Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Amenajare terase: Ghid complet, modele de inspirație și sfaturi utile

Amenajare terase: Ghid complet, modele de inspirație și sfaturi utile

Se încarcă...
7008 vizualizări

Odată cu venirea primăverii ne îndreptăm atenția spre terasa din curtea casei, care se transformă în sezonul cald în cel mai plăcut loc de petrecere a timpului liber.


Amenajari Terase Poze: Modele care să te inspire
Am nevoie de o autorizatie de construcție pentru a construi o terasă?
Ghid practic: etapele construirii unei terase în curte
Cum proiectam acoperișul unei terase?
Ce podea alegem pentru amenajarea terasei?
Ce obiecte decorative putem utiliza în amenajarea terasei?
Terase exteriore acoperite: cum ne pregătim terasa pentru anotimpul rece?
Amenajarea terasei cu piatră naturală
Amenajarea unei terase rustice
Amenajare terasa mică
Amenajare terasă cu flori
Amenajare terasă modernă

Este greu să îți imaginezi o curte fără o terasă amenajată cu stil și bun gust, mai ales că acest spațiu este extrem de util pentru cei care vor să se bucure de natură și de aer liber cât mai des.

Când vine vorba despre amenajarea unei terase, există atât de multe stiluri și modele de design încât este greu să te hotărășți. Noi ti-am pregătit un set de sfaturi practice și zeci de imagini cu terase superbe, care să te inspire și să te ajute să iei cea mai bună decizie.

Amenajări Terase Poze: Modele care să te inspire

Am nevoie de o autorizație de construcție pentru a construi o terasă?

Construirea unei terase în curtea casei nu necesită obținerea unei autorizații de construcție, aceasta fiind una dintre modificările permise fără o aprobare din partea autorităților, în baza Legii nr.50/1991.

Cât timp terasă este amplasată direct pe sol și nu se fac modificări asupra structurii sau a fundației casei, nu va trebui să obții o autorizație de construcție. Nici pentru lucrările de reparații, renovări sau zugrăveala la terasă casei nu este nevoie de autorizație.

Iată ce spune legea: se pot execută fără autorizație de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor: reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă formă acestora și materialele din care sunt executate/lucrări de reabilitare energetică a anvelopei și/sau a acoperișului – dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/șarpantă – la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afară zonelor de protecție a monumentelor și/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii.

Ghid practic: etapele construirii unei terase în curte

În primul rând, trebuie să decizi locul unde vrei să amplasezi terasă și dimensiunile pe care vrei că această să le aibă. O terasă neacoperită poate fi plasată strategic într-un loc umbros, ferit de razele soarelui, astfel încât să nu te incomodeze căldură de pe timpul verii.

Dimensiunea terasei depinde, în mare măsură, de modul în care vrei să o amenajezi, dar și de bugetul pe care îl ai la dispoziție (o terasă spațioasă presupune o cantitate mai mare de materiale, deci și costurile cresc substanțial).

Al doilea pas presupune curățarea pământului din locul pe care va fi amplasată terasă. Asta presupune îndepărtarea buruienilor și a rădăcinilor, a ierburilor sau a pietristului. Pământul trebuie netezit și nivelat, astfel încât să nu apară probleme când torni fundația.

Înainte să stabilești tipul de fundație al terasei, este bine să iei în considerare și tipul de sol din curte. Solurile argiloase, moi, se lasă în timp, ceea ce poate duce la deplasarea terasei, din cauza denivelarii suprafeței.

Cel mai bine este să realizezi un cofraj în care vei turna ulterior beton. Această varianta nu numai că este mai stabilă, dar va împiedică și creșterea buruienilor printre dalele de piatră montate sau printre plăcile de lemn. După ce ai betonat suprafață și ai așteptat să se întărească definitiv, poți îndepărta cofrajul. De asemenea, dacă nu vrei o terasă din beton, poți așeza cărămizi direct pe pământul nivelat, printre care să torni mortar.

Cum proiectăm acoperișul unei terase?

Acoperișul unei terase trebuie să protejeze spațiul de ploaie sau vânt, dar trebuie să asigure o circulare bună a aerului, astfel încât atmosfera să nu devină sufocantă în timpul zilelor cu temperaturi caniculare. Există mai multe materiale din care poți construi un acoperiș pentru terasă ta. Dacă ai un buget generos la dispoziție, instalarea unui acoperiș retractabil este soluția perfectă pentru a te bucură de vremea frumoasă și a te adăposti în zilele ploioase.

SFAT PRACTIC: Un acoperiș din trestie sau din bambus creează o atmosfera care îți amintește de plajele însorite ale Mediteranei, asigura o bună circulație a aerului și da un aer relaxant oricărei terase. Însă un acoperiș din lemn îți va asigura o mai bună protecție împotriva intemperiilor.

Există două tipuri de acoperișuri: cele plate, cu o înclinație mai mică de 5 grade, și cele înclinate. Când construiești acoperișul terasei tale, trebuie să ții cont și de cât de rezistent este materialul ales la coroziune, la acțiunea substanțelor chimice, la condițiile meteorologice, dar și la tipul de jgheab pe care va trebui să îl instalezi pentru scurgerea și evacuarea apei.

Ce podea alegem pentru amenajarea terasei?

Podeaua poate fi placată cu orice tip de material dorești: de la dale din piatră, până la plăci de lemn, care să dea un aspect rustic terasei tale.

Gresie

Gresia de exterior este o alegere bună pentru pavarea podelei unei terase. Rezistență și solidă, ușor de montat și ceva mai ieftină, gresia pentru exterior are avantajul că este simplu de curățat și de întreținut. Acest material este recomandat mai ales pentru terasele neacoperite, care sunt expuse intemperiilor. Dacă lemnul se poate umflă și poate deveni alunecos din cauza umezelii, gresia rezistă foarte bine chiar și pe timpul iernii. În plus, găsești numeroase modele și culori cu care să îți construiești un design original, cu aspect plăcut. Iată câteva modele de terase amenajate cu gresie, care să te inspire:

Gazon

Gazonul decorativ potrivit pentru amenajarea terasei este cel sub formă de rulouri, care este mai scump, dar mult mai rezistent și mai ușor de îngrijit. Rulourile cu gazon pot fi montate de oricine și vor da un aspect deosebit terasei tale, care va rămâne verde tot timpul anului. De asemenea, gazonul creează și o suprafață plăcută, pe care poți calcă și fără încălțări. Gazonul este ideal mai ales pentru familiile cu copii, care vor să le creeze celor mici un spațiu de joacă, dar să îi și supravegheze îndeaproape.

Dușumea

Dușumeaua de exterior da un aspect modern oricărei terase, însă dificultățile apar la selectarea materialului și la îngrijirea lemnului în timp. Poți alege lemnul de brad tratat puternic cu uleiuri și vopseluri pentru a rezistă în timp, dar dacă vrei o soluție mai rezistență, lemnul de salcâm este mult mai eficient contra umezelii. De asemenea, există și platforme fabricate dintr-o combinație de lemn și plastic, care rezistă mult mai bine testului timpului, dar și la intemperii. Iată câteva modele de terase din lemn, care să te inspire:

Nisip/pietriș

Nisipul sau pietrișul sunt două variante prin care terasă ta poate capătă un aer de vara și de vacanță. Aceste materiale merg de minune cu mobilierul metalic de grădina și cu un stil de design vintage sau shabby-chic. De asemenea, acoperirea terasei cu nisip sau pietriș este una dintre cele mai simple soluții, iar efectul lor este unul de durata, fiind materiale rezistente, dar și ușor de înlocuit sau de suplimentat.

Ce obiecte decorative putem folosi pentru amenajarea terasei?

Pe lângă mobilierul de grădină, elementele decorative sunt cele care dau farmec și personalitate terasei tale. Există numeroase decorațiuni cu ajutorul cărora poți obține un stil aparte:

· Ghivecele cu flori sunt de nelipsit din amenajarea unei terase verzi. Ele marchează cel mai bine caracterul unei terase: un spațiu cu confortul celui din interior, însă aflat în aer liber.

· Pernele decorative înfrumusețează și adaugă un plus de confort mobilierului de pe terasă, așa că le poți folosi cu generozitate pe canapele sau pe fotolii. Iar pentru că nu sunt scumpe, este o metodă accesibilă de a da farmec terasei tale.

  • Felinarele îți asigura un iluminat discret, perfect pentru a crea o atmosfera relaxantă seara, când va fi o plăcere să îți petreci timpul pe terasă.

· Un suport în formă de stropitoare sau o scară pentru ghivece.

· Ghivecele suspendate umplu spațiul de pe terasă, sunt de efect și ușor de montat.

· Plantele agățătoare și cățărătoare îți pot face terasă să semene cu o grădina verde și au un rol decorativ cu efecte spectaculoase, mai ales dacă le pui în jurul stâlpilor de susținere a acoperișului sau pe peretele legat de casă.

· Perdelele de exterior sporesc confortul, dar sunt utile și pentru a crea un spațiu retras, izolat de privirile celorlalți.

Terase exteriore acoperite: cum ne pregătim terasa pentru anotimpul rece?

Spre final de toamnă, dar mai ales iarna, nu vei mai folosi terasa din față casei, însă, dacă vrei că ea să rămână la fel de frumoasă și pe parcursul sezonului rece, va trebui să o pregătești din timp. În primul rând, cele mai vulnerabile terase în față gerului, a viscolelor și a zăpezilor sunt terasele din lemn, așa că închiderea terasei poate fi o soluție bună în acest caz.

Umezeală poate pătrunde în structura lemnului, cauzând formarea mucegaiului și putrezirea plăcilor de lemn. De aceea, o lucrare esențială este tratarea lemnului cu un lac protector și cu o soluție de protecție împotriva apei, iar la final acoperă terasă cu o folie de plastic, pentru a proteja cât mai bine podeaua acesteia, indiferent dacă este sau nu acoperită. Cel mai bine ar fi să îți iei măsuri din timp și să te ocupi de pregătirea terasei pentru iarnă încă de la începutul lunii octombrie, când apar ploile, iar temperaturile scad.

Amenajare terasă cu piatră naturală

Piatră naturală este ideală pentru amenajarea unei terase cu aspect elegant și luxos, iar dacă vrei că să sporești acest efect, poți instala și un șemineu, pentru serile în care încă e destul de răcoare afară. Frumusețea pietrei naturale este scoasă în evidență cel mai bine de un design minimlist, în culori calde de bej și maro-roșcat, așa că asigura-te că alegi un mobilier a cărui culoare să se completeze armonios cu cea a pietrei.

Amenajare terasa rustică

Designul unei terase rustice este axat pe utilizarea materialelor naturale și a elementelor decorative tradiționale, care să îți amintească de atmosfera relaxantă a unei case de la țară sau a unei cabane de munte. Lemnul, piatra și ghivecele cu plante sunt de nelipsit dintr-un decor rustic, dar poți folosi și decoratiui cu aspect nefinisat, precum un buștean transformat în loc de ședere. Pentru a da culoare unei terase rustice, florile în nuanțe vii, precum zambilele, bujorii și trandafirii sunt cea mai potrivită alegere.

Amenajare terasă mică

Nu ai nevoie de foarte mult spațiu pentru a-ți amenaja o terasă, așa că dimensiunile acesteia nu îți restrâng cu mult opțiunile de design. Pentru amenajarea unei terase de mici dimensiuni, secretul este să alegi un mobilier cât mai compact, cu o canapea de exterior, două fotolii și o măsuță rotundă, cu picioare metalice. Completează designul cu câteva ghivece cu flori, suspendate, care să nu îți ocupe spațiu, și cu un covor colorat. De asemenea, câteva felinare fixate pe peretele casei sau pe stâlpii de susținere vor crea o atmosfera intimă și relaxantă, astfel încât terasă ta să devină un loc primitor și plăcut pentru toată familia, dar și pentru invitații tăi

Amenajare terasă cu flori

O terasă cu flori are, în primul rând, un aspect estetic deosebit și va deveni principala atracție din curtea ta. Pentru a crea un efect cât mai spectaculos, renunță la simetrie și decorează-ți terasa cu flori și cu ghivece de dimensiuni și culori diferite, pe care le poți amplasa pe jos, pe marginea terasei sau le poți agață de tavan. De asemenea, de mare folos îți vor fi și niște suporturi inedite pentru ghivecele cu flori. Un coș de răchită, pe care să îl umpli cu ghivece, sau chiar un dulap vechi, pe care să îl transformi într-o decorațiune pentru terasă casei tale sunt de efect și dau un aer original oricărui spațiu.

Amenajare terasă modernă

Cel mai întâlnit stil de amenajare pentru terasele de case moderne este cel minimalist, în care decorul urmărește o singură paleta de culori, mobilier modern, care seamănă mai degrabă cu cel de interior, dar și cu un sistem de iluminare cu spoturi sau beculețe agățate de un fir care va traversa întreagă terasă. Foarte bine arată terasele amenajate cu canapele și fotolii albe, însă acestea sunt mult mai dificil de întreținut și de curățat. Poți opta pentru un mobilier din lemn sau unul metalic și să despărți spațiile de ședere cu ajutorul unei măsuțe joase, pătrate, pe care să îți poți servi invitațîi cu cocktailuri și deserturi atunci când ii chemi în vizită.

Așadar, dacă te-ai hotărât să îți amenajezi o terasă perfectă pentru relaxare și destindere, ideile de mai sus îți vor da inspirația de care ai nevoie pentru că spațiul conceput de ține să fie unul original, plin de personalitate și de confort.

 

Vezi și alte articole despre amenajarea teraselor de grădină:

  1. Mobilarea terasei - 7 idei practice pentru zile lungi de relaxare

  2. Idei și sfaturi despre cum te poți răcori vara în grădină și pe terasa casei tale

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360