Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Rețete și tipuri de mortar pentru zidărie și tencuială

Rețete și tipuri de mortar pentru zidărie și tencuială

Se încarcă...
26495 vizualizări

Mortarul este folosit pentru a lega cărămizile între ele, iar în cazul tencuielii, acesta are drept scop acoperirea zidurilor cu un strat protector care oferă rezistență în timp și uniformizează suprafețele. 

De cele mai multe ori, mortarul este un amestec de apă, nisip și un liant, care poate fi ciment, ipsos, var sau alte materiale. Mai jos, afli mai multe despre principalele tipuri de mortar, ce să știi înainte de aplicare, precum și care sunt cele mai folosite rețete de mortar. 

Produse recomandate

Tipuri de mortar

Mortarul poate fi de mai multe tipuri, iar clasificarea se realizează în funcție de câteva criterii. Astfel, în funcție de modul și timpul de întărire ale liantului, există:

  • mortar hidraulic – liantul se întărește atât în apă, cât și în aer;
  • mortar aerian – liantul se întărește doar în aer;
  • mortar mixt – sunt necesare două tipuri de liant pentru același mortar. 

Mai apoi, în funcție de consistența și densitatea mortarului, există:

  • mortare plastice;
  • mortare dense.

Al treilea criteriu de clasificare se referă la tipul de liant folosit. Pot exista, și de această dată, mai multe tipuri de mortar:

  • mortar de ciment;
  • mortar de var (pulbere sau pastă);
  • mortar de var cu ciment;
  • mortar de ipsos;
  • mortar de argilă;
  • mortar de argilă cu var;
  • mortar de cenușă (rar).

La Brico Dépôt te bucuri de produse de calitate, la prețuri competitive. De asemenea, beneficiezi de o gamă largă de produse care se îmbogățesc lunar. 

Alegând materiale de construcții de la Brico Dépôt, poți primi produsele comandate direct la ușă (un avantaj major, mai ales în contextul în care sacii de ciment sau nisip au câteva zeci de kilograme fiecare) sau le poți ridica la doar patru ore de la comandă, direct din magazin.

Alegând Brico Dépôt, optezi pentru materiale sustenabile. De fapt, peste 70% dintre produse sunt sustenabile și se fac eforturi pentru a crește acest procent. 

Ce să știi înainte de aplicarea mortarului

Mortarul poate fi folosit pentru zidirea pereților și pentru tencuirea lor sau doar pentru zidire. Pe lângă liant, apă și nisip (numit, în limbaj profesionist, agregat), mai pot fi incluși aditivi care cresc rezistența și durabilitatea pereților.

De cele mai multe ori, se folosește mortarul pe bază de var și ciment sau ciment și var, în funcție de raportul dintre acestea. Pe scurt, cimentul dă rezistență, iar varul oferă lucrabilitate, adică este mai simplu de aplicat (se lucrează mai ușor cu el). În funcție de preferințe, varul poate fi înlocuit cu slam de carbid, calcar sau alte materiale. 

Agregatul, respectiv nisipul, reprezintă aproximativ 50% din masa mortarului pentru zidarie. În general, se folosește nisip natural din carieră sau nisip de râu, însă, în unele situații, poate fi nevoie de nisip de mare sau de nisip obținut prin sfărâmarea rocilor. 

În ceea ce privește apa, aceasta provine, de regulă, de la rețeaua de alimentare, însă trebuie să fie curată. 

Poți amesteca ingredientele doar pentru un perete, iar după aplicare, poți realiza un nou amestec. 

Rețeta clasică de mortar implică trei ingrediente: ciment, nisip, var hidratat și apă. Varul hidratat are rolul, în acest caz, de a oferi suplețe și împiedică fisurarea și contractarea mortarului, când acesta se întărește.

În cazul în care pereții exteriori nu sunt tencuiți, vei avea nevoie de mai mult ciment la rețetă. În rest, poate fi folosit amestecul clasic.

Dacă ai nevoie de cantități mai mici de mortar, poți folosi inclusiv mortar uscat preamestecat. Acesta trebuie doar amestecat cu apă și te poți apuca de treabă. 

De asemenea, vei mai avea nevoie de o suprafață curată pentru a amesteca ingredientele și de următoarele instrumente:

  • malaxor;
  • două lopeți curate, una pentru nisip și una pentru ciment;
  • o galeata pentru constructii;
  • o gletieră;
  • o mistrie/un cancioc/șpaclu.

SFAT PRACTIC

Deoarece mortarul, odată amestecat, se fixează repede și nu mai poate fi folosit, este indicat să amesteci doar cantități mici. 

Care sunt cele mai folosite retete si tipuri de mortar

Rețetă de mortar de ciment

Mortarul pe bază de ciment este unul dintre cele mai folosite tipuri. Se amestecă nisip cu ciment și apă. Poate fi folosit la zidirea peretilor unei bucatarii de vara, ai casei, dar și ai garajului. 

În general, se aplică regula următoare: la fiecare metru cub de nisip, se pun 400 kg de ciment.

Pregătirea mortarului necesită două etape. La început, se amestecă bine cimentul cu nisipul. Ulterior, se adaugă, treptat, apă, pentru ca amestecul să o încorporeze ușor. La final, vei obține o pastă consistentă.

SFAT PRACTIC

Dacă îți dorești un mortar ceva mai rezistent, poți folosi o cantitate mai mare de ciment pentru constructii. Pe de altă parte, dacă folosești o cantitate prea mare, după lucrare, rămâi cu restul de mortar, deoarece nu vei putea opri priza cimentului prin udare cu apă, așa cum este în cazul mortarului de var. 

Pentru tencuieli, este de preferat să folosești lapte de var. Acest lucru face compoziția plastică și crește rezistența la crăpături. 

Reteta de mortar de var

Rețetă de mortar de var

Mortarul de var se obține prin combinarea pastei de var cu nisip și apă. Pentru un amestec de calitate, este necesar să folosești nisip și apă fără impurități. Mai mult, varul trebuie să fie bine stins.

Rețeta implică un raport 1:3, adică la 0,33 m3 de pastă de var, se pune 1 m3 de nisip. În cazul în care varul este mai gras, poți crește raportul la 1:5, adică la 0,33 m3 de pastă de var vei adăuga 1,5 m3 de nisip. 

Este foarte important să aplici mortarul în stare proaspătă, imediat după preparare, înainte de a face priză. În caz contrar, se va usca repede și devine inutil. 

SFAT PRACTIC

Dacă a mai rămas o cantitate mare de mortar nefolosit, este indicat să îl uzi cu apă din abundență și să îl acoperi cu nisip, pentru a evita contactul cu aer și uscarea sa. 

În procesul de preparare, se adaugă pastă de var în malaxor, după care se pune apă și se amestecă, până obții o pastă foarte subțire, care seamănă cu laptele. 

Mai apoi, se adaugă o cantitate de nisip, respectând rețeta, și se amestecă până la omogenizare. Abia după aceea, poți aplica mortarul. 

Reteta de mortar de var cu adaos de ciment

Dacă adaugi ciment la mortarul de var, vei crește rezistența și vei reduce timpul necesar pentru întărire. Acest tip de mortar este folosit, mai ales, pentru lucrări de zidărie și tencuieli care necesită o rezistență crescută, așa cum este cazul încăperilor expuse la umezeală (bucătărie, baie, etc.).

La fiecare m3 de nisip se adaugă 150 kg de ciment și 0,33 m3 de var. Pentru a crește și mai mult rezistența, poți pune mai mult ciment.

După pregătirea mortarului de var (0,33 m3 de pastă de var la 1 m3 de nisip), se adaugă cimentul și se amestecă până la omogenizare. 

Rețetă de mortar cu nisip și multibat

Multibatul este un liant special, care se fisurează greu, nu necesită var, are o aderență bună și se potrivește atât la interior, cât și la exterior. 

Rețeta pentru mortar cu nisip și multibat presupune ca, la fiecare sac de multibat, să se utilizeze 11 găleți de nisip și 0,5-1 găleată de apă. Pentru simplificare, o găleată cu nisip are aproximativ 13 kg. 

Rețetă de mortar de ipsos

Mortarul de ipsos se realizează din ipsos pentru constructii și apă, fără nisip. Este necesar un raport de maximum 1:8, adică 1 kg de ipsos la 800 ml de apă. O cantitate prea mare de apă scade rezistența mortarului și îl face mai poros. 

De asemenea, este de evitat adăugarea ipsosului în mortarul de ciment, deoarece acesta din urmă se usucă repede și se strânge, iar ipsosul se umflă, amestecul dintre cele două fiind unul neomogen. Folosind o astfel de compoziție, riști formarea de umflături în tencuială. 

Mortarul de ipsos se prepară în cantități mici, deoarece se întărește repede și nu mai poate fi refolosit. În malaxor, adaugă apă și presară ipsos, în timp ce amesteci continuu. La final, vei obține o pastă omogenă. 

SFAT PRACTIC

Mortarul din ipsos se folosește mai ales pentru tencuiala gletuită, pentru profile și ornamente decorative. De exemplu, se integrează perfect pe pereții unui foisor decorat cu gresie pentru exterior

Dacă tencuiești tavanul, este indicat să adaugi și puțin var, în momentul pregătirii mortarului. Acesta va crește rezistența și va stimula întărirea mai rapidă a compoziției pe tavan. 

tipuri de mortar

Rețetă de mortar de argilă

Mortarul de argilă constă în amestecarea argilei cu nisip pentru constructii, frământat cu apă (o parte de argilă la o parte de nisip). Apa se pune după nevoie, nici prea multă și nici prea puțină, pentru ca, la final, să obții o pastă omogenă. 

Pentru o rezistență mai mare, poți adăuga paie, fibre lemnoase sau câlți. Este indicat să fie folosit mai ales pentru lucrări care sunt realizate în spații închise, ferite de razele soarelui și de umiditate.

Cu o zi înainte de a pregăti mortarul, trebuie să lași argila la înmuiat cel puțin 24 de ore. După 2-3 ore, când argila s-a mai înmuiat, poți îndepărta eventualele pietre și alte impurități. După o zi, poți frământa argila cu apa, până obții o pastă. Pasul următor constă în adăugarea nisipului și amestecarea până la omogenizare. 

Mortar de argilă și var

Prin adăugarea de var la mortarul de argilă, se crește rezistența. Este folosit mai ales pentru tencuirea caselor din lemn, din mediul rural. 

La fiecare 2 părți de nisip și 2 părți de argilă, se pune 1 parte de var. Dacă dorești, poți adăuga paie sau alte materiale pentru o rezistență mai bună.

Mortarul este esențial pentru legarea cărămizilor, dar și pentru fixarea tencuielii. Astfel, vei pregăti casa pentru următorii pași, izolația și apoi văruirea, și vei oferi rezistență casei tale. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360