Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum alegi cel mai bun cazan peleți?

Cum alegi cel mai bun cazan peleți?

Se încarcă...
3192 vizualizări

Multe persoane aleg o centrală pe peleți, pentru a nu mai depinde de prețul gazului și al energiei electrice. Alții folosesc acest sistem deoarece nu există gaz în zona în care locuiesc, iar centrala pe peleți reprezintă o soluție preferabilă caloriferelor electrice. 

Află care sunt avantajele și dezavantajele unei centrale pe peleți, în funcție de ce aspecte să alegi centrala, dar și cum se compară cu varianta pe lemne și cu sistemul centralizat. 

De ce să alegi centrale termice pe peleți?

Peleții sunt fabricați din resturi lemnoase, fiind mult mai ieftini, prin comparație cu lemnul, motiv pentru care centralele pe peleți sunt din ce în ce mai căutate. O centrală automatizată aspiră singură din rezervor o cantitate suficientă de peleți, pentru a ține focul aprins.

Dacă îți dorești peleți calitativi, la prețuri excelente și cu livrare rapidă, atunci accesează categoria de peleti pentru incalzire de la Brico Dépôt și alege dintre produsele puse la dispoziție. Poți opta pentru peleți eco esență de brad, peleți eco fag mixt sau peleți din esență de rășinoase. 

Dimensiunile relativ reduse ale peleților îi fac ușor de depozitat, iar cantitatea de cenușă rezultată este minimă. Drept urmare, peleții sunt ecologici, iar alegând un cazan peleți, vei avea și tu grijă de mediul înconjurător. Totodată, reprezintă o formă sustenabilă de combustibil. În general, se va elibera o cantitate minimă de dioxid de carbon, asemănătoare cu aceea absorbită de copaci în etapa de creștere. 

În plus, majoritatea peleților sunt produși local, deci, transportul lor este redus la minimum și se creează locuri de muncă pentru localnici. Cele mai multe centrale termice pe peleți sunt mai scumpe decât centralele pe lemn sau cele care folosesc cărbuni, însă necesită mai puține resurse, au autonomie mai mare, iar costurile de întreținere sunt reduse.  

cazan cu peleti

Motive pentru care să alegi cazane pe peleți

Mai jos, poți vedea câteva motive pentru care să alegi cazane pe peleți:

  • dacă locuiești într-o zonă unde nu ai acces la gaz – acest combustibil este printre cei mai ieftini și poți opta pentru un astfel de sistem de încălzire, dacă nu ai posibilitatea de a te racorda la gaze;
  • cazanele cu funcționare pe peleți sunt recomandate mai ales dacă stai la casă și ai la dispoziție un spațiu în care poți instala echipamentul, iar indiferent de dimensiunile încăperii, este recomandat ca aceasta să aibă acces la o sursă de energie electrică și la un sistem de ventilație;
  • peleții sunt biodegradabili – materialul este format din resturi lemnoase reciclate și din rumeguș, care sunt comprimate în granule mici, ce pot avea o densitate dublă față de lemnul folosit pentru centrală;
  • peleții ard complet, lasă o cenușă fină, nu produc gaze cu efect de seră și se curăță ușor;
  • peleții au randament de ardere foarte mare – datorită nivelului redus de umiditate și compresiei resturilor de lemn, peleții ard rapid și eficient;
  • un cazan peleți va funcționa mai bine pentru mai mult timp;
  • peleții sunt certificați – majoritatea producătorilor de peleți folosesc standardul european pentru produse, ce asigură calitatea superioară a peleților de la fabrică până la folosirea propriu-zisă în cadrul unei centrale peleți;
  • te bucuri de confort cu efort minim – spre deosebire de lemne, peleții sunt segmentați în bucăți suficient de mici, pentru a asigura arderea completă;
  • peleții nu trebuie tăiați sau împărțiți, deci, efortul fizic pentru încălzirea casei este minim; vin pregătiți pentru ardere și tot ce ai de făcut este să amenajezi un spațiu de depozitare.

La Brico Dépôt găsești o gamă variată de cazane de incalzire, ideale pentru orice locuință. Alege cazanul pe peleți ce se potrivește cel mai bine locuinței tale. Poți alege un cazan perfect pentru locuința ta, utilizând criteriile oferite pe site. 

avantaje cazan peleti

Ce avantaje are centrala termică pe peleți?

Centrala termică pe peleți oferă câteva avantaje importante, după cum urmează: 

  • este economică – peleții sunt formați din resturi de lemn, astfel că din punct de vedere economic, face concurență serioasă altor combustibili, în special celor fosili;
  • spre deosebire de gaz sau lemnul de foc, prețul peleților este, în general, stabil;
  • dimensiunile mici ale peleților – peleții sunt bucăți minuscule de lemn, fapt ce a permis producătorilor să creeze un sistem automatizat de alimentare a centralei (centrala automatizată aspiră cantitatea necesară de peleți dintr-un rezervor, pentru a menține focul aprins pe perioada stabilită de tine);
  • datorită dimensiunilor mici, peleții sunt și ușor de depozitat, iar procentul ridicat al materiei arse (aproximativ 95%) face ca resturile să fie nesemnificative;
  • eficiență energetică – sistemele de încălzire cu peleți sunt eficiente din punct de vedere energetic, deoarece necesită puțină implicare, însă cele mai multe centrale pe peleți au și funcția de autocurățare;
  • combustibil regenerabil – peleții sunt produși din resturi lemnoase, care nu mai pot fi folosite în industrie, așa cum sunt scoarța de copac sau crenguțele.

Ai nevoie de lemne de foc calitative, la prețuri excelente? Le găsești la Brico Dépôt, astfel că te vei putea bucura de prețuri foarte bune și livrare rapidă. Este atât de simplu să comanzi lemnele dorite din fața unui computer sau telefon. 

dezavantaje cazan peleti

Ce dezavantaje prezintă o centrală termică pe peleți?

Un cazan pe peleți are și câteva dezavantaje:

  • întreținerea – deși cele mai multe centrale pe peleți au funcție de autocurățare, unele componente necesită curățare separată și chiar verificare periodică, pentru a reduce riscul de apariție a accidentelor (coșul pentru cenușă trebuie golit regulat);
  • spațiu generos de depozitare – sacii de peleți au prețuri bune, însă necesită mult spațiu de depozitare;
  • pentru confortul familiei, este recomandat să comanzi necesarul de peleți pentru sezonul rece; în acest sens, vei avea nevoie de aproximativ 5-6 metri cubi pentru depozitare;
  • costul de achiziție – o centrală pe peleți este mult mai scumpă decât una pe gaz;
  • dacă alegi un model mixt, care funcționează atât cu peleți, cât și cu biomasă (rumeguș sau bucăți mai mari de lemn), gaz, motorină sau GPL, prețul va fi de câteva mii de euro.

Ești în căutarea unei centrale pe gaz? Trebuie să știi că la Brico Dépôt poți găsi o gamă variată de centrale pe gaz, pentru toate bugetele și preferințele. Procesul de achiziționare este simplu, iar tu te vei bucura de prețuri bune și livrare rapidă. 

centrale pe peleti

Criterii de care să ții cont pentru a alege cele mai bune centrale pe peleți

Avantajele și dezavantajele îți oferă câteva indicii legate de o centrală pe peleți, însă, pentru a face o alegere bună pentru casa ta, este important să ții cont de principalele criterii pentru alegerea unui cazan peleți. 

Contează mult tipul de centrală pe peleți, puterea, tipul tirajului și altele, însă nu neglija nici eventualele probleme la centrala pe peleți ce pot apărea. 

Tipul de centrală

Centrala pe peleți este de mai multe feluri: centrală termică pe peleți convențională sau în condensare, centrală murală sau pentru pardoseală, centrală cu tiraj forțat sau cu tiraj natural. Despre toate acestea poți citi mai jos, astfel încât să poți alege cea mai bună centrală pe peleți pentru nevoile tale. 

Centrala pe peleți convențională sau în condensare 

Acest tip de cazan peleți oferă un randament de 93-94%, ceea ce înseamnă că o parte mică se va pierde. În cazul acestor centrale, fumul va fi eliminat printr-un coș, iar în urma uzurii, randamentul inițial de 94% va scădea. 

Prin comparație, centrala termică în condensare, numită, uneori, și centrală termică în condensație, va avea un randament de 100% sau chiar mai mare. Cum este posibil? La centralele în condensare, vaporii sunt transformați din nou în lichid. Drept urmare, căldura produsă prin condensare contribuie la eficiența calorică, de unde și randamentul maxim. Căldura este transmisă în casă, iar lichidul este eliminat printr-o conductă special amenajată. Cantitatea mai mare de căldură produsă se traduce și prin costuri mai mari. Din fericire, investiția va fi ușor amortizată în câțiva ani. 

Pe blogul Brico Dépôt vei găsi informații esențiale despre alegerea unei centrale termice in condensatie și motivele pentru care aceasta are un randament de 100% sau chiar și mai mult. De asemenea, vei afla și criteriile pe baza cărora poți alege o astfel de centrală. 

Centrala pe peleți murală sau pentru pardoseală  

Centrala murală este mai ușoară, se montează pe perete și ocupă puțin spațiu. De cealaltă parte, centrala pe peleți pentru pardoseală are o eficiență mai mare și este mai grea, motiv pentru care este așezată pe sol. Alegerea dintre cele două ține de nevoi și de spațiul pe care îl ai la dispoziție. 

Centrala pe peleți cu tiraj forțat sau cu tiraj natural

Tirajul se referă la circulația aerului și a gazelor de ardere într-o instalație de încălzire. Mișcarea este datorată diferenței de presiune dintre cele două zone ale coșului. Un tiraj corect înseamnă că se va elimina o cantitate minimă de gaze calde, fără a se simți fumul în încăperea în care ai amenajat centrala pe peleți. 

Tirajul natural este determinat de sursa de căldură, respectiv focul. Acesta favorizează o diferență de densitate între gazele calde și aerul exterior (rece, prin comparație). Gazele calde sunt mai ușoare decât aerul și se ridică. Diferența de temperatură și presiune la nivelul sursei de căldură va duce la curgerea corectă a gazelor. Un cazan peleți cu tiraj natural este mai fiabil și mai ușor de instalat.

Tirajul forțat apare atunci când fumul este eliminat cu ajutorul unui ventilator extractor, special proiectat pentru acest rol. De cele mai multe ori, ventilatorul este amplasat în vârful coșului de fum. 

Tirajul natural este de preferat pentru centralele pe peleți instalate în zone unde fumul poate fi eliminat în mod natural, fără ajutor. Prin comparație, tirajul forțat poate fi folosit dacă dorești să scapi repede de fumul produs la ardere. 

tipuri de centrale peleti

Puterea

Pentru ca o centrală pe peleți să facă față nevoilor de încălzire ale casei tale, este necesar să aibă o putere suficientă. În acest context, trebuie să știi dimensiunile spațiului pe care dorești să îl încălzești, gradul de izolare, sistemul de încălzire (de exemplu, prin calorifer, tub radiant, sistem de încălzire prin pardoseală sau altele) și particularitățile zonei geografice în care se află locuința (munte/câmpie, orientarea casei etc.).

Dacă îți dorești un sistem de incalzire prin pardoseala, trebuie să știi că poți găsi un kit Brico Dépôt. Este simplu de achiziționat, prețurile sunt foarte bune și te vei bucura de livrare rapidă, indiferent de tipul produsului ales. 

De cele mai multe ori, puterea necesară se estimează pe baza gradului de izolație al casei. Doar un inginer poate stabili cât de izolată este locuința ta. Ca regulă generală, o casă bine izolată va avea nevoie de o putere de 30 W/mc. Izolația medie va necesita o putere de 50 W/mc. Casele slab izolate vor fi încălzite eficient cu o putere de 70 W/mc. Având în vedere aceste date, putem concluziona că o casă mai puțin izolată are nevoie de o putere mai mare. 

Încăperea tehnică

Un sistem complex de încălzire, așa cum este un cazan peleți, are nevoie de o încăpere special dedicată. Cel mai adesea, se merge pe varianta unei anexe (magazie, pivniță sau garaj) și nu pe a unui dormitor. 

Dacă nu dispui de spațiu, poți opta pentru o centrală pe peleți care integrează toate elementele hidraulice. O centrală de acest fel poate fi instalată chiar și pe hol sau într-o debara. Rezervorul pentru peleți este mai mic, deci, va trebui să îi faci plinul mai des. 

Dacă niciuna dintre opțiuni nu ți se pare atractivă, poți alege o centrală care se montează la exterior. Avantajul principal este că dispune de un rezervor generos de peleți, pe care îl vei alimenta mai rar. Totodată, este important să știi care sunt spațiile în care nu este indicat să montezi centrala termică. 

Blogul Brico Dépôt îți va oferi răspunsul la întrebarea „unde nu trebuie sa montezi o centrala termica", astfel încât să poți găsi locul ideal din locuința ta. În plus, vei afla și care sunt condițiile pentru montarea fiecărui tip de centrală.

Tipul de arzătoare  

Un cazan pe peleți poate avea tipuri diferite de arzătoare. Principalul criteriu de clasificare al acestora este dacă au un sistem de autocurățare sau nu. În funcție de calitatea peleților folosiți, va rămâne o cantitate mai mică sau mai mare de peleți în arzător. 

Acumularea cenușii poate cauza stingerea necontrolată a focului, pe fondul obturării orificiilor de pătrundere a aerului de combustie. De asemenea, poate contribui la ratarea unei noi aprinderi, în cazul în care cenușa se acumulează în dreptul rezistenței de aprindere. 

În cazul centralelor pe peleți fără funcția de autocurățare, va fi nevoie de o curățare la aproximativ 24-48 de ore. Dacă există un sistem de curățare automată, cenușa va fi evacuată periodic în cenușar. 

De asemenea, există centrale pe peleți cu arzător detașabil. Acesta este alimentat de sus în jos și trebuie curățat frecvent. 

Un alt model se referă la centralele pe peleți cu arzător de tip vulcan. Acesta se alimentează invers, nu este foarte sensibil la calitatea peleților și trebuie să fie curățat o dată pe săptămână.

calitate peleti

Calitatea peleților

Alegând peleți centrală de calitate, vei observa că aceștia lasă mai puțină cenușă, ard ceva mai încet și oferă un randament mai mare, cu un consum mai mic. Calitatea lor este mai importantă decât tipul de lemn din care sunt fabricați (foioase sau conifere).

Calitatea peleților pentru centrală poate fi observată destul de ușor, dacă alegi un cazan peleți fără curățare automată a arzătorului. Astfel de centrale sunt sensibile la peleții de calitate inferioară. Drept urmare, se formează mai multă cenușă, dar și un fel de zgură care coagulează cenușa. Mai mult, excesul de cenușă poate înfunda găurile de aerisire. 

Dacă alegi o centrală pe peleți fără autocurățare, optează pentru peleți de calitate. În caz contrar, dacă alegi peleți de slabă calitate, deși mai ieftini, au un consum mai mare și produc mai multă murdărie. 

De cealaltă parte, alegerea unei centrale cu funcție de curățare automată nu depinde de calitatea peleților.

achizitionare centrala peleti

Avantajele achiziționării unei centrale pe peleți de la Brico Dépôt

Dacă alegi să îți iei centrala pe peleți de la Brico Dépôt, poți beneficia de livrare la domiciliu sau de ridicarea produselor din magazin, în doar patru ore de la comandă. Pe lângă produsele de calitate la prețuri avantajoase, Brico Dépôt este preocupat de mediul înconjurător: aproximativ 74% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt sustenabile, iar procentul este în creștere. 

În plus, dacă dorești să achiziționezi o centrală pe peleți de la Brico Dépôt, îți prezentăm și alte avantaje: 

  • aici găsești soluții pentru a-ți pune ideile în practică;
  • te bucuri de produse calitative;
  • lunar se îmbogățește gama de centrale pe peleți.

Centrală pe peleți vs centrală pe lemne

Alegerea între două sisteme de încălzire eficiente și practice pentru sezonul rece depinde de mai multe aspecte, nu doar de preferințele estetice. Lemnul este atrăgător, datorită simplității sale. Există mii de furnizori, iar o casă bine izolată poate fi încălzită eficient cu aproximativ 12.000 mp de lemn. De asemenea, îți poți tăia singur lemnul sau îl poți achiziționa porționat. 

Intră pe blogul  Brico Dépôt  și află care sunt cele mai eficiente sisteme de incalzire și totodată cele mai populare din țara noastră. Vei putea face diferența dintre acestea și îl vei putea alege pe cel potrivit ție. 

Peleții sunt fabricați din resturi de lemn. Aceste resturi sunt transformate în pudră de lemn, care este uscată și modelată în peleți. Acest combustibil este de 2,5 ori mai dens decât lemnul pentru centrala pe lemne. Din acest motiv, este mai ușor de transportat.

Mai mult, peleții au un grad de umiditate de aproximativ 7%, în timp ce lemnul are o umiditate de 20%. De aceea, peleții ard mai ușor și elimină mai puține emisii. Datorită procesului de producție, arderea peleților produce mult mai puțină cenușă decât lemnul. Deoarece peleții au dimensiuni similare, combustibilul poate fi preluat automat de către centrală, pentru a arde doar cât este nevoie. 

Dacă ai un stil de viață activ și nu ai timp de spart lemne, mai ales iarna, când gerul se instalează rapid, probabil că este o idee mai bună să te orientezi spre centrala pe peleți. 

Centrală pe peleți vs centrală pe gaz

Alegerea dintre un cazan pe peleți și o centrală pe gaz este una dificilă. Pe de-o parte, centrala clasică are un cost inițial mai mic, însă consumul constant de curent și gaz se vede în facturile lunare.

De cealaltă parte, centrala pe peleți are un cost inițial ridicat, însă combustibilul are un preț relativ stabil, iar în câțiva ani, investiția se recuperează. De asemenea, centrala pe peleți oferă un randament mai bun, consumă puțin combustibil, produce puțină cenușă, deci, nu e nevoie de mult timp pentru curățenie. Totodată, mentenanța este mai rară decât în cazul centralei pe gaz.

centrala peleti vs centrala gaz

Prin comparație, defecțiunile sunt frecvente la centrala termică pe gaz, mai ales după expirarea garanției. Dacă centrala clasică folosește combustibili fosili care poluează, peleții de lemn sunt ecologici, provenind de la resturile lemnoase. Cu alte cuvinte, centrala pe peleți folosește o sursă de energie modernă, regenerabilă și ieftină. 

Accesează blogul Brico Dépôt și află care sunt defectiunile frecvent intalnite la centralele termice, în special centralele pe gaz, și cum le poți preveni. Sunt anumite măsuri pe care le poți pune în practică și pe care le vei găsi pe blog. 

Totodată, centralele pe peleți sunt considerate ecologice, motiv pentru care statul susține achiziția lor prin acordarea de sume de până la 6.000 de lei, prin programul „Casa Verde” al Administrației Fondului pentru Mediu. Prin comparație cu o centrală pe gaz, centrala pe peleți consumă cu 20-30% mai puțin combustibil: atât peleți, cât și energie electrică. 

Așadar, un cazan peleți este adaptat nevoilor moderne. Consumă puțin, combustibilul este ieftin și se întreține relativ ușor. Prețul ridicat poate cauza îndoieli, însă, având în vedere variațiile mari ale prețurilor la energie electrică și gaz, un cazan peleți poate fi considerat o investiție într-un viitor sustenabil. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360