Cum să alegi parchetul pentru încălzirea în pardoseală. 4 sfaturi utile

Cum să alegi parchetul pentru încălzirea în pardoseală. 4 sfaturi utile

Ce poate fi mai plăcut într-o dimineață de iarnă decât să te dai jos din pat și să pui piciorul pe podeaua caldă? Încălzirea în pardoseală este, fără doar și poate, un sistem dintre cele mai comode, estetice și inovative.

Totuși, atunci când optăm pentru el trebuie să acordăm atenție mai multor aspecte, printre care și finisajul pardoselii.


În primul rând, este cazul să punem punct miturilor legate de compatibilitatea dintre pardoseala din lemn și încălzirea în podea. Ele sunt perfect compatibile și nu există riscul de degradare dacă optăm pentru produsul potrivit. Sistemele de încălzire în podea și parchetul potrivit pentru ele sunt gândite special pentru a conferi un transfer termic bun de la nivelul solului în cameră, dar și pentru a rezista cu succes la temperaturi ridicate.


Parchetul a fost și rămâne una dintre cele mai elegante alegeri când vine vorba despre pardoseala dintr-o locuință, așa că îți oferim câteva sfaturi utile, pentru a face alegerea cea mai bună când optezi pentru un sistem de încălzire în pardoseală. Iată de ce trebuie să ții cont:

1. Rezistența termică a parchetului, un aspect esențial

Când alegem parchetul pentru încălzirea în pardoseală rezistența termică este un aspect extrem de important. De obicei rezistența termică este mai mare la plăcile de parchet cu grosime mai mare, astfel încât acesta este factorul pe care trebuie să-l ai în vedere.


2. Ține cont de stabilitatea dimensională

Stabilitatea dimensională este un alt factor important când alegem parchetul pentru încălzirea în pardoseală. Lemnul este stabil dimensional în condițiile în care cantitatea de umiditate este de aproximativ 30%.

Parchetul triplustratificat are o stabilitate dimensională mai bună, fiind una dintre cele mai bune alegeri în asocierea cu încălzirea în pardoseală. Esențele de lemn exotice – kempas, cumaru, ipe – au o stabilitate dimensională mai ridicată, dar și fagul sau arțarul european au o stabilitate ridicată. O variantă cu o stabilitate dimensională bună, dar cu un preț mai mic este parchetul laminat.


3. Nu uită să iei în calcul grosimea

Un alt aspect important când vorbim despre alegerea parchetului este grosimea, indiferent că alegem parchetul pentru un sistem de încălzire clasică sau încălzirea în pardoseală. Este de preferat să alegem un parchet cu o grosime minimă de 8 mm, care asigura o rezistență bună atât la trafic, cât și la căldură.


4. Nu face rabat la calitatea adezivului și nici a serviciilor de montaj

Odată ales parchetul potrivit, este vital să alegem cu grijă și adezivul, cât și personalul care îl va monta. Un adeziv de calitate are un preț mai ridicat, dar conferă rezistența pentru timp mai îndelungat. Totodată, pentru că sistemul de încălzire în pardoseală este o soluție mai nouă, ce vine la pachet cu anumite particularități de montare, este important să alegi serviciile de montaj de calitate.

Nu toți meseriașii au cunoștințe temeinice în ceea ce privește montarea parchetului peste sistemul de încălzire, așa că cel mai bine este să apelezi la o firma specializată, care oferă și garanție pentru lucrare.

Majoritatea producătorilor de parchet și-au adaptat produsele la sistemele de încălzire în pardoseală și au conceput plăci de parchet care să nu ridice probleme în asocierea cu acest sisteme termice.

Informațiile cu privire la compatibilitatea cu încălzirea în pardoseală se găsesc în fișa tehnică a produsului, cea care conține toate datele necesare pentru rezultate spectaculoase și durabile.

Vezi și alte idei despre încălzirea casei tale:

te-ar mai putea interesa

Ce trebuie să știi despre încălzirea în pardoseală. Avantaje, instalare, costuri Ce trebuie să știi despre încălzirea în pardoseală. Avantaje, instalare, costuri
Tot mai multe persoane aleg încălzirea în pardoseală în detrimentul celei clasice. Este o opțiune cu nenumărate beneficii, dar presupune costuri mai mari și o instalare cu un grad...
citește mai mult
Totul despre parchetul din casa ta Totul despre parchetul din casa ta
Care sunt avantajele parchetului   Ce modele de parchet pot alege   Parchetul și designul casei tale Întâlnit în majoritatea caselor și apartamentelor, parchetul est...
citește mai mult
Este încălzirea prin pardoseală potrivită pentru tine? Este încălzirea prin pardoseală potrivită pentru tine?
Beneficiile instalării unui sistem de încălzire electrică prin pardoseală Încălzirea electrică prin pardoseală devine tot mai populară în ceea ce privește îmbunătățirile &ici...
citește mai mult
Cum să cureți și să îngrijești pardoseala de exterior Cum să cureți și să îngrijești pardoseala de exterior
Zonele cu pardoseală sunt un loc excelent în care să te relaxezi sau să primești oaspeți, în special vara. Cu toate acestea, factorii meteorologici își pot pune amprenta pe pardoseal...
citește mai mult
Ce este pardoseala LVT - ce avantaje are și cum se montează Ce este pardoseala LVT - ce avantaje are și cum se montează
LVT-ul (Luxury Vinyl Tiles) este o pardoseală elastică (alături de linoleum, covorul PVC) și o alternativă modernă la podelele rigide, de tipul celor din lemn, laminat sau gresie. O astfel de pardosea...
citește mai mult