Cele mai eficiente sisteme de încălzire pentru sezonul rece

Cele mai eficiente sisteme de încălzire pentru sezonul rece

Odată cu scăderea temperaturii, gândul nostru se îndreaptă către modalităţi eficiente de încălzire a locuinţei pe timpul iernii. Cu toţii dorim să găsim un sistem de încălzire care să ne asigure confortul termic dorit, să fie funcţional şi calitativ în raport cu preţul.


Astfel, în magazinele Brico Depot găseşti multiple soluţii de încălzire a locuinţei de-a lungul sezonului rece, iar personalul specializat îţi poate oferi cele mai bune variante, astfel încât să fii convins că faci cea mai bună alegere pentru nevoile tale.


În primul rând, încearcă să tii cont de aspectele tehnice ale aparatului dorit, scopul final fiind să ai o locuinţă călduroasă şi confortabilă. Un alt aspect important de care trebuie să ţii cont este suprafaţa pe care doreşti să o încălzeşti, dar şi nivelul la care se află izolarea termică a casei.

Există mai multe tipuri de sisteme de încălzire pe piaţa din România: cele clasice, care sunt folosite de cei mai mulţi dintre români, dar şi sisteme mai uşor de instalat şi utilizat, care sunt alternative mai ieftine la centralele termice şi cu performanţă limitată.


Centralele termice, unele dintre cele mai populare sisteme de încălzire, pot fi pe gaze naturale, lemne, curent sau paleţi, fiind foarte eficiente din punct de vedere costuri, energie şi protejarea mediului înconjurător.


Centralele termice pe gaze sunt foarte eficiente mai ales atunci când există şi o izolaţie termică bine făcută locuinţei, având capacitatea de a reduce costurile facturilor. Preţul unei centrale termice variază în funcţie de capacitatea sa, însă momentan este una din cele mai căutate sisteme de încălzire – atât pentru apartamentele mici, cât şi pentru cele mari.


Un alt tip de centrală la fel de eficientă şi care se potriveşte foarte bine pentru case, în locul sobelor, este centrala pe lemne. Preţul acesteia este mai mare decât al unei centrale pe gaze, la care se adaugă investiţia pentru instalarea accesoriilor (termostat, calorifere etc.).

În plus, acest tip de centrală beneficiază de un vas de expansiune care te ajută să menţii casa încălzită chiar şi după ce a fost oprită centrală.


Un sistem nou de încălzire, însă mai scump decât celelalte, este centrala pe peleţi. Aceasta reprezintă o investiţie mare, însă recuperabilă în timp, căci facturile vor fi considerabil mai mici. La preţul centralei se adaugă şi peleţii, ţevile, radiatoarele şi, opţional, sistemul de autocurăţare.


Alternative eficiente la centralele termice sunt pompele de căldură, fiind recunoscute pentru eficienţa ridicată şi costul mic la facturi – de până la patru sau cinci ori mai mic decât la centralele termice clasice. Acestea funcţionează pe un principiu nou: centralele preiau căldura din aer şi o transpun în apa care mai apoi va circula prin calorifere, încălzind locuinţa într-un mod eficient.


Alte alternative la sistemele de încălzire scumpe sunt caloriferele electrice, care însă generează costuri foarte mari la facturi, sau aerotermele, care pot fi folosite pentru camerele mici. În plus, există şi surse de căldură mai inovatoare, cum sunt termoşemineele, sistemele de încălzire prin pardoseală, panourile radiante sau covoarele electrice.

Vezi și alte idei despre încălzirea casei tale:

te-ar mai putea interesa

Ce putem si ce nu putem reconditiona - Pregatirea casei pentru sezonul rece Ce putem si ce nu putem reconditiona - Pregatirea casei pentru sezonul rece
Cu totii ne dorim o casa mereu in tendinte, amenajata intr-un stil cat mai stylish, care sa contina elemente inovatoare. Deseori, dupa ce tocmai am finalizat un lung proces de amenajari, constatam ca...
citește mai mult
Cum alegi un sistem de încălzire. Varianta cea mai eficientă și mai ieftină, în funcție de nevoile tale Cum alegi un sistem de încălzire. Varianta cea mai eficientă și mai ieftină, în funcție de nevoile tale
Sistemele de încălzire pe care le găsești pe piață diferă între ele în funcție de preț, costuri de montare și întreținere sau eficientă. Un sistem de încălzire clasic...
citește mai mult
Cum crești luminozitatea camerelor în sezonul rece Cum crești luminozitatea camerelor în sezonul rece
În sezonul rece lumina zilei se estompează și ziua devine mai scurta, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să stai pe întuneric, așteptând să iasă soarele. Poți menține casa...
citește mai mult
Irigarea înțeleaptă –sisteme de irigare Irigarea înțeleaptă –sisteme de irigare
Pentru a avea un spațiu exterior prosper, trebuie să te asiguri că grădina ta este menținută bine irigată, în special în lunile calde. Însă cu atâtea sisteme disponibile, ce so...
citește mai mult