Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Ce rol are, cum se realizează și cine face revizie la centrala termică

Ce rol are, cum se realizează și cine face revizie la centrala termică

Se încarcă...
6556 vizualizări

Centrala termică îți oferă căldură și apă caldă, indiferent de ora din zi sau din noapte. Pentru a te bucura de ea cât mai mult timp, dar și pentru a te asigura că respecți legislația în vigoare, este recomandat să realizezi revizia periodică la timp. Astfel, vei ști că o folosești corect și în condiții de siguranță pentru tine, familia ta și vecini. 

În continuare, poți afla mai multe despre ce presupune revizia centralei termice, când trebuie realizată, de ce documente ai nevoie, precum și ce rol are.

Revizie centrală sau doar verificare la centrala termică

Există câteva asemănări și diferențe importante între verificare la centrala termică și revizie. Și revizia, și verificarea sunt reglementate și obligatorii prin lege și pot fi realizate doar de personal autorizat de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) și ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat). 

Prin verificarea periodică și revizie centrală termică, ai siguranța că funcționează corect și cu randament maxim. De asemenea, legea stabilește un anumit interval de timp între operații, atât pentru revizie, cât și pentru verificare. 

Dacă verificarea tehnică periodică (pe scurt, VTP) se referă la funcționarea în siguranță a centralei termice, operația de revizie centrală termică este mult mai amănunțită. 

Procedura de revizie centrală termică implică: 

  • testarea tuturor parametrilor centralei;
  • testarea echipamentului secundar (termostat, țevi, calorifere);
  • identificarea defecțiunilor centralei;
  • remedierea, pe cheltuiala proprietarului, a defecțiunilor centralei.

Bine de știut: 

➣ Ambele controale se realizează contra cost și, de regulă, de aceeași firmă. Verificarea necesită doar autorizare ANRE, în timp ce, pentru revizie, este obligatorie și autorizația ISCIR.

➣ După fiecare control, firma va realiza un proces-verbal sau o fișă de evidență, în dublu exemplar. Unul este înregistrat la ISCIR, iar celălalt rămâne la tine.

➣ Firma furnizoare de gaze naturale este obligată, prin lege, să îți trimită o notificare scrisă în legătură cu reviziile și verificările centralei, din oficiu sau la solicitarea ta.

➣ În general, notificarea din oficiu trebuie să ajungă la tine cu maximum 60 de zile înainte de termenul scadent pentru revizia și verificarea centralei. Dacă soliciți revizia sau verificarea centralei, vei primi documentul în 5-10 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii. 

Revizie centrala termică - de ce este importantă

Uzura centralei termice poate cauza disfuncționalități ale unor componente, depuneri de calcar, rugină, scăderea randamentului etc. Revizia tehnică a centralei termice ajută la:

  1. Evitarea accidentelor sau a exploziilor – revizia periodică înseamnă siguranță pentru tine și vecinii tăi. Funcționarea neautorizată timp de doi ani poate determina autosesizarea ISCIR și interzicerea folosirii echipamentelor.
  2. Prelungirea duratei de viață a centralei – un aparat bine întreținut este mai performant pentru mai mult timp. Astfel, nu va fi necesară înlocuirea componentelor sau chiar a centralei, mulți ani la rând (în general, o centrală termică are o garanție de 10 ani, dar, dacă o întreții corect, te poți bucura de performanțele ei mult mai mult timp).
  3. Menținerea unui randament ridicat – rugina și depunerile de calcar sau alte impurități pot reduce randamentul cu până la 20%. Drept urmare, centrala nu va mai funcționa la fel de eficient. Dacă randamentul ajunge sub 85%, poate necesita intervenția specialistului pentru reparații. Totodată, diferența aparent mică între 92 și 85% se va resimți la factura de gaz.

Fie că locuiești la casă sau la apartament și ai nevoie de o soluție eficientă și funcțională de încălzire, alege o centrala termica pe gaz, accesoriile si termostatele care să corespundă cu suprafața și caracteristicile locuinței tale. 

Ce se întâmplă dacă nu faci revizia la centrală

Revizia este o măsură de siguranță în funcționare pe care proprietarul trebuie să și-o asume obligatoriu. O centrală termică alimentată cu gaz care excede parametrii normali este un potențial pericol atât pentru proprietar, cât și pentru vecinii acestuia. Acumularea de gaz în urma unei funcționări defectuoase poate produce explozii devastatoare, iar acesta este doar unul dintre riscurile pe care ți le asumi și incidentele care se pot întâmpla, dacă nu faci revizia la centrala termică pe gaz. 

Este bine de știut și faptul că efectuarea reviziei obligatorii este monitorizată de ANRE și ISCIR, astfel că depășirea termenelor obligatorii de revizie, instalarea și funcționarea neautorizată sau a centralelor termice pe gaz timp de doi ani pot determina autosesizarea ISCIR, interzicerea folosirii echipamentelor și alte sancțiuni.

Conform Legii ISCIR, orice activitate de revizie și reparație la centrala termică trebuie să se realizeze de personal specializat și autorizat de ISCIR, conform prescripțiilor tehnice și legii nr. 64/2008. Realizarea activităților de revizie a centralei fără autorizație reprezintă infracțiune și se pedepsește cu 2-7 ani de închisoare. 

De ce să îți iei centrala și alte componente de la Brico Dépôt

Dacă alegi centrala termica, accesoriile și termostatele de la la Brico Dépôt, te bucuri de:

  • produse sustenabile – peste 70% dintre produsele Brico Dépôt sunt sustenabile, iar procentul este în creștere;
  • livrare la domiciliu prin curier sau ridicarea din magazin, la doar patru ore la comandă;
  • gama variată de produse durabile la prețuri avantajoase;
  • produse certificate și realizate din cele mai bune materiale.

Metode practice să prelungești durata de viață a centralei 

Similar unei mașini, și centrala termică are nevoie de îngrijire regulată, pentru a funcționa la parametri normali cât mai mult timp. Pe lângă revizia periodică și verificările centralei termice pe gaz, mai jos, sunt și alte câteva metode pentru a crește durata de viață a centralei tale:

  • citește cu atenție instrucțiunile producătorului centralei și pune-le în practică;
  • curăță periodic centrala termică, pentru o funcționare optimă;
  • protejează centrala împotriva oscilațiilor de tensiune, prin instalarea unui stabilizator de tensiune;
  • folosește gazul într-un mod eficient, prin stabilirea butonului pentru apă caldă la o temperatură medie (nu mai mult de 45°C pentru apa menajeră și maximum 50°C pentru calorifere);
  • menține presiunea instalației potrivit recomandărilor producătorului; aceasta ar trebui să fie cuprinsă între 1 și 2 bari;
  • dacă apa este dură în zona în care locuiești, folosește un dedurizator;
  • ține cont de locurile în care NU ar trebui să montezi centrala; evită instalarea ei în balcon sau într-un alt spațiu cu risc de îngheț, condens sau umiditate ridicată. 

Termostatul are rolul de a obține și menține o temperatură optimă. Poți opta pentru un termostat digital sau mecanic. Indiferent de modelul pe care îl alegi, această soluție te ajută să reduci semnificativ consumul de combustibil. 

Când trebuie realizată revizia centralei termice

Centrala termică trebuie să aibă revizii periodice, potrivit legii. În funcție de starea sa de funcționare și de durata de viață, poate fi nevoie de revizii suplimentare sau chiar reparații. Dacă observi sunete neobișnuite sau miros de gaz, solicită ajutorul firmei care se ocupă de întreținere și funcționare. 

Revizia tehnică trebuie realizată:

  • periodic, în general, o dată pe an;
  • dacă nu ai mai folosit aparatul timp de minimum 6 luni;
  • dacă a apărut un eveniment, o defecțiune, care provoacă funcționarea anormală;
  • toamna, înainte de apariția frigului (așa este de preferat, dar nu este obligatoriu).

Cele mai eficiente sisteme de încălzire pentru sezonul rece funcționează aproximativ 14.000 de ore anual. Un timp atât de mare crește probabilitatea de uzură a unor componente și de apariție a defecțiunilor. Ca urmare a acestor lucruri, temperatura de ardere a gazului, costul și consumul pot crește, iar sistemul termic se poate deteriora. Așadar, o revizie periodică a centralei termice este cu atât mai necesară. 

Ce presupune revizia centralei termice

Revizia centralei termice constă în evaluarea amănunțită a componentelor aparatului, de la aspectul general al centralei, țevilor și caloriferelor până la verificarea elementelor de control și siguranță. 

Verificarea componentelor centralei

De regulă, se verifică următoarele:

  • dispozitivele de siguranță (valva de gaz, debitmetrul, termostatul);
  • circuitul de evacuare a gazului după ardere;
  • camera etanșă și închiderea sa ermetică;
  • sistemul de blocare a conductelor;
  • sistemul de blocare a terminalului de aer-gaze;
  • starea arzătorului și a schimbătorului de căldură;
  • dacă există depuneri pe electrod;
  • etanșeitatea instalației de gaz și de apă;
  • presiunea instalației de apă – lichidul trebuie să aibă o presiune de aproximativ 1 bar;
  • funcționarea normală a pompei de circulație;
  • dacă vasul de expansiune este încărcat;
  • dacă debitul de gaz și presiunea sunt normale;
  • dacă există pierderi sau blocaje în sistemul de evacuare a gazelor;
  • dacă sifonul este plin cu apă;
  • electrozii de ionizare;
  • ventilatorul și manometrul - se curăță, dacă este cazul;
  • sondele de temperatură - se curăță și se înlocuiesc, dacă este cazul.

În funcție de starea generală a centralei și a componentelor sale, poate fi nevoie de verificări suplimentare și chiar de reparații. Dacă se observă urme de rugină pe mantalele centralei, este necesară înlocuirea lor. Acest lucru este valabil și în cazul garniturilor uzate. 

Montarea centralelor termice nu este o joacă de copii. Există reglementări multe și stricte care trebuie respectate. Află care sunt locurile in care NU ar trebui sa montezi centrala, cum sunt zonele cu risc de îngheț, condens sau umiditate ridicată.

Aerisirea radiatoarelor

Aerisirea radiatoarelor este un alt element necesar, ca să pregătești centrala pentru sezonul rece. De regulă, inginerul care se ocupă cu revizia centralei te poate ajuta și la aerisirea radiatoarelor/caloriferelor. 

Cum știi dacă radiatoarele conțin aer? Destul de simplu: pornești centrala și verifici fiecare calorifer de sus în jos, dacă se încălzește uniform și în timp util:

  • în cazul în care există porțiuni reci sau apar „bolboroseli”, probabil că există bule de aer care împiedică transferul eficient al căldurii;
  • în situația în care caloriferele nu se încălzesc deloc, cel mai probabil o țeavă este înfundată sau ai uitat robinetul unui calorifer închis. 

Dacă de aerisire te poți ocupa și tu, pentru curățarea țevilor este recomandat să soliciți ajutorul unui instalator. 

Aspectul estetic al unei camere este important, mai ales dacă vrei să ai un anumit stil, așa că alege cu atenție radiatoarele care se potrivesc cu restul pieselor de mobilier și cu atmosfera pe care vrei să o creezi.

Aerisirea radiatoarelor se face urmând pașii de mai jos:

  • localizează robineții și așteaptă răcirea caloriferului, dacă este cald;
  • închide robinetul de tur și retur, la toate caloriferele din casă;
  • începe cu radiatorul cel mai apropiat de centrală și încheie cu radiatorul cel mai îndepărtat;
  • folosește o șurubelnită și răsucește robinetul de aerisire cât mai încet, până observi că încep să cadă câteva picături de apă;
  • la început iese puțin aer sau curge apă, cu pauze scurte;
  • așteaptă până când apa curge fără intermitențe (cel mult 10 secunde);
  • după ce ai umplut jumătate de cană cu apă sau una întreagă, poți închide robinetul;
  • deschide din nou robineții de tur și retur, apoi treci la următorul radiator. 

Înainte de a te apuca de aerisit radiatoarele, este indicat să citești manualul centralei termice, deoarece unele modele au funcția de aerisire automată a caloriferelor. 

Deși sunt versatile și fiabile, pot să apară mici probleme de funcționare. Unele au nevoie de intervenția specialistului, dar altele, cum sunt cele din ghidul celor mai frecvente defectiuni ale centralei termice, le poți remedia singur. 

revizie centrala termica

Acte necesare în cazul reviziei centralei termice

În cazul reviziei centralei termice, ești obligat să prezinți specialistului acreditat ANRE și ISCIR următoarele documente:

  • document care să ateste curățarea coșurilor și a canalelor de evacuare a gazelor;
  • document care să ateste revizia anterioară și rezultatele sale;
  • aviz de gaz, în care să se specifice cota de gaz a centralei;
  • dosarul de debranșare de la sistemul termic centralizat;
  • proiectul pe baza căruia s-a realizat instalația de gaz care alimentează centrala termică pe gaz;
  • instrucțiunile de utilizare ale centralei în limba română.

Centralele termice sunt cele mai populare, dar și cele mai eficiente sisteme de incalzire, indiferent dacă sunt alimentate cu gaz natural, GPL, curent, lemne sau peleţi. Toate au randament superior și ardere completă pentru a proteja mediul înconjurător.

Revizia centralei termice în condensație

În cazul în care folosești o centrală termică în condensație, se vor verifica următoarele:

  • ventilatorul – dacă este necesar, se va curăța;
  • electrozii de aprindere și ionizare și curățarea lor, dacă este cazul;
  • pompa de circulație;
  • vana cu trei căi;
  • presiunea vanei de gaz;
  • cu ajutorul gazoanalizatorului, se realizează reglaje, dacă este necesar;
  • etanșeitatea sistemului hidraulic;
  • etanșeitatea gazului.

Poți avea un randament termic mai bun informându-te despre cum alegi cea mai buna centrala termica in condensatie. Acest tip de centrală poate să realizeze același confort termic, dar cu un consum de gaz cu 20% mai mic, fapt care va amortiza costurile de achiziție și instalare, rapid. 

Revizia centralei termice pe lemne sau peleți

Pentru centralele pe lemne sau peleți, revizia se face înainte de sezonul rece. Spre deosebire de centrala clasică de apartament pe gaz, cea pe lemen se află montată în exteriorul casei, într-o cameră tehnică și are un regim diferit de funcționare, pentru că se utilizează combustibil solid, iar riscurile unor accidente majore sunt mai mici. Este însă importantă diferența majoră dintre centrala pe gaz și cea pe lemne: primele pot fi scoase din funcțiune ușor, cele pe lemne, nu. 

Revizii și reparații sunt necesare și pentru centrala termică pe lemne. Foarte importantă pentru buna funcționare este calitatea combustibililor solizi utilizați. 

Centralele pe lemne trebuie să folosească un combustibil cu o umiditate de maximum 20-25%. 

Un lemn foarte uscat crește randamentul, putându-se îmbunătăți cu până la 70%. Este indicat să îți iei lemne cu minimum un an înainte de folosire, ca să aibă timp să se usuce. 

Se recomandă curățarea cu atenție a focarului și a drumului de gaze arse, acolo unde este cazul. De asemenea, cazanul pe lemne cu gazeificare necesită spălare chimică. Foarte importantă pentru centrala pe lemne este curățarea și verificarea coșului de fum, aceasta fiind cauza principală a accidentelor grave. 

Există o gamă largă de peleti pentru încălzire. Dacă folosești pentru încălzire cazane, șeminee sau arzătoare, alege drept combustibil peleți din rumeguș de foioase și  rășinoase cu putere calorică mare la prețuri accesibile. 

pret revizire centrala termica

Preț revizie centrală termică

Revizia centralei termice se realizează pe baza unui contract de prestări servicii sau a unui act adițional, adăugat la contractul încheiat cu furnizorul de gaz. În acest caz, plata se poate realiza și în tranșe, pe factura de gaz, după efectuarea acesteia. Costurile depind de tipul de centrală, zona în care te afli și schimbările care au apărut de la ultima revizie, reparațiile și înlocuirile de elemente care sunt necesare. 

Costurile pot varia în funcție de tipul centralei. În cazul centralelor termice în condensație cu schimbător de aluminiu-siliciu, de exemplu, unde este nevoie de curățarea externă a schimbătorului de căldură, această operație poate aduce un cost suplimentar de câteva sute de lei pentru consumabile și manoperă. 

Prețul pentru revizia centralei termice depinde de reparațiile necesare. Pentru revizia unei centrale de 24-32 kW, costul este cuprins între 200 și 300 de lei, limita superioară fiind considerată în cazul în care se evaluează și instalația de gaz. În cazul centralelor mai mari de 32 kW, revizia poate varia între 350 și 500 de lei, pentru o centrală de peste 60 kW. 

Atunci când alegi o centrala termica pe gaz, ia în considerare suprafața totală a spațiului pe care urmează să îl încălzești. Eficiența centralei este influențată de dimensiunile locuinței, așa că va trebui să alegi cu atenție tipul de centrală. 

Preț verificare centrală termică la 2 ani 

Verificarea centralei termice are un cost mai redus și poate fi inclusă în abonamentul la furnizorul de gaze. Aceasta se face o dată la doi ani, dar este recomandată a fi realizată anual pentru siguranță. Este recomandat ca verificarea să fie solicitată de proprietar de fiecare dată când apar disfuncționalități în funcționarea instalației. La verificare se pot face și reglaje fine, astfel că este util a fi realizată mai frecvent decât limita maximă admisă de lege. 

Revizia centralei este o verificare periodică a echipamentului de încălzire a locuinței, realizată de personal autorizat de ANRE și ISCIR. Dacă verificările nu sunt realizate corect, pot apărea consecințe grave. Pe lângă revizie, este important să acorzi timp întreținerii centralei și folosirii sale conform instrucțiunilor producătorului. Astfel, te vei bucura de centrala termică în deplină siguranță, pentru o perioadă lungă de timp.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360