Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Azaleea: cum se plantează și cum se îngrijește arbustul cu flori superbe

Azaleea: cum se plantează și cum se îngrijește arbustul cu flori superbe

Se încarcă...
15713 vizualizări

Ideală pentru înfrumusețarea locuinței, azaleea este un arbust care dezvoltă multe flori sub forma unor buchete asemănătoare unor explozii intense de culoare. Poate ai întâlnit-o sub numele de Rhododendron, însă cele două denumiri nu sunt sinonime. Pe scurt, toate azaleele sunt Rhododendron, aceasta fiind familia sa, însă există și alte tipuri de Rhododendron în afară de azalee. Uite cum să plantezi azaleea în ghiveci sau în grădină și cum să o îngrijești pe tot parcursul anului:

Cum se plantează azaleea

Atunci când plantezi azaleea, e important să alegi pământ eva mai acid, cu pH cuprins între 5.0 și 6.0. Ca planta sa se poată dezvolta armonios, asigură-te că ghiveciul va avea suficient spațiu pentru rădăcinile în creștere ale azaleei. E bine să plantezi azaleea într-un ghiveci care permite scurgerea apei suplimentare prin cel puțin o gaură, ca rădăcinile să nu putrezească dacă ai udat-o mai mult decât trebuie. Nu o planta prea adânc, altfel coroana este cea care poate putrezi. După plantare, udă planta și acoperă pământul cu un strat subțire și ocrotitor de resturi vegetale.

Cum se plantează azaleea de grădină

Azaleea este o plantă care poate transforma aspectul grădinii tale. Există un motiv pentru care în România observam mai multe azalee în locuință decât în grădină: această plantă este sensibilă la temperaturile de iarnă. Prin urmare, dacă o plantezi pur și simplu în grădină, nu va rezista perioadelor reci.

O soluție simplă este să ții azaleea din grădină în ghiveci. Astfel, o poți adăposti cu ușurință peste iarnă, indiferent că alegi să lași ghivecele la suprafață sau să le îngropi. E important însă unde poziționezi aceste ghivece, deoarece azaleea are nevoie de puțină umbră, în special atunci când soarele este foarte puternic. Dacă alegi să îngropi ghiveciul, poate fi util să îl așezi pe un pat de pietre, ca apa să se poată drena mai bine.

Cum se îngrijește azaleea

Având în vedere abundența sa florala, azaleea este mai ușor de îngrijit decât pare. Respectă indicațiile următoare pentru o plantă frumoasă și sănătoasă:

Luminozitate

Azaleea poate fi poziționată astfel încât să se bucure de lumina soarelui dimineața, fără a fi expusă la razele amiezii.

Temperatura

În general, azaleele trebuie ferite de temperaturi de peste 29°C și sub 13°C. Ideal pentru această plantă ar fi o temperatură cuprinsă între 22 și 25°C pe timp de zi și între 16 și 18°C pe timp de noapte.

Udare și umiditate

Azaleea nu se înțelege bine cu apă dură, așa că aceasta trebuie evitată. Folosește, mai degrabă, apă moale sau apă de ploaie. Pământul nu trebuie udat mereu la fel. În perioadele de creștere, vara, planta are nevoie de mai multă apă, în condițiile în care trebuie să eviți uscarea pământului. Apa nu trebuie să fie rece, ci cu câteva grade mai mult decât temperatura camerei, în cazul azaleei ținută în interior. Totodată, atunci când este înflorită, poți pulveriza planta periodic cu apă, pentru că un mediu prea uscat nu îi face bine.

Fertilizare

Atunci când azaleea este înflorită, folosește de două ori pe lună un fertilizant. Nu alege orice fertilizant, deoarece poți răni planta dacă nu îl alegi pe cel potrivit, care pastrează pH-ul solului acid.

Curățare

Pe masură ce florile se ofilesc, acestea trebuie îndepărtate, lucru care îmbunătățește aspectul plantei și îi crește șansele de a dezvolta mai multe flori.

Tundere și tăiere

Azaleea trebuie tăiată atât pentru menținerea unei forme estetice, cât și pentru sănătatea sa. Orice urmă de mucegai trebuie înlăturată pentru a nu se răspândi. Ca azaleea să nu fie răsfirată la bază, tulpinile bătrâne trebuie tăiate primăvara. Apoi, în timpul verii, se pot tăia tulpinile subțiri, care nu s-au dezvoltat suficient. Ai nevoie de un instrument ascuțit, precum o foarfecă cu care să tai într-un unghi de 45°.

Reînflorire

Odată ce toate florile s-au uscat, azaleea are nevoie să fie expusă timp de 2 luni la temperaturi între 4 și 13°C. Astfel, planta poate înflori din nou.

Vezi și alte articole despre îngijirea florilor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360