Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum alegi cea mai bună aerotermă - avantaje și dezavantaje

Cum alegi cea mai bună aerotermă - avantaje și dezavantaje

Se încarcă...
1287 vizualizări

Aerotermele sunt printre cele mai comune și utilizate sisteme de încălzire. Modul de funcționare este simplu și eficient, ceea ce le face fiabile, rezistente și accesibile din punctul de vedere al prețului. Randamentul lor ridicat depinde de o serie de caracteristici tehnice, la care se adaugă funcțiile suplimentare care le fac mai sigure și ușor de utilizat, în condițiile unui consum rațional.

Mai trebuie spus că aerotermele pot funcționa cu energie electrică ori gaz, după destinația casnică sau industrială. În cele ce urmează, îți explicăm care sunt caracteristicile unei aeroterme și cum o alegi pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Cum funcționează o aerotermă

Componentele unei aeroterme sunt:

  • rezistența electrică;elementele radiante;
  • ventilatorul;
  • panoul de control;
  • elementele suplimentare de siguranță:
    • termostat;
    • giroscop;
    • protecție la supraîncălzire;
    • filtre de aer.
  • carcasa de protecție.

Toate modelele de aeroterme funcționează după aceleași principii. Rezistența electrică se încălzește până la incandescență (peste 200 de grade Celsius), iar căldura degajată este preluată de componentele radiante. Acestea au capacitatea de a o înmagazina, iar ventilatorul, care aspiră aerul din încăpere, îl direcționează prin aceste elemente calde, apoi îl propulsează în exterior.

Elementele de siguranță protejează aeroterma, având capacitatea de a o opri, dacă se supraîncălzește, dacă gura de admisie sau cea de expulzie a aerului este obturată, iar termostatul controlează aeroterma în funcție de treapta de putere (setată de utilizator) sau de alți parametri, cum ar fi temperatura.

Toate aceste caracteristici tehnice plasează aerotermele printre cele mai eficiente sisteme de incalzire pentru sezonul rece.

La Brico Dépôt găsești cele mai bune soluții de incalzire electrica si pe gaz, perfect  adaptate oricăror necesități. De asemenea, ai posibilitatea de a comanda online sau direct din magazin și poți alege produse durabile și sustenabile, la prețuri avantajoase. Oferta Brico Dépôt se actualizează periodic, iar comenzile pot fi livrate rapid, acasă.

Care sunt principalele caracteristici tehnice ale aerotermei

Pentru a putea alege o aerotermă compatibilă cu nevoile tale, este bine să cunoști care sunt principalele ei caracteristici tehnice.

Aerotermele sunt de două mari categorii:

  1. destinate uzului casnic - alimentate cu energie electrică, având o putere de maximum 2500 watti;
  2. pentru uz industrial - alimentate cu energie electrică sau gaz, cu o putere care începe de la 3000 de watti. 

Principalele caracteristici ale aerotermelor sunt:

Puterea:

 ➣ poate să înceapă de la 500 watti și să ajungă până la 2500; influențează direct capacitatea de a încălzi și consumul de energie electrică;

 ➣ aparatele moderne oferă posibilitatea selectării treptei de putere, de la un nivel minim până la cel maxim;

 ➣ puterea cea mai mare corespunde unui consum maxim de energie și, implicit, unui randament termic superior.

Rezistența și elementele radiante:

 ➣ rezistența este formată dintr-un aliaj compatibil cu temperaturile ridicate și are formă spiralată, pentru a avea o suprafață cât mai mare; este montată pe un suport radiant;

 ➣ elementele radiante sunt din ceramică și degajă căldură chiar și după oprirea aparatului;

 ➣ au capacitatea de a prelua și reține eficient căldura generată de rezistența electrică, ce ajunge la incandescență;

 ➣ calitatea elementelor radiante poate influența consumul de energie, în sensul eficientizării acestuia. 

Panoul de control:

 ➣ buton de pornire/oprire;  

 ➣ potențiometru ce reglează treptele de putere; 

 ➣ la acestea se pot adăuga becuri LED de semnalizare; 

 ➣ telecomandă, mai ales în cazul celor montate în poziții fixe (pe un perete, de exemplu);  

 ➣ timer, care permite selectarea precisă a timpului de funcționare al aparatului.

Filtre de aer:

 ➣ dat fiind faptul că aerotermele au un ventilator, care absoarbe aer din zona de admisie și îl împinge prin sistemul de elemente radiante, aerotermele sunt prevăzute cu filtre care au rolul de a curăța de praf și de alte particule aerul care trece prin aparat;

 ➣ sunt detașabile, pentru a putea fi curățate periodic. 

Dimensiuni și greutate:

 ➣ spre deosebire de alte aparate de încălzire (radiatoarele electrice, de exemplu), aerotermele au dimensiuni relativ mici și greutate redusă; 

 ➣ pot fi ușor deplasate dintr-un loc în altul (au mânere); 

 ➣ au un design care permite integrarea lor firească în orice stil de amenajare interioară. 

cum functioneaza aeroterma

Criterii de care să ții cont la alegerea aerotermei

Aerotermele sunt destinate utilizării ocazionale, dar, chiar și așa, câteva criterii trebuie avute în vedere, astfel încât să alegi un sistem de incalzire eficient in functie de nevoie tale.

 1. Volumul camerei în care va fi utilizată

Pentru că poate fi deplasată dintr-o încăpere în alta, alege o aerotermă care să aibă randament termic în cea mai mare dintre camere. Producătorii indică această capacitate, exprimată în metri cubi (poți lua în calcul faptul că, pentru o cameră cu un volum de 20 metri cubi, aeroterma ideală are 1500 watti). Pe de altă parte, dacă aeroterma are trepte de putere, este indicat să alegi un model cu o valoare maximă mare. Acestea pot fi setate să funcționeze și pe trepte de putere inferioare, pentru spații mai mici.

 2. Cu sau fără termostat

Termostatul face posibilă eficientizarea consumului de energie. Totodată, permite aerotermei să mențină o temperatură constantă într-o încăpere. Nu toate aerotermele au termostat, dar prezența acestuia este un detaliu care merită luat în calcul.

 3. Cu sau fără timer

Avantajul principal al acestuia este că aeroterma poate fi programată să funcționeze un anumit interval de timp. Este și un element de siguranță, dar și un detaliu comod, pentru că îți permite, de exemplu, să o lași să funcționeze și după ce te culci, fără să mai fie nevoie să te dai jos din pat, ca să o oprești.

 4. Sistemele de siguranță

Acestea sunt elemente foarte importante și garantează funcționarea în condiții optime. Toate modelele de aeroterme au protecție împotriva supraîncălzirii și giroscop, care oprește alimentarea aparatului, dacă acesta este răsturnat.

 5. Funcționarea în mediul umed

Există modele care sunt concepute pentru a putea funcționa în medii umede sau în cele unde există abur, iar această caracteristică este specificată de producător. În caz contrar, aerotermele nu pot fi utilizate în condiții de siguranță în baie sau într-un loc cu un nivel ridicat de umezeală.

 6. Funcția de ventilator cu aer rece

Unele modele pot funcționa fără ca rezistența aerotermei să fie alimentată cu energie electrică, ceea ce le transformă în ventilatoare utile în perioada caldă a anului, un beneficiu în plus fiind existența filtrelor ce rețin praful și impuritățile din aer.

 7. Direcționarea fluxului de aer

Este una dintre opțiunile pe care le pot avea aerotermele. Fluxul de aer poate fi îndreptat în direcția dorită sau poate oscila, astfel încât să acopere o suprafață mai mare din camera în care funcționează. Funcția poate fi pornită sau oprită, iar setarea se poate realiza manual sau automat.

 8. Nivelul de zgomot

Există o legătură directă între treapta de putere și nivelul de zgomot. Cele mai multe dintre dispozitive produc 50-55 de decibeli, când sunt utilizate la puterea maximă, ceea ce este un nivel acceptabil, și scad la 30 de decibeli, când sunt utilizate treptele inferioare de putere.

Sunt și modele foarte silențioase, care nu produc mai mult de 30 de decibeli, indiferent de puterea la care funcționează. Este bine de știut că nivelul de zgomot este indicat de producător, care menționează valoarea maximă și minimă.

ce aeroterma sa alegi

Avantajele și dezavantajele aerotermelor

Precum în cazul oricărui alt sistem de încălzire, și pentru aeroterme există o serie de avantaje, dar și dezavantaje. 

Avantajele aerotermelor

  • Ușurința în exploatare;
  • Încălzesc repede aerul dintr-o încăpere, iar randamentul crește în cazul în care casa beneficiaza de un nivel ridicat al eficientei energetice;
  • Durată lungă de viață și fiabilitatea foarte ridicată;
  • Controlul eficient asupra temperaturii, prin stabilirea unei trepte de putere optime;
  • Ocupă un spațiu redus;
  • Sunt ușor de depozitat;
  • Pot fi poziționate astfel încât aerul cald să fie îndreptat în direcția dorită;
  • Funcționare sigură, datorită sistemelor de siguranță.

Bine de știut:

 ➣ Vei putea crește eficiența aerotermei, dacă vei folosi un aparat de putere mare, setat la o treaptă inferioară.

 ➣ Este nerecomandat să utilizezi o aerotermă cu o capacitate mică într-o încăpere mare. Aceasta nu va reuși să încălzească aerul și va consuma multă energie, fără să aibă randament. 

Dezavantajele aerotermelor

  • Căldura furnizată de aeroterme nu durează, iar capacitatea de înmagazinare a căldurii este mai mică decât în cazul caloriferului electric sau al altor aparate de incalzire.
  • În funcție de treapta de putere setată, zgomotul poate deranja.
  • Aerul cald produs de aeroterme este prea uscat.
  • Jetul de aer al aerotermei poate genera antrenarea particulelor de praf din camera în care aceasta funcționează.
  • Consumul de energie electrică ar putea fi ridicat, în cazul unei utilizări continue. 

Bine de știut:

 ➣ Pentru a elimina o parte din neplăceri, este util să cureți periodic cu apă și o perie moale filtrul de aer al aerotermei.

 ➣ Poți reduce consumul de energie folosind o treaptă mai mică de putere, termostatul și temporizatorul aerotermei.

 ➣ Aerisește periodic aerul din încăpere, pentru a regla nivelul de umiditate. 

Aspecte de siguranță care trebuie avute în vedere

Aerotermele sunt sisteme de încălzire sigure, dar o serie de măsuri de protecție trebuie avute în vedere. Astfel:

  • nu lăsa o aerotermă în funcțiune în prezența copiilor mici, dacă aceștia nu sunt supravegheați;
  • nu este indicat ca aceasta să fie lăsată în priză, dat fiind faptul că modul de pornire/oprire este foarte simplu și intuitiv;
  • în baie, folosește doar o aerotermă cu protecție specială pentru umezeală;
  • nu trebuie acoperite orificiile de admisie ale aerului;
  • fluxul de aer cald nu trebuie îndreptat spre materiale textile (covoare, perdele).

Aerotermele industriale

Principiul de funcționare al aerotermelor industriale este identic cu cel al aparatelor pentru uz casnic. Aerul rece aspirat trece peste rezistența încălzită și este expulzat. Sunt dotate cu termostat, taimer și filtre.

Caracteristica lor comună este puterea mare și foarte mare, unele modele destinate halelor, atelierelor și spațiilor industriale putând ajunge și la 15.000 de watti, în cazul celor alimentate cu energie electrică, sau la 30.000 de watti, pentru cele alimentate cu gaz.

Aerotermele industriale pot avea un nivel de zgomot mai ridicat, dar au un randament bun și reușesc să încălzească repede încăperi cu volum mare și foarte mare.

Spre deosebire de cele destinate utilizării în locuințe, aerotermele industriale sunt mari, grele și au sisteme care ajută la deplasarea și poziționarea lor.

Aerotermele sunt printre cele mai simple aparate de încălzire alimentate cu energie electrică, iar randamentul lor foarte ridicat le plasează în categoria celor mai utilizate și versatile sisteme de climatizare interioară. Alegerea celui mai bun model nu este o misiune ușoară, însă, ținând cont de informațiile de mai sus, te poți bucura de aeroterma ce răspunde cel mai bine nevoilor și așteptărilor tale.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Vezi și alte idei despre climatizare:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360