Peste 25 de sfaturi despre lucrările necesare primăvara în gradină și în curte

Peste 25 de sfaturi despre lucrările necesare primăvara în gradină și în curte

Lucrările de primăvară, în grădină, încep întotdeauna toamna. Printre lucrurile pe care ar fi trebuit să le bifezi deja se numără pregătirea compostului – îngrășământ natural realizat din frunze și alte resturi vegetale , desfundarea terenului și fertilizarea gazonului. Din februarie, cu grebla în mâna, poți trece din nou la treabă.


Ce lucrări de reparație și curățenie sunt necesare primăvară, în curți și grădini

Cum lucrezi pământul și ce plantezi primăvară, în grădina și în livada

Ce lucrări aduce primăvară în grădina de flori

Ce lucrări de reparație și curățenie sunt necesare primăvara, în curți și grădini

Când, la început de primăvară, piețele și supermarketurile sunt invadate de plicuri cu semințe de tot soiul, pare că știm ce avem de făcut în grădină. Dacă ar fi, însă, atât de simplu, ce farmec ar mai avea grădinăritul?

După ce, în toamnă, am realizat deja unele pregătiri care să ne ușureze munca odată cu topirea zăpezilor și de care depinde cât de roditoare va fi grădina în noul an, luna februarie trebuie să ne găsească din nou printre alei. Cel puțin în teorie, pentru că vremea are și ea un cuvânt de spus. Primul pas: adunarea resturilor vegetale și a gunoaielor, în vederea aplicării îngrășământului, dar și pentru că nici grădina, nici curtea nu arată tocmai îngrijite la final de iarnă. Pasul doi: pregătirea uneltelor și realizarea de reparații acolo unde este cazul.

Iată tot ce este de făcut în grădină, dar și în curte, înainte de a trece la plantarea răsadurilor de legume, a florilor și arborilor:

1. Verifică starea uneltelor pentru grădinărit, fie că este vorba despre scule electrice sau de mâna. Curață, repară, ascute, în cazul uneltelor care nu sunt în cea mai bună stare.

2. Realizează un plan a ceea ce îți dorești de la grădina ta, anul acesta. Poate că vrei să adaugi câteva plante noi, dar nu știi încă dacă le poți oferi cele mai bune condiții, sau unde le vei găși un loc. Schițează pe foaie câteva posibile variante de reorganizare a grădinii și documentează-te, în același timp, referitor la cerințele plantelor: regimul de apă, de fertilizare etc.

 

3. Curtea ar putea avea, la rândul ei, nevoie de o reorganizare, dacă plănuiești să plantezi arbori, gazon, sau să o pavezi cu piatră naturală. De reparațîi pot avea nevoie și aleile.

4. Verifică rezervele de sfoară pentru legat, starea gardurilor și a aracilor pe care îi folosești, de obicei, pentru susținerea plantelor și repara sau înlocuiește acolo unde este necesar. O varianta de luat în calcul o reprezintă aracii îmbrăcăți în PVC, folosiți ca suport în pomicultură, viticultura sau agricultură.

5. Verificările trebuie să aibă în vedere și sistemele de irigații (de exemplu, pentru gazon), sistemul de drenare și colectare a apei de ploaie, starea robinetelor din curte.

6. Traseele electrice și corpurile de iluminat pentru exterior pot avea, de asemenea, probleme după trecerea iernii. Verifică inclusiv starea stâlpilor de iluminat decorativi.

7. Grebleaza depozitele de pietriș adunate peste iarnă, în așa fel încât iarbă sau gazonul să poată absorbi doză necesară de nutrienți și îndepărtează și ultimele resturi vegetale (frunze, uscături).

8. Inventariază ghivecele și suplimentează numărul, dacă este necesar. Același sfat este valabil în cazul furtunurilor și stropitorilor.

SFAT PRACTIC: Furtunul de grădina ideal este robust, dar simplu de mânuit, suficient de lung cât să ajungă în locurile greu accesibile, cu diametru mare și un cuplaj din metal sau plastic întărit.

Cum lucrezi pământul și ce plantezi primăvara în grădina de legume și în livadă

Dacă ai parcurs toți pașii de mai sus, este momentul să treci la lucrările agricole. Începe cu alegerea semințelor pentru grădina de legume și a arborilor sau arbuștilor care crezi că și-ar putea găși loc aici, sau în curte.

Mărul, prunul sau caisul sunt pomi fructiferi care se descurcă bine în diferite zone, caisul și piersicul fiind însă mai dificil de cultivat în nordul țării. Gardul viu este, de asemenea, o opțiune de luat în calcul, cel cu creștere rapidă (tuia sau buxus) neavând nevoie de construcție de la zero, ci mai degrabă de o întreținere atentă.

În ceea ce privește răsadurile de legume, poți plantă aproape orice, cu condiția să asiguri condițiile necesare dezvoltării plantelor, începând cu administrarea îngrășămintelor.

Hai să vedem care sunt pașii pe care ii ai de urmat, mai exact. Iată câteva dintre cele mai importante recomandări referitoare la lucrările agricole realizate în livada și în grădina de legume:

1. După curățarea grădinii de uscături, despre care am vorbit mai sus, și presupunând că ai realizat deja o arătură, în toamna, primele lucrări pe care le ai de făcut după topirea zăpezii sunt afanarea și nivelarea solului, urmate de aplicarea îngrășământului. Pământul din grădina poate fi fertilizat cu mușchi de turbă sau compost (amestec de resturi vegetale care fermentează lent și oferă solului doză de nutrienți necesară), dar să nu uităm nici de soluția clasică: gunoiul de grajd procesat.

2. În livadă, se adaugă de asemenea fertilizant, la rădăcina pomilor, după ce am săpat pământul din jur. Primăvara, înainte de înflorire, este și momentul tăierilor la pomii fructiferi, pentru formarea coroanei și stimularea formării rodului, și al aplicării tratamentelor fitosanitare, care previn sau ameliorează bolile provocate de dăunători.

3. Ocupă-te acum de transplantarea pomilor și arbuștilor și de îndesirea gardului viu.

4. În cazul rasadurilor de legume, plantarea se face după pregătirea semințelor și săparea cuiburilor pe rânduri, distanța dintre acestea ținând cont de cerințele fiecărei plante și de spațiul disponibil. Ce înseamnă pregătirea semințelor? Semințele care vor fi plantate se pun la încolțit într-un vas cu apă, la temperatura camerei, procedeu care trebuie să ne arate care dintre acestea vor da legume și care nu.

5. Lunile martie-aprilie reprezintă perioada ideală pentru sadire, în cazul celor mai multe plante, însă unele soiuri, cum ar fi cele de salată, pot fi însamântate de mai multe ori pe an.

6. Mai exact, calendarul plantărilor în grădina de legume arată așa: la final de februarie și început de martie, se plantează pătrunjelul, mărarul, leușteanul, morcovul, ceapă, usturoiul, ridichile de luna, spanacul, salată verde. În a două jumătate a lunii martie, putem începe să plantăm cartofii timpurii și varză timpurie. Începând cu luna aprilie, plantăm dovleceii, răsadurile de roșii și ardei, soiurile de varză, pepenii, iar spre finalul lunii, fasolea, sfeclă roșie și castraveții.

7. Dacă au apărut multe fire într-un singur cuib, la câteva zile după plantare, vom rari plantele, păstrând întotdeauna firele mai viguroase.

8. Dacă ai plantat viță de vie, în anii anteriori, primăvară este momentul pentru dezgropare, musuroire și tăierea altoiului.

Ce lucrări aduce primăvara în grădina de flori

Trecem peste recomandările referitoare la reorganizarea spațiului (în cazul în care te gândești să construiești acum un foișor, un iaz, să plantezi gazon sau gard viu) și curățarea solului, despre care am discutat deja mai sus, și începem cu necesitatea de a administra, și aici, îngrășămintele potrivite. Pe unele, le găsești în comerț, însă trebuie să știi și ce ne pune natura la dispoziție, ca îngrășământ natural pentru florile din grădină, în afara compostului: apa în care au fiert legumele, răcită, cenușa rezultată din arderea lemnului sau cojile de banană sunt doar câteva exemple.

Iată ce alte recomandări îți mai pot fi utile:

1. Dacă terenul este slab drenat și cantitatea mare de apă rezultată în urma ploilor sufocă plantele, poți săpa un canal de scurgere sau poți aduce pământ suplimentar pentru a rezolva problema.

2. Îndepărtează stratul de mulci apărut peste iarnă pe suprafață florilor, însă treptat, pentru că este vorba despre un strat protector, iar vremea poate fi încă multă vreme capricioasă.

3. Înlătura buruienile din jurul florilor plantate în grădină, sau în ghivece. Orice urmă de neglijență acum va avea urmări nedorite pe termen lung.

4. Verifică nivelul pH-ului solului cu ajutorul unui kit de testare (hârtie de pH și puțină apă distilată). Valorile ideale, de care depinde longevitatea plantelor, sunt cuprinse între 6 și 7. pH-ul poate fi echilibrat prin metode naturale, aplicarea de compost, rumeguș sau mușchi de turbă ducând la scăderea acestuia, în timp ce cenușă rezultată din arderea lemnului ajută la creșterea nivelului pH-ului.

5. Primăvara se plantează următorii bulbi: crinul, dalia, begonia, irisul, gladiolă. Lalelele, zambilele și narcisele se plantează toamna, din septembrie până în noiembrie.

6. Este momentul să tunzi și să stropești trandafirii, dar și să sădești florile care vor înflori în perioada verii. În primăvară se plantează și panseluțele, petuniile, florile de piatră, lavandă, dar și gardul viu.

7. Mutarea gardului viu dintr-un loc în altul este dificilă, așa că dacă te pregătești de plantare, alege cu grijă locul.

te-ar mai putea interesa

Peste 35 de idei de depozitare in spatiile mici, care reunesc eficienta cu creativitatea Peste 35 de idei de depozitare in spatiile mici, care reunesc eficienta cu creativitatea
Cand vine vorba despre organizarea eficienta a spatiului din locuinta, nu informatiile ne lipsesc, ci ideile care sa ne inspire. Multe dintre proiectele de bricolaj si do-it-yourself atat de apreciate...
citește mai mult
Aplicarea plăcilor în jurul obstacolelor - peste conducta de apă Aplicarea plăcilor în jurul obstacolelor - peste conducta de apă
Când placați pereții, trebuie să acordați atenție obstacolelor de pe suprafață precum țevile de apă. Urmând pașii de mai jos, puteți placa foarte ușor suprafața de jur împrejurul c...
citește mai mult
Fertilizarea solului de la A la Z: ce lucrări sunt necesare toamna și primavara Fertilizarea solului de la A la Z: ce lucrări sunt necesare toamna și primavara
Atât livada de pomi fructiferi, cât și grădina de legume sau cea de flori necesită îngrijiri speciale toamna, mai ales în ceea ce privește fertilizarea solului și pregătirea ac...
citește mai mult
Curățenia de primăvară în curte și grădină: 8 lucruri esențiale Curățenia de primăvară în curte și grădină: 8 lucruri esențiale
Odată cu venirea primăverii, curtea și grădina se transformă în locul preferat al întregii familii. Aerul curat, peisajul și miresmele florilor te îmbie să petreci cât mai mult...
citește mai mult
Performanță prin training pentru angajații Brico Dépôt, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană de peste 1,6 mil. lei Performanță prin training pentru angajații Brico Dépôt, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană de peste 1,6 mil. lei

Bricostore România S.A., unul dintre liderii pieței de produse destinate îmbunătățirii locuinței din România, va investi peste 1,6 milioane de lei pentru îmbunătățirea competențelor digitale în rândul angajaților din cadrul magazinelor sale, Brico Depot. Astfel, compania va implementa până în luna ianuarie 2023 un proiect co-finanțat din fonduri europene, prin care va desfășura programe de formare profesională în rândul angajaților săi.

citește mai mult
Compartimentarea dressingului: sfaturi de urmat și obiecte necesare pentru a economisi spațiu Compartimentarea dressingului: sfaturi de urmat și obiecte necesare pentru a economisi spațiu
Ideea de compartimentare a dressingului poate merge în două direcții: împărțirea rafturilor unui dulap și modul în care sunt așezate hainele pentru a permite accesul facil.  &I...
citește mai mult