Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum usuci verdețurile și plantele aromatice din grădină – pași de urmat și sfaturi utile

Cum usuci verdețurile și plantele aromatice din grădină – pași de urmat și sfaturi utile

Se încarcă...
2901 vizualizări

Plantele aromatice sunt ideale în bucătărie, atunci când le folosim în stare proaspătă, însă sunt la fel de bune și atunci când le uscăm, mai ales că putem să le păstrăm pentru mai mult timp. Uscarea verdețurilor și plantelor aromatice nu este un proces complicat, mai ales că poți alege din mai multe metode de uscare, în funcție de soiul plantelor.

1. Cum alegi si cum recoltezi plantele aromatice pentru uscare

2. Care sunt metodele de uscare recomandate

3. Care sunt etapele de urmat pentru uscarea plantelor aromatice

4. Cum poti folosi plantele aromatice dupa ce s-au uscat

Cum alegi și cum recoltezi plantele aromatice pentru uscare

În funcție de tipul frunzelor, unele verdețuri și plante aromatice sunt mai ușor de uscat față de altele. Ține cont și de faptul că unele plante, odată ce s-au uscat, au o culoare mai intensă decât altele și își păstrează textura și forma, în timp ce alte plante au frunzele încrețite și închise la culoare.

  • plantele cu frunze tari sunt mai cel mai ușor de uscat – acestea includ foile de dafin, rozmarinul, cimbrul și salvia;
  • plantele cu frunze moi se incretesc ușor, iar dacă nu sunt depozitate corespunzător, pot fi afectate de mucegai – acestea includ busuiocul, pătrunjelul, menta și tarhonul.

Majoritatea verdețurilor și plantelor aromatice pot fi păstrate mai ușor prin uscare. În funcție de modul în care le vei folosi ulterior sau de plantele preferate, poți alege să usuci o varietate de plante, printre care busuioc, tarhon, mentă, lavandă, salvie, cimbru, lamaita, oregano etc.

Înainte să usuci plantele aromatice din grădină, e bine să știi și cum trebuie să le îngrijești ca să te poți bucura de savoarea lor.

Momentul ideal pentru recoltarea plantelor

Ca să obții plante uscate care își vor păstra o aromă intensă, este recomandat să le recoltezi înainte să înflorească. De obicei, cea mai potrivită perioada că să recoltezi și să începi să usuci plantele și verdețurile din grădina este la sfârșitul verii, însă depinde și de perioada de dezvoltare a soiurilor de plante aromatice. Iată câteva exemple:

· busuioc – odată ce planta atinge o înălțime de 15-20 cm;

· chives – odată ce frunzele sunt suficient de groase;

· coriandru – odată ce tulpina are o înălțime cuprinsă între 15-30 cm;

· lavandă – poate fi recoltată oricând, de îndată ce a înflorit;

· oregano – poate fi recoltat vara, dacă a atins o înălțime de 7-10 cm, însă ideal ar fi să îl recoltezi la jumătatea verii;

· lămâița – frunzele pot fi recoltate oricând în perioada de creștere;

· pătrunjel – în orice perioada, odată ce apar frunzele;

· mentă – oricând în perioada de creștere, însă înainte să apară florile;

· rozmarin – poate fi recoltat în orice perioada;

· salvia – poate fi recoltată în timpul primului an de creștere, însă în cantități mici. În timpul celui de-al doilea an de creștere poate fi recoltată oricând.

· tarhon – poate fi recoltat oricând, odată ce înflorește;

· cimbru – poate fi recoltat oricând, însă înainte să apară florile

Modul de recoltare a plantelor aromatice

Tăierea trebuie făcută de dimineață, după ce se usucă roua de pe frunze, și înainte de orele după-amiezii, când încep să se ofilească din cauza căldurii, iar uleiurile volatile din plante se evaporă.

Recomandarea în ceea ce privește modul de tăiere a plantelor aromatice este să nu tai toată tulpina plantei, ci aproximativ o treime din lungime. De exemplu, chives crește mult mai repede dacă toate frunzele sunt tăiate la o distanță cuprinsă între 1,2 și 2,5 centimetri de la suprafață pământului. Totodată, menta crește mult mai bine dacă frunzele sunt tăiate de la primul sau al doilea set de frunze de la baza coroanei.

În funcție de soiul plantelor aromatice, le poți recolta în două moduri. Plantele anuale cu multe frunze, așa cum este cazul busuiocului, pot fi recoltate doar prin ruperea frunzelor.

Plantele cu tulpină lungă, precum coriandru, busuioc, lavandă sau rozmarin, pot fi tăiate de la baza, la aproximativ 2,5 centimetri de la suprafață pământului. Plantele pereniale cu multe frunze, precum salvia, cimbrul, tarhonul sau oregano, pot fi recoltate prin tăierea tulpinei sau a ramurilor.

Care sunt metodele de uscare recomandate

Verdețurile și plantele aromatice pot fi uscate după mai multe metode. Iată care sunt acestea:

Uscarea la aer

Această este una dintre cele mai simple metode pentru uscarea plantelor aromatice pe care o poți face acasă. Uscarea la aer poate fi făcută, la rândul ei, pe hârtie, sită sau pânză și prin legarea plantelor în mănunchiuri sau buchetele.

Care sunt etapele de urmat pentru uscarea plantelor aromatice

Iată care sunt etapele pentru uscarea verdețurilor și plantelor aromatice din grădina pe care ar trebui să le urmezi dacă vrei să ai cele mai bune rezultate:

Recoltarea verdețurilor și plantelor aromatice

Plantele trebuie uscate cât mai repede după ce au fost recoltate. Astfel, acestea vor rezista mai bine și vei preveni apariția umezelii pe frunze și depunerea prafului, care va modifica aromă și culoarea frunzelor.

Curățarea și spălarea plantelor

Dacă este necesar, poți să cureți și să speli plantele înainte să le usuci. Ține cont că prea multă apă poate să îndepărteze uleiurile din frunzele plantelor. Le poți scutura bine, ca să îndepărtezi insectele, iar dacă frunzele sunt pline de praf sau murdărie, le poți clăti cu puțină apă rece. Îndepărtează frunzele cu pete sau cu alte imperfecțiuni, dar și frunzele îngălbenite, deoarece nu mai au aromă la fel de intensă precum cele sănătoase.

Uscarea plantelor

Uscarea verdețurilor și plantelor aromatice o poți face după una dintre metodele prezentate mai sus. Poți alege între uscarea la aer, în cuptor, în deshidrator sau în cuptorul cu microunde.

Depozitarea plantelor uscate

Odată ce plantele s-au uscat, e timpul să le pregătești pentru depozitare. Iată câteva sfaturi utile pentru depozitarea corectă a verdețurilor și plantelor aromatice:

· Plantele uscate trebuie depozitate în borcane din sticlă închise ermetic, în pungi de plastic resigilabile sau în pungi de hârtie.

· La rândul lor, recipientele trebuie depozitate într-un loc răcoros, uscat și ferit de razele soarelui.

· Etichetează fiecare recipient cu numele plantei și cu dată depozitării.

· Plantele își vor păstra mai bine aroma dacă le depozitezi cu frunzele întregi; le poți zdrobi doar atunci când le folosești.

· Verifică din când în când recipientele și îndepărtează orice frunză pe care a început să apară mucegaiul.

Odată uscate, verdețurile și plantele aromatice pot fi consumate în cel mult un an; după această perioadă, încep să își piardă aroma.

Cum poti folosi plantele aromatice după ce s-au uscat

După ce plantele aromatice s-au uscat, acestea pot fi folosite atât în bucătărie, ca mirodenii și condimente pentru mâncăruri sau ca plante medicinale pentru prepararea ceaiurilor, cât și pentru parfumarea hainelor sau a camerelor.

Dacă le folosești la prepararea mâncărurilor, ține cont că verdețurile și plantele aromatice uscate au o aromă mult mai concentrată, așa că ai grijă la cantitatea pe care o folosești. Totodată, spre deosebire de verdețurile în stare proaspătă, pe care poți să le adaugi atunci când mâncarea este aproape gata, plantele aromatice uscate trebuie adăugate mai devreme în mâncare, pentru a „împrumuta” din aroma lor preparatelor.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360