4 pași simpli în alegerea sistemului de încălzire potrivit casei tale

4 pași simpli în alegerea sistemului de încălzire potrivit casei tale

Sistemul de încălzire este un aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când construiești planul casei tale. Pentru că o acțiune bine planificată este cheia succesului, urmărește cei 4 pași simpli și eficienți pentru a face alegerea cea mai bună pentru locuința ta.

1. Documentează-te în mod temeinic

Pe piață există nenumărate metode pentru încălzire la care poți apela. De la celebra sobă cu lemne, până la panourile electrice sau chiar cele radiante, ai la dispoziție o gamă variată de opțiuni, în funcție de ceea ce îți dorești.

Societatea evoluează, iar odată cu ea apar noi metode mai performanțe. Iată o lista cu câteva dintre cele mai cunoscute și utilizate dintre ele:

  • Centrala pe peleți presupune o investiție mai mare la început, însă costurile ulterioare pe care le suporți vor fi considerabil reduse. Aceasta dispune de un sistem ce cuprinde ţevi, radiatoare, accesorii, montaj şi debranşare, iar amplasarea ei se realizează ușor.
  • Centrala pe lemne este o soluție adoptată de foarte mulți, datorită prețului mai redus decât în cazul altor metode folosite. De această dată, este bine să ai în vedere atât costul înțial, cât și suma ulterioară cheltuită pentru instalarea țevilor, caloriferelor, termostatului, vasului de expansiune şi a altor accesorii.
  • Centrala pe gaze poate fi o metodă eficientă pentru ține, mai ales în momentul în care știi că locuința ta este bine izolată.
  • Caloriferul electric este tipul cel mai ieftin de sistem, la achiziție. Dezavantajul, în acest caz, este reprezentat de faptul că factura îți va arăta costuri mult mai mari decât la restul sistemelor de încălzire.
  • Pompa de căldură este mai costisitoare, dar îți va oferi cu timpul dovada că banii investiți au meritat efortul. De ce? Pentru că cel mai important aspect de reținut în cazul pompei este suma redusă pe factura lunară. Dotată cu un sistem ce extrage căldura din aer și o transformă în apa care circulă prin calorifere, pompa de căldură generează costuri de până la 5 ori mai reduse, pe durata unei luni.
  • Încălzirea electrică în pardoseală este o invenție a epocii contemporane și presupune un consum minim de energie. Dacă îți dorești să adopți un alt sistem decât cele convenționale, încălzirea electrică a pardoselii este soluția recomandată pentru ține.
  • Radiatoarele electrice cu roca vulcanică sunt ideale pentru confortul propriu, având în vedere că îți garantează un consum de până la 40% mai redus decât cele clasice, pe gaz.


2. Asigură-te că proiectul pe care vrei să îl implementezi este fezabil
Înainte de a alege un anumit sistem de încălzire, ai nevoie de câteva repere tehnice ce te vor ajuta să nu dai greș. Așadar, este foarte important să gândești strategic investiția pe care te pregătești să o faci, în raport cu tipul de structură al casei și de izolația de care dispune.


Există sisteme care nu funcționează la parametri nomali în cazul unei locuințe ce nu are o izolație corect efectuată, iar acest lucru trebuie considerat cu atenție, pentru că poate avea consecințe ulterioare negative. Mai mult, e necesar să ții cont de întregul plan, pentru a nu pune în pericol sănătatea ta și a casei tale.

3. Cât de mult ești dispus să investești?
Alături de confort, siguranța și eficiența, un alt criteriu în funcție de care alegi sistemul de încălzire este investiția financiară, în mod evident.

De aceea, este de preferat să realizezi niște calcule pentru a te asigura că poți face față tuturor costurilor ce pot apărea.


Ia în calcul și costurile aferente montării sistemului de încălzire. Pe lângă investiția majoră, este nevoie să depui sume necesare întreținerii, înlocuirii de elemente sau chiar în cazul defecțiunilor apărute.

Tocmai de aceea, asigura-te că achiziționezi produsele din magazine specializate, însoțite de garanție, pentru a putea preveni situațiile neplăcute.

4. Implementarea proiectului: o casă călduroasă
Dacă ai urmat etapele anterioare, cu siguranță te poți bucura acum de un sistem de încălzire eficient, indiferent de tipul ales.

Vezi și alte idei despre încălzirea casei tale:

te-ar mai putea interesa

Ce sistem de încălzire se potrivește casei tale: 7 exemple și beneficiile lor Ce sistem de încălzire se potrivește casei tale: 7 exemple și beneficiile lor
Casa este spațiul unde petreci cele mai frumoase momente, alături de familie și prieteni, indiferent de anotimp. Fie că este vară sau iarnă, când vine vorba despre confortul obținut în i...
citește mai mult
Patru pași simpli pentru curățenia de primăvară Patru pași simpli pentru curățenia de primăvară
Primăvara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar Paștele este la mai puțin de o lună distanță. Pentru că vremea caldă ține cu noi și casa sigur are nevoie de o reîmprospătare după sezonul...
citește mai mult
Construirea unei mese de lemn. Cum sa realizezi o masa in cativa pasi simpli Construirea unei mese de lemn. Cum sa realizezi o masa in cativa pasi simpli
Iti poti pune la bataie cunostintele de tamplar cu un proiect simplu si practic – o masa de lemn. Iti aratam pas cu pas cum poti face asta. Esti amator in ale tamplariei si ai vrea sa-ti pu...
citește mai mult
Mic ghid de instalare a pardoselii PVC. 10 pași simpli, pentru o podea perfectă Mic ghid de instalare a pardoselii PVC. 10 pași simpli, pentru o podea perfectă
Vă doriți un upgrade al locuinței înainte de debutul sezonului rece? Recondiționarea parchetului sau instalarea unei pardoseli PVC poate fi trucul de care aveți nevoie. Cu toții simțim nevoia s...
citește mai mult
Convectorul electric - cum funcționează și cum știi că e sistemul de încălzire potrivit pentru casa ta Convectorul electric - cum funcționează și cum știi că e sistemul de încălzire potrivit pentru casa ta
Există mai multe aparate care transformă energia electrică în căldură. În funcție de modul în care funcționează, acestea produc căldură prin convecție sau radiantă. Diferența dintre...
citește mai mult
Necesarul termic al unei locuințe - ce este și cum te ajută să alegi sistemul de încălzire potrivit Necesarul termic al unei locuințe - ce este și cum te ajută să alegi sistemul de încălzire potrivit
Confortul termic este o necesitate în orice anotimp, dar în sezonul rece este esențial. Pentru a stabili care este necesarul termic al unei locuințe sau, mai simplu spus, ce cantitate de c...
citește mai mult