Lucrări de efectuat în grădină în ianuarie

Lucrări de efectuat în grădină în ianuarie

Sărbătorile s-au încheiat, a venit Anul Nou, iar acum este momentul pentru noi începuturi și noi inițiative. Mai ales atunci când vine vorba despre modurile de a-ți îmbunătăți grădina și spațiul exterior. În această lună vei putea da startul pregătirii grădinii pentru primăvară.

Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în ianuarie

Poate că vrei să începi noi proiecte, cum ar fi să-ți cultivi propriile fructe și legume, sau să-ți pregătești grădina pentru a te putea relaxa și destinde în cursul lunilor de vară. Sau poate te gândești să adaugi niște pardoseală de exterior sau să amenajezi terasa pentru prieteni și familie. Indiferent ce ți-ai propus, este important să începi cu începutul și să ai uneltele potrivite.

Întreținerea grădinii

Întreținerea grădinii în luna ianuarie presupune să ții pasul cu stârpirea buruienilor și să ai grijă la dăunători. Înainte de începerea primăverii, fă inventarul uneltelor și asigură-te că nu au ruginit și nu s-au deteriorat în vreun fel în perioada în care au fost depozitate. Dacă unele din ele trebuie înlocuite, acum este momentul să vânezi reducerile lunii ianuarie.

Vremea rece poate avea un impact major asupra naturii, așa că fă tot posibilul să lași afară semințe sau mâncare pentru păsări în formă de bilă. Astfel, îți vei încuraja prietenii înaripați să-și facă drum mai des prin grădina ta și să te ajute să scapi de dăunători.

Dacă ai optat pentru un brad natural de Crăciun, acum îl poți recicla. Mărunțește-l și aruncă-l în recipientul pentru prepararea compostului. Dacă nu ai un recipient pentru prepararea compostului, sau nu știi cum să începi să utilizezi unul, consultă ghidurile practice și cumpără din gama noastră

Curățarea

Curățarea arbuștilor, copacilor și plantelor le va ajuta să se regenereze mai ușor în primăvară. Acum este momentul să pui în ordine orice plante ai avea, ca de exemplu:

 • Tufele de trandafiri – dacă nu ai tăiat încă rămurelele uscate sau încălecate, și pentru că trandafirii se află în stare latentă, acum este cel mai potrivit moment pentru a tăia lăstarii exact deasupra primului mugure.
 • Sălciile – caută să îndepărtezi lăstarii loviți, bolnavi sau bătrâni, iar dacă găsești lăstari supraaglomerați, trebuie săi rărești.
 • Wisteria (glicina) – aceste plante cățărătoare viguroase vor trebui curățate, deci asigurăte că scurtezi lăstarii de vară cu vreo doi - trei muguri.
 • Helleborus (spânzul) – îndepărtează frunzele uscate de pe această plantă cu flori perenă; astfel, în lunile următoare vei face loc noilor flori de primăvară.

Flori

Straturile și bordurile au nevoie și ele de atenția și grija ta după lunile reci de iarnă; verifică plantele existente și îndepărtează-le pe cele care nu au supraviețuit vremii friguroase. Vei putea începe să-ți plantezi grădina de vis așa cum vrei în anul care abia a început, fie că îți dorești să reîmprospătezi ce ai avut deja, fie vrei să încerci un nou aranjament de culori. Indiferent ce-ți propui să faci, ai grijă ca grădina ta să fie cât mai pregătită posibil pentru a face o diferență vizibilă în anul următor.

Începe să comanzi plantele și florile de pe acum, ca să fii gata să le plantezi atunci când solul s-a încălzit. Dacă ești în pană de idei, te poți inspira din stilurile noastre consultând ghidul „Cum să-ți proiectezi grădina ideală”.

Crește-ți propriile fructe

Recolta de fructe este în stare latentă, astfel că luna aceasta este momentul ideal să întreții și să cureți pomii fructiferi și plantele. Trebuie să cureți arbuștii de coacăz negru, agriș și coacăz roșu pentru a-i ajuta să crească mai viguroși și să dea o recoltă mai bogată în sezonul următor.

Dacă vremea a fost prea rea sau dacă te-ai bucurat de sărbători și încă n-ai ajuns să cureți merii și perii, poți s-o faci acum, cât sunt în stare latentă.

Nu te apuca să cureți cireșii, prunii și caișii până înainte de vară. Curățarea timpurie îi predispune la infecții, cum ar fi „boala frunzelor de argint”, care îți pot compromite recolta de fructe și pot ucide planta.

 

Vezi lucrarile de efectuat in gradina pe toata perioada anului:

 1. Lucrări de efectuat în grădină în februarie

 2. Lucrări de efectuat în grădină în martie

 3. Lucrări de efectuat în grădină în aprilie

 4. Lucrări în grădină în luna mai

 5. Lucrări de efectuat în grădină în iunie

 6. Lucrări de efectuat în grădină în iulie

 7. Lucrări de efectuat în grădină în august

 8. Lucrări de efectuat în grădină în septembrie

 9. Lucrări de efectuat în grădină în octombrie

 10. Lucrări de efectuat în grădină în noiembrie

 11. Lucrări de efectuat în grădină în decembrie

te-ar mai putea interesa

Lucrări de efectuat în grădină în martie Lucrări de efectuat în grădină în martie
Vremea caldă se întoarce, iar odată cu ea grădina ta freamătă de viață și culoare. Pământul se dezgheață, iar narcisele galbene încep să înflorească. Dacă luna februarie a fost...
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în luna mai Lucrări de efectuat în grădină în luna mai
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în mai Luna mai este una dintre cele mai extraordinare luni în grădină. Aduce cu sine o abundență de flori noi, cu boboci proasp...
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în iunie Lucrări de efectuat în grădină în iunie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în iunie Vara a venit în mod oficial și grădina ta se află în ultima fază de înflorire, înainte de a înce...
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în iulie Lucrări de efectuat în grădină în iulie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în iulie Iulie este momentul de maximă înflorire, așa că majoritatea grădinilor sunt inundate de florile de vară în culori...
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în august Lucrări de efectuat în grădină în august
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în august Luna august este momentul ideal să te bucuri de grădină și să te simți mândru de tot ce ai reușit să creezi. În c...
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în septembrie Lucrări de efectuat în grădină în septembrie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în septembrie Vara se apropie de sfârșit, dar mai ai suficient timp să te bucuri de grădina ta, mai ales în serile răcoroase,...
citește mai mult