propui să o așezi în cămară, în funcție de specificul familiei tale.

• Muncești toamna ca să poți avea toată iarna

Pentru că scopul principal al preparării tuturor alimentelor la început de toamnă este conservarea lor pe parcursul iernii, trebuie să te asiguri că le creezi un spațiu confortabil și igienic, pentru ca ele să își poată menține calitatea, fără riscul de a se degrada și a nu mai putea fi consumate. Organizarea spațiului, design-ul, accesorizarea și ventilația sunt esențiale pentru ca tu să te poți bucura de toate bunătățile preparate în bucătărie. O cămară bine întreținută va putea găzdui timp îndelungat alimentele favorite ale familiei tale!

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360