Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Recomandări pentru plantarea răsadurilor: cum pregătești solul și cum trebuie să îngrijești plantele tinere

Recomandări pentru plantarea răsadurilor: cum pregătești solul și cum trebuie să îngrijești plantele tinere

Se încarcă...
4867 vizualizări

Preocupările de sezon în ceea ce privește grădinăritul gravitează în jurul plantării sau transferului de răsaduri. Deși acestea nu sunt mutate chiar la debutul primăverii, poți începe de pe acum pregătirile.

În această perioadă, evoluția plantelor devine tot mai vizibilă. Până să ajungă la maturitatea specifică răsădirii, te vei ocupa de pregătirea solului și îți vei concepe calendarul de grădinărit, în funcție de speciile pe care vrei să le plantezi și de specificul fiecăreia dintre ele.

Ce sunt răsadurile și cum le obțineți

Perioada indicată pentru plantarea răsadurilor

Unde se plantează răsadurile și ce condiții le sunt prielnice

Temperatura optimă

Lumina potrivită pentru răsadurile tinere

Nivelul umidității

Alegerea solului și pregătirea terenului pentru cultivare

Combaterea buruienilor

Combaterea bolilor și a dăunătorilor

 Fertilizarea solului pentru răsadurile de legume

 Sistemul de irigare pentru răsadurile de legume

Distanța de plantare a răsadurilor

Adâncimea de plantat

Sfaturi utile pentru culturi productive și sănătoase

Ce sunt răsadurile și cum le obținem

Răsadurile sunt acele plante tinere care au crescut din semințe, după sădirea acestora în sere. Maturitatea la care pot fi plantate sau mutate răsadurile variază în funcție de specie, între 45 și 80 de zile. Alte criterii pentru stabilirea momentului de răsădire îl pot constitui și înălțimea plantei, stadiul de dezvoltare al rădăcinii și apariția inflorescentelor.

Plantarea răsadurilor în funcție de specie

În ceea ce privește maturitatea răsadurilor, ea diferă de la un soi la altul, astfel:

· Plantarea răsadurilor de roșii în grădină, seră sau solar se poate face când acestea au între 55 și 77 de zile.

· Varza se plantează după împlinirea vârstei de 60 de zile, după apariția primelor frunze ale acesteia.

· Perioada de răsădire a ardeilor începe între 60-80 de zile, după ce înălțimea acestora a depășit 20 cm și s-au format primele inflorescente.

· Plantarea răsadurilor de vinete în solar, seră sau grădină se face după vârsta de 45 de zile și înaintea împlinirii a 55 de zile.

O regulă generală este aceea că sistemul radicular al răsadului trebuie să fie bine dezvoltat în momentul plantării și că primele frunze trebuie să fie vizibile, evoluate, capabile de fotosinteză.

Perioada indicată pentru plantarea răsadurilor

Calendaristic, plantarea răsadurilor în grădini se face la jumătatea lunii aprilie în partea de sud a țării, și după 1 mai în nordul țării, unde temperaturile sunt mai scăzute. Aceste date sunt orientative, condiția reală este că temperatura solului să depășească 10 grade.

Perioada de plantare a răsadurilor în solar sau în sere nu este standard, deoarece temperatura de aici este mai ridicată. Așadar, trebuie să ții cont doar de stadiul de dezvoltare a plantei.

Unde se plantează răsadurile și ce condiții le sunt prielnice

Plantarea răsadurilor în grădină

Metoda tradițională nu poate da greși în absența unor anomalii climatice, dacă respecți indicațiile specialiștilor în agricultură. Cel mai important sfat este cel privind temperatura: aceasta trebuie să fie constantă și să nu scadă sub 8 grade, ideal 10.

Dacă valoarea din termometru scade sub această cifră, aceasta se poate regla cu ajutorul brazdelor încălzite. Stratul fertil este îndepărtat de pe brazdă la o adâncime de 20-25 cm. În adâncitură se adaugă bălegar tratat cu solvenți speciali pentru macerare, resturi menajere vegetale, cenușă și iarbă cosită.

Peste acest strat se adaugă solul fertil eliminat în prima etapă și se acoperă cu o folie de plastic de culoare închisă. Biogazul obținut astfel va încălzi solul și va proteja în acest fel culturile.

Plantarea în sere și solarii

La sere și solarii, datorită temperaturilor mai ridicate, răsadurile se pot planta mai devreme. Pentru a avea succes cu recolta, trebuie să ții cont de standardele plantării privind distanța dintre răsaduri, lumină și umiditatea. Totodată, este important să identifici cele mai eficiente metode pentru combaterea buruienilor și a dăunătorilor.

Temperatura optimă

Răsadurile plantate pot avea de suferit din cauza vremii. Speciile pretențioase așa cum sunt tomatele pot chiar să înghețe și să moară la o temperatură mai mică de 3 grade. De aceea, temperatura de plantare a roșiilor nu trebuie să scadă sub 8 grade și acest lucru este valabil și pentru alte culturi autohtone. Temperatura optimă pentru răsadurile de tomate este de peste 20 grade, dar sub 26; roșiilor nu le place nici căldura excesivă în prima parte a vieții.

Lumina potrivită pentru răsadurile tinere

În primele săptămâni de viață, răsadurile au nevoie de cât mai multă lumina pentru că procesul de fotosinteză să aibă loc în condiții optime. De aceea, lumina artificială pentru răsaduri este o practică destul de comună în rândul cultivatorilor.  

Pe măsură ce temperaturile cresc, va trebui însă să ai în vedere măsuri pentru umbrirea culturilor. Lumina necesară răsadurilor unor plante capricioase precum tomatele nu scade, dar toleranța lor la căldură este limitată.

Nivelul umidității

Irigarea răsadurilor este obligatorie, dar asta nu înseamnă că udarea în exces este benefică pentru culturi. Udarea răsadurilor de legume se face prin picurare, în cantități mari, suficiente pentru a menține solul hidratat fără că plantele să băltească.

Pentru ca solul să devină mai fertil, poți opta pentru irigarea răsadurilor cu macerat de urzică sau ceai de urzică; planta se mărunțește și ea și se folosește ca îngrășământ natural pentru pământul cultivat.

Efectele secetei asupra răsadurilor

Seceta este una dintre cele mai mari amenințări pentru răsaduri, pe lângă buruieni și paraziți. Neirigate corespunzător, culturile de legume se pot ofili și confrunta cu fenomenul denumit popular „avortarea florilor”. Căderea acestora implică lipsa fructelor și este urmată de îmbătrânirea prematură a plantelor și uneori chiar de moartea lor.

Alegerea solului și pregătirea terenului pentru cultivare

Pământul pentru răsaduri trebuie ales cu grijă, iar plantele se vor planta prin rotație pe parcelele desemnate, pentru un asolament optim. Această practică ajută la prevenirea bolilor, mai ales în cazul roșiilor și al altor culturi pretențioase.

Fertilizarea de baza se face cu îngrășăminte granulate, după care urmează fertilizarea cu mraniță sau compost. Pregătirea solului pentru răsadurile de legume implică și stabilirea PH-ului optim pentru acestea. În cazul roșiilor, de exemplu, acesta trebuie să aibă o valoare între 5,5 și 6,8.

Pentru măsurarea acestuia, poți folosi un PH metru; dacă nu ai deja unul, investește într-un model multifuncțional, care măsoară și temperatura solului, lumina și umiditatea.

Mobilizarea adâncă a solului se face la o adâncime de 40-50 cm; afânarea superficială se face la 28-30 cm și este urmată de eliminarea excesului de apă prin drenaj. Solul se mărunțește și se nivelează cu sapa electrică sau cazmaua, în funcție de accesibilitatea zonei. În timpul procesului, se adaugă și îngrășămintele.

Combaterea buruienilor

Pentru a scapa de buruieni, este necesară o dezinfecție a pământului pentru răsaduri. Aceasta se poate realiza termic sau chimic și are rolul de a dezinfecta materialele organice folosite.

Buruienile de dimensiuni vizibile se plivesc, parcelă cu parcelă, după hidratarea pământului. Combaterea buruienilor rămase se face prin erbicidarea răsadurilor cu soluții speciale, pe care le vei găși în magazinele de profil.

Combaterea bolilor și a dăunătorilor

Dăunătorii răsadurilor sunt de regulă specifici. Bolile și dăunătorii roșiilor diferă de cei ai vinetelor. Răsadurile de roșii pot suferi de boli care nu afectează, de exemplu, culturile de varză, și invers.

Bolile și dăunătorii răsadurilor vor fi combătute prin aplicarea unor tratamente periodice, la intervale de 7-10 zile, în funcție de specificul lor și de specificațiile produselor de combatere.

Fertilizarea solului pentru răsadurile de legume

Fertilizarea solului se poate face cu îngrășăminte organice, cu îngrășăminte chimice simple sau complexe sau cu fertilizatori foliari, în funcție de rezultatul dorit și de scopul culturii.

Cei care cultivă strict pentru consumul propriu vor prefera îngrășămintele organice pentru fertilizarea răsadurilor de roșii și alte legume și nu vor fi deranjați de creșterea lentă, însă serele și solariile mari, care produc pentru comercializare, apelează la metodele chimice de fertilizare, pentru a stimula producția mai mare.

Sistemul de irigare pentru răsadurile de legume

Irigarea răsadurilor de legume se poate realiza atât cu ajutorul tubului orb, cât și cu ajutorul unei benzi de irigare perforate.

Udarea răsadurilor prin picurare este o practică întâlnită în special la culturile de roșii.

Distanța de plantare a răsadurilor

Distanța dintre răsadurile plantate se stabilește în funcție de înălțimea plantelor tinere care vor fi răsădite. Ca regulă generală, spațiul dintre rânduri este de aproximativ 70 cm, iar între plantele de pe același rând se lasă un loc liber de 30-40 cm.

Distanța de plantare a răsadurilor de roșii, varză, vinete sau alte specii de legume este de regulă indicată pe ambalajul pentru semințe, așadar păstrează-l sau notează-ți recomandările după însămânțare.

Adâncimea de plantat

Odată scoase din răsădnite, plantele tinere vor fi plantate definitiv la o adâncime cât mai mare. Adâncimea de plantare a răsadurilor se stabilește în funcție de lungimea tulpinii și de specificul plantei; astfel, acestea se îngroapă în pământ cât mai profund, până la primele frunze crescute.

Adâncimea de plantare a roșiilor, a castraveților și a verzei va fi mai mare decât cea inițială, pe când ceapa, ardeii și salata vor fi plantate la aceeași adâncime.

Sfaturi utile pentru culturi productive și sănătoase

Iată câteva sfaturi pentru răsaduri viguroase, care vor produce cele mai gustoase legume:

Folosește îngrășământ pentru răsadurile de legume, dar rămâi la cele naturale, dacă dorești o cultură organică. Poți folosi coji pisate de ouă, plicuri de ceai folosite, foi de ceapă uscate; acestea se vor presăra în groapa de plantare și vor fertiliza perfect solul.

Indiferent de specia pe care o cultivi, asigură-te că vei elimina lăstarii lacomi; aceștia consumă nutrienți și minerale în exces și pot fi recunoscuți după dezvoltarea accelerată, nenaturală. Nu produc fructe, iar îndepărtarea lor va mări spațiul necesar celorlalți să se dezvolte și să fructifice.

Unul dintre cele mai importante sfaturi privind plantarea roșiilor și cultivarea lor este recoltarea esalonată; roșiile vor fi culese când sunt foarte bine coapte, nu rascoapte; procesul se repetă în funcție de coacerea lor.

Vezi și alte articole despre întreținerea plantelor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360