Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum să montezi corect si rapid parchet din lemn masiv

Cum să montezi corect si rapid parchet din lemn masiv

Se încarcă...
2523 vizualizări

Parchetul din lemn masiv este alegerea perfectă dacă dorești ceva durabil și atractiv, care își va păstra aspectul plăcut timp de mulți ani.

Pregătirea

 

Cum să pregătești baza

 

Îndepărtează covoarele, tijele de prindere, pardoseala existentă și substratul și verifică dacă podeaua este netedă, uscată, dreaptă și curățată.

Sfat important

Verifică umiditatea pardoselii prin lipirea unei bucăți de polietilenă de 1 m² direct pe podeaua din beton - asigură-te că este bine etanșată pe toate laturile. Las-o peste noapte și dacă betonul s-a decolorat sau există condens pe partea inferioară a polietilenei, aceasta înseamnă că există o problemă de umiditate și că ar trebui să soliciți recomandări de la un expert în măsuri de protecție împotriva umezelii.

Dacă o așezi deasupra scândurilor de parchet, asigură-te că acestea sunt bine fixate, capetele de cuie trebuie bătute cu un ciocan, iar dacă există spații goale, acestea trebuie umplute. Cel mai simplu mod de a le umple este folosind mastic, un material de umplere flexibil.

Pardoseala neuniformă va trebui nivelată cu plăci sau placaj dur. După ce ai pregătit baza pardoselii, va trebui să măsori încăperea înainte de a merge și a cumpăra pardoseala și substratul.

Măsoară lungimea și lățimea încăperii în metri și înmulțește cifrele pentru a obține suprafața încăperii în metri pătrați. Dacă ai o încăpere de formă neregulată, împarte-o în zone dreptunghiulare separate și calculează-le în mod individual, apoi adună-le împreună. Va trebui să afli de câte pachete de pardoseală ai nevoie pentru a acoperi zona. Cele mai multe pachete îți vor indica în mod normal câți metri pătrați conțin și trebuie pur și simplu să împarți dimensiunea încăperii la dimensiunea pachetului. Vei obține astfel numărul de pachete pe care va trebui să le cumperi.

Încăpere m² ÷ pachet m² = număr de pachete

Stabilește întotdeauna în buget încă aproximativ 10 % în plus pentru a permite efectuarea de rebuturi inutilizabile și nu uita că pachetele nedeschise pot fi returnate în magazin dacă rămân. Și dacă folosești plintă pentru pardoseală, nu uita să măsori perimetrul încăperii și să adaugi și aici încă 10 % în plus.

 

Cum să alegi și să montezi substratul

 

Bazele de pardoseală trebuie să fie prevăzute cu un substrat. Dar, înainte de a le monta pe o podea din beton, va trebui să așezi o membrană de etanșare la umiditate, chiar dacă în podeaua ta există o foaie de etanșare la umiditate. Obiectivul este ca umiditatea să nu pătrundă în pardoseala din lemn masiv.

Avem o gamă de folii de protectie disponibile în funcție de ceea ce cauți.

Dacă intenționezi să montezi pardoseala astfel încât plinta să fie poziționată în partea superioară a pardoselii din lemn masiv, va trebui să scoți mai întâi plintele. De asemenea, ai putea fixa un profil de plintă îngustă pe marginile încăperii.

Sfat important

Având în vedere că vei sta foarte mult în genunchi, nu uita să porți genunchiere pentru confort.

Pasul 1

După montarea membranei de etanșare și etanșarea cu bandă a îmbinărilor, montează substratul. Nu uita să lași un spațiu de expansiune de 10 mm în jurul încăperii și de 5 mm între scânduri.

Așază-le liber la un unghi de 90° în direcția în care vei monta noua pardoseală. Pot fi tăiate cu ușurință cu un cuțit și un dreptar.

Pasul 2

Folosește bandă largă pentru a etanșa îmbinările. Asigură-te că nu se suprapun.

Pentru a împiedica deformarea, înainte de a monta pardoseala din lemn, trebuie să o lași în încăpere timp de 48 de ore, astfel încât să se poată aclimatiza.

 

Cum să montezi pardoseală din lemn masiv cu lambă și uluc

 

Înainte de a începe, trebuie să decizi în ce mod vei așeza plăcile de pardoseală. Dispunerea plăcilor înspre o sursă de lumină face ca îmbinările să fie mai puțin vizibile, iar dispunerea lor de-a lungul lățimii încăperii o va face să pară mai largă. În mod similar, dispunerea plăcilor pe lungimea încăperii o va face să pară mai lungă.

Dacă le montezi peste plăcile de parchet din lemn, va trebui să așezi noile plăci în direcția opusă pentru un rezultat mai solid și mai stabil.

 

Cum să dispui plăcile de parchet

 

Dispunerea plăcilor de parchet înseamnă a stabili modul în care acestea vor fi aranjate și a planifica în caz de obstacole precum țevi. Pentru a începe, dispune primul rând pentru a te asigura că nu vei rămâne cu o bucată foarte scurtă la final. Dacă acesta este cazul, taie prima placă.

Împarte lungimea încăperii la lățimea plăcii pentru a verifica lățimea ultimei plăci pe care va trebui să o tai. Dacă ultimul rând se dovedește a fi mai mic decât o treime dintr-o placă, va fi mai ușor să tai, de asemenea, primul rând astfel încât plăcile tăiate să nu fie prea înguste. Îți vom arăta cum să faci acest lucru mai târziu.

De asemenea, trebuie să te gândești la eventuale obstacole, cum ar fi țevile de radiator. Tăierea plăcilor va fi mai ușoară și mai ordonată dacă țevile se potrivesc în mijlocul lungimii sau lățimii plăcii, mai degrabă decât la o îmbinare. Așadar, dispune plăcile, vezi unde se potrivesc țevile și taie plăcile în consecință - îți vom arăta cum să procedezi mai târziu.

 

Cum să montezi pardoseală din lemn masiv

 

Pardoseala din lemn masiv se umflă și se contractă ca urmare a schimbărilor de temperatură și umiditate. Astfel, pentru a opri deformarea pardoselii, lasă un spațiu gol de 15 mm.  Pentru a ușura munca, folosește pene de expansiune pe care le așezi între plăci și perete.

Sfat important

Încearcă să amesteci plăcile din diferite pachete pentru a crea un efect aleatoriu cu diferite tipuri de granulații.

Pasul 1

Îndepărtează o mică cantitate de plastic din substratul autoadeziv, aceasta ar trebui să fie puțin mai mică decât lățimea unei singure plăci. Acum, ia piesa de rezervă din plastic sau membrana care este livrată împreună cu substratul, pliaz-o în jumătate și lipește-o de adezivul descoperit, asigurându-te că pliul este orientat spre tine. Această membrană este fixată între substrat și placa de parchet, asigurându-te că placa nu se lipește înainte de a fi în poziția corectă. Așază placa cu canelura îndreptată spre perete. Poziționează un distanțier de 15 mm de-a lungul și la capătul plăcii. În momentul în care ești mulțumit de poziție, scoate cu grijă membrana, ținând placa în poziție în acest timp. Repetă procesul de-a lungul primului rând.

Pasul 2

Când ajungi la capătul primului rând, va trebui probabil să tai o placă pentru a se potrivi. Pentru a obține exact mărimea potrivită, pune-o direct deasupra ultimei plăci pe care ai montat-o. Ia o a treia placă și folosește-o ca șablon. Lipește-o de perete și, cu un distanțier în poziție, marchează cu un creion placa pe care o vei tăia.

Pasul 3

Când tai plăcile, se recomandă să o faci întotdeauna în aer liber sau într-o altă încăpere, astfel încât să nu cadă praf sau resturi pe baza de pardoseală sau substrat. Și nu uita niciodată să lași o fereastră deschisă pentru a păstra camera ventilată.

Mai întâi, fixează plăcile pe un banc de lucru, apoi taie placa. Poți utiliza un ferăstrău mecanic sau un ferăstrău de mână cu dinți fini. Nu uita să porți o mască de protecție împotriva prafului sau ochelari de protecție.

Așază placa tăiată în poziție și acesta este primul rând montat de tine.

Pasul 4

Pentru a crea un aspect plăcut și a consolida pardoseala, împrăștie îmbinările astfel încât să fie diferite de rândul anterior și să formeze un model care se suprapune. Folosește bucățile tăiate din rândul anterior pentru a începe următorul rând și repetă acest lucru pentru rândurile rămase. Pentru a începe rândul următor, așază placa tăiată lângă prima placă cu capătul tăiat spre perete, apoi adaugă distanțierul de expansiune. Apasă în față și în jos pentru a bloca în poziție și repetă acest lucru de-a lungul întregului rând, dezlipind membrana din mers.

Pasul 5

Dacă întâlnești cadre de uși sau țevi de radiatoare, așază placa lângă țeavă, iar în centrul țevii trage o linie peste lățimea plăcii. Acum, pune capătul frontal pe țeavă și marchează unde se intersectează centrul țevii cu linia pe care ai tras-o. Aici trebuie să efectuezi gaura.

Pasul 6

Folosește o bormașină electrică cu un burghiu spadă de 32 mm. Vei obține astfel o gaură suficient de mare pentru a permite expansiunea, deoarece o țeavă de radiator standard are 15 mm. Fă acest lucru într-o altă încăpere sau în aer liber și nu uita de masca de praf sau de ochelarii de protecție.

Pasul 7

Trasează două linii dinspre gaură către marginea plăcii într-un unghi ușor. Taie de-a lungul liniilor cu un ferăstrău și asigură-te că menții tăietura. Montează placa în poziție, lipește pana și șterge imediat orice exces.

Pasul 8

Următorul obstacol pe care îl poți întâlni este un cadru de ușă. Dacă ușa se deschide înspre cameră, trebuie să verifici dacă există suficient spațiu liber peste noua pardoseală și profilul de trecere. Dacă nu, va trebui să scoți ușa și să o tai. Nu încerca să tai pardoseala pentru a se potrivi, vei obține un finisaj mult mai curat dacă tai arhitrava, astfel încât substratul și pardoseala să se potrivească dedesubt.

Plasează pardoseala lângă arhitravă și marchează cu ferăstrăul unde trebuie să fie făcută o tăietură. Scoate pardoseala și taie arhitrava. Folosește o daltă pentru a îndepărta bucata de lemn de aruncat.

Pasul 9

Pentru ultimul rând, așază placa pe care dorești să o tai direct peste ultimul rând. Folosește o a treia placă ca șablon, apăsând-o până la marginea distanțierelor lângă plintă și marchează placa de dedesubt. Taie această bucată și introdu-o în poziție

Sfat important

Discurile cu efect de lemn ajută la ascunderea găurilor pentru țevile de radiatoare. Unele se fixează în poziție în jurul bazei țevii.

 

Cum să montezi un profil de trecere

 

Pasul 1

Un profil de trecere se montează de-a lungul pardoselii în cadrul de ușă pentru a face o îmbinare perfectă între pardoseli. Există multe profile diferite care pot fi montate pentru a se potrivi diferitelor tipuri de pardoseli. Taie-le la lățimea cadrului de ușă cu un bomfaier, făcând semne pe bucățile în jurul cărora va trebui să tai.

Pasul 2

Lipește sau înșurubează pragul în poziție, în funcție de model

Sfat important

Dacă nu ai făcut deja acest lucru, pune patine adezive de protecție din fetru sau rotile pe partea de jos a scaunului sau pe picioarele mesei, astfel încât să nu se zgârie pardoseala. Dacă ai montat pardoseala într-un spațiu de birou, pune un covor sub scaunul de birou.

Întreținerea pardoselii

Pardoselile din lemn masiv au nevoie de mai multă atenție pentru a-și păstra aspectul. Când curăți pardoseala, încearcă să nu folosești cârpe abrazive sau prea multă apă și șterge imediat orice scurgere pentru a evita deformarea.

Pentru curățenia săptămânală, poți utiliza perii uscate, aspiratoare, pulverizatoare, produse de lustruire și șervețele pe noua ta pardoseală. Dacă este nevoie, poți, de asemenea, să șlefuiești și să lăcuiești pardoseala în funcție de grosimea sa.

Vezi și alte idei despre pardoseli

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360