Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Curățarea și întreținerea mobilierului de terasă: sfaturi utile

Curățarea și întreținerea mobilierului de terasă: sfaturi utile

Se încarcă...
1501 vizualizări

Puține momente sunt mai plăcute decât cele petrecute în propria curte sau grădină, ori pe terasa sau balconul apartamentului, în confortul oferit de un mobilier de terasă ergonomic. Pentru a te bucura cât mai mult de acest spațiu de relaxare și de investiția pe care ai făcut-o, mobilierul de grădină trebuie protejat atât de vremea bună, cât și de intemperii.

Dacă îți dorești ca mobilierul tău să reziste cât mai bine de-a lungul timpului, este recomandat să alegi piese de calitate, dar mai ales să le întreții în mod corespunzător. 

Sfaturile pe care le poți urma diferă în funcție de utilizarea fiecăruia dintre elemente și de materialele din care este confecționat acesta. Cu grijă în utilizare și cu o întreținere exemplară, vei face ca achiziția mobilierului pentru terasă să nu rămână o simplă cheltuială, ci să se transforme într-o adevărată investiție.

  • Ce avantaje îți oferă un mobilier de terasă bine întreținut
  • Care sunt nevoile mobilierului din lem
  • Cum întreții piesele din ratan
  • Ce tratament se aplică în cazul mobilierului din plastic
  • Cum cureți mobilierul metalic

Vezi ? AICI oferta noastră de MESE

mobilier de terasa bine intretinut

Ce avantaje îți oferă un mobilier de terasă bine întreținut

Indiferent că îl înglobezi într-un balcon de dimensiuni mai mult sau mai puțin generoase sau că îl folosești în cadrul unui colț dintr-o grădină, mobilierul îmbunătățește considerabil aspectul unei locuințe. 

Îngrijirea acestuia te ajută nu doar din punctul de vedere al plăcerii pe care o vei avea în momentele libere, ci și din perspectiva economisirii unor sume importante de bani. Astfel, o îngrijire corespunzătoare îți va garanta beneficii precum:

  • prelungirea duratei de viață a pieselor de mobilier expuse ploii și razelor soarelui;
  • protejarea obiectelor supuse unei uzuri frecvente, cum ar fi unele mese sau scaune pliabile;
  • utilizarea mobilerului în condiții de siguranță deplină, datorită verificării elementelor de prindere și de ancorare;
  • menținerea unui ambient elegant pe terasă, potențat și de folosirea unor elemente auxiliare, precum diferitele modele de  aplice de exterior;
  • micșorarea poluării cu deșeuri din materiale sintetice, datorită schimbării mai rare a pieselor și accesoriilor de mobilier din plastic.

Ce tratament se aplica in cazul mobilierului din plastic

Care sunt nevoile mobilierului din lemn

De regulă, mobilierul pentru gradina si balcon, realizat din lemn, este foarte rezistent la utilizarea îndelungată, dar trebuie protejat în fața unor factori externi cum ar fi umezeala, ploaia sau acțiunea abrazivă a prafului. De-a lungul timpului, expunerea la razele soarelui și la variațiile mari de temperatură poate duce la uscarea lemnului și chiar la apariția unor fisuri pe suprafața acestuia. Tocmai de aceea, este recomandat să aplici periodic un tratament pe bază de ulei, pentru a asigura o peliculă protectoare cu efect pe termen lung. 

Înainte de a aplica uleiul, asigură-te că piesa de mobilier căreia dorești să-i prelungești durata de viață este complet uscată. Dacă mobilierul pe care l-ai ales este din lemn de tec, folosește exclusiv ulei dedicat, pentru a combate apariția zonelor decolorate, ce tind să prindă un ton de gri. 

Cea mai simplă metodă de a curăța acest tip de mobilier este aceea de a îndepărta zonele de murdărie cu ajutorul unei lavete înmuiate în apă caldă sau al unui burete. Mișcările pe care le vei executa trebuie să urmeze linia fibrei lemnului, pentru a evita zgârieturile. În cazul în care ai de-a face cu pete de grăsime, vei avea nevoie de produse de curățare dedicate mobilierului din lemn. 

Acest procedeu nu este recomandat în cazul mobilierului afectat de mucegai, chiar și în stadiu incipient. Pentru a tăia din rădăcină acest fenomen, ce favorizează acumularea umezelii și slăbește rezistența fibrei, alege să nu acoperi mobilierul aflat, oricum, în zona umbrită a terasei. În cazul în care mucegaiul și-a făcut, deja, apariția, ai la dispoziție soluții speciale, cu rol dezinfectant. 

Vezi categoria noastră de  ▶ SCAUNE

 Curatarea si intretinerea mobilierului de terasa

Cum întreții piesele din ratan

Admirată pentru aspectul ei exotic și preferată pentru masa redusă a pieselor din care este alcătuită, mobila din ratan îți înfrumusețează indiscutabil terasa. Pe cât de ecologic este acest mobilier, având în vedere că este confecționat dintr-un material 100% natural și netratat chimic, pe atât de ușor este de curățat. 

Praful, petele și zonele de grăsime de pe aceste împletituri pot fi îndepărtate cu ajutorul unei bucăți de material textil, înmuiate în apă cu detergent de vase. Este recomandată o umezire minimă a fibrei, de aceea, vei stoarce cât mai bine cârpa, înainte ca aceasta să intre în contact cu mobilierul. 

Ratanul natural manifestă o sensibilitate aparte la apă, așa că este recomandat să ștergi mobilierul imediat după ce ploaia se oprește, pentru a grăbi uscarea lui. 

Vezi categoria noastră de ? ACCESORII GRADINA

Care sunt nevoile mobilierului din lemn

Ce tratament se aplică în cazul mobilierului din plastic

Cu un avantaj al masei reduse ce le apropie de mobilierul din ratan, dar disponibile la un preț considerabil mai permisiv, piesele din plastic manifestă o rezistență excelentă la umiditate. Nu același lucru este valabil în privința razelor de soare, mai ales dacă masa, scaunele sau banca nu sunt protejate de o umbrelă. 

În plus, acest tip de mobilier este vulnerabil în fața soluțiilor chimice pe bază de solvenți, a căror acțiune corozivă deteriorează iremediabil suprafețele. Cea mai practică metodă de a curăța acest mobilier este simpla spălare cu apă, iar dacă sistemul de scurgere al terasei îți permite, chiar cu ajutorul unui furtun. 

Folosirea unui detergent înmuiat în apă, la concentrații ce variază în funcție de gradul de murdărire, îți garantează obținerea unui aspect îngrijit. 

Cum intretii piesele din ratan

Cum cureți mobilierul metalic

Cu o masă mare, ce îl face mai dificil de manipulat, mobilierul metalic pentru terasă are o rezistență deosebită în timp și face față, cu brio, factorilor externi. Apa și săpunul lichid sunt suficiente pentru a îndepărta mizeria, grăsimea și praful, dar, în cazul obiectelor din aluminiu, acestea trebuie clătite foarte bine. În caz contrar, suprafețele vor prezenta urme de săpun și vor necesita o ștergere suplimentară. 

Este recomandată folosirea unei cârpe neabrazive, pentru a evita apariția micilor zgârieturi ce pot afecta stratul de vopsea. Este nerecomandată spălarea acestui tip de mobilier cu furtunul de mare presiune, iar pe timp de iarnă, vei face o alegere inspirată dacă îl vei depozita într-un șopron. 

Cum cureti mobilierul metalic

Acum știi ce poate face diferența dintre un mobilier de grădină în stare bună și unul care a fost întreținut necorespunzător. Curățarea corectă a pieselor de pe terasă este un punct important pe lista acțiunilor care păstrează aspectul impecabil al terasei. 

Credit foto: Shutterstock   

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360