Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
6 greseli comune din cauza cărora livada și grădina pot avea de suferit

6 greseli comune din cauza cărora livada și grădina pot avea de suferit

Se încarcă...
3812 vizualizări

Stilul tău de viață se poate transforma complet atunci când te muți dintr-un apartament într-o casă, iar schimbările majore vin adesea din nevoia de a îngriji curtea, de a planta o grădină sau chiar o livadă de pomi fructiferi.

Capcanele în care poți cădea, ca începător, țin adesea de felul în care îngrijești spațiile verzi din jurul casei. Tocmai de aceea, am pregătit pentru tine o listă a celor mai comune greșeli care îți pot distruge livada și grădina încă dinainte de a te bucura de acestea.

1. Alegerea locului nepotrivit pentru plantare

Oricât de temeinic ai respecta instrucțiunile de plantare și oricâte eforturi ai depune pentru a mulci solul, atunci când alegi un loc umbros sau un teren aflat la o altitudine mai mică față de cea a împrejurimilor, există riscul că pământul să nu se dreneze corespunzător.

Imaginea unei grădini inundate pare destul de tragică, însă adevărul este că această greșeală poate fi reparată dând la o parte stratul superficial de pământ, acoperind zona cu pietricele și ulterior cu solul înlăturat inițial. Acest proces va regla drenajul și îți va salva grădina, cu eforturi minime.

2. Înlăturarea accidentală a plantelor în procesul de combatere a buruienilor

Pentru că unele buruieni nu se lasă îndepărtate decât prin smulgeri repetate, este posibil că în timpul acestui proces să dezradăcinezi și câteva plante bune și sănătoase, pe care le-ai plantat benevol în propria grădină.

În etapa în care plantele nu sunt încă suficient dezvoltate, riscul de a comite această greșeală este și mai mare, pentru că acestea pot fi cu greu deosebite de buruieni. Pentru a evita această greșeală, consultă întotdeauna etichetele plantelor pe care le-ai sădit și caută imagini cu diferitele stadii ale evoluției acestora în timp.

3. Neglijarea pregătirii solului

Solul trebuie pregătit în fiecare an pentru plantarea noilor plante, dar și în jurul celor care rezistă peste an. Atunci când acest proces este neglijat, șansele că parcelele plantate să nu rodească sau chiar să se ofilească prematur sunt destul de mari.

Pentru a te asigura că vei avea parte de o grădina sănătoasă, este important să testezi tipul solului în care urmează să plantezi și să îi aplici tratamentele potrivite, să folosești cantitatea recomandată de compost pentru a le oferi plantelor toți nutrienții de care au nevoie și să utilizezi fertilizatori specifici, care să îți garanteze creșterea sănătoasă a plantelor.

4. Irigarea exagerată

Această greșeală este la fel de frecvent întâlnită în îngrijirea grădinilor și a livezilor. Pur și simplu, cei mai mulți începători în ale grădinăritului și pomiculturii nu își dau seama de ce cantitate de apă au nevoie plantele și pomii fructiferi pentru a se dezvoltă optim. În contextul unei cantități prea mari de apă, rădăcinile acestora se pot îneca și pot putrezi, în timp ce în situația în care acestea nu primesc suficientă apă, se pot deshidrata și ofili.

Cea mai ușoară metodă de a evita această greșeală este investirea într-un sistem de irigare inteligent, care va ajusta automat cantitatea de apă în funcție de senzorii de umiditate și de tiparul de irigare. Astfel de sisteme poți găsi în magazinele Brico Depot, unde vei putea solicita și consultanță în ceea ce privește montarea și utilizarea lor.

5. Neadaptarea la nevoile de lumină ale plantelor și pomilor fructiferi

Fiecare soi și specie are propriile necesități în ceea ce privește lumina. Tomatele, de exemplu, au nevoie de o expunere directă la lumina naturală de cel puțin 6 ore, zilnic, pe când salata verde poate fi plantată în locuri mai umbroase. Pomii fructiferi locali, așa cum sunt anumite soiuri de prun, vișin, păr sau măr nu sunt foarte pretențioși în privința luminii, însă pentru a da o recolta bogată au nevoie de o medie anuală de 5-6 ore de lumină, zilnic.

Tocmai de aceea, este important să îți gândești și proiectezi strategic grădina și livada și să oferi fiecărui soi condițiile propice pentru a rodi și a se dezvoltă optim.

6. Folosirea unor cantități prea mari de pesticide

Combaterea buruienilor poate fi uneori dificilă, însă folosirea excesivă a pesticidelor nu este o soluție, mai ales atunci când urmează să plantezi soiuri comestibile pe o parcelă. Pesticidele rămân în sol ani de zile și pot împiedica creșterea oricărei alte specii sau îți pot otrăvi plantele.

Poți înlocui erbicidele chimice cu o soluție de apă fierbinte cu oțet, în părți egale, pentru a combate iarba și buruienile din grădină. Oțetul va ucide cele mai multe dintre rădăcinile acestora și îți va ușura considerabil munca de îndepărtare prin smulgere. Ulterior, solul va rămâne curat și sănătos și va putea fi folosit pentru plantarea soiurilor dezirabile.

Întreținerea spațiilor verzi din jurul casei nu este ușoară, indiferent dacă vorbim despre o livadă, o grădină de legume sau una de flori. Ține cont de sfaturile noastre și evită aceste greșeli care îți pot periclita munca și eforturile și te vei putea bucura de plante sănătoase, curate și dezvoltate optim.

Vezi și alte articole despre îngrijirea pomilor:

  1. Cum salvezi livada sau tot ce trebuie să știi despre stropirea pomilor fructiferi
  2. Plantarea pomilor fructiferi: Când și cum se plantează - Sfaturi utile
  3. Altoirea pomilor - metode și sfaturi
  4. Pomii fructiferi columnari - Câte soiuri există și cum le poti cultiva în casa ta?
  5. 7 soiuri de pomi fructiferi pitici pentru grădini mici - sfaturi utile pentru plantare
  6. Cum realizezi simplu și eficient toaletarea pomilor
  7. Arbori ornamentali cu creștere rapidă - care sunt cei mai potriviți pentru gradina ta
Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360