Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Lucrări de efectuat în grădină în luna mai

Lucrări de efectuat în grădină în luna mai

Se încarcă...
1236 vizualizări

Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în mai

Luna mai este una dintre cele mai extraordinare luni în grădină. Aduce cu sine o abundență de flori noi, cu boboci proaspeți care se deschid aproape de fiecare dată când pășești afară. Clopoțeii și invazia primelor flori de trandafir sunt printre cele mai evidente semne ale acestei perioade. Grădina este acum mai proaspătă și mai luxuriantă decât oricând, iar aerul freamătă de ciripitul păsărilor și zumzetul insectelor. Aceasta este cea mai potrivită lună pentru a ieși afară și a te ocupa de acele sarcini care fac începutul verii atât de special.

Lucrări universale în grădină

Pe măsură ce grădina ta revine la viață, tot la fel fac și buruienile și dăunătorii care se bazează pe ea pentru următoarea lor masă. Ține pasul cu combaterea buruienilor și dăunătorilor pentru ca grădina ta să rămână luxuriantă.

Cum vremea este mereu imprevizibilă, mai există șansa să pice vreo brumă întârziată. Dacă se prognozează vreuna, asigură-te că protejezi delicatele plante pentru straturi cu pături de horticultură.

De la jumătatea lunii poți începe să plantezi plante exotice nerezistente, legume nerezistente la ger și sângele-voinicului care s-au dezvoltat sub sticlă, sau în seră.

Tunde gardurile vii

Tunde puțin gardurile vii cu forme decorative, cele de buxus și gardurile vii formale; astfel, vor avea un aspect îngrijit pentru marea parte a verii, până mai târziu, când vor fi curățate în mod adecvat. Efectuează primul tuns pe anul acesta al gardurilor vii de chiparos Leyland și taie gardurile vii care cresc repede, cum ar fi cele din păducel. Nu uita să uzi și să aplici mulci la baza gardurilor vii nou plantate. Pentru mai multe sfaturi privind modul în care se tund gardurile vii, consultă ghidul nostru practic.

Îngrijirea legumelor

Este esențial în luna mai să reușești să ții pasul cu toate activitățile din grădină, pentru că este luna în care plantarea și însămânțarea sunt în toi. Cu cât umpli mai mult spațiu, cu atât mai mult vei avea de irigat, de smuls buruieni, de prășit și de rărit mai târziu. Irigarea va trebui să se facă aproape zilnic, atunci când vremea este secetoasă, fiindcă majoritatea legumelor au rădăcinile foarte scurte și vor avea probleme dacă se usucă. Acestea trebuie udate în mod constant, pentru a crește uniform, de la început până la sfârșit, altfel vor deveni lemnoase și fără gust, sau se vor grăbi să scoate semințe. În cazul în care cauți un sistem de irigare eficient și flexibil pentru grădina ta, încearcă un sistem de irigare prin picurare.

Crește-ți propriile fructe

Hrănirea fructelor în luna mai înseamnă:

  • Irigarea arbuștilor fructiferi cu fructe moi în formare și a pomilor fructiferi nou plantați.
  • Afinul și merișorul preferă apa de ploaie, dar poți folosi și apă de la robinet atunci când butoaiele de apă sunt goale.
  • Protejează căpșunii care au fost plantați luna trecută întinzând plase de protecție împotriva păsărilor. Află mai multe despre cum poți să-ți cultivi propriii căpșuni delicioși din ghidul nostru practic și simplu.

În spațiile acoperite

Acum că vremea s-a mai încălzit, s-a ridicat temperatura și în sera ta. Este important să aerisești sera în cursul zilei și să uzi plantele mai des. Trebuie, de asemenea, să scoți și să transplantezi în ghivece răsadurile, butașii și plantele tinere și să întărești plantele sensibile la îngheț.

Întărirea răsadurilor și plantelor efectuată în mod gradual, de-a lungul a 7 până la 10 zile, va obișnui plantele cu lumina puternică a soarelui, cu nopțile reci și cu o cantitate mai redusă de apă, astfel încât vor fi pregătite pentru a fi plantate în aer liber.

Asigură-te că plantezi roșiile la începutul lui mai și ardeiul gras, ardeiul iute, vinetele, pepenii verzi și castraveții la sfârșitul lui mai.

Copaci, arbuști și plante cățărătoare

În cazul plantelor de dimensiuni mai mari, ca de exemplu copaci, arbuști și plante cățărătoare, vei dori să ancorezi lăstarii noi. Asigură-te că faci acest lucru atunci când tulpinile sunt fragede și pliabile, însă nu le lega prea strâns, deoarece le poți răni și deteriora.

Curăță gardurile vii și tunde-le, dacă este cazul, dar nu uita să verifici mai întâi să nu ascundă cuiburi de păsări. Dacă găsești vreun cuib, nu trebuie să te atingi de gardul viu până după plecarea puilor. Aceștia pot deveni o sursă de încântare și divertisment, urmărită de întreaga familie.

De asemenea, nu uita:

  • Irigă plantele noi și ai grijă să nu se usuce.
  • În zonele cu climă blândă, poți scoate afară din seră ghivecele cu arbuștii sensibili.

Vezi lucrarile de efectuat in gradina pe toata perioada anului:

  1. Lucrări de efectuat în grădină în ianuarie

  2. Lucrări de efectuat în grădină în februarie

  3. Lucrări de efectuat în grădină în martie

  4. Lucrări de efectuat în grădină în aprilie

  5. Lucrări de efectuat în grădină în iunie

  6. Lucrări de efectuat în grădină în iulie

  7. Lucrări de efectuat în grădină în august

  8. Lucrări de efectuat în grădină în septembrie

  9. Lucrări de efectuat în grădină în octombrie

  10. Lucrări de efectuat în grădină în noiembrie

  11. Lucrări de efectuat în grădină în decembrie

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360