Ghid pentru etanșare și izolare

Ghid pentru etanșare și izolare

Prin izolarea locuinței poți avea facturi considerabil mai mici la întreținere, și poți participa activ la reducerea risipei de energie.


Izolarea locuinței este primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a avea o casă eficientă energetic. În felul acesta reduci facturile la întreținere și ai parte de o temperatură plăcută în casă. În plus, prin reducerea cantității de energie consumată, contribuim într-o oarecare măsură la protejarea și conservarea mediului înconjurător.


Cu toții știm că izolarea locuinței este un proces laborios și că lucrarea durează câteva zile, însă există și modalități mai simple prin care putem împiedica frigul să ajungă în locuințele noastre. Putem reduce facturile de încălzire și răcire a locuinței prin produsele de etanșare utilizate la ferestre și uși, ușor de aplicat. Totodată, și umplerea golurilor și a orificiilor din pereți reprezintă o soluție ce poate face diferența pe timpul iernii în casă.


Află din acest ghid complet și pe înțelesul tuturor cum poți să ții frigul departe de casa ta prin metode simple și ieftine.


Aerul rece intră în casă prin ușile, ferestrele, podele, orificiile pentru cabluri și golurile din jurul țevilor care nu sunt etanșate corespunzător. Aceste orificii și goluri sporesc consumul de energie din casă și este imperativ să ne ocupăm de ele, dacă ne dorim un consum de energie mai scăzut.


Produsele de etanșare precum benzile adezive pentru ferestre și uși și pragurile reprezintă o prima soluție pentru a ține frigul departe de casa ta.

În același timp, pe măsură ce temperaturile cresc și scad, pereții casei se contracta și se dilată apărând astfel crăpături și goluri în pereți și la îmbinări, care pot pot fi umplute cu spumă poliuretanică și silicon.

Aceste produse nu sunt costisitoare, iar investiția va fi recuperată în scurt timp.


Iată câteva moduri foarte simple prin care, folosind produse deloc scumpe, poți să ai o casă mai călduroasă la un cost lunar mai mic:


1. Aplică benzi de etanșare la nivelul ușilor și ferestrelor
Benzile pentru ferestre și uși sunt fabricate din cauciuc și sunt utilizate la interiorul ușilor și ferestrelor. Aplicarea lor la nivelul ușilor și ferestrelor împiedică intrarea în locuința a curenților de aer.
Tipurile de benzi sunt identificate prin litere și diferă în funcție de grosimea spațiului gol (în fereastră și ușa) care poate fi acoperit. Poți alege, așadar, între:
o Profil D clasic – poate acoperi grosimi între 3-7 mm
o Profil P – poate acoperi grosimi între 2-5 mm
o Profil E – poate acoperi grosimi între 1-3,5 mm

Avantajele benzilor pentru ferestre și uși:
o Se montează ușor la ferestre și uși, fiind autoadezive
o Pot fi utilizate pentru toate tipurile de uși și ferestre
o Împiedică curenții de aer, praful și apa să între în casele noastre
o Sunt rezistente la razele ultraviolete și la temperaturi între -30°C și +80°C.
o Sunt ușor de șters și de curățat
Există și benzi care pot fi folosite la uși. Ele se pot aplica sub ușile care au o distanță de 20-22 mm până la podea și pot fi utilizate pentru suprafețe netede precum gresie, marmură și parchet.


2. Pragurile, o soluție utilă
Pragurile de etanșare pentru uși pot fi utilizate pentru diverse tipuri de podele: gresie, covor sau parchet. Montând praguri la toate ușile, poți reduce pierderile de căldură în mod considerabil.


Sunt adecvate pentru spații între uși și podea de până la 22 mm și sunt mai utile pentru suprafețe netede precum parchet și gresie. Se instalează ușor sub uși, prin împingere.


Poți opta și pentru praguri de etanșare cu perie, care pot fi aplicate sub uși care au un spațiu de 15 mm între ele și podea. Sunt ideale pentru suprafețele acoperite cu mochetă, însă există și câteva tipuri care pot fi utilizate pentru parchet și gresie. Pragurile de etanșare cu perie au o perioada de viață mai lungă.


3. Acoperă orificiile, crăpăturile și îmbinările dintre ferestre și pereți
În timpul iernii, curenții de aer rece pătrund prin fisurile dintre ferestre și pereți, iar aerul cald iese prin acestea, iar în timpul verii, aerul cald pătrunde prin aceste fisuri, astfel încât e nevoie să folosești mai multă energie pentru racorirea camerelor.

Cu ajutorul spumei poliuretanice și a siliconului acrilic poți umple aceste fisuri. Ele se aplică la nivelul acestor orificii și reușesc să mențînă în interior o temperatura plăcută.


SFATURI PRACTICICE
Pentru a economisi energie, mai poți pune în aplicare și aceste mici trucuri:
• Nu așeza niciun obiect pe sau în față caloriferelor – pat, canapea, comodă etc.
• Trage draperiile și perdelele, astfel încât căldura de la calorifere să nu fie obstrucționată.
• Aplică folie de aluminiu sau panouri reflectorizante termice în spatele caloriferelor.
• Dacă folosești o centrală de apartament, montează și un termostat.

Iată, așadar, că există și moduri mai puțin costisitoare și laborioase prin care putem să avem o temperatură plăcută în locuință, la costuri lunare mai mici. Tu ce alte trucuri de economisire a energiei mai știi?

Vezi și alte articole despre izolarea eficientă a casei:

te-ar mai putea interesa

GHID PRACTIC pentru alegerea pistolului de vopsit si zugravit GHID PRACTIC pentru alegerea pistolului de vopsit si zugravit
Fie ca lucrezi in constructii sau esti utilizator casnic si ai de vopsit o suprafata mare, vei avea nevoie de un pistol de vopsit si zugravit.Avantajele folosirii unui pistol de vopsit in fata unei pe...
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru spațiul tău...
citește mai mult
Ghid util pentru alegerea becurilor economice. Ce diferente exista intre ele si care sunt cele mai bune Ghid util pentru alegerea becurilor economice. Ce diferente exista intre ele si care sunt cele mai bune
O schimbare ce pare infima poate duce la economii substantiale si pe termen lung. Iti explicam tot ce trebuie sa stii despre becurile economice si cum sa le alegi in functie de nevoile tale.  ...
citește mai mult
Mic ghid de instalare a pardoselii PVC. 10 pași simpli, pentru o podea perfectă Mic ghid de instalare a pardoselii PVC. 10 pași simpli, pentru o podea perfectă
Vă doriți un upgrade al locuinței înainte de debutul sezonului rece? Recondiționarea parchetului sau instalarea unei pardoseli PVC poate fi trucul de care aveți nevoie. Cu toții simțim nevoia s...
citește mai mult
Ghid util pentru amenajarea unei bolte de trandafiri - reguli de urmat și idei pentru inspirație Ghid util pentru amenajarea unei bolte de trandafiri - reguli de urmat și idei pentru inspirație
Protejarea trandafirilor pe timpul iernii – în sezonul rece trebuie să folosești ramuri de brad, paie tocate sau o folie de protecție antiinghet cu care să acoperi lăstarii trandafirilor &...
citește mai mult
Ghid de cumpărare a vopselei pentru zidărie Ghid de cumpărare a vopselei pentru zidărie
Cel mai probabil locuința ta este lucrul cel mai valoros pe care îl deții, așa că este important să o protejezi de intemperii. Create cu accent pe calitate, toate vopselurile noastre pentru zid...
citește mai mult