Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Țiglă sau tablă: cum alegi materialul potrivit pentru acoperișul tău

Țiglă sau tablă: cum alegi materialul potrivit pentru acoperișul tău

Se încarcă...
7367 vizualizări

Atunci când planifici construcția unei case sau este nevoie să o reamenajezi, iar acoperișul face parte din acest proiect, alegerea modelului și a materialelor potrivite este o sarcină care poate părea dificilă, la prima vedere. Acoperișul este cel care protejează casa de intemperii și are un rol important pentru designul exterior al locuinței.

Pe lângă aspect estetic și rolul de protecție, acoperișul poate fi elementul definitoriu pentru amenajarea unei mansarde, mai ales dacă materialele alese împiedică pierderile de căldură. Astfel, locuința va fi mult mai eficientă din punctul de vedere al costurilor de încălzire.

Este important să știi, încă de la început, că acoperișul unei case trebuie să fie rezistent, pentru a împiedica frigul să pătrundă și căldura să se piardă. De aceea, este recomandat să aloci un buget suficient pentru a folosi cele mai bune materiale și accesorii. Astfel, acoperișul va rezista foarte mulți ani și nu va fi nevoie de reparații sau să îl înlocuiești prea curând. 

Ce materiale pentru acoperiș poți alege

tigla sau tabla

Dincolo de alegerea unui model de acoperiș funcțional, dar și valoros din punct de vedere estetic, este important, mai întâi de toate, să alegi corect și inspirat materialele de construcție pe care urmează să le folosești. Acestea sunt diferite atât din punctul de vedere al durabilității și al gradului de izolație, cât și al costurilor de achiziție și montaj.

Tipul de învelitoare pentru acoperiș este ales în funcție de mai mulți factori:

  • structura de rezistență a casei;
  • evaluarea stratului de zăpadă care se va acumula;
  • estimarea cantității de apă care trebuie să se scurgă;
  • viteza vântului care bate în zona respectivă. 

În funcție de acești factori, poți alege materialele pentru acoperiș potrivite, care vor face față tuturor condițiilor la care este expus. Așadar, iată care sunt principalele materiale pentru care poți opta:

  • acoperișul din tigla metalica sau din beton - are o durată mare de viață și ai posibilitatea de a alege dintr-o varietate de tipuri și culori; se montează repede și nu există riscul de formare a mușchilor pe suprafață;
  • acoperișul din tabla cutata sau plana, zincată, nevopsită ori prevopsită - oferă posibilitatea alegerii dintr-o gamă variată de materiale (oțel zincat, cupru, aluminiu); este rezistent la intemperii și ofera un grad inalt de eficienta energetica; în plus, poți opta pentru tablă mată sau lucioasă;
  • acoperișul din sindrila bituminoasa este ușor de montat, având costuri reduse; pentru montarea acestui tip de acoperiș, este necesar un spațiu de ventilație, șindrila bituminoasă fiind ușor inflamabilă;
  • acoperișul din placi ondulate - are rezistență ridicată la coroziune și la dăunători; bitumul sau fibrocimentul din care sunt realizate aceste plăci izolează foarte bine fonic și are capacitatea de a absorbi cantități mari de umezeală.  

La Brico Dépôt găsești toate materialele de care ai nevoie pentru a-ți construi sau reamenaja acoperișul casei, de la tiglă metalică și tablă până la sindrilă și plăci ondulate, disponibile într-o varietate de modele. În plus, dacă nu știi exact ce să alegi, beneficiezi de consultanță specializată, pentru a opta în cunoștință de cauză și în acord cu nevoile tale și ale celor dragi. În magazine și pe site-ul Brico Dépôt vei găsi mereu o soluție pentru a-ți pune în practică și cele mai îndrăznețe idei. Totodată, ai posibilitatea de a opta pentru livrarea la domiciliu sau ridicarea direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii. 

Ce material este potrivit pentru acoperișul tău: tablă sau țiglă

ce material pentru acoperis poti alege

Alegerea tipului de material pentru acoperiș trebuie făcută cu atenție, fiind o investiție importantă, care trebuie să fie cât mai rezistentă și durabilă în timp. După cum ai aflat deja, există mai multe tipuri de materiale din care poți construi acoperișul, însă cele mai folosite sunt țigla și tabla. Acestea au o mulțime de avantaje, iar criteriile după care te poți ghida, ca să alegi ce este mai potrivit pentru tine, se referă la tipul construcției, structura de rezistență și forma casei. 

Înainte de a alege și de a cumpăra, analizează cu atenție care sunt nevoile tale și cere sfatul unui specialist, care te va îndruma spre materialul potrivit pentru casa ta.

Țigla metalică are numeroase avantaje și poate fi folosită indiferent de tipul de acoperiș ales sau de dimensiunea acestuia:

  • se montează ușor, chiar dacă ai o suprafață mai mare de acoperit; plăcile metalice sunt ușor de prins cu accesoriile potrivite;
  • oferă un grad ridicat de protecție termică și contribuie semnificativ la reducerea costurilor de încălzire a locuinței;
  • izolează fonic foarte bine;
  • poți alege dintr-o mulțime de modele, dimensiuni ale plăcilor, culori și nuanțe;
  • are greutate redusă, ceea ce înseamnă că nu va exercita o presiune foarte mare asupra structurii de rezistență a casei. 

Ca în cazul tuturor materialelor de construcții, țigla metalică are și câteva dezavantaje:

  • în timpul verii, materialul poate ajunge la temperaturi de până la 80 de grade Celsius;
  • în timp, țigla metalică se poate decolora și este nevoie de lucrări de întreținere;
  • din cauza ventilării insuficiente, se poate forma condens sub țigla metalică, ceea ce poate deteriora nu doar tabla, ci și restul materialelor de susținere;
  • pentru a împiedica acumularea de zăpadă în timpul iernii, este nevoie ca acoperișul din țiglă să aibă un unghi mai mare de înclinare, ceea ce limitează alegerea designului.

Acoperișul din tablă se poate monta indiferent de tipul sau destinația construcției, acesta fiind un material versatil și de calitate, care oferă numeroase avantaje:

  • poți opta pentru modelul de tablă de acoperiș dorit, în funcție de nevoi și de designul pe care dorești să îl obții: tablă zincată, cutată, plană sau fălțuită;
  • este un material durabil și stabil, așa că va rezista la vânturi intense sau la căderi mari de zăpadă;
  • plăcile deteriorate se pot înlocui rapid și fără mari bătăi de cap;
  • se montează ușor, datorită sistemului simplu de prindere a plăcilor;
  • este flexibilă, așa că poate fi folosită pentru a îmbrăca orice tip de acoperiș, chiar și pe cele cu o formă neobișnuită.

Deși există numeroase avantaje ale folosirii tablei pentru acoperișuri, aceasta are și câteva minusuri:

  • nu izolează foarte bine termic, așa că este nevoie să montezi sisteme suplimentare de izolație;
  • tabla este un material greu, așa că va pune o presiune destul de mare asupra întregii structuri a casei;
  • tabla se poate decolora, acest proces fiind chiar mai rapid în zonele aflate în apropierea mării, din cauza cantității mare de sare din atmosferă.

Bine de știut:

țigla metalică - este una dintre cele mai moderne soluții pentru amenajarea acoperișului; durata de viață este foarte mare: poți să te bucuri de avantajele ei chiar și 50 de ani, dacă o întreții corespunzător; este un material rentabil;

tabla - dacă optezi pentru tablă, află că este unul dintre cele mai practice materiale, dar este indicat să izolezi foarte bine casa; recomandarea este să alegi tablă anticondens; un model des utilizat este tabla fălțuită, datorită sistemului de prindere fără cuie; ca să-i prelungești durata de viață, este bine să optezi pentru tratamente suplimentare, cum ar fi împotriva apei sau acțiunii razelor UV.

Care sunt etapele construcției acoperișului

etapele constructiei acoperisului

Acoperișul unei case îndeplinește mai multe roluri: de protecție, de izolație termică și fonică și estetic, fiind un element important pentru rezistența și durabilitatea unei locuințe. Pe lângă alegerea materialelor de cea mai bună calitate pentru construcția acoperișului, este recomandată respectarea etapelor de construcție sau reamenajare. Poți apela la servicii profesionale de montaj, aceasta fiind o lucrare complexă, care necesită experiență și atenție la fiecare detaliu.

Astfel, cele mai importante etape ale construcției acoperișului sunt:

    1. Montarea bârnelor. Este prima etapă de construcție, iar lemnul din care sunt realizate trebuie să fie uscat și tăiat corespunzător. Bârnele se montează pe conturul casei și se fixează cu fier-beton pe centura acesteia. Ele au rolul de a susține greutatea învelitorii.
    2. Montarea popilor. Este următorul pas pentru construcția acoperișului. Popii sunt stâlpii verticali de susținere, peste care se fixează coamele acoperișului (în funcție de modelul ales). Popii determină înălțimea acoperișului și gradul de înclinare a acestuia.
    3. Fixarea căpriorilor. Influențează forma pe care o va avea acoperișul, iar ansamblul se montează alegând astereala potrivită (scânduri din lemn care susțin învelitoarea acoperișului).
    4. Folia anticondens. Este un element esențial în construcția oricărui acoperiș, indiferent de tipul sau modelul ales. Folia anticondens are rolul de a proteja căpriorii, astereala și stratul termoizolant și se montează pe toată suprafața acoperișului.
    5. Montarea învelitorii pentru acoperiș. Este o etapă importantă, care trebuie realizată cu atenție. Pentru învelitoare, poți alege dintr-o mulțime de materiale: tablă plană, țiglă, șindrilă bituminoasă sau plăci din ardezie.
    6. Montarea sistemului pluvial. Este ultimul pas al construcției acoperișului. Jgheaburile si burlanele ajută la evacuarea apei, împiedică acumularea acesteia și infiltrațiile, asigurând rezistența în timp a acoperișului. 

Tipuri de acoperiș pentru casa ta

tipuri de acoperis

Este bine să știi că există mai multe variante și forme din care să alegi, dacă îți dorești un acoperiș plat sau înclinat, iar printre criteriile de care să ții cont se pot număra temperatura, tipul de izolatie pe care vrei sa-l folosesti și condițiile meteo. Astfel, cele mai populare tipuri de acoperișuri sunt:

  • acoperișul într-o apă - are un design modern și este ideal pentru locuințele cu un perete comun; în cazul în care optezi pentru această variantă, planifică o pantă suficient de înclinată, pentru a permite scurgerea apei și evitarea infiltrațiilor;
    • Tips&tricks: pentru acest tip de acoperiș, este recomandată amenajarea unei mansarde, ca să reduci costurile necesare termoizolației.
  • acoperișul cu două ape - este un model clasic de acoperiș înclinat, cu formă triunghiulară, formată de cele două laterale. Designul este simplu și oferă spațiu pentru amenajarea unei mansarde;
    • Tips&tricks: poți monta elemente de ventilație și protecție suplimentare, pentru a-i crește durabilitatea.
  • acoperișul în 4 ape - este format din 4 versanți, care se unesc în partea superioară printr-o coamă; 
    • Tips&tricks: este mult mai stabil decât acoperișul în 2 ape și este potrivit pentru zonele cu vânt puternic sau ninsori abundente, pentru că previne acumularea zăpezii. 
  • acoperișul în stil mediteranean - este drept, fără pante vizibile, fiind prevăzut doar cu o cădere lină, care împiedică depunerea zăpezii; are un design modern și este potrivit pentru casele cu un singur nivel;
    • Tips&tricks: costurile de construcție sunt reduse, pentru că materialele alese sunt, de obicei, plăcile metalice, țiglele sau tabla.
  • acoperișul cu pantă curbată - are un aspect modern, industrial și poate fi folosit mai ales în zonele cu precipitații abundente și cu vânturi puternice.
    • Tips&tricks: se recomandă alegerea unui unghi de înclinație cât mai mare, pentru a împiedica acumularea de apă și riscul de infiltrații.

Oricare ar fi tipul de construcție ales, dacă ești la începutul lucrărilor ori vrei doar să refaci acoperișul, ai nevoie de atenție și de cele mai bune materiale pentru ca soluțiile alese să fie durabile și să îți ofere toate avantajele de care ai nevoie. Analizează toate materialele disponibile pentru construcția acoperișului și optează pentru acelea potrivite ideilor tale, atât din punctul de vedere al rezistenței, cât și al bugetului alocat.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360