Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Sfaturi pentru plantarea butașilor. Tot ce trebuie să știi

Sfaturi pentru plantarea butașilor. Tot ce trebuie să știi

Se încarcă...
9314 vizualizări

Plantarea butașilor respectă anumite reguli și etape specifice fiecărei plante, de la vița de vie, la trandafir, zmeur sau lavandă. Este o etapă esențială pentru plante sănătoase și culturi bogate, așa că îți arătăm câteva informații prețioase cu privire la butași și îngrijirea lor.

1. Butășirea și plantele care se înmulțesc prin butași

2. Sfaturi pentru plantarea corectă a butașilor

3. Etapele plantării butașilor în grădină


4. Plantarea butașilor în ghivece sau jardiniere

Butășirea și plantele care se înmultesc prin butași

O mulțime dintre plantele decorative, medicinale sau arbuștii fructiferi se înmulțesc prin butași. Butășirea se folosește la nenumărate plante, însă cele mai multe persoane o asociază cu plantarea viței de vie.

Este un termen cunoscut, cu care este familiarizat orice agricultor care produce struguri și vin sau care se ocupă de culturile de fructe de pădure precum zmeura, murele sau coacazele.
Deși fiecare dintre aceste plante are propriile particulariăți când vine vorba despre plantarea butașilor, regulile generale rămân, în mare, aceleași, indiferent de cultură.

Ce înseamnă butășirea plantelor

Butășirea este una din cele mai populare, mai simple și mai ieftine metode de înmulțire a plantelor, fiind cunoscută și sub numele de înmulțire vegetativă. Butașul este porțiunea viabilă din organul unei plante (lăstar, tulpină, rădăcină) care are capacitatea de a emite rădăcini și lăstari reproducând planta mamă.

Procedeul constă în punerea la înrădăcinat a unui lăstar de 5-8 cm lungime și este posibil la anumite plante anuale și perene, dar și la unii arbuști. Butășirea se poate face și în ghiveci, în special pentru plantele de apartament.

Avantajele înmulțirii prin butășire

Printre avantajele înmulțirii prin butași se numără următoarele aspecte:

– Este economică și nu implică achiziționarea de noi semințe

– Plantele se dezvoltă mai repede decât dacă s-ar planta semințe direct în câmp

– Se transmit la plantele următoare însușirile valoroase ale plantelor mamă

Tipuri de butași

Există mai multe tipuri de butași în funcție de diverse criterii. O clasificare a butașilor ar arăta cam așa:

După organul prelevat avem:

  • Butași de lăstari
  • Butași de fragment de lăstar
  • Butași de tulpină
  • Butași de frunze
  • Butași de rădăcină

După natura țesutului:

  • Butași erbacei
  • Butași semilemnificați
  • Butași lemnificați

După epoca de butășire:

  • Butași de primăvară
  • Butași de vară-toamnă
  • Butași de toamnă-iarnă

Plante ce se înmulțesc prin butași

Majoritatea plantelor se pot înmulți și prin butași, însă pentru fiecare dintre ele există o metodă particulară de plantare și îngrijire a butașilor, pentru a se dezvolta corespunzator. Se pot înmulți prin butași atât plante ce cresc în grădină, cât și plante din ghiveci, precum florile decorative de apartament.

  • Plante ce se înmulțesc prin butași în grădinăVița de vie, murul, zmeura, afinul, coacazul, catina, trandafirii, magnolia, lavanda etc.
  • Plante ce se înmulțesc prin butași în ghiveci – violeta africana, ficus, dracaena, filodendron, mușcata, begonia, aralia, cerceluș, leandru, dafin, hortensie etc.

Sfaturi pentru plantarea corectă a butașilor

Plantarea corectă a butașilor începe prin alegerea perioadei propice. Butașii nu se dezvoltă în orice fel de condiții, astfel încât este foarte important să fie aleasă perioada potrivită din an, în care temperatura din aer și din sol și precipitațiile ajută dezvoltarea plantelor. Totodată, trebuie să luăm în calcul și modul de plantare, cât și alegerea locului potrivit pentru viitoarele plante.

Perioada propice plantării butașilor

Plantarea butașilor de viță de vie, trandafiri, zmeură, mure, coacăz, lavandă se poate realiza primăvara sau toamna – perioada recomandată și, doar în cazuri excepționale, în iunie, iulie. Locurile însorite și bine drenate sunt recomandate pentru plantarea butașilor, iar calitatea butașilor este direct proporțională cu rezistența și recolta plantei.

Perioada optimă pentru plantarea butașilor ține de cerințele plantelor. Butașii de viță de vie se plantează de obicei primăvara sau în luna septembrie, în toamă, în vreme ce butașii de zmeură, de pildă, se plantează în octombrie-noiembrie.

Temperatura optimă pentru plantarea butașilor

Butașii se plantează când temperatura din aer este cuprinsă între de 18-25 grade Celsius și umiditatea din sol este între 50 și 80%.

Dimensiunea și adâncimea gropilor pentru plantarea butașilor în grădină

Dimensiunea gropilor pentru plantarea butașilor depinde de plantă, însă, în general, gropile pentru butași au o adâncime de 40-50 de centimetri și un diametru cuprins între 30 și 50 de centimetri.

Alegerea unor butași de calitate

Pentru o dezvoltare bună este foarte important să alegem butași de calitate. Asta înseamnă lăstari tineri, viguroși. Nu se folosesc niciodată lăstari (sau alte părți din plantă) bătrâni, ingalbeniti, uscați sau care au fost loviți de boli sau dăunători.

Alegerea corectă a vasului pentru butășirea în ghiveci

Pentru plantele în ghiveci, vasul ales pentru butășire nu este unul definitiv. Butașii se transplantează ulterior în ghivece, după ce încep să se dezvolte.

SFAT PRACTIC: Este recomandat în general că pentru aceste plante să se aleagă vase transparente, care să permită observarea dezvoltării plantei.

Alegerea corectă a mediului pentru butășirea în ghiveci

Pentru butașii în ghiveci ai plantelor de apartament se folosesc locuri bine luminate și cu temperaturi de peste 18-29 de grade.

Etapele plantării butașilor în grădină

Plantarea butașilor în grădină nu este deloc complicată. Ea cuprinde, totuși, câțiva pași esențiali ce nu trebuie omiși. Iată care sunt aceste etape și ce implică fiecare dintre ele:

Alegerea terenului pentru plantarea butașilor – se alege o zona neumbrită și cu un teren drenat.

Pichetarea terenului pentru plantarea butașilor – presupune marcarea locurilor în care urmează să fie plantăți butașii; este o etapă importantă mai ales pentru plantății mari, deoarece permite organizarea lor. În această etapă trebuie să se aibă în vedere densitarea de plantare și distanță dintre rânduri și dintre plante recomandată pentru planta respectivă.

Pregătirea terenului pentru plantarea butașilor – terenul se curăță de vegetație, se afânează și se tratează cu un fertilizant destinat culturii pe care urmează să o înființăm.

Fasonarea butașilor pentru plantare – reprezintă tăierea butașilor și se face cu o foarfecă de grădină. Dimensiunea butașilor este diferită în funcție de plantă, însă, în general, variază între 8 și 10 cm.

Parafinarea butașilor pentru plantare - presupune înmuierea capetelor care ajung în pământ într-o baie de parafină topită.

Mocirlirea butașilor pentru plantare – capetele care ajung în pământ ale butașilor se înmoaie într-un amestec de pământ, apă și îngrășământ.

Săparea gropilor pentru butași și așezarea lor în ele – se sapă gropile în care urmează să fie plantăți butașii și se așază butașii în ele.

Mușuroirea butașilor după plantare – butașii se acoperă cu pământ afanat sub formă unui mușuroi.

Udarea și fertilizarea butașilor după plantare – butașii se udă din plin în primele zile de la plantare (dacă nu sunt zile ploioase) apoi câte puțin în fiecare zi până planta devine suficient de viguroasă și se trece la îngrijirea specifică ei. Fertilizarea se face în funcție de cerințele minerale ale plantei și nu este neapărat necesară.

Îngrijirea butașilor după plantare – Butașii se verifică zilnic, pentru a se analiză ritmul de dezvoltare. În funcție de acest aspect se intervine cu udări și fertilizări.

Plantarea butașilor în ghivece sau jardiniere

Pentru plantele de apartament înmulțirea prin butași este o practică foarte răspândită, pentru că este foarte economică și deloc grea. Practic, din orice vlăstar al planted se mai poate obține încă una, așa că este la îndemână tuturor. În felul acesta poți face din singură ta violetă africană o adevărată colecție de plante la fel, care să-ți înfrumusețeze casă.

Iată etapele plantării butasilor în ghiveci sau în jardinieră:

Recoltarea butașilor – implică alegerea unui lăstar tânăr și viguros din plantă mamă și tăierea lui.

Alegerea mediului potrivit pentru butășire – Se alege un loc luminos, cu temperatura de peste 18 grade Celsius. Unele plante, precum orhideele, de pildă, au probleme de dezvoltare dacă lumina soarelui bate direct spre ele, așa că trebuie așezate la fereastră, nu în aer liber, în balcon sau pe terasă. Mediul potrivit de dezvoltare depinde de planta pe care o butășim și de cerințele sale.

Pregătirea pământului din ghiveci sau jardinierăpământul de flori este potrivit în general pentru dezvoltarea butașilor. La fel de bine, butașii pot fi așezați și într-un vas cu apă și puțin pământ de flori la bază și după ce s-a format rădăcina să fie transplantați.

Transplantarea butașilor – după ce butașul s-a dezvoltat și este suficient de viguros, el poate fi transplantat în ghiveciul său. Vasul definitiv trebuie să fie suficient de încăpător pentru viitoarea plantă.

Udarea și îngrijirea butașilor după plantarea în pământ, butașii se udă zilnic și se aplică fertilizator lichid potrivit pentru planta respectivă. Odată ce planta a crescut, se respectă același ritual de îngrijire urmat și pentru planta mamă.


 

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360