Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum alegi cea mai bună centrală termică în condensație pentru un maximum de confort și facturi cât mai mici

Cum alegi cea mai bună centrală termică în condensație pentru un maximum de confort și facturi cât mai mici

Se încarcă...
4743 vizualizări

O centrală termică convențională nu produce doar căldură, ci și abur (condens), care este evacuat, deci se irosește. Vaporii de apă din gazele arse conțin energie pe care centralele termice obișnuite nu o recuperează, acestea dispersând energia produsă în timpul arderii.

Centralele termice în condensație au fost proiectate ca soluție pentru a folosi această energie. Ca urmare, acestea asigură:

  • un randament mult mai ridicat – de până la 108%
  • o reducere a consumului de gaz cu până la 35%


Confortul locuinței tale este influențat de un cumul de factori, iar unul dintre cei mai importanți este temperatura pe care ți-o dorești în casă.

Alegerea celei mai bune soluții de încălzire poate fi dificilă, mai ales din cauza numeroaselor variante existente pe piață și a lipsei de informații cu privire la modul în care aceste sisteme funcționează.

Pe scurt, centralele termice se împart în două mari categorii: centrale termice tradiționale și centrale termice în condensație.


Dacă vrei să obții un raport convenabil între calitate, preț, randament și consum, atunci îți vom povesti despre beneficiile unei centrale termice în condensație.

Indiferent de producător, avantajele folosirii unei astfel de centrale sunt incontestabile și superioare celor pe care le prezintă centralele termice convenționale folosite la încălzirea locuințelor.

 

Produse recomandate

Ce este o centrală termică în condensație (condensare)

Cunoscută și sub denumirea de centrală termică în condensare, centrala termică în condensație are un principiu de funcționare cât se poate de intuitiv. La instalațiile tradiționale de încălzire, întreagă energie termică a vaporilor de apă se irosește inutil prin eliminarea lor în atmosferă printr-un coș de fum.

Centrala termică în condensație, în schimb, împinge vaporii de apă în echipament, îi condensează printr-un proces extern, iar mai apoi transferă căldura astfel obținută în interiorul sistemului, oferind prin acest mod un aport suplimentar de energie termică.

Cum funcționează o centrală termică în condensație

Mai precis, principiul după care funcționează o centrală termică în condensație este dat de condițiile de condensare a vaporilor din gazele de ardere în schimbătorul primar al microcentralei. Astfel, căldura eliberată va fi recuperată în agentul care circulă prin schimbător. În cazul în care se realizează condensarea totală a vaporilor, se recuperează din gazele de ardere până la 12% din căldură produsă în camera de ardere.


Pentru a optimiza funcționarea unei centrale termice în condensație trebuie să avem o temperatură de retur a agentului termic în cazan cât mai scăzută. Studiile despre funcționarea centralei în condensație au demonstrat că aceasta prezintă o eficiență sporită, dacă temperatura returului este sub 50°C.


DE REȚINUT: Dacă nu se respectă condițiile tehnice de instalare sau nu sunt alese corect corpurile de încălzire, condensația nu se produce, din cauza diferenței mici între temperatura apei din radiatoare și temperatura gazelor de ardere.

Care sunt diferențele între o centrală clasică și o centrală termică în condensație

În cazul unei centrale termice convenționale, combustibilul este ars într-o cameră deschisă, iar gazul de combustie fierbinte se ridică prin coșul de fum. Cea mai mare parte a căldurii este transferată în apa din rezervorul de stocare, însă o parte din energia termică iese prin conducta de aerisire și este irosită. Acest lucru nu se întâmplă și în cazul centralei în condensație.


În cazul unei centrale termice convenționale, combustibilul este ars într-o cameră deschisă, iar gazul de combustie fierbinte se ridică prin coșul de fum. Cea mai mare parte a căldurii este transferată în apa din rezervorul de stocare, însă o parte din energia termică iese prin conducta de aerisire și este irosită. Acest lucru nu se întâmplă și în cazul centralei în condensație.

  1. Consumul energetic mai scăzut este poate cel mai mare avantaj al acestui tip de centrală termică.
  2. Un alt aspect, la fel de important, este durata de viață a echipamentului. Dacă în cazul centralelor convenționale producătorii declară o durată de viață de 10 ani, în cazul centralei termice în condensație, aceasta poate urca până la 15 ani.
  3. Consumul de energie mai scăzut duce, în cazul centralei în condensație, la o reducere a emisiilor de CO2 cu până la 900KG/an, aspect ecologic foarte important.

Care este prețul unei centrale în condensație?

Un alt mare beneficiu adus de centrala termică în condensație este prețul. Faptul că investiția se amortizează destul de repede (între 2 și 4 ani, în funcție de volumul de încălzire) face ca prețul să fie cât se poate de convenabil. Costurile unei centrale în condensație pornesc, în funcție de capacitate, de la aproximativ 2500 lei și pot să urce până peste 5000 de lei.


DE REȚINUT: Un alt aspect care face din achiziția unei centrale în condensație o investiție avantajoasă este acela că un astfel de produs poate realiza chiar și încălzirea în pardoseală; mai mult, faptul că panourile de reglare și control sunt semnificativ îmbunătățite față de cele specifice centralelor termice clasice, face din centrala prin condensație o instalație simplu de folosit și monitorizat prin aplicațiile și sistemele speciale de autodiagnosticare.

Care sunt criteriile de care trebuie să ții cont în alegerea unei centrale în condensație

Principiul condensației presupune îndeplinirea unor condiții pentru că o centrală termică să funcționeze la capacitate maximă. Asta înseamnă că, înainte de achiziționarea unei centrale, e nevoie ca:


1. Imobilul în care va fi instalată să îndeplinească câteva condiții:
  • să beneficieze de izolare termică
  • e nevoie să existe posibilitatea realizării unei scurgeri destinate evacuării
  • în cazul unor instalații cu o capacitate mai mare este necesară montarea unei instalații de neutralizare, condensul fiind ușor acid
  • în funcție de suprafața dată se va lua în calcul dimensionarea instalației

2. Produsul să fie evaluat în funcție de următorii factori:
  • Capacitate
  • Randament și eficiență
  • Siguranță în exploatare
  • Sistemul de informare și de diagnoză
  • Consum
  • Perioada de garanție și postgaranție.

Le vom trata pe fiecare în parte în cele ce urmează, pentru a înțelege cât mai bine procesele implicate și pentru ca așteptările pe care le ai să fie cât mai realiste.

Puterea centralei termice în condensație

Puterea centralei se calculează în funcție de suprafața locuinței, și, implicit, a spațiului de încălzit, dar și de cantitatea de apă caldă necesară.
La fel de important este și modul în care este izolată locuința. De exemplu, pentru un apartament vechi, fără izolație, este necesară o centrală cu o putere de 7 kW până la 16 kW.


DE REȚINUT: Puterea termică degajată de caloriferele instalate în încăperi trebuie să depășească puterea termică necesară cu 10%.

Randamentul și eficientă centralei termice în condensație

Centralele termice tradiționale au un randament de doar 92-95%, randament care, în timp, din cauza uzurii echipamentului, poate să scadă și mai mult.
Mai complexă, dar mai economică și mai eficientă, centrala termică în condensație are un nivel al eficienței energetice care poate să urce până la 105% – 110%.


SFAT PRACTIC: Centrala termică în condensație funcționează eficient cu un sistem de încălzire prin pardoseală, deoarece returul are permanent temperatura de 30°C – 40°C . În egală măsură se poate merge și pe varianta tradițională cu calorifere, însă eficientă nu mai este la fel de mare că în cazul sistemului de încălzire prin pardoseală.

Pentru cine preferă încălzirea prin calorifere, însă, am elaborat o listă cu sfaturi concrete despre cum să alegi și să întreții caloriferele pentru a avea o casă călduroasă și facturi mici.

Siguranță în funcționare a centralei termice în condensație

Criteriu foarte important în alegerea centralei, siguranța în funcționare a centralei termice se referă la evacuarea corespunzătoare a gazelor arse, protecția la îngheț și evacuarea eficientă a apei din instalație.


Din acest punct de vedere, centralele termice în condensație sunt proiectate astfel încât să reziste uzurii pe care o exercită procesele care au loc în interiorul lor.

Spre exemplu, spațiile în care se desfășoară schimbul de căldură sunt realizate din materiale de foarte bună calitate și proiectate să se golească singure; asta le permite să reziste ani buni la procese de condensație, fără să înregistreze coroziune semnificativă.

Unele centrale în condensație pot chiar să reziste cu brio șocului termic provocat de schimbări bruște de temperatură.

Sistemul de informare și de diagnoză al centralei termice în condensare

Sistemul de informare și de diagnoză oferă atât utilizatorului, cât și instalatorului posibilitatea de a verifica în timp real buna funcționare a echipamentelor.

Prin urmare, e ideal că o centrală termică în condensație să dispună de afișaj care să comunice:

  • informații vitale despre presiune și temperatură;
  • avertizări sonore și vizuale în caz de avarii;
  • informații de diagnoză complexe despre sursa problemelor;

Pentru un confort sporit, centrala poate să ofere funcții avansate pentru senzori de temperatură, control și supraveghere de la distanță sau programare.

Consumul energetic al centralei termice în condensare

Centralele termice în condensare au un consum mult mai mic de combustibil, chiar și cu 35% față de cele convenționale. Conform studiilor, consumul mediu în cazul unei centrale convenționale este de 2400m3/160 de zile în vreme ce în cazul unei centrale termice în condensație vorbim despre un consum mediu de 2000m3/160 zile.

Garanția unei centrale termice în condensare

Fiind o achiziție de care depinde foarte mult confortul locuinței tale, o centrală în condensație demnă de luat în considerare ar trebui să aibă un termen minim de garanție de 5 ani.


Studiile arată că peste 50% dintre români se informează înainte de a achiziționa o centrală pentru locuință. Este adevărat și că 10% dintre aceștia iau decizia fără să consulte toate aspectele tehnice, lucru pe care nu îl încurajăm.


Centrala termică în condensare este una dintre cele mai economice și mai curate moduri de încălzire a locuinței. Reducerea facturilor lunare de încălzire și reducerea impactului asupra mediului sunt, de asemeni, aspecte care fac mai ușoară alegerea celei mai bune centrale.

Vezi și alte idei despre încălzirea casei tale:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360