Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Tehnici de depozitare corectă a fructelor și legumelor pe timp de iarnă

Tehnici de depozitare corectă a fructelor și legumelor pe timp de iarnă

Se încarcă...
7304 vizualizări

Te poți bucura de fructe și legume proaspete și eco chiar și în timpul iernii, dacă înveți câteva trucuri de depozitare corectă.

Descoperă în acest material tehnicile de depozitare corectă pe care le poți pune în aplicare pentru a te putea bucură de fructe și legume proaspete și fără E-uri tot anul.

Legumele și fructele pot fi păstrate în timpul anotimpului rece în hârtie, nisip, ceară, sare sau chiar în pământ, în gropi săpate special pentru asta. Pivnițele răcoroase și întunecate, podurile, dar și congelatorul - pentru cei care nu locuiesc la casă - sunt perfecte pentru depozitarea acestora.

Condiții potrivite pentru depozitare în beci sau pivniță

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pe timpul iernii. În caz contrar, aceste alimente se vor altera. De asemenea, trebuie să treacă printr-un ritual de pregătire pentru depozitare. Și pivnițele sau beciurile trebuie, la rândul lor, pregătite, dacă îți dorești să depozitezi în ele fructe și legume.

Fructe și legume ce rezistă peste iarnă în beci

Cartofii sunt foarte ușor de depozitat în aceste spații. Trebuie să fie păstrați la întuneric, într-un spațiu ferit de îngheț și aerisit, în lădițe din lemn care permit circulația aerului. Dacă sunt umezi când îi cumpărați sau îi scoateți din pământ, trebuie lăsăți la aer, să se usuce. Altfel vor încolți și se vor înmuia.

Și rădăcinoasele pot fi păstrate cu ușurință, la răcoare, ferite de îngheț, în lădițe cu nisip. Includem aici morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, țelina, guliile, hreanul, sfecla etc. Acestea trebuie îngropate în nisip, cu frunzele afară, fără să se atingă între ele.

Ceapa și usturoiul se usucă înainte bine, apoi se împletesc. Dacă le luați de pe piață, vor fi gata împletite, cel mai probabil. Se păstrează agățate, în spații uscate și răcoroase. Se vor feri și de îngheț, și de căldură.

Varza rezistă foarte bine dacă o îngropați în pământ. Căpățânile trebuie așezate la distanță una de alta. Dacă acest lucru nu este posibil, varza rezistă foarte bine și pe rafturi. Alege-le pe cele cu cotor și frunze verzi. Cei mai mulți le preferă însă în butoaie, murate.

Alte legume și fructe. În principiu toate legumele și fructele care se depozitează trebuie ținute într-un spațiu aerisit și la distanță unele de altele. Ardeiul se pune în lădițe cu rumeguș, la fel și merele sau perele. Acestea, dar și gutuile sau conopidă, pot fi păstrate și în lădițe căptușite cu hârtie. La final se vor acoperi tot cu hârtie.

Pregătirea spațiului de depozitare

Este important că factori precum igrasia, condensul, mucegaiul, praful, umiditatea (prea mare sau prea mică) și temperaturile (prea mari sau prea mici) să fie eliminați înainte de depozitatea legumelor și fructelor. Mai ales dacă nu dispuneți de un beci și folosiți o cămară.

Dacă este nevoie și credeți că merită investiția, puteți instala și un sistem de ventilație sau să termoizolati pereții.

După ce aceste probleme legate de mediul ambiental sunt rezolvate, verificați starea rafturilor, a mobilierului și accesoriilor. Dacă veți considera necesar, puteți adauga și accesorii și sisteme de organizare precum lăzi de lemn, cuiere sau sisteme metalice de separare, care nu numai că va ajută să organizați eficient spațiul, dar previn și accidentele neplăcute - borcane sparte, pungi agățate etc.

Important este să verificați și rezistență rafturilor pe care veți depozita legumele și fructele.

Spațiul trebuie folosit și pe înălțime, așa că nu va sfiiți să montați rafturi înalte, atât timp cât sunt ușor accesibile.

Atenție mare și la starea materialelor în care urmează să depozitați fructele și legumele. Dacă lemnul este putrezit, la fel se va întâmpla și cu ce depozitați în laditele respective.

Materiale precum PVC-ul, metalul, ceramica și vopselurile tratate antifungic mențin un mediu mult mai curat și potrivit pentru depozitare.

Temperatura potrivită

Temperatura ideală din spațiul de depozitare nu ar trebui să depășească 4-5 grade Celsius, la fel ca în frigider. Această temperatură ar trebui menținută în beci inclusiv vara.

Montați un termometru care să va ajute să monitorizați temperatura și aerisiți dacă vedeți că aceasta crește.

Atunci când depozitați borcane și conserve noi cu legume și fructe, acestea trebuie să fie reci, pentru a nu pune în pericol produsele aflate deja în spațiul de depozitare.

Nu în ultimul rând, legumele și fructele depozitate peste iarnă nu trebuie expuse unor temperaturi de îngheț.

Lumina potrivită

Ca regulă generală, încăperea unde depozitați fructele și legumele trebuie să fie întunecată. Dacă există totuși o ferestră în încăpere, filtrați lumina și asigurați-vă că razele sorelui nu cad direct pe produse.

Umiditatea potrivită

Regula spune că umiditatea în beci ar trebui să se încadreze între 60-65%, însă multe legume, printre care și cartofii, au nevoie de o umiditate mai mare, de 90-95%.

Umiditatea poate fi controlată cu ajutorul unui umidificator sau a unui dezumidificator, după caz.

Aerisirea spațiului

Aerisirea spațiului de depozitare este foarte importantă, pentru că vă ajută să păstrați o temperatură potrivită. Dacă observați fluctuații, trebuie să interveniți la aerisire, care poate fi lărgită. De asemenea, puteți instala un ventilator sau un exhaustor pe gaură de aerisire.

Pentru un beci sau o pivniță mare, există și sisteme de climatizare care pot fi ușor montate.

La menținerea unui spațiu aerisit contează și materialele din care sunt făcuți pereții, dar și izolarea și finisarea acestora.

Protejarea de mirosuri neplăcute și dăunători

Cărbunele sau lavanda uscată absorb cu succes mirosurile neplăcute. Iar plicurile cu ceai din lavandă vor ține la distanță dăunătorii. Pe piață, însă, există și soluții special concepute pentru aceste probleme.

Pregătirea fructelor pentru depozitare

Depozitează numai fructe mature și coapte complet, altfel produsele se vor altera. Poți amână culesul sau cumpăratul fructelor destul de mult, mai ales în cazul rădăcinoaselor, care pot suportă chiar și un îngheț.

Nu depozita fructe și legume care au fost lovite sau prezintă urme de mucegai. De asemenea, nu le spăla. Curată-le doar de pământ și lasă-le la uscat. Pot fi spălate înainte de consum.

Produsele trebuie verificate săptămânal sau o dată la două săptămâni. Din moment ce condițiile de păstrare diferă foarte mult de la soi la soi, timpul de depozitare pentru fructe și legume diferă foarte mult.

Fructele și legumele scoase din spațiul de depozitare pentru a fi consumate, nu trebuie păstrate pentru mult timp înainte de preparare. Asta pentru că nu vor rezistă la fel de mult care cele proaspăt culese.

Păstrarea legumelor și fructelor în nisip sau rumeguș

Morcovii, țelină, pătrunjelul, hreanul, ridichile, guliile sunt numai câteva dintre legumele care po fi ușor păstrate în nisip. Rădăcinoasele pot fi așezate în nisip atât în picioare, cât și culcate. Ideal, nisipul trebuie să fie puțîn umed.

În mediul rural, gospodarii care își doresc legume proaspete pe timp de iarnă sapă șanțuri în pământ (adânci de 50-100 de centimetri și late de 100-150 de centimetri) în care se pune nisip, peste care sunt plasate legumele, care se acoperă cu paie și pământ.

Merele și perele pot fi păstrate în rumeguș chiar și până în primăvară, deși conținutul lor de vitamine va scădea.

Păstrarea fructelor învelite în hârtie

Pentru fructe că merele sau gutuile puteți pune în aplicare o metodă inedită de depozitare. Se înfășoară fiecare fruct în hârtie albă, apoi în ziar. Aceste pot fi apoi ținute în cămară, beci, pivniță sau chiar balcon.

În acest fel astfel de fructe pot rezistă luni la rândul, cu condiția să nu se atingă între ele. Acestea pot fi plasate și în lădițe de lemn, în care se pune hârtie, apoi se acoperă cu hârtie.

Se verifică periodic fructele, pentru a le elimina pe cele care dau semne că se strică.

Idei de amenajare a pivniței

Depozitarea fructelor și legumelor în frigider

Dacă nu vă bucurați de confortul unei case, cu pivniță sau beci, avem vești bune. Pentru perioade scurte de timp, fructele și legumele pot fi depozitate cu succes și în frigider.

Fructe și legume ce pot fi păstrate în frigider

Afinele rezistă până la o săptămână în pungi de plastic, la frigider. Ținute în congelator, acestea rezistă chiar și mai mult.

Fasolea verde rezistă 4 zile la frigider, cu condiția să nu fie spălată. În congelator, poate fi ținută și ea pentru mai mult timp.

Kiwi nu e gata de consum dacă nu este puțin moale. În aceste condiții poate fi ținut la temperatura camerei sau la frigider, timp de 3-5 zile. După această perioadă este numai bun de consum.

Portocalele sunt foarte rezistente. Acestea pot fi ținute în frigider până și trei săptămâni. Rezistă bine însă și la temperatura camerei.

Perele se coc foarte repede. Dacă doriți să stopați acest lucru, acestea pot fi depozitate la frigider. Dacă sunt puțin moi, consumați-le, pentru că sunt coapte și se vor strica în curând.

Rodia se poate ține o săptămână la temperatura camerei și două în frigider.

Gutuia este un fruct care rezistă foarte bine la temperatura camerei. Rezistă în aceste condiții chiar și o săptămâna. Însă la frigider se poate ține chiar și trei săptămâni.

Tot o săptămână rezistă la temperatura camerei și mandarinele. Depozitate în frigider, pot fi consumate chiar și după două săptămâni.

Ce se poate congela

Vișinele și fructele de pădure rezistă cel mai bine procesului de congelare și decongelare. Își păstrează gustul proaspăt, dar și 80% din substanțele nutritive.

Însă la congelator pot fi ținuți și ardei şi gogoșari (jumătăți), pătrunjel, leuștean, țelină (rasă), tarhon, busuioc, mentă, dovleac (crud și ras sau copt, făcut piure), ardei copți, vinete coapte, caise, piersici, căpșune, cătină, zmeură, afine, coacăze, mure, prune, spanac (opărit și scurs), mazăre (crudă), broccoli, conopidă, porumb (doar boabele fierte), praz, nuci verzi, miez de nuca, fasole verde (crudă sau opărită), frunze de vită-de-vie (opărite).

Recipientele potrivite pentru depozitarea fructelor și legumelor

Există pe piață nenumărate recipiente destinate depozitării fructelor și legumelor. Printre acestea:

· Lădițe perforate: lădițele de lemn clasice în care puteți ține de la cartofi, la fructe împachetate individual în hârtie;

· Lădițe neperforate: pentru depozitarea legumelor care se păstrează în nisip;

· Rafturi speciale: puteți folosi pentru depozitarea legumelor rafturi, simple, clasice sau rafturi care permit depozitarea pe verticală a laditelor de lemn.

Alte metode de păstrare peste iarnă a fructelor și legumelor

Legumele și fructele pot fi păstrate peste iarnă și prin deshidratare sau conservare. Descoperiți mai jos ce presupun aceste metode.

Deshidratarea fructelor și legumelor

Deshidratarea fructelor și legumelor se poate face prin:

  • Uscarea la soare - o metodă 100% ecologică și eficientă, care necesită timp, însă garantează calitatea produselor;
  • Uscarea la cuptor - rapidă, însă produsele trebuie monitorizate mereu pentru obținerea unor rezultate optime.

Pot fi uscate pentru iarnă roșii, mere, cireșe, vișine, prune, pere, afine, caise, corcodușe, măceșe, gutui, morcovi, țelină, ceapă, ardei, fasole, păstăi, mazăre, plante medicinale sau chiar spanac.

Înainte de consum, acestea trebuie rehidratate timp de câteva ore, în apă.

Conservarea fructelor și legumelor

Murăturile în sare sunt o metodă tradițională și foarte simplă de conservare a legumelor și fructelor. Acestea dezvoltă probiotice în acest fel, întărind sistemul imunitar și protejând colonul.

Nu folosiți însă bidoane de plastic, pentru că este nociv și afectează calitatea produselor.

Pot fi murate legumele, însă și fructe precum merele sau pepenele.

Murăturile pot fi făcute și în oțet cu zahăr, o varianta mai delicioasă, care însă poate provoca probleme de digestie.

Fructele pot fi tranformate în gemuri sau compoturi, iar roșiile în bulion. Iar zacuscă este un deliciu preferat și el de mulți români.

Ați pus la păstrat fructe și legume pentru iarnă? Știți vreo rețeta specială de murături sau de compot?

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360