Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Top 20 plante care cresc armonios la umbră în orice gradină

Top 20 plante care cresc armonios la umbră în orice gradină

Se încarcă...
76640 vizualizări

Sfaturi pentru cultivare și îngrijire

Dacă până acum nu ai știut cum să revigorezi acele colșișoare din grădină în care soarele se încăpățânează să pătrundă, acum ai o opțiune la îndemână care va colora și îmbogăți peisajul întregii tale grădini. Plantele care cresc la umbră înveselesc orice spațiu, fie că le cultivi în grădina, fie că le alegi pentru a decora interiorul locuinței tale. Și pentru că natura ne ajută în orice situație, chiar și atunci când ai grădina înconjurată de pomi pentru umbră, uite câteva idei de plante care se dezvoltă armonios în zonele cu puțină lumina.

Plante de exterior recomandate

Flori de grădină care sunt iubitoare de umbră

Există o mare varietate de flori care cresc la umbră și care îți pot înfrumuseța grădina. Aceste flori vor colora acele locuri umbroase pe care nu ai fi crezut că le poți revitaliza. Uite câteva dintre ele:

  • Irisul siberian – este o floare perenă grațioasă, în culori vii, care poate crește până la 45 de cm înălțime. Contrar numelui, Irisul Siberian nu crește în Siberia, ci se regăsește din nordul Italiei, până în Turcia și Rusia. Această floare prosperă în solul acid, argilos și nu necesită multă îngrijire. Divizarea tufei se face de câteva ori pe an, cu precădere la sfârșitul toamnei, pentru a preveni atașarea dăunătorilor de plantă în timpul iernii.

·   Helleborus – această plantă perenă cu frunze țări și flori în nuanțe de alb, verde, roz, crem și violet completează într-un mod vesel orice grădina. Poate înflori devreme, încă din luna decembrie sau mai târziu, la începutul primăverii. Crește armonios dacă este plantată în grupuri și, bineînțeles, în zonele umbroase, cu puțin soare. Preferă un sol bogat în humus, argilos sau calcaros, iar pe timul verii trebuie udată cât mai mult pentru a nu lasă pământul din jurul rădăcinii să se usuce. Cea mai simplă metodă de înmulțire se face prin divizarea tufei la începutul toamnei.

· Bergenia – este o floare perenă decorativă care luminează orice colț mai întunecat al grădinii. Bergenia trebuie plantată la începutul primăverii, într-un sol umed și fertil, iar semințele se pun la o distanță de 30 – 45 cm. Floarea se înalta până la 35 de cm și are nuanțe de roz, alb și violet. Frunzele maronii care apar pe timpul verii trebuie îndepărtate că parte din procesul de îngrijire, însă odată cu venirea toamnei, nu este indicată tăierea lor, întrucât planta se hrănește din aceste frunze pe timpul iernii.

 

 

 

· Fuchsia – poate fi recunoscută după nuanțele vii de roz, alb sau violet, perioada de înflorire fiind cuprinsă între primăvară și toamnă. Aceasta este o floare decorativă minunată pentru grădină și poate fi plantată într-un ghiveci mare așezat la umbră sau într-un coș suspendat. Este ușor de întreținut și prosperă în zonele umbroase și umede, însă este important să fie ferită de prea multă căldură.

· Flori de nu mă uită – sau Myosotis, este o floare gingașă care se adaptează ușor atât în sol, cât și în ghiveci. Această floare preferă zonele cu umbră, cu umiditate ridicată și trebuie udată în mod regulat atunci când temperaturile sunt mari. Înflorește la începutul primăverii, iar petalele au nuanțe puternice de albastru și galben la baza.

· Campanulă – este o floare perenă a cărei perioadă de înflorire este cuprinsă între începutul verii și până în luna octombrie și se dezvoltă cel mai bine în zonele cu umbră din grădină. Nu necesită multă umezeală și poate avea până la aproximativ 90 de cm înălțime. Florile au în special nuanțe de albastru deschis și mai rar nuanțe de roz sau alb.

  • Dicentra spectabilis – preferă un substrat drenat foarte bine și bogat în materie organice (paie, frunze, rumeguș). Florile gingașe, sub formă de inimă și de culoare alb-rozaliu apar la sfârșitul primăverii și rezistă până la începutul verii. Floarea necesită udări regulate care să mențină un sol umed în permanență, iar pe perioada iernii trebuie protejată de frig și poate fi acoperită cu un strat de frunze uscate.

· Hosta – sau crinul de iarnă, este o floare perenă decorativă care înflorește în mijlocul verii, din iunie până în septembrie. Frunzele au forme și texturi diferite: verde crud sau intens, brumate sau lucioase, cu forme ovale, alungite și cu marginea albă, crem sau verde. Florile Hostei au formă unor clopoței care atârnă pe o tijă subțire și pot avea nuanțe de alb, mov sau lila.

 

· Impatiens – este o floare pitică în nuanțe de roșu, roz, violet, corai și violet care trebuie plantată într-un sol uscat, bogat în humus, iar cea mai mare calitate a ei este că prosperă în zonele cu umbră și trebuie ferită pe cât posibil de soare.

 

· Zambile – aceste flori bogate și puternic parfumate colorează grădina în nuanțe jucăușe de roz, galben, violet, alb sau albăstrui. Răsar la mijlocul primăverii și perioada de înflorire durează între 2 – 3 săptămâni. Aceste flori prosperă într-un mediu umed și în zonele parțial umbroase și pot avea până la 15 – 25 cm înălțime.

  • Hortensia – este o plantă decorativă care se deosebește prin florile mari sub formă de buchetele în nuanțe de roz, violet, albastru, alb sau roșu, iar pe măsură ce înaintează în vârstă, florile încep să își schimbe culorile. Perioada să de înflorire este cuprinsă între luna mai și până în septembrie și trebuie cultivată într-un sol fertil. Această plantă iubește apă, așa că este indicat să fie udată săptămânal, iar când temperaturile cresc, poate fi udată zilnic.

· Lăcrămioarele – acestea cresc la fel de bine în grădina, cât și în ghiveci, preferând locurile umede și umbrite. Florile micuțe albe și delicate înfloresc în luna mai, iar dacă vremea este caldă și umedă, pot înflori din nou și un luna octombrie. Lăcrămioarele se plantează în luna aprilie, într-un sol amestecat cu turbă, rumeguș sau compost și necesită apă din abundență imediat după plantare că să poată înflori armonios.

Poți plantă în grădină și câteva plante perene care preferă locurile umbrite

Plantele perene înfloresc an de an, înfrumusețează grădina prin gama cromatică variată și au perioade de înflorire îndelungate. Avantajul plantelor care cresc la umbră este că pot fi plantate în locurile în care soarele pătrunde mai puțîn decât în alte părți ale grădinii. Astfel, poți crea un peisaj colorat și armonios în toată grădina. Uite câteva plante din care poți alege:

· Astilbe – este o plantă în nuanțe pastelate de roșu, roz, violet, crem sau mov care colorează și înviorează grădina. Plantă se dezvoltă cel mai bine într-un sol acid, umed, bogat în humus și în zonele parțial umbroase. Perioada de înflorire începe în luna iunie și se termină în luna septembrie.

· Digitalis Purpurea – această plantă crește sub formă unor mănunchiuri colorate de flori tubulare, în nuanțe de alb, galben, mov, roșu sau violet și de dezvoltă în zone parțial umbroase spre locuri complet umbroase. Plantă are nevoie de un sol bogat, bine drenat, putând atinge o înălțime de până la doi metri. Digitalis Purpurea este o plantă bianuala, iar perioada de înflorire este destul de scurtă, fiind cuprinsă între lunile mai – iunie.

· Ligularia – este o plantă decorativă perenă ce poate atinge înălțimi de până la 100 de cm. Deși nu este o plantă pretențioasă, acesta se dezvoltă mult mai bine în zonele parțial umbroase și într-un sol fertil și cu o umiditate ridicată. Perioada de înflorire începe în luna iulie și se termină în septembrie, iar florile capătă o culoare galbenă puternică.

· Ferigile – trebuie plantate într-un sol bogat în azot care să rețînă umezeală și într-un loc ferit de vânt, în special în zonele umbroase ale grădinii. Cea mai bună perioada de plantare a ferigilor este toamna, astfel încât să aibă suficient timp pentru aclimatizare. Acestea trebuie udate în mod regulat, iar pe timpul verii este indicat să fie udate de două ori pe zi. Frunzele uscate trebuie îndepărtate pentru a evita uscarea întregii plante și pentru că această să se poată dezvoltă armonios.

· Iederă – deși această plantă crește destul de lent, ea se ramifică bogat și este o plantă decorativă ideală pentru peretele casei sau pentru gard. Iederă preferă zonele cu umbră și se dezvoltă armonios dacă are suficient apă și spațiu să crească.

Decorează-ți casă cu flori și plante de interior care preferă umbra

Plante de interior recomandate

Plantele de interior sunt ideale pentru a revigora atmosfera din casă și creează un mediu relaxant și liniștit. În plus, pe lângă aspectul decorativ, plantele au beneficiul de a îmbunătăți calitatea aerului și de a controla umiditatea. Uite câteva plante de apartament care se dezvoltă armonios în locurile umbrite și care îți pot înfrumuseța locuința:

· Dieffenbachia – este o specie de plantă din zona tropicală, ideală pentru interior, care se dezvoltă bine într-un mediu umed și cald, de până la 25 de grade. Pământul din ghiveci trebuie să fie permeabil și fertilizat cu substanțe nutritive, iar plantă trebuie ferită de contactul direct cu soarele. În timpul verii poate fi udată se de două ori pe zi, însă cu mare grijă între aceste udari, pentru că pământul trebuie să aibă timp să se usuce suficient la suprafață. Frunzele pot fi pulverizare cu apă săptămânal. Seva plantei, rezultată în urmă ruperii, este toxică. Așa că este indicat să te speli pe mâini după fiecare operațiune asupra ei.

· Crinul păcii – este o plantă elegantă de interior, rezistență la întuneric, cu flori albe și delicate. Crinul păcii este o plantă tropicală care necesită căldură (temperatura medie este cuprinsă între 20 – 30 de grade) și trebuie ferită de razele directe ale soarelui. Plantă are nevoie de un pământ bogat în humus, umezit în permanentă.

· Ferigă de apartament – este o plantă decorativă care arată foarte bine într-un coș suspendat. Ferigă nu este pretențioasă, însă are nevoie de un loc umed și relativ umbros și se simte bine în bucătărie sau baie, unde umiditatea este crescută. Solul trebuie să fie ud în permanentă, însă fără excese, iar temperatura medie pentru o dezvoltare armonioasă este cuprinsă între 15 – 22 de grade.

Florile și plantele care preferă locurile umbrite pentru a crește sunt o metodă eficientă pentru a decora fiecare loc al grădinii și pentru a înveseli acele locuri în care părea că nimic nu răzbate. Deși nu sunt pretențioase în privința soarelui, aceste plante necesită îngrijiri care să le permită să se dezvolte și să înflorească armonios. În plus, există și plante care pot fi crescute cu ușurință în interior și care pot crea o atmosfera plăcută și liniștită, având beneficii asupra calității aerului din locuința.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360