Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Tehnologia inverter - diferența dintre un aparat de aer condiționat cu inverter și unul fără

Tehnologia inverter - diferența dintre un aparat de aer condiționat cu inverter și unul fără

Se încarcă...
13355 vizualizări

Tehnologia inverter încorporează un compresor cu o viteză variabilă, adaptată de un panou de control în funcție de nevoile de răcire sau încălzire din cameră. Asta în timp ce tehnologia clasică presupune un compresor cu o singură viteză și numeroase cicluri de pornire/oprire în funcție de temperatura ambientală.


Tehnologia inverter vine la pachet cu o serie de beneficii de necontestat: consum mai mic de energie electrică, eficientă mai bună, zgomot redus și fiabilitate ridicată în timp. Chiar dacă dispozitivele care încorporează tehnologia inverter sunt mai scumpe, investiția va fi curând amortizată prin facturi mai mici la electricitate.

Tehnologia inverter

Avantajele și dezavantajele unui aparat de aer condiționat cu inverter

 

Tehnologia inverter

 

Caniculă vara, temperaturi care coboară până la -20 de grade Celsius în timpul nopții iarnă. Este clar pentru toată lumea că România a trecut în ultimii ani prin încercări grele din punct de vedere climatic. Ce faci în aceste situații? Creezi o tehnologie nouă, inovatoare, performantă, economică și fiabilă cu ajutorul căreia să poți beneficia de un confort termic sporit și acasă, dar și în spații comerciale, birouri, săli de cinema, hale industriale și lista poate continua la nesfârșit.
Dacă nu ai auzit încă vorbindu-se de tehnologia inverter ești printre puținii. Din acest material însă vei învața nu numai ce este, dar mai ales care sunt avantajele acestei tehnlogii, atât de mult lăudată și din ce în ce mai utilizată.

 

Ce este tehnologia inverter

 

Tehnologia inverter a apărut la începutul anilor 1900 și a ajuns să fie folosită în numeroase domenii tehnologice. În prezent inverter (n.a. Inverter (eng.) = invertor – mutator care transformă curentul electric continuu în curent electric alternativ) este aplicată cu mare succes mai ales în construcția aparatelor de aer condiționat. Numeroși producători de renume, precum Daikin, Mitsubishi sau Fujitsu, o folosesc deja pe scară largă.

 

Cum funcționează tehnologia inverter la aparatele de aer condiționat

 

Aparatele de aer condiționat ajustează temperatura dintr-o cameră cu ajutorului unui compresor. Într-un sistem tradițional de construcție a aparatelor de aer condiționat, compresorul trece doar prin două stări: stagnare sau funcționare la capacitatea lui maximă.

Altfel spus, în momentul în care tu pornești aparatul, acest tip de compresor va funcționa la capacitate maximă din primul moment și până în clipa în care temperatura din cameră ajunge la nivelul setat de tine. În acest moment, dispozitivul se închide singur, urmând să repornească în clipa în care senzorii detectează o schimbare de temperatură. Această schemă de pornire/oprire constantă a aparatelor de aer condiționat este oglindită în facturile tale uriașe la energie electrică, pe care le primești în cutia poștală pe timpul lunilor de vară.


Un aparat de aer condiționat dotat cu tehnologie inverter va regla temperatura dintr-o cameră fără a mai fi necesară oprirea și repornirea constantă a compresorului. În schimb, viteza de funcționare a compresorului va fi ajustată de senzori constant, în funcție de necesități și de setările tale.

Cu alte cuvinte, compresorul pornește la capacitate maximă și funcționează în aceste condiții până când temperatura ambientală ajunge la valoarea setată de tine. În acest moment, viteza compresorului va fi redusă în mod automat. Dacă temperatura din încăpere va crește din nou, această schimbare va fi detectată de senzori, care vor mari din nou viteza de funcționare a compresorului, fără a fi necesară o repornire a acestuia.


Poți crede la prima vedere că o funcționare continuă a compresorului va încarca factura la curent, însă vinovat de consumul mare de curent este de fapt compresorul clasic, a cărui viteză nu poate fi ajustată.

 

În ce domenii se folosește tehnologia inverter

 

În afara aparatelor de aer condiționat, tehnologia inverter este folosită, printre altele, și în producția de frigidere, cuptoare cu microunde sau device-uri pentru autoapărare cu electroșocuri. În plus, este cea mai recomandată atunci când vine vorba despre alimentarea cu ajutorul panourilor solare.


De ce este recomandată tehnologia inverter pentru alimentarea cu ajutorul panourilor fotovoltaice
Invertoarele special concepute pentru panourile fotovoltaice modifică tensiunea curentului, pentru ca aceasta să poată fi folosită într-o gamă variată de dispozitive electronice.


Invertoarele sunt numite câteodată și „motoarele sistemelor fotovoltaice“, pentru că fără acestea energia solară captată de panouri nu ar putea fi transformată în energie electrică, cea care pune în funcțiune toate aparatele pe care le avem în casă.


Avantajele și dezavantajele unui aparat de aer condiționat cu inverter
Dacă treci peste prețul sensibil mai mare al aparatelor de aer condiționat cu tehnologie inverter, vei descoperi numai avantaje, de la eficiența energetică, la confort sporit, fiabilitate sau funcționare silențioasă.

 

Eficiența energetică a unui aparat de aer condiționat cu inverter


Consumul ridicat de energie electrică în cazul aparatelor clasice de aer condiționat este dat de pornirea și oprirea repetată a compresorului. Însă, datorită tehnologiei inverter, care reduce viteza compresorului când temperatura atinge un nivel optim, aparatele de aer condiționat de ultimă generație ajung la un consum foarte mic de curent, fapt pe care îl vei simți imediat la buzunar.

 

 

Confort sporit datorită variațiilor mai mici de temperatură cu un aparat de aer condiționat cu inverter


Un aparat de aer condiționat cu tehnologie inverter încorporată va realiza mult mai rapid temperatura setată de tine. Această temperatură va fi însă menținută printr-o serie de corecții de finețe constante, pe care electronica echipamentului le va trimite către motorul inverter, care le va transmite mai departe compresorului. Efectul este lesne de înțeles – un confort constant, prin reglarea imediată a celei mai mici abateri de la temperatura dorită.

 

 

Randamentul de încălzire pe timpul iernii al aparatului condiționat cu inverter


Pompa de căldură a unui aparat de aer condiționat cu tehnologie inverter este dotată cu o capacitate nominală calculată pentru a putea compensa între 70% și 100% din eventualele pierderi de căldură, asta în timp ce pompa de căldură cu compresor inverter va funcționa doar la 50% din capacitatea pe care o deține. Ce înseamnă asta? Din nou, consum redus de energie și un confort termic sporit, mai ales că majoritatea locuințelor din România nu sunt izolate termic.

 

 

Funcționarea silențioasă a unui aparat de aer condiționat cu inverter


Compresorul clasic al aparatelor de aer condiționat consumă și foarte multă energie, dar face și mult zgomot, prin porniri și opriri repetate, care se aud chiar și la vecini. Această problemă este eliminată de un compresor care nu se mai oprește, ci își reduce viteza de funcționare.

 

 

Fiabilitatea aparatelor de aer condiționat cu inverter


Eficiente energetic, însă și foarte fiabile. Așa mai pot fi descrise aparatele de aer condiționat cu tehnologie inverter, ale căror piese sunt mai puțin solicitate decât cele ale sistemelor clasice, cu repetate porniri și opriri, și astfel se uzează mai greu.

 

 

Un stres mai mic pentru rețeaua electrică cu un aparat de aer condiționat pe inverter


Pornirile și opririle repetate ale unui compresor clasic cresc consumul de energie electrică, dar pun presiune și pe rețeaua electrică. Asta pentru că pornirea și oprirea reprezintă două șocuri, cu vârf de tensiune la pornire, care se repetă constant atunci când aparatul este pus în funcționare. Toate aceste probleme au fost eliminate odată cu apariția tehnologiei inverter.

 

 

Prețul unui aparat de aer condiționat cu inverter față de unul clasic


Prețul de achiziție al unui aparat de aer condiționat cu tehnologie inverter este mai ridicat decât cel al unui aparat clasic, însă investiția inițială va fi amortizată în scurt timp, prin scăderea facturilor de energie electrică.
 
Comparativ, dacă un aparat de aer condiționat clasic poate fi achiziționat și la prețuri sub 1.000 de lei, nu același lucru poate fi spus despre cele cu tehnologie inverter. Prețul acestora pornește de la aproxmativ 1.200-1.300 de lei, dar poate să depășească 2.000 de lei.

 


Dacă și tu ești un om practic și îți dorești nu numai facturi mai reduse la energia electrică, dar și un confort sporit, nu ar fi o idee rea să faci un upgrade și să montezi un aparat de aer condiționat cu tehnologie inverter.

Vezi și alte idei despre climatizare:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360