Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Casele construite din containere - accesibile, durabile și prietenoase cu mediul

Casele construite din containere - accesibile, durabile și prietenoase cu mediul

Se încarcă...
19000 vizualizări

Case din containere

Construirea unei case din containere

Idei de amplasare și relocarea unei case din containere

Case din containere

Folosite inițial pe șantier, la câmp, în parcurile de camping sau în zonele calamitate, pentru cazarea temporară a unui număr mare de persoane, casele modulare cu structura metalică - construite din containere maritime scoase din uz - au devenit tot mai apreciate de către cei care își doresc o casă de vacanță sau chiar o locuința permanentă.

Sunt locuințe prefabricate, cu dimensiuni standardizate, cărora li se aduc diverse modificări și îmbunătățiri, pentru a fi cu adevărat locuibile: decupaje pentru ferestre și uși, pereți interiori de separare, izolare termică, instalații electrice și de apă.

Avantajele unei astfel de alegeri sunt numeroase: finisarea rapidă, mobilitatea, prețurile accesibile (comparativ cu o prețul unei locuințe obișnuite), rezistență ridicată la cutremure și inundații, posibilitatea de a îmbina containerele în mod variat și faptul că o astfel de casă nu necesită întotdeauna autorizație de construcție.

Cine a construit primele case din containere

Folosirea containerelor a început cu câteva secole în urmă, în regiunile miniere din Anglia, dar a devenit răspândită după cel de-al Doilea Război Mondial, când containerele au devenit un mod eficient de a reduce costurile de transport maritim.

Istoria utilizării containerelor maritime în construcția de locuințe nu este însă la fel de ușor de stabilit. Primul document oficial care atestă acest tip de construcție datează, se pare, din 1962, însă date mai concrete despre o casă construită astfel apar în anul 1987, în Statele Unite.

Mult mai interesant este însă momentul în care acest tip de construcție a devenit o tendință în arhitectură - mai întâi, în anii ‘90; apoi, la o scară mult mai largă, începând cu secolul 21, când designul acestor locuințe a devenit din ce în ce mai creativ și mai bine adaptat cerințelor eco.

Containerul maritim - de la transport la locuință de vis

Cum sunt construite aceste case? Containerele folosite pe navele de transport maritim sunt refolosite după ieșirea lor din uz, fiind un excelent material reciclabil. Alături de casele modulare din lemn, aceste locuințe reprezintă una dintre cele mai ieftine, rapide și sustenabile soluții de construcție a unei case.

Modul de construcție - similar unui joc de Lego - reprezintă mai degrabă o îmbinare a mai multor containere, așa încât nu este necesar un proiect complex. Containerele se montează unul lângă celălalt, se pot suprapune, creând astfel un etaj și li se pot aduce diverse modificări, în moduri dintre cele mai creative.

Costurile unui singur container reciclabil pot ajunge la aproximativ 1200-1800 dolari, în funcție de dimensiuni, în timp ce un container nou are un preț de aproximativ 5000-6000 dolari.

De asemenea, cei care își doresc o astfel de locuință, trebuie să știe că au la dispoziție două variante: containerele maritime, pe care le vor grupa și modifica în funcție de propriile preferințe, sau casele la cheie, construite din containere, care sunt deja izolate termic și echipate cu instalație electrică.

Avantajele unei case construite din containere

Construcții solide și durabile

În ciuda aparențelor, containerele reprezintă materialul de construcție ideal. Sunt rezistente la foc și cutremure, dar și la condiții meteo dficile și au o structura solidă, fiind gândite în așa fel încât să poată transporta greutăți mari.

Ușor de îmbinat și modificat

Frumusețea unei case de tip modular constă în gradul de creativitate pe care îl permite. O astfel de construcție este asemenea unui joc din piese Lego, care nu are nevoie de planificare și design elaborat.

Îmbinarea elementelor este urmată de modificări care fac din acest spațiu o casă veritabilă: decupajele în structura metalică sunt realizate simplu și rapid, însă cer de cele mai multe ori intervenția unui constructor specializat în astfel de lucrări, ceea ce poate crește ușor costurile. Chiar și așa, casa modulară rămâne o construcție accesibilă, comparativ cu locuințele convenționale.

Disponibile pe tot Globul, la prețuri accesibile

Containerele pot fi achzitionate de la diverse companii, iar prețurile sunt reduse, comparativ cu alte structuri care folosesc de exemplu cărămida și mortarul. Construcția propriu-zisă pe locul ales pentru amplasare implică puțin efort și modificări minime.

Diverse variante de transport

Containerele au deja dimensiuni standard pentru transportul de mărfuri și pot fi preluate de nave maritime, trenuri și camioane.

Sunt prietenoase cu mediul

Un container poate ajunge la 3.500 kg, reutilizarea lui ducând la salvarea a 3 tone de oțel. În plus, ridicarea unei case din containere cere foarte puține materiale de construcție tradiționale (ex. ciment, cărămizi), iar izolarea termică poate fi realizată prin crearea unui acoperiș verde.

Punctele slabe ale unei case construite din containere

Lipsa flexibilității

Cu toate că o astfel de construcție invită la creativitate, există limite, care țin de dimensiunile standard ale acestora și de faptul că pot fi modificate numai în anumite moduri - prin tăiere, decupare, îmbinare. În unele zone, containerele de dimensiuni mai mari pot fi dificil de transportat și instalat.

Nu sunt izolate termic

Acesta este un aspect de care proprietarul va trebui să se ocupe singur, asta dacă nu alege varianta caselor modulare deja construite. Izolația trebuie să evite și un nivel de umiditate crescut, care poate duce la instalarea ruginii.

Autorizația de construcție

În mod normal, casele realizate din containere nu au nevoie de autorizație de construcție. Practic, însă, autorizația depinde de decizia primăriei din zonă. În unele regiuni, obținerea autorizației poate ridica unele probleme, dacă municipalitățile nu au mai întâlnit anterior acest tip de instalație.

Rezistența acoperișului este slabă

Cu toate că orice container aflat în bună stare are o structură extrem de rezistentă, de cele mai multe ori, acoperișul nu este la fel de solid. Acesta suportă o greutate maximă de 300 kg. Probleme de rezistență și durabilitate pot să apară și la pereții containerului, dacă acesta a suferit coliziuni sau a fost solicitat prin greutăți excedentare.

Atenție la substanțele toxice!

Casele construite din containere au nevoie de o înlăturare completă și corectă a vopselelor care le acoperă și care se pot dovedi toxice. În același timp, pot conține urme de pesticide, cu care au fost tratate anterior pentru transporul pe mare. Consultă-te cu un specialist în vederea acestui pas.

Construirea unei case din containere

Locuințele modulare sunt construcții prefabricate, realizate din secțiuni multiple numite module. Casele din containere se încadrează în acest tip de construcție, containerele fiind ușor de amplasat și montat rapid pe terenul ales pentru construcție.

După montarea ușilor și ferestrelor, adăugarea instalațiilor de energie electrică și apă, izolarea termică și realizarea de finisaje noi, o astfel de costrucție poate deveni o casă de vacanță ideală, sau chiar o casă permanentă, care rezistă fără probleme 10-15 ani.

Alegerea, achiziționarea și transportul containerelor pentru construcția casei

Containerele pot fi comandate de la diverse companii internaționale și sunt disponibile la dimensiuni standard, ceea ce le face ușor de transportat și de transferat de la o formă de transport la alta, pe distanțe lungi.

Livrarea la locul amplasării se va realiza, cel mai probabil, cu ajutorul unui camion, căruia cumpărătorul trebuie să îi asigure accesul. Înainte de achiziție, este necesară o informare atentă, deoarece unele containere pot conține substanțe toxice, cu care au fost tratate pentru transportul maritim.

SFAT PRACTIC: Decizia achiziției unui anumit model trebuie să țină cont și de dimensiuni: containerele au, de obicei, o lungime de 6 metri și o lățime de 3 - 3,5 metri, în timp ce înălțimea interioară poate ajunge la 2,5 - 2,6 metri.

Amplasarea și autorizațiile unei case din containere

Autorizația de construcție depinde de decizia primăriei locale, cu toate că, în teorie, este un tip de construcție care nu are nevoie de proiect sau autorizație. Casa din containere poate fi amplasată direct pe teren, urmând să primească ulterior diverse dotări, pentru că nu are izolație sau sistem electric încorporat. Dacă terenul îți permite, poți amenaja în jurul ei chiar și o grădină.

 

Decuparea ferestrelor și ușilor unui container

Chiar dacă decupajul diverselor elemente nu constituie un proces complicat, consultarea experților este totuși cea mai bună idee, mai ales că uneori este necesară o întărire a pereților care vor trece prin tăieturi pentru uși și ferestre. Ajutorul specialiștilor este cu atât mai necesar în momentul instalării sistemului electric și al altor utilități.

Izolarea unui container pentru a-l transforma în locuință

Izolarea unei case construite din containere se realizează frecvent prin construirea unui acoperiș verde, din plante. Totodată, poate fi adăugată izolație pe tavan și în pardoseală, înălțimea utilă disponibilă fiind suficientă pentru astfel de lucrări.

Desigur, casa va primi și un sistem de încălzire necesar în sezonul rece, cea mai bună soluție fiind centrala termică pe gaz, cărbune sau lemne, sau chiar sobele clasice.

Vopsirea și designul exterior al unui container folosit ca și locuință

Înainte de a vopsi și reamenaja un container, este extrem de importantă înlăturarea oricărei urme de vopsea aplicate anterior, deoarece aceasta poate conține substanțe periculoase pentru sănătate (containerele maritime sunt vopsite pentru protecție împotriva acțiunii corozive a apei saline și pentru a proteja de insecte mărfurile transportate).

Pentru vopsirea ulterioară, poate fi utilizată o vopsea termoizolantă sau vopsele obișnuite, în nuanțe de la bej și cărămiziu, la albastru închis.

Amenajararea interioară a unei case construită din containere

O astfel de casă testează creativitatea și permite diferite variante de amenajare la interior, inspirate de cele mai multe ori din modul de amenajare a unui living. Iată câteva idei care să te inspire:

Idei de amplasare și relocarea unei case din containere

Casele modulare din containere sunt mobile, pot fi relocate și pot fi folosite pe termen lung (10-15 ani, de obicei), fiind potrivite fie ca locuințe temporare, de weekend sau de vacanță, fie ca locuințe definitive.

De asemenea, containerele pot fi folosite pentru construcția de parcuri de camping, școli și săli de clasă cu destinație temporară, case civile și militare, facilități industriale, case instalate în câmp, păduri și zone rurale unde construcțiile de tip convențional nu pot fi realizate din diferite motive.

Vezi și alte articole despre casele eficiente:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360