Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Lucrări de toamnă în grădină - cum le realizezi și ce rol au

Lucrări de toamnă în grădină - cum le realizezi și ce rol au

Se încarcă...
2454 vizualizări

Dacă faci parte din categoria celor care au propria lor grădină, știi că lucrările de toamnă sunt importante, pentru că au un rol dublu: ajută plantele să treacă peste sezonul de iarnă și le pregătesc revenirea la viață, primăvara. Lista lucrărilor din grădină depinde de suprafața terenului și de tipul plantelor. În cele ce urmează, vei găsi un ghid care acoperă cele mai importante operațiuni pe care trebuie să le faci toamna, în curte.

Lucrari de toamna in gradina

Curățarea grădinii previne bolile și dăunătorii

După perioada de apogeu vegetal din timpul verii, cele mai multe dintre plante intră în repaus vegetativ, astfel că un pas important pentru o bună întreținere a curții este curățarea temeinică și în etape a grădinii, ținând pasul cu ritmul natural al plantelor.

Îndepărtarea uscăturilor și a buruienilor este esențială pentru sănătatea generală a tuturor plantelor, pentru că previne apariția mucegaiurilor, dar contribuie și la regenerarea solului. Aceasta este una dintre cele mai bune metode prin care poți să controlezi si sa previi proliferarea buruienilor si a daunatorilor din gradina.

Curățarea grădinii trebuie să cuprindă:

  • adunarea frunzelor moarte prin greblarea gazonului în mai multe etape, pe măsură ce cad frunzele;
  • tăierile de toamnă la pomii ornamentali sau fructiferi și îndepărtarea ramurilor rupte ori bolnave;
  • tunderea gardului viu și curățarea acestuia de uscături;
  • toaletarea tufelor lemnoase și a arbuștilor decorativi, inclusiv a trandafirilor;
  • ultima cosire a ierbii și adunarea resturilor vegetative, înainte de prima zăpadă, pentru a preveni putrezirea acestora, dar și riscul ca printre ele să existe ouă ale dăunătorilor ori ciuperci care hibernează sub formă de scleroți, de exemplu;
  • îndepărtarea buruienilor și săparea straturilor de flori;
  • adunarea resturilor vegetale din zonele în care au fost cultivate legume și săparea adâncă a solului, pentru a-l face permeabil și a-l afâna, în vederea viitoarelor culturi;
  • îndepărtarea fructelor căzute;
  • eliberarea zonelor cu gazon de orice fel de resturi vegetale, pentru prevenirea diverselor infecții fungice.

Pentru a face toate acestea, alege mașini și utilaje pentru grădină, cum ar fi foarfeci pentru gard viu ori suflante si aspiratoare pentru frunze, și unelte de mana, de la Brico Dépôt. În magazine și pe site-ul Brico Dépôt vei găsi mereu ce ai nevoie pentru toate tipurile de lucrări de toamnă din grădină. Oferta Brico Dépôt se actualizează periodic. În plus, există posibilitatea de a opta pentru livrarea la domiciliu sau ridicarea directă din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

Bine de știut:

  1. Resturile vegetale nu trebuie incinerate. Cea mai bună metodă este amenajarea într-un colț al grădinii a unui loc pentru transformarea lor în compost. Un tocator de resturi vegetale te va ajuta să grăbești procesul de formare a compostului.
  2. O metodă bună, ecologică și cu beneficii pentru calitatea solului este îngroparea resturilor vegetale. Acestea se pun în straturi, bine îndesate, între care se așterne un rând de pământ (din cel dislocat pentru a face groapa). Pentru a accelera procesul de descompunere, fiecare rând vegetal se udă abundent.
  3. Taie crengile și leagă-le în snopuri. Depozitate într-un loc ferit de umezeală, vor fi perfecte pentru a înteți focul, când vei face grătar.
  4. Frunzele uscate sunt un foarte bun izolator termic pentru straturile de flori. Pur și simplu, acoperă solul, bine curățat și săpat, cu un strat de frunze ce are acelasi efect precum mulcirea solului. Frunzele se vor descompune, în cea mai mare parte, până în primăvară și vor îmbogăți calitatea solului.
  5. După curățarea și săparea solului, este momentul să așterni un strat de compost sau alt îngrășământ natural. Ploile și zăpada ce vor urma vor face restul, transferând nutrienții în pământ.

Ce poti planta toamna

Ce poți planta toamna, în grădina ta

Ultima decadă a lunii octombrie, noiembrie și, deseori, chiar prima jumătate a lunii decembrie sunt perioade optime pentru a planta bulbi, pomi și arbuști. Ca regulă general valabilă, este bine de știut că, din noiembrie până în martie, se pot planta puieți și se poate semăna, dacă solul nu este înghețat și temperatura diurnă trece de 5 grade Celsius.

Se pot planta:

  • bulbi de lalele, narcise, zambile, crini, dar și butași de trandafiri; aceștia din urmă trebuie protejați cu pet-uri (cel mai bine este să tai fundul pet-ului, iar în zilele calde, să scoți dopul, pentru a ventila interiorul); concomitent cu plantarea, se pot scoate și separa puii bulbilor plantelor perene;
  • arbuști și pomi fructiferi; pentru a se prinde bine și a porni viguros în vegetație primăvara, este nevoie de mocirlire; puieții trebuie protejați împotriva dăunătorilor, vântului și înghețului;
  • toate soiurile de gard viu se vor dezvolta bine, dacă sunt plantate în timpul perioadei reci de toamnă-iarnă;
  • gazon prin însămânțare; această lucrare este ideal a fi realizată în luna octombrie, iar pentru reușită, este necesară pregătirea atentă a terenului, care presupune curățarea riguroasă, erbicidarea și mărunțirea solului; însămânțarea gazonului reușește, dacă semințele germinează și încolțesc; un secret este alegerea unor seminte de gazon potrivite climei și condițiilor pedologice ale locului;
  • semințe de trifoi, în zonele cu iarbă; acesta împiedică dezvoltarea buruienilor, crește lent, înflorește frumos (este benefic și pentru albine), se răspândește natural și reduce ritmul cosirilor;
  • puieți de conifere de orice tip; pentru a se prinde și a crește bine, aceștia au nevoie de un sol acid;
  • arpagic și usturoi (bulbii se înfig la 10-15 cm în sol, ca să nu înghețe și să germineze lent); semințele de ridichi, morcov, țelină, salată, spanac și lobodă (puse la 1-3 cm adâncime și bine acoperite cu pământ) sunt, de asemenea, alegeri bune pentru a fi plantate în sezonul de toamnă; germinează repede, rezistă bine la ger și răsar îndată ce se împrimăvărează; parcelele trebuie să fie bine curățate, săpate și mărunțite, iar la nevoie, fertilizate cu compost. 

Bine de știut:

  1. Alege mereu plante adaptate zonei geografice sau din categoria celor aclimatizate și cumpără puieți și semințe doar din surse sigure, pentru a evita una dintre cele mai frecvente greseli din cauza carora gradina poate avea de suferit.

Pentru a alege soiul potrivit, ține cont de:

    • gradul de însorire și umezeală al locului unde plantezi;
    • pH-ul și calitatea solului (argilos, nisipos).

     2. Fertilizarea solului la plantare trebuie să țină cont de nevoile fiecărei specii de plante. Pomii fructiferi, arbuștii și bulbii florali au nevoie de fertilizatori pe bază de cupru, iar coniferele, de cei pe bază de fier și calciu. Deseori, nevoile plantelor pot fi foarte diferite, astfel că cele mai bune metode sunt să te documentezi temeinic și să ceri sfatul specialiștilor în domeniu.

     3. După ce sunt plantați, puieții de pom și butașii trebuie udați din abundență. Udarea se face și în următoarele două-trei zile, folosind cantități moderate de apă, în funcție de specie.

     4. Pentru ca plantarea de pomi și arbuști să fie un succes, trebuie să iei masuri care sa tina la distanta popandaii si cartitele. Popândăii pot distruge pomii tineri și puieții. Deși prezența cârtițelor este benefică în grădină, pentru că acestea consumă insecte dăunătoare, ele pot strica peluza de gazon și straturile de flori.

Protejează plantele pentru sezonul rece

Cele mai multe dintre plante pot rezista la vicisitudinile iernii, fără să aibă nevoie de niciun ajutor. Gerul, viscolul și zăpada sunt, pentru cele mai multe plante din grădină, inofensive. Există, însă, și specii mai delicate, care au nevoie de atenție, iar măsurile necesare pentru a le proteja trebuie luate la finalul toamnei.

Astfel, o atenție specială trebuie acordată puieților, plantelor tinere, celor care nu sunt specifice regiunii, gazonului și celor în ghivece.

Cele mai importante măsuri sunt:

  • protejarea, prin acoperire cu mulci sau mușuroirea solului, în jurul plantelor tinere, ori îngroparea completă;
  • utilizarea de folie antiîngheț și de protecție împotriva vântului puternic, cu elemente de susținere pentru pomii și lăstarii plantați toamna;
  • mulcirea solului, acolo unde sunt plantați bulbi sau rădăcini perene, pentru a le feri de înghețul profund;
  • utilizarea de scarificatoare de gradina, pentru aerarea zonelor acoperite cu gazon și pentru suprafețele verzi din grădină;
  • protejarea plantelor din ghivece cu pânză de sac sau iută ori cu folii speciale împotriva înghețului.

plantele pentru sezonul de iarna

Pregătește compostul într-un loc special amenajat

În orice grădină se poate amenaja un loc pentru compost. Ai nevoie doar de un container, în care să depozitezi „ingredientele”. Combină resturi din plante și alte materii organice vegetale. Acestora li se adaugă resturi de ziar, rumeguș, frunze uscate, coji de legume crude, iarbă tăiată. Adaugă crengi, pentru a forma goluri de aer, care să ventileze amestecul. Ca să ajuţi procesul de descompunere, adaugă pământ de grădină, bogat în materie organică.

Așază containerul într-un loc însorit. La un interval de 14 zile, întoarce grămada cu o furcă și udă amestecul. Procesul poate dura între 10-18 luni. Rezultă un produs final închis la culoare, granulat, care miroase plăcut, a pământ.

Amenajează răzoare pentru flori sau legume

Finalul toamnei este perioada optimă pentru a-ți reorganiza grădina, iar amenajarea răzoarelor pentru flori și legume este una dintre cele mai practice soluții. Straturile ridicate dau un aer organizat grădinii, sunt foarte ușor de întreținut, sunt ferite de buruieni și pot avea orice formă. Le poți face delimitându-le cu scânduri rezistente la umezeală sau cărămizi.

Umple straturile cu pământ de calitate. Este simplu să adaptezi solul la nevoile fiecărei plante, acest sistem fiind cu atât mai util în grădinile care nu au pământ de calitate, în zonele betonate, argiloase sau bogate în pietriș. Este bine să amenajezi aceste răzoare toamna, pentru ca pământul să se așeze.

Între răzoare, așază pietriș sau un strat gros de mulci, pentru a elimina orice posibilitate de proliferare a buruienilor.  

Protejează mobila, repară gardul și curăță magazia

Pe lângă curățenie, însămânțare și plantarea pomilor, îngrijirea și pregătirea plantelor pentru iarnă, mai sunt și alte activități importante, pe care trebuie să le faci toamna, în grădină.

Pune la adăpost mobila de grădină

Făcută să reziste mulți ani, mobila de grădină trebuie protejată în perioada rece a anului. Mucegaiul este una din cele mai frecvente probleme pentru mobilierul din ratan natural, răchită și lemn. În funcție de material, acesta trebuie curățat, revopsit sau lăcuit și depozitat într-un loc uscat și ventilat, eventual, protejat cu saci de rafie sau rogojini. Ia în calcul că utilizarea foliilor de plastic poate duce la apariția mucegaiului.

Repară gardul, foișorul și aleile din curte

Toamna este sezonul ideal pentru a repara gardul și foișorul. Și, chiar dacă nu sunt necesare reparații, o verificare atentă este recomandată. Folosește soluții de protecție pentru a da rezistență gardului din lemn sau vopsește-l pe cel din fier.

Absența vegetației face ca trasarea aleilor sau repararea celor care există deja să fie mult mai simplă. Aleile pot fi realizate din pietriș, asfalt, beton sau pavele.

Organizează magazia de unelte

La finalul lucrărilor din grădină, este necesar să cureți și să depozitezi uneltele și sculele folosite, iar asta înseamnă că trebuie să faci ordine în magazie. Locul trebuie să rămână uscat și ferit de infiltrații, pentru ca bunurile pe care le păstrezi să fie în siguranță.

Curăță și unge cu ulei sau vaselină uneltele din metal, pentru a le proteja de rugină și a le avea gata pregătite pentru lucrările de primăvară. Cel mai bine este să le păstrezi agățate pe grinzi, pentru că vei face economie de spațiu. 

La lucrările de toamnă din grădină pot participa toți membrii familiei. Activitățile sunt plăcute și ele înseamnă timp de calitate, petrecut în aer liber. În plus, reține că tot ceea ce faci toamna în grădină se va întoarce înzecit primăvara, vara și toamna viitoare, sub formă de flori, fructe și legume, de care te vei bucura într-un spațiu amenajat original și într-o atmosferă relaxantă. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360