Orhidee – fertilizare, îngrijire, udare, provocarea înfloririi

Orhidee – fertilizare, îngrijire, udare, provocarea înfloririi

Orhideele, foarte populare în România, fac parte din familia Orhidaceae. Familia orhideelor cuprinde nu mai puțin de 900 de genuri și 250.000 de specii, fiind astfel cea mai mare familie de plante din lume. Cele mai multe specii provin din zonele tropicale și subtropicale, însă orhideea trăiește și în regiuni temperate. Cea mai populară specie de la noi din țară este Papucul Doamnei – Cypripeidum calceolus.

1. Ingrijirea orhideei

2. Inmultirea orhideei

3. Provocarea infloririi orhdeei

Îngrijirea orhideei

Orhideele sunt perfecte pentru apartament, însă sunt foarte sensibile la condițiile de temperatură și umiditate, inclusiv cea din mediul înconjurător. Tocmai de aceea, trebuie să dispună de un regim de îngrijire foarte atent. Însă, dacă este îngrijită corespunzător, rezistă foarte bine în timp.

Cum alegi corect locul orhideei în casă

Lumina este poate cel mai important factor care determină înflorirea și fertilizarea orhideelor. Dacă nu beneficiază de condiții optime, acestea vor crește și vor părea sănătoase, însă nu vor înflori niciodată.

Poziția față de punctele cardinale

Cel mai bun loc pentru așezarea ghivecelor cu orhidee sunt pervazurile. Pentru rezultate optime, alege o fereastră cu expoziție sudică. Umează, la rând, ferestrele îndreptate spre vest, est și nord.

Poziționarea orhideei față de sursele de lumină

Orhideele trebuie poziționate pe pervaz și trebuie să beneficieze de suficientă lumină pentru o dezvoltare sănătoasă. Lipsite de lumină, frunzele orhideei se închid la culoare, iar planta nu înflorește. Cu toate acestea, orhideele nu trebuie expuse niciodată sub razele directe ale soarelui. Arsura razelor solare se va putea observa imediat pe frunzele plantei, sub forma unor pete negre sau prin frunze îngălbenite.

Se filtrează lumina soarelui cu ajutorul perdelelor, la ferestrele unde sunt expuse orhidee.

În lipsa luminii naturale, specialiștii recomandă folosirea de neoane speciale, care se pot găsi în magazinele de specialitate.

Ștergerea de praf a orhideei

Pentru o absorbție perfectă a luminii, experții în îngrijirea florilor recomandă ștergerea frunzelor de praf în mod regulat. De asemenea, se recomandă și ștergerea geamurilor, pentru o propagare optimă a luminii.

Substratul de pământ potrivit pentru orhidee

Substantul perfect pentru orhidee este format dintr-un amestec de scoarță de copac, lemn de ferigă, pluta, turbă, cărbune și nisip.

Se poate folosi și numai scoarță de copac pentru orhidee, care se găsește în aproape orice supermarket, însă cele mai recomandate sunt amestecurile speciale pentru orhidee.

Fertilizarea pământului orhideei

Fertilizanții se aplică o dată pe săptămâna când plantă este în creștere. Odată ce planta se maturizează se poate reduce cantitatea și frecvența ulitizarii fertilizantului. Iarna, când planta se află în repaos, procesul de fertilizare poate înceta.

Pentru fertilizare se pot folosi geluri, îngrășăminte lichide sau batoane fertilizante, care se pun în substrat și sunt active pentru mai multe luni la rând.

SFAT PRACTIC! Nu se fertilizează planta imediat ce a fost schimbat pământul. Majoritatea substratelor pentru orhidee din comerț conțin și îngrășământ.

Alegerea ghiveciului potrivit pentru orhidee

Ghivecele în care se plantează orhideele ar trebui să fie transparente, și asta pentru că rădăcinile acestei plante au nevoie de lumină.

Udarea corectă a orhideei

De cele mai multe ori moartea orhideelor este cauzată de udatul în exces, întrucât cele mai multe specii de orhidee preferă și o perioadă de secetă între două de umiditate. În mod ideal, udarea se va face la un interval de 7-9 zile. În caz contrar, rădăcinile plantei vor putrezi.

Cum știi că orhideea are nevoie de apă

Există două metode prin care poți determina dacă orhideea are nevoie de apă:

  • Poți introduce degetul în ghiveci, la 2-3 centimetri. Dacă solul este uscat, poți uda planta, dacă nu, trebuie să mai aștepți câteva zile;
  • Dacă ghiveciul este transparent, cum de altfel recomandă specialiștii, poți determina dacă este timpul pentru un nou udat după condensul acumulat pe pereții vasului. După udare, vei observa că acesta urcă până în partea de sus. După aproximativ o săptămână, acesta va scadea până în partea de jos, moment prielnic pentru o nouă udare.

Metodele prin care poți uda corect orhideele

Există două metode prin care poți uda în mod corect orhideele:

  • Poți turna apă direct în ghiveci, fără să uzi frunzele sau mugurii, până când apa se scurge în farfurioară. Apa scursă în farfuria ghiveciului se aruncă;
  • Poți folosi imersia – scufundarea ghiveciului în apă, tip de 10-15 minute, timp în care apa va umecta tot substatul.

Temperatura potrivită a apei pentru udarea orhideei

Orhideele se udă cu apă la temperatura camerei. Poți folosi apă de la chiuvetă lăsată în prealabil într-un recipient pentru 24 de ore pentru a ajunge la temperatura potrivită, dar și pentru a se evaporă din ea substanțele folosite pentru tratarea apei. Cea mai recomandată este, însă, apă de ploaie.

Temperatura potrivită pentru orhidee

Temperatura este un alt factor important care induce procesul de înflorire al orhideelor. De aceea, plantele trebuie plasate pe un pervaz unde există variații de temperatura.

Teperatura perfectă pentru o orhidee variază între 14 și 16 grade Celsius pe timpul iernii, și 22 și 24 de grade pe tipul verii.

Umiditatea mediului ambiant potrivită pentru orhidee

Orhideele sunt mari iubitoare de umiditate. Vestea bună este că poți crește umiditatea, folosind câteva tehnici simple. Poți plasa câteva ghivece de orhidee la un loc. Astfel umiditatea din jurul plantelor va crește.

Iarna, când atmosfera din apartamente este foarte uscată, se recomandă așezarea ghivecelor cu orhidee în tăvițe cu pietricele ceramice, de 1,5-2 centimetri. Peste ele se va turna apă. Ghiveciul nu trebuie plasat însă direct pe pietriș, în contactul direct cu apă, ci pe un capac, astfel încât fundul acestuia să fie la nivelul superior al pietricelelor. Tăviță cu pietriș trebui să fie suficient de lată încă să cuprindă întreagă suprafață acoperită de frunze.

Transplantarea orhideei

Transplantarea înseamnă schimbarea vasului și a pământului, care la orhidee trebuie făcută la 1-2 ani. Preferabil, transplantarea se va face într-un ghiveci mai mare, de 1.900 – 2.000 de mililitri. Momentul pe care îl alegi pentru transplantare este foarte important, pentru că, dacă acest proces nu se face la momentul oportun, plantele nu vor mai înflori în anul care urmează. Momentul ideal pentru transplantari este între lunile februarie și august. În această perioada orhideea produce noi rădăcini și are creșteri noi. Ideal ar fi că în momentul transplantării, planta să nu aibă flori.

Înainte de plasarea în noul ghiveci, rădăcinile trebuie clătite cu apă călduță. Se vor tăia frunzele îngălbenite, rădăcinile moarte, tulpinile fără flori și bulbii putreziți. Dacă plantă prezintă rădăcini putrezite, prima udare trebuie făcută cu soluție cu fungicid.

Pentru evitarea bolilor și a dăunătorilor, la transplantare nu va fi folosit pământul de la o altă plantă. Orhideea se plantează în noul ghiveci la aceeași înălțime la care a fost plantată anterior.

Bolile și dăunătorii orhideei

Din cauza mediului foarte umed în care trăiesc, orhideele pot face ușor putregaiuri ca:

· Putregaiuri de origine micotica – cauzate de fungi că Botrytis spp., Pythium spp. sau Phytophtora spp. Rădăcinile putrezesc și apar pete negre pe spatele frunzelor;

· Putregaiuri cauzate de bacterii – precum Erwinia spp. sau Pseudomonas spp., care pot fi prevenite foarte ușor printr-o udare corespunzătoare, un mediu aerisit și un substrat drenat.

Cei mai comuni dăunători ai orhideelor sunt păduchele lânos, afidele și acarienii, în special păianjenul roșu comun.

Înmulțirea orhideei

După ce florile orhideelor cad, se formează pui pe tijă florală. Pentru a grăbi apariția puilor, tija florală trebuie tăiată deasupra primului sau celui de al doilea ochi.

Puii se pot separa de tijă în momentul în care sunt bine dezvoltăți, cu rădăcini de peste 8-10 centimetri. Noile ordihee se plantează în substat special pentru aceste plante.

Mai există și o metodă industrială de înmulțire, „În Vitro“, dar care se face numai în laboratoare speciale.

Provocarea înfloririi orhdeei

După ce florile se usucă și cad, tija florală începe și ea să se usuce. Pentru a provoca o nouă înflorire, tija uscată trebuie tăiată de la cel de-al doilea nod de jos. Rezultatul va fi o nouă înflorire, spectaculoasă.

În cazul în care tija se usucă complet după căderea florilor, aceasta trebuie eliminată cu totul. Astfel, rădăcina plantei se va dezvolta și astfel vei obține o ordihee sănătoasă și cu mari șanse de înflorire bogată.

Cunoști și alte trucuri de îngrijire a orhideelor?
 

Vezi și alte articole despre îngijirea florilor:

te-ar mai putea interesa

Mic ghid de îngrijire a gazonului. Cum îl menții perfect sănătos Mic ghid de îngrijire a gazonului. Cum îl menții perfect sănătos
Gazonul este greu de întreținut, mai ales în timpul lunilor de vară, atunci când arșița persistă zile în șir, iar soarele arde totul în calea să. Există însă o seri...
citește mai mult
Cum recondiționezi butoaiele de vin: sfaturi practice de reparare și îngrijire Cum recondiționezi butoaiele de vin: sfaturi practice de reparare și îngrijire
În România, obiceiul gospodarilor de a planta și îngriji viță-de-vie pentru producerea vinului de casă încă se păstrează în zonele rurale. Indiferent de rețetă și tehnici...
citește mai mult
Ghid de îngrijire a florilor de toamnă - când se plantează, care este solul potrivit pentru ele Ghid de îngrijire a florilor de toamnă - când se plantează, care este solul potrivit pentru ele
Toamna nu pare un anotimp prea prietenos cu plantele. Chiar și așa, poți să-ti păstrezi gradina colorată, plantând arbuști și flori perene care înfloresc în acest anotimp.1. Flo...
citește mai mult