Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Pomii fructiferi columnari - Câte soiuri există și cum le poti cultiva în casa ta?

Pomii fructiferi columnari - Câte soiuri există și cum le poti cultiva în casa ta?

Se încarcă...
21086 vizualizări

Indiferent de anotimp, nu îți dorești ca fructele să lipsească din alimentația ta. Ele reprezintă o sursă incontestabilă de sănătate, iar gustul lor bogat e suficient pentru a te umple de energie și bună-dispoziție pentru o zi întreagă.

Adesea, ți-ai dori să poți să produci singur o cantitate constantă de fructe, însă acest plan devine ridicol atunci când realizezi că balconul apartamentului tău ar fi „probabil” cam mic pentru a susține o livada. Și totuși, ai luat până acum în calcul soluția pomilor fructiferi columnari?

Ce sunt pomii fructiferi columnari?

Care sunt soiurile recomandate?

Cultivarea pomilor fructiferi columnari

De ce sunt acesti pomi atat de avantajosi pentru horticultori??

Ce sunt pomii fructiferi columnari?

Cuvântul „columnar” se referă pur și simplu la un obiect care are formă de columna sau care este asemănător columnei. Așadar, acești pomi fructiferi columnari sunt specii hibride a căror coroană crește exclusiv pe vertical.

Datorită spațiului redus pe care îl ocupă, ei au fost supranumiți și „pomii fructiferi urbani”. În vremurile în care cererea de produse bio devine din ce în ce mai mare, pomii columnari pot deveni sursă ta proprie și constanța de fructe.

Această inovație a horticulturii nu trebuie însă apreciată exclusiv pentru utilitatea să. Având o înălțime redusă (între 2 și 3 metri la maturitate), pomii columnari pot îndeplini și funcția estetică a unor plante de casă și grădină.

Produse recomandate

Care sunt soiurile recomandate?

Momentan, există numeroase tipuri și soiuri de pomi fructiferi columnari, suficiente pentru ca tu să poți crea o mini-livadă diversificată.

De dragul corectitudinii, va trebui să specificăm că doar soiurile de măr sunt cu adevărat pomi fructiferi columnari. Celelalte tipuri de pomi sunt doar asemănătoare merilor columnari, deși pomicultorii fac efoturi pentru a dezvoltă specii autentice pentru fiecare fruct. Desigur, acest detaliu are doar rol informativ și nu trebuie să te oprească din a-ți cultivă fructele preferate.

Mărul

Unele dintre cele mai populare fructe din lume, merele sunt o sursă bogată de vitamina C, vitamina K, potasiu si fibre. Pomii columnari de măr se plantează primăvara (cel tarziu în luna aprilie), urmând ca primele roade să fie culese în luna septembrie.

Fructele produse vor fi normale, de dimensiuni mijlocii, iar înălțimea unui pom nu va trece de 2,5 metri. Printre cele mai cunoscute soiuri de meri columnari se numără: Bolero, Garden Fountain, Polka, Samba sau Smaragd.

Cireșul

Poți spune că te bucuri cu adevărat de vară în zilele în care infuleci fără să îți dai seama un castron de cireșe. Antioxidanții lor îți pot întări sistemul imunitar, la fel că potasiul și vitamina C pe care aceste fructe le conțîn din plin.

Plantați fie în luna noiembrie, fie în februarie, pomii vor produce fructe bune de cules în luna iulie. Înălțimea maximă la care vor ajunge este de 3 metri. Cele mai cunoscute soiuri sunt Queen Mary, Victoria sau Sară.

Prunul

Un fruct des intalnit pe teritoriul Romaniei, prunele sunt printre cele mai gustoase optiuni pe care le ai dupa venirea toamnei. Ele sunt bogate in vitamine si pot ajuta organismul sa absoarba fierul mai bine.

In varianta columnara, un prun creste pana la 2,5 metri si se poate planta primavara sau toamna. Cele mai cunoscute soiuri de prun columnar sunt Fruca si Imperial.

Caisul

La fel că cireșele, caisele sunt printre cele mai adorate fructe ale verii. În spatele gustului dulce și puțîn acrișor se ascunde o sursă bogată de vitamina A, vitamina C și fibre.

Cel mai cunoscut soi este Golden Sun, o specie capabilă de autopolenizare. Pe lângă fructele dulci pe care le produce la mijlocul lunii iulie, florile pe care le produce în timpul primăverii au o frumusețe aparte.

Părul

La fel că în cazul caiselor, cel mai cunoscut soi de păr columnar este capabil de autopolenizare. El poartă numele de Decora și produce fructe mari, de culoare roșie, dar și flori spectaculoase, de culoare albă.

Chiar dacă în majoritatea anotimpurilor vei găsi cel puțin două-trei soiuri diferite de pere într-o piață sau într-un supermarket, ele au totuși un gust dulce specific, o aromă inconfundabilă. Ca valorare nutritivă, perele sunt o sursă bună de magneziu, fier și potasiu.

Cultivarea pomilor fructiferi columnari

Creați special pentru a face față cerințelor spațiilor mici, pomii columnari pot fi plantați atât pe teren, cât și în ghivece. Asta înseamnă că pot fi plantați practic oriunde: în ghivece, dar și în solul din grădină.

Deși sunt rezistenți atât la frig, cât și la călduri mari, pomii trebuie feriți de vânt puternic și au nevoie de multă lumina pentru a se dezvoltă armonios.

Plantatea pomilor în ghivece

Dacă vrei să ții pomi columnari pe balcon sau pe terasă, plantarea lor în ghivece este singură ta opțiune. Nu este recomandat să folosesi vase prea mari, deoarece nu-ți dorești ca rădăcina să se dezvolte prea mult.

Totuși, ai nevoie de un ghiveci cu un diametru de cel puțin 50 cm. Materialul din care este făcut vasul nu este important, așa că lutul sau lemnul sunt la fel de eficiente că plasticul sau ceramic.

După ce plantezi pomul în centrul ghiveciului, poți folosi un arac pentru a-l susține. Leagă aracul de tulpină cu o sfoară, fără însă a strânge prea tare.

Îngrijirea și întreținerea

După sădire, pomii columnari trebuie udați de fiecare dată când pământul din ghiveci devine uscat. În rest, ei nu sunt foarte pretențioși în ceea ce privește îngrijirea. Primăvară este anotimpul în care trebuie să le acorzi mai multă atenție.

Întâi va trebui să te ocupi de tăierea crengilor noi apărute. Apoi este important să aerezi solul din ghiveci folosind uneltele pe care le ai la dispoziție. Acum este recomandată și folosirea compostului pentru a fertiliza pământul.

Ține minte că un pom columnar nu trebuie ținut în același ghiveci mai mult de 3 ani. Atunci când faci transplantarea, rădăcinile mai robuste trebuie tunse.

De ce sunt acești pomi atât de avantajoși pentru horticultori?

Avantajul evident al acestor tipuri de pomi este dimensiunea lor redusă. Însă această, de una singură, nu ar fi reprezentat un atu pentru cultivatori dacă pomii columnari nu ar fi avut și un randament foarte bun.

Un pom ajuns la maturitate poate produce chiar și 10 kg de fructe. De aceea, tot mai mulți horticultori iau în considerare cultivarea lor pe hectare întregi. Cerințele minime de îngrijire, dar și ușurință cu care fructele pot fi culese, se traduc în economii semnificative pentru cei care vor să-și înlocuiască vechile livezi.

Însă până când pomii columnari vor fi adoptați pe scară largă și mai multe soiuri vor fi create, nu rămâne decât că tu să bucuri de roadele acestor pomi din balconul sau grădina ta.

 

Vezi și alte articole despre îngrijirea pomilor:

  1. Cum salvezi livada sau tot ce trebuie să știi despre stropirea pomilor fructiferi

  2. Plantarea pomilor fructiferi: Când și cum se plantează - Sfaturi utile

  3. Altoirea pomilor - metode și sfaturi

  4. 7 soiuri de pomi fructiferi pitici pentru grădini mici - sfaturi utile pentru plantare

  5. Cum realizezi simplu și eficient toaletarea pomilor

  6. Arbori ornamentali cu creștere rapidă - care sunt cei mai potriviți pentru gradina ta

  7. 6 greseli comune din cauza cărora livada și grădina pot avea de suferit

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360