Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum cureți rosturile dintre plăcile de gresie și faianță

Cum cureți rosturile dintre plăcile de gresie și faianță

Se încarcă...
8912 vizualizări

Cele mai aglomerate încăperi din casă, baia și bucătăria, sunt și cele care necesită o atenție deosebită atunci când vine vorba despre curățenie și igienizare. Chiar și pentru aceste activități, detaliile sunt cele care fac diferența. De la produsele pe care le folosești pentru a menține curățenia și până la acele suprafețe sau locuri mai puțin accesibile ori vizibile, cum sunt rosturile dintre plăcile de gresie și faianță, este important să iei în considerare toate aspectele care țin de îngrijirea acestor camere.

Petreci mult timp în bucătărie, pregătind și luând masa, iar baia este locul cel mai vizitat dimineața, când toată familia se pregătește pentru o nouă zi de școală sau de serviciu. De aceea, suprafețele acumulează cantități mai mari de praf, depuneri de calcar din apă și bacterii. De altfel, potrivit National Science Foundation (NSF), baia și bucătăria sunt camerele unde se adună cei mai mulți germeni din toată casa.

Cum alegi gresia si faianta

Cum alegi gresia și faianța

Sunt o mulțime de lucruri de făcut atunci când te muți într-o casă nouă, de la alegerea mobilei până la organizarea eficientă a spațiului. În baie și bucătărie, este recomandat să acorzi o atenție deosebită montarii si chituirii placilor de gresie și materialelor pentru care optezi, pentru ca îmbunătățirile pe care le aduci spațiului să reziste cât mai mult timp.

Există numeroase modele de gresie și faianță pe piață, fiecare având avantaje și dezavantaje. De aceea, este important să cântărești cu atenție toate variantele, înainte de a cumpăra: 

  • gresia și faianță ceramică au un finisaj lucios, sunt ușor de instalat și accesibile ca preț;
  • gresia și faianța din porțelan sunt mai durabile, așa că și prețul este mai mare, însă vor rezista în timp, având un grad ridicat de impermeabilitate;
  • gresia și faianța tip piatră naturală sunt aderente și au un aspect natural; poți opta pentru granit, marmură sau ardezie, însă ia în calcul și faptul că se zgârie destul de ușor;
  • gresia și faianța matifiate sunt mult mai predispuse la crăpături sau zgârieturi și sunt mai dificil de întreținut și de curățat, însă sunt alegerea ideală, dacă îți dorești să dai băii sau bucătăriei un aspect modern.

La Brico Dépôt, găsești inspirația de care ai nevoie și materialele potrivite pentru casa ta, așa că, dacă ai în plan montarea unor plăci de gresie și faianță, ai o mulțime de avantaje:

  • produse ușor de montat, indiferent că apelezi la ajutorul unor specialiști sau decizi să faci chiar tu aceste lucrări;
  • gamă variată de produse, în diverse stiluri, culori și dimensiuni, la prețuri accesibile;
  • materiale durabile, care rezistă mult în timp și au nevoie de întreținere minimă;
  • recomandări pentru alegerea celor mai bune variante pentru casa și nevoile tale;
  • accesorii și unelte de montaj care te vor ajuta să termini treaba rapid și cu cele mai bune rezultate;
  • posibilitatea de a comanda online sau de a ridica produsele direct din magazin, la doar patru ore de la plasarea comenzii. 

Dacă abia te-ai mutat sau ești în plin proces de reamenajare a casei ori doar a băii sau bucătăriei și vrei să faci acest lucru chiar tu, gresia, faianța și toate accesoriile și materialele necesare montării, pe care le găsești la Brico Dépôt, sunt ușor de folosit și aplicat, de calitate și la prețuri pentru orice buget. Indiferent de metoda pe care o alegi pentru montarea gresiei, modelele de la Brico Dépôt sunt ușor de manevrat și de tăiat la dimensiunea potrivită, așa că vei fi gata rapid și fără bătăi de cap.

care este cea mai buna metoda de a curata rosturile

Care este cea mai bună metodă de a curăța rosturile

Cele mai dificile pete de curățat de pe orice suprafață și mai ales de pe gresie și faianță sunt cele de grăsime, care se acumulează în special între plăci, la rosturi. Însă, folosind produsele sau soluțiile potrivite, poți obține suprafețe perfect curate și igienizate. Iată care sunt câteva dintre aspectele de care e bine să ții cont, pentru ca rosturile dintre plăcile de gresie și faianță din baie și bucătărie să fie dezinfectate corect:

  • folosește produse speciale de curățenie din comerț - sunt din ce în ce mai performante și eficiente și te ajută să cureți rapid murdăria acumulată pe gresie, faianță și rosturi;
  • prepară soluții/paste de curățare - pe rosturi, unde există riscul să se formeze mucegai și să se acumuleze murdărie, aplică o soluție pe care o poți prepara astfel:
    • presară bicarbonat de sodiu și pulverizează oțet peste el;
    • fă un amestec din: jumătate de cană de borax, o jumătate de cană de oțet și două căni de apă; lasă solutia să acționeze cel puțin 10 minute;
    • fă o pasta din sare și oțet și pune-o pe rosturile unde observi că este un pic de mucegai; lasă amestecul să acționeze 1-2 ore și apoi curăță suprafața cu o cârpă umedă;
  • pentru degresare, poți prepara o soluție acasă, combinând mai multe tipuri de produse de curățat, care se pun într-un recipient cu pulverizator, se aplică pe rosturi și se lasă să acționeze câteva minute; grăsimea se curăță ușor, cu o lavetă umedă, curată;
  • soluții speciale pentru curățarea rosturilor - aplicarea acestora trebuie să fie precisă și durează mai mult timp decât în cazul soluțiilor tradiționale, însă, la final obții rosturi perfect curate.

Indiferent ce model de gresie ai ales, este necesar să menții suprafețele cât mai curate, pentru a preveni acumularea murdăriei, care, în timp, va fi mai greu de curățat.

Chiar dacă rosturile nu se curăță imediat, nu folosi produse foarte abrazive, care pot deteriora materialul din care sunt realizate plăcile de gresie sau faianță. În schimb, lasă soluțiile de curățare să acționeze mai mult timp, înainte de a șterge cu un burete sau cu laveta.

Totodată, reține că specialiștii Centrului American pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (CDC) recomandă să cureți mai întâi suprafețele, adică să înlături bacteriile, virusurile și murdăria, după care să dezinfectezi totul, pentru că doar simpla curățare nu este suficientă ca să și omori microbii. De aceea, este esențială folosirea produselor de igienizare pe bază de clor, cu un conținut de peste 60-70% alcool și care au în componența lor substanțe care sunt eficiente în eliminarea agenților patogeni. 

Afla cand e nevoie de reconditionare sau inlocuire

Recondiționare sau înlocuire - care este cea mai bună variantă

Baia și bucătăria sunt locurile în care se acumulează cea mai multă umezeală, așa că este nevoie de o soluție eficientă pentru a le izola corespunzător. Gresia și faianța îndeplinesc aceste criterii cu succes, datorită materialului din care sunt realizate și metodelor de aplicare, ce le oferă rezistență în timp.

Dacă simți nevoia de o schimbare, abia te-ai mutat și alegerile foștilor proprietar nu sunt pe gustul tău ori plăcile încep să se deterioreze din cauza vechimii ori a modului în care au fost montate, poți alege să le schimbi în totalitate sau poți opta pentru o metoda de reconditionare eficienta.

Recondiționarea este o variantă ideală, mai ales dacă nu dorești să pornești un adevărat șantier acasă sau nu ai la dispoziție timpul și resursele pentru a înlocui complet gresia sau faianta din baie ori bucatarie.

În cazul în care nu vrei să schimbi complet gresia și faianța, este bine să știi că există metode de a le recondiționa pe cele deja existente, rapid, ușor și fără bătăi de cap:

  • înlocuirea chitului rosturilor - este o metodă eficientă de a da un nou aspect băii sau bucătăriei; îndepărtează cu atenție chitul vechi, pentru a nu deteriora plăcile de gresie și faianță; aplică, apoi, un chit potrivit cromatic cu nuanțele gresiei și faianței și vei observa imediat cum aspectul băii este complet transformat;
  • folia autocolantă - este recomandată mai ales pentru plăcile de faianță, pentru că, aplicată pe gresie, se va deteriora mult mai rapid; avantajul acestei variante este acela că poți alege orice model dorești, iar aplicarea este extrem de ușoară;
  • vopselele speciale pentru gresie și faianță - sunt o altă metodă de a le oferi o nouă viață; dacă alegi vopsirea plăcilor, este important să știi că, înainte de aplicarea vopselei, este necesar să șlefuiești ușor gresia și faianța și să aplici un strat de grund.

Sfaturi pentru întretinerea gresiei

Sfaturi pentru întreținerea gresiei și faianței

Indiferent că ai ales materiale simple sau mai pretențioase, modele clasice sau moderne, finisaje neutre sau ieșite din tipare, întreținerea gresiei, faianței și a rosturilor este un pas important pentru o casă curată și igienizată, mai ales în baie și în bucătărie, unde grăsimea și depunerile se acumulează rapid.

Curăță cât mai des, folosind soluții special destinate acestui tip de suprafețe. Evită aplicarea produselor abrazive și curățarea cu bureți metalici sau alte materiale dure, care pot deteriora plăcile de gresie și faianță. Soluțiile degresante sunt ideale pentru a curăța rapid și eficient.

Dacă este timpul pentru o reîmprospătare, fie din cauza deteriorării suprafețelor, fie pentru că îți dorești să schimbi aspectul băii sau bucătăriei, este simplu să reconditionezi cu vopsea pentru renovare, care se aplică ușor, fiind special creată pentru acest tip de suprafețe. 

inlocuirea chitului rosturilor

Păstrarea curățeniei în baie și bucătărie înseamnă grijă pentru toate detaliile din aceste încăperi, chiar și în locurile mai puțin accesibile sau pe care le considerăm dificil de curățat. Deși nu le acordăm, de cele mai multe ori, atenție, rosturile dintre plăcile de gresie și faianță pot schimba complet aspectul camerei, iar întreținerea acestora este la fel de importantă ca toate celelalte aspecte. Cu puțină atenție la detalii și utilizând produsele și metodele potrivite, poți avea baia și bucătăria pe care le dorești.

Sursa foto: Pixabay, Unsplash

Vezi și alte articole despre gresie și faianță:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360