Cum funcționează și cum alegi caloriferul electric și alte aparate de încălzire

Cum funcționează și cum alegi caloriferul electric și alte aparate de încălzire

Cu ce încălzești locuința, în sezonul rece? Soba, centrala termică, convector, panouri radiante sau calorifer electric? Vorbim despre toate acestea, dar în primul rând despre caloriferul electric, aparatul care reține căldura mult timp, după oprire.

1. Cum funcționează sistemele de încălzire

2. Cum funcționează și de câte tipuri sunt caloriferele electrice

3. Cum alegi un calorifer electric

4. Riscuri și metode de precauție în utilizarea unui calorifer electric

5. De ce ai alege caloriferul electric și nu alt sistem de încălzire
i. Caloriferul electric
ii. Aeroterma
iii. Convectorul electric
iv. Panoul radiant
v. Radiatorul electric

Cum funcționează sistemele de încălzire

Ca să putem vorbi despre diferențele dintre aparatele de încălzire, trebuie să înțelegem care sunt principiile care stau la baza funcționarii lor.

Mai exact, sistemele de încălzire funcționează în două moduri: încălzesc prin convecție, sau prin radiație termică.

În prima categorie intră caloriferul electric – despre care vom vorbi mai pe larg, dar care poate încălzi și prin radiație, convectorul electric, aerotermele și șemineurile, în timp ce prin radiație încălzesc sobele de teracotă, panourile radiante și radiatorul electric sau cu halogen.

Nu vom include în discuție și instalațiile de aer condiționat cu încălzire, deoarece randamentul acestora scade la temperaturile cu minus.

În ce mod sunt diferite cele două principii de distribuție a căldurii? Sistemele cu convecție încălzesc aerul din încăpere, cu ajutorul unui lichid sau gaz (în cazul caloriferului electric, este vorba despre un ulei), și nu direct obiectele din preajma. Asta înseamnă că nu vor există zone reci în spațiul pe care au puterea să îl încălzească, căldură circulând odată cu aerul.

Radiația termică oferă, în schimb, căldura direct asupra corpurilor și obiectelor și încălzește încăperile uniform, de la podea spre tavan. Asta face să putem folosi aerotermă sau convectorul pentru a ne încălzi rapid atunci venim zgribuliți de afară, dezavantajul fiind faptul că este încălzită o singură camera.

Cum funcționează și de câte tipuri sunt caloriferele electrice

Ce ar fi de spus despre caloriferele electrice? În primul rând, că, deși există diverse tipuri, cele mai cunoscute și utilizate sunt cele care funcționează cu ulei. Sunt văzute că soluții alternative de încălzire, pe care le poți ține aproape atunci când te uiți la TV sau le poți instala lângă patul celor mici, însă, în funcție de dimensiunea și puterea acestora, pot fi utilzate pentru a încălzi o întreagă camera.

Caloriferul electric cu ulei, cu transfer termic prin convecție, dar și prin radiație, încălzește aerul din camera că un calorifer obișnuit și are marele avantaj de a reține căldura mult timp după ce aparatul a fost oprit, datorită unei inerții termice ridicate.


Alte avantaje se referă la mobilitatea acestuia, aparatul putând fi amplasat oriunde ne dorim, rezistență ridicată și nivelul de siguranță. Există și aici diferite modele, echipate cu funcții diverse (de exemplu, termostat de siguranță sau protecție anti-îngheț), așa încât nu trebuie să te rezumi la caracteristicile generale.

Caloriferul electric cu bloc ceramic este un aparat care dispune de două surse de căldură: rezistență electrică, care asigura o încălzire rapidă, și blocul ceramic, care distribuie căldură. Este un aparat cu putere destul de mare (cca. 2000 W), echipat, de obicei, cu numeroase funcții: termostat, limitator termic, protecție anti-îngheț.

Caloriferul electric cu umidificator este util în camera copiilor, dar și dacă aerul uscat ne face probleme. Unele calorifere cu bloc ceramic sunt echipate și cu umidificator.

Caloriferul electric cu ventilator este menit să amplifice circulația aerului, în așa fel încât să fie încălzite rapid toate zonele reci.

Cum alegi un calorifer electric

Primul criteriu care trebuie să te ghideze este puterea caloriferului, de care depinde eficiența acestuia în încăperi mai mari. Multe calorifere electrice sunt prevăzute cu 3 trepte de putere – cum ar fi 1200/1800/3000 W.

În același sens, importante sunt și dimensiunile și numărul de elemenți din care este alcătuit aparatul, nefiind însă recomandat un calorifer care ocupă mult prea mult spațiu în încăpere și este, evident, și dificil de depozitat. Un alt avantaj al tuturor caloriferelor electrice este mobilitatea, de care nu te poți bucură dacă ai ales, în schimb, un panou radiant.

Iată ce alte caracteristici prezintă diferite modele de calorifere electrice:

- termostat de siguranță, care oferă protecție la supraîncălzire

- termostat de cameră reglabil

- protecție anti-îngheț

- sistem anti-înclinare, care oprește automat aparatul în caz de răsturnare

- mâner și roți pentru transport

- ventilator sau umidificator integrat

Nu în ultimul rând, un criteriu de selecție rămâne prețul, în cazul caloriferelor electrice, fiind avantajați consumatorii cu un buget limitat. Prețul unui calorifer electric variază, caloriferele electrice cu bloc ceramic fiind, de obicei, cele cu costuri mai mari.

Riscuri și metode de precauție în utilizarea unui calorifer electric

Riscurile se referă, așa cum am precizat deja, la supraîncălzirea și răsturnarea aparatului, însă multe modele de calorifere electrice sunt echipate cu protecție în acest sens – este vorba despre termostatul de siguranță și sistemul anti înclinare. Altfel, o recomandare de care este bine să ținem cont este să nu acoperim aceste aparate cu rufe, prosoape etc.

De ce ai alege caloriferul electric și nu alt sistem de încălzire

În primul rând, trebuie spus din nou că un astfel de aparat se răcește lent, ceea ce înseamnă că distribuie căldură și după ce a fost scos din funcțiune. Asta se traduce, desigur, prin facturi mai mici la energia electrică.

Avantaje, dezavantaje și costuri pentru diferite aparate de încălzire

Iată despre ce alte avantaje (dar și dezavantaje) putem vorbi, în cazul caloriferului electric și al altor aparate care dau căldură:

Caloriferul electric

Avantaje: Păstrează căldura mult timp după ce a fost oprit; este un aparat sigur, care oferă protecție la supraîncălzire și anti-îngheț; poate fi amplasat oriunde în locuință; poate încălzi o cameră întreagă, dacă are puterea necesară; nu este zgomotos.

Dezavantaje: Se încălzește lent, însă aceeași inerție termică face posibilă și răcirea la fel de înceată; pot există scurgeri de ulei, dar multe dintre modelele noi nu mai au această problema.

Aeroterma

Avantaje: Simplu de utilizat oriunde e nevoie de aer cald și la fel de ușor de depozitat, datorită  dimensiunilor reduse.

Dezavantaje: Nu pot încălzi spații mari și nu au un nivel ridicat de siguranță (cu unele excepții).

Convectorul electric

Avantaje: Distribuie caldura uniform, poate fi instalat pe podea sau montat pe perete, este eficient energetic și silentios.

Dezavantaje: Nu îl poți folosi pentru uscarea rufelor.

Panoul radiant

Avantaje: Ușor de instalat, eficient, reprezintă o alternativă la sobele de teracotă.

Dezavantaje: Prețul și faptul că este un aparat fix.

Radiatorul electric

Avantaje: Este portabil și încălzește rapid.

Dezavantaje: Încălzește localizat.

Vezi și alte idei despre încălzirea casei tale:

te-ar mai putea interesa

Tot ce trebuie să știi despre caloriferul electric. Avantaje, dezavantaje și cum le alegi Tot ce trebuie să știi despre caloriferul electric. Avantaje, dezavantaje și cum le alegi
Caloriferele electrice sunt de un real ajutor în timpul iernii, iar în acest ghid complet vei găși tot ce trebuie să iei în considerare când alegi unul. Tipuri de calorifere...
citește mai mult
De ce este important să economisești apa și cum te ajută un economizor, mai mult decât alte soluții De ce este important să economisești apa și cum te ajută un economizor, mai mult decât alte soluții
Nu este o noutate pentru nimeni faptul ca nivelul de consum al societății noastre depășește cu mult capacitatea planetei de a produce resurse noi. Orice decizie de a economisi aceste resurse –...
citește mai mult
Cum alegi un sistem de încălzire. Varianta cea mai eficientă și mai ieftină, în funcție de nevoile tale Cum alegi un sistem de încălzire. Varianta cea mai eficientă și mai ieftină, în funcție de nevoile tale
Sistemele de încălzire pe care le găsești pe piață diferă între ele în funcție de preț, costuri de montare și întreținere sau eficientă. Un sistem de încălzire clasic...
citește mai mult
Ghid de cumpărare ghivece, plantatoare și alte vase Ghid de cumpărare ghivece, plantatoare și alte vase
Adăugarea de plante în spațiul tău poate fi benefică pentru sănătatea și fericirea ta. Fiecare locuință, indiferent de cât demare sau mică, are spațiu pentru un ghiveci sau două. Chiar dac...
citește mai mult
Cum funcționează și cum folosești un generator electric Cum funcționează și cum folosești un generator electric
Generatorul electric este o sursă alternativă de curent, independentă de sursa principală a furnizorului propriu. Concret, este vorba despre o mașină autonomă, care furnizează energie electrică î...
citește mai mult
Convectorul electric - cum funcționează și cum știi că e sistemul de încălzire potrivit pentru casa ta Convectorul electric - cum funcționează și cum știi că e sistemul de încălzire potrivit pentru casa ta
Există mai multe aparate care transformă energia electrică în căldură. În funcție de modul în care funcționează, acestea produc căldură prin convecție sau radiantă. Diferența dintre...
citește mai mult