Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum alegi termostatul potrivit nevoilor tale

Cum alegi termostatul potrivit nevoilor tale

Se încarcă...
779 vizualizări

Termostatul este un dispozitiv ce are capacitatea de a menține confortul termic într-un spațiu închis, prin controlul alimentării cu energie (gaz sau electricitate) a dispozitivelor de climatizare, comandând oprirea sau pornirea aparatelor care încălzesc ori răcesc atmosfera din interior, în funcție de valoarea temperaturii anterior stabilite de utilizator. Pe lângă aceasta, termostatul contribuie substanțial la eficientizarea și reducerea consumului de energie.

În cele ce urmează, îți spunem cum funcționează și care este rolul termostatului, dar și care sunt criteriile de care trebuie să ții cont, pentru a-l alege pe cel potrivit nevoilor tale.

Ce este termostatul și cum funcționează

Termenul de termostat vine din alăturarea a două cuvinte grecești: thermo, care înseamnă căldură, și statos, care înseamnă a sta, a nu se schimba. Termostatul pornește sau oprește aparatele de climatizare, pentru a menține temperatura ambientală constantă, ca urmare a capacității sale de a percepe diferențe de 1-2 grade Celsius.

Sensibilitatea termică este determinată de componentele sale, care pot să fie senzori de temperatură sau sisteme care funcționează pe baza unei legi fundamentale a fizicii:  modificarea volumului, densității sau presiunii, în funcție de temperatura din mediu.

Modelele vechi de termostate funcționează cu mercur sau benzi metalice, realizate din aliaje speciale, care se dilată sau se contractă la variații mici de temperatură. Cele utilizate în prezent sunt de două tipuri, diferența constând în modul în care este transmis semnalul electric ce pornește sau oprește aparatele de climatizare. Astfel, există:

  1. Termostate de tip analog - funcționează cu senzori formați, cel mai des, din membrane umplute cu gaz sub presiune, foarte sensibil la schimbările de temperatură;
  2. Termostate digitale - folosesc senzori electronici, care au proprietatea de a-și varia rezistența electrică, în funcție de temperatura mediului ambiant.  

Pentru a putea funcționa, termostatul este conectat cu sistemele de climatizare (aer condiționat, centrala termica pe gaz, electrică sau pe combustibil solid, sistemul de încălzire prin pardoseală), pe care le controlează prin:

  • cablu;
  • unde radio;
  • wireless.  

Termostatul programat în prealabil va porni aparatele când temperatura se modifică și le va opri (sau invers) atunci când se restabilește confortul termic.

Dispozitivele moderne de tip digital au posibilitatea de a porni/opri aparatele electrice sau centrala termică la o anumită oră stabilită în prealabil de utilizator și se numesc cronotermostate.

Toate termostatele, indiferent de tipul lor, au trei caracteristici principale.

 1. Sensibilitatea ー reprezintă precizia aparatului de a măsura temperatura ambientală. Cele mai multe dintre dispozitive măsoară grad cu grad, iar sensibilitatea de un grad este considerată optimă.

➣ Tips&tricks: aparatele de generație mai nouă au o sensibilitate și mai mare, sesizând diferențe de 0,5 grade Celsius.

 2. Histerezisul termic ー reprezintă diferența de temperatură din mediu și cea setată pe un termostat pentru a porni sau opri un aparat de climatizare sau inerția între setat și real. Cu alte cuvinte, se consideră că un termostat ideal tolerează o diferență de cel mult 2 grade Celsius între temperatura din mediu și cea la care sistemul de climatizare este pornit sau oprit.

➣ Tips&tricks: o diferență mai mare de 2 grade Celsius ar pierde eficiența energetică pe care trebuie să o producă un termostat, pentru că va duce la porniri și opriri prea frecvente ale aerului condiționat sau ale centralei termice.

 3. Modul de alimentare ー cele mai multe termostate moderne funcționează cu baterii.

➣ Tips&tricks: există și sisteme care se pot alimenta direct sau care sunt montate pe traseul electric al aparatelor de climatizare.

Brico Dépôt este partenerul tău de încredere, unde poți găsi cele mai inspirate solutii de incalzire si climatizare, precum și termostatele sau accesoriile de care ai nevoie. În plus, la  Brico Dépôt beneficiezi de consiliere, în cazul în care nu știi exact ce să alegi. Totodată, ai posibilitatea de a opta pentru livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

tipuri de termostate

Tipuri de termostate de cameră și caracteristicile lor

Cele mai multe dintre termostatele ambientale sunt compatibile atât cu sistemele de răcire, cât și cu cele de încălzire. Ca să alegi un termostat potrivit nevoilor tale, este util să știi de câte tipuri pot fi acestea și care sunt principalele caracteristici ale fiecăruia. 

Termostatul clasic (electromecanic)

Principiul de funcționare este unul electromecanic. Acestea sunt principalele caracteristici:

  • este foarte simplu de reglat și utilizat;
  • poate fi utilizat pentru toate tipurile de sisteme de climatizare, indiferent dacă acestea încălzesc sau răcesc;
  • are un grad foarte ridicat de fiabilitate;
  • are doar opțiunea de a opri și porni un aparat de climatizare, în funcție de temperatura de confort care a fost stabilită de utilizator;
  • are o sensibilitate medie și un nivel al histerezisului termic foarte mic, ceea ce îl poate face mai puțin capabil să aducă economii la energia consumată (gaz sau electricitate);
  • dacă nu este corect adaptat la necesități, poate genera costuri suplimentare, pentru că lasă aparatele de climatizare să funcționeze și atunci când nu este necesar. 

Termostatul digital

Este un dispozitiv fiabil, care poate contribui eficient la reducerea consumului de energie și ajută la menținerea unui grad ridicat de confort termic. Caracteristicile lui sunt:

  • are o sensibilitate termică foarte ridicată și un nivel optim al histerezisului termic; astfel, ritmul opriri/porniri al aparatelor de climatizare este ideal;
  • permite atât menținerea temperaturii de confort, aleasă de utilizator, cât și programarea intervalului de funcționare între anumiți parametri;
  • are afișaj electronic intuitiv;
  • poate fi programat (cronotermostat) pentru a coordona aparatele de climatizare în funcție de oră și memorează setările;
  • poate funcționa cu baterii sau acumulatori, dar există și modele care se conectează la rețeaua electrică. 

Există două sisteme de termostate digitale:

cu fir:

    • permit un control ideal al aparatelor de climatizare;
    • existența firului de legătură poate face ca termostatul să nu aibă o poziție ideală;
    • eficiența depinde de parametrii stabiliți de utilizator;
    • sunt foarte stabile în funcționare.

wireless:

    • pot fi comandate și programate de la distanță, inclusiv prin aplicații instalate pe telefon sau tablete;
    • sunt independente de o legătură cu aparatele de climatizare, comunicarea realizându-se prin radiofrecvență cu un receptor montat pe aparatul de climatizare, astfel că amplasarea dispozitivului se poate face într-un loc unde evaluarea temperaturii ambientale să fie ideală;
    • pot să apară probleme generate de pierderea semnalului, intermitențe de funcționare;
    • parametrii de funcționare trebuie verificați periodic.

unde se monteaza termostatul

Unde se montează termostatul

Este foarte importat locul în care se montează termostatul. Este necesar ca acesta să fie amplasat într-o zonă în care există o valoare de temperatură ambientală medie și o umiditate scăzută. Concret, locul ideal trebuie să fie:

  • ferit de expunerea directă la razele soarelui;
  • departe de sursele de căldură și ventilație (hotă, ventilatoare, aeroterme, convectoare);
  • la cel puțin 1,5 m deasupra solului, dar nu mai sus de 2 m;
  • departe de zona de baie și bucătărie (sunt zone cu aer umed și temperatură oscilantă);
  • de preferat, pe un perete interior al casei;
  • departe de ferestre și uși.

Respectarea acestor condiții face ca temperatura mediului interior, percepută de termostat, să fie una reală, ceea ce va determina un control eficient al aparatelor de climatizare. 

Cum te ajută un termostat să faci economie

Rolul termostatului este acela de a menține confortul termic prin oprirea și pornirea instalațiilor de climatizare, în funcție de valoarea temperaturii ambientale, iar prin aceasta, se reduce consumul de energie electrică sau gaz.

Setat la o temperatură corectă, acesta poate aduce o economie de 10-15% pe facturile de energie. Eficiența termostatului depinde, însă, de sensibilitatea acestuia, de inerția pe care o are (histerezisul termic) și de poziția sa, pentru a face o măsurătoare corectă a temperaturii ambientale.

Temperatura de confort aleasă depinde de alegerea unui sistem de incalzire care se potriveste nevoilor celor din casa, dar și de gradul de umiditate al aerului din interior, care influențează substanțial modul în care este percepută temperatura din casă.

Este bine de știut că fiecare grad setat în plus la termostat poate duce la o creștere a valorii facturilor cu 7-10%, iar scăderea temperaturii ambientale cu un grad generează o economie similară.

Alegerea unor valori de temperatură diferite ziua și noaptea este facilitată de termostat. Dacă ziua, temperatura de confort, în sezonul rece, este de 21-22 de grade Celsius, noaptea, aceasta poate fi redusă la 16-18 grade. Vara, temperatura de confort ideală este cu cel mult 10 grade Celsius mai mică decât cea de afară.

Un alt detaliu important, unde termostatul poate fi extrem de util, este legat de menținerea la un nivel redus de funcționare a aparatelor de încălzire, în camerele neutilizate sau atunci când nu este nimeni acasă. Temperatura nu este lăsată să coboare mai jos de 15 grade Celsius, astfel ajungându-se rapid la temperatura de confort, cu un consum mic de energie.

Bine de știut:

Eficiența sistemului de climatizare va crește, dacă vei lua în calcul și următoarele aspecte:

  • verifică periodic modul de funcționare al aparatelor de climatizare și setările termostatului;
  • ventilează corect casa în sezonul rece, de două ori pe zi, cu centrala termică oprită, pentru că aerul oxigenat se încălzește mai repede;
  • controlează nivelul de umiditate al aerului și menține-l în limite normale (între 40-60%, potrivit National Institutes of Health), pentru a crește confortul termic (aerul umed accentuează senzația de frig iarna, respectiv, de cald vara);
  • izoleaza corect casa pentru a putea beneficia de un grad sporit de confort termic, indiferent de anotimp, cu un consum mic de energie.

Cum te ajută un termostat să faci economie

Pentru a alege un termostat potrivit nevoilor tale, e bine să iei în calcul următoarele criterii:

  1. Alegerea termostatului depinde de tipul de sistem de incalzire folosit, de specificul cladirii si de eficienta acestuia.
  2. Modelele electromecanice sunt ideale pentru cei care stau acasă și pot controla modul în care sunt comandate aparatele de climatizare, prin modificarea manuală, când este cazul, a parametrilor termostatului.
  3. Termostatul digital și cel inteligent sunt ideale pentru cei care au nevoie să varieze, de la distanță, temperatura din casă ori pentru cei ce aleg varianta unei programări în avans.
  4. Termostatul cu fir este ideal pentru centralele termice și pentru soluțiile de încălzire clasice cu radiatoare, în timp ce modelele fără fir sunt recomandate pentru încălzirea prin pardoseală sau cu alte sisteme (panouri radiante, convectoare și altele).
  5. Sistemele complexe, care pot comanda valori diferite de temperatură pentru fiecare încăpere din casă, sunt alegerea perfectă în cazul locuințelor unde nevoia de confort termic variază (copii mici, persoane în vârstă) sau pentru suprafețele locuibile mari.

Pentru ca termostatul să fie eficient și să aducă o rentabilizare a facturilor, este necesar ca fiecare cameră să aibă un aparat propriu, iar randamentul caloric al centralei termice să poată fi variat.

Termostatul te va ajuta să obții temperatura optimă, cu cel mai mic consum de energie. Poți opta pentru un termostat digital sau unul mecanic, pentru a regla temperatura din încăpere, iar detaliile de mai sus te ajută să faci cele mai bune alegeri. 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Vezi și alte idei despre climatizare:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360