Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Soclul sau brâul casei: ce rol are, cum îl izolezi, plachezi și înfrumusețezi

Soclul sau brâul casei: ce rol are, cum îl izolezi, plachezi și înfrumusețezi

Se încarcă...
27560 vizualizări

Dacă esti în procesul de construcție a unei case, te vei confrunta cu momentul ridicării brâului, un element structural important, care poate determina durabilitatea căminului tău. Pentru ca tu să iei cea mai bună decizie, îți explicăm cum ar trebui să fie acesta construit, dar mai ales cum, de ce și cu ce materiale trebuie protejat.

Ce este un soclu

Cele mai populare metode pentru izolat soclul unei case

Cum asiguri funcționalitatea tehnică a soclului

Cum alegi culoarea potrivită pentru soclul casei

Ce este un soclu

Un soclu este o plintă, o bază folosită pentru a susține o fundație, o sculptură sau o coloană. În arhitectura unei case, dincolo de considerentele estetice, soclul reprezintă acea zonă-tampon cu rol de protecție a fațadei casei în calea stropilor de ploaie, a acumulărilor de zăpadă sau a infiltrațiilor din sol.

Un soclu bine proiectat și construit din materialele potrivite contribuie la trăinicia oricărei construcții. În cele ce urmează vom discuta despre cât de importantă e alegerea înălțimii corecte a soclului, a unui tratament corect al suprafeței, dar și a unor materiale potrivite pentru placarea lui.

Cele mai populare metode pentru izolat soclul unei case

Orice casă are un soclu, dar unii proprietari aleg să nu fie vizibil, ci să îl integreze în fațada casei. După un timp de la construcție, o parte din ei își dau seama că ar vrea să își protejeze brâul casei de umiditate, de soarele puternic și de vânt. Dacă te afli încă în faza de construcție, este mai simplu: poți alege una din variantele de mai jos pentru a izola soclul.

  • Vopsitul este o metodă ușoară și ieftină de a proteja atât un soclu nou, cât și unul recondiționat, dar și pentru a-i oferi un aspect estetic.
  • Tencuiala dură mozaicată creează o suprafață finală cu un aspect aspru, care ascunde micile imperfecțiuni.
  • Soclul se mai poate proteja și prin placare cu diverse materiale, precum piatră naturală, caramidă aparentă, siding din polimeri sau gresie de exterior – aceasta din urmă fiind o investiție pe termen lung ceva mai costisitoare, dar care poate contribui semnificativ la identitatea arhitecturală a casei.

Vopsitul

O primă opțiune la îndemână și pentru care nu trebuie să faci o mare investiție financiară este vopsirea. Poți alege o culoare care să se potrivească cu fațada casei, dar, foarte important, trebuie să acorzi o atenție sporită modului în care este aplicată, pentru ca rezultatul să fie unul durabil.

  • Primul pas este să îndepărtezi nisipul sau pământul care se află în jurul soclului, deoarece vei aplica vopseaua cu 5-10 centimetri sub nivelul solului.
  • Dacă sunt ferestre sau elemente în soclu pe care nu plănuiești să le vopsești, protejează-le înainte să te apuci de muncă. Dacă, din greșeală, stropești o fereastră, șterge rapid urma.
  • Un trafalet mic te va ajuta să aplici vopseaua după plăci sau în alte locuri greu accesibile.
  • Aplică vopseaua uniform și folosește mișcări în diagonală. Pentru ultimul strat, folosește ori mișcări de sus în jos, ori de la stânga la dreapta, nu amândouă.
  • Începe să aplici straturile pe spatele casei. După ce vei munci câțiva metri, te vei descurca mai bine, iar partea din fața casei va arăta mai bine.
  • Nu începe să aplici vopseaua dacă soarele este foarte puternic, deoarece vopseaua se va usca prea repede și vor rămâne urme.
  • Pentru a evita urmele inestetice, nu te opri din vopsit decât atunci când ajungi la un colț.

Tencuiala dură mozaicată

Tencuiala decorativă mozaicată este un material extrem de versatil care și-a câștigat popularitatea datorită faptului că se poate aplica pe orice suprafață de bază minerală, precum: tencuieli uzuale de var-ciment, ciment-var, gleturi de ipsos, beton, plăci de gips-carton și pe vopsitorii vechi rezistente la frecare și uzură.

Dincolo de utilitatea ei în izolarea soclurilor, tencuiala dură se mai aplică și pe alte suprafețe solicitate, precum pereții de pe casa scării. În toate aceste cazuri, tencuiala mozaicată este o alegere bună, deoarece oferă o protecție deosebită împotriva microorganismelor (mucegaiuri și alge), dar și împotriva șocurilor mecanice și a intemperiilor.

Este fabricată pe bază de dispersii de rășini acrilice, particule de cuarț și aditivi speciali, granule de marmură naturală, poliuretan sau silicon și fibre naturale. Aceasta aderă foarte bine la suport, are o putere mare de acoperire, timp bun de uscare, rezistență la zgâriere, șocuri mecanice, soluții alcaline, variații de temperatură, intemperii si, mai ales, este ușor de curățat.

În plus, e bine de reținut că tencuiala dură poate fi folosită pentru a ascunde eventualele defecte ale structurii sau poate crea o suprafață decorativă în relief. Dat fiind că, în timp, umiditatea poate contribui la fisurarea tencuielii, ia în considerare că aceasta trebuie întreținuta și chiar reaplicată periodic.

Placarea cu materiale decorative

Placarea cu diverse materiale este o opțiune foarte bună pentru cei care vor un soclu care să fie nu doar rezistent la îngheț, dezgheț și impact, ci și să ofere un aspect deosebit casei, în funcție de stilul dorit: de la rural, autentic, la tematici precum cabane de munte. Iată câteva exemple de astfel de materiale:

a. Piatra naturală

Piatra naturală poate fi o alegere potrivită deoarece protejează casa în timpul ciclurilor de îngheț și dezgheț, dar și de umiditate și căldură pe timpul verii. E potrivită pentru o casă cu un stil elegant sau rustic și poți crea un design individual prin alternarea texturilor și culorilor sale.

Atunci când aplici piatra naturală, trebuie să fii atent la poziționare. Pietrele trebuie să fie cât mai aproape una de alta, iar spațiile rămase trebuie să fie umplute cu ciment, pentru a preveni infiltrarea umezelii. De asemenea, ai grijă ca pietrele să fie la aceeași înălțime, din colț în colț, pentru ca aspectul final să fie uniform și plăcut.

b. Cărămida aparentă

Cărămida aparentă este una dintre soluțiile clasice folosite pentru placarea soclului. Are o greutate mai mică decât piatra naturală și poate fi folosită pentru diverse amenajări exterioare, poate chiar și interioare. Datorită aspectului uniform, cărămida armonizează spațiile exterioare ale casei.

În cazul unei astfel de placări, e importantă calitatea suprafeței-suport. Dacă peretele prezintă denivelări, e necesară o corectare prin gletuire. Peretele poate fi placat abia după ce este perfect drept.

c. Siding din polimeri

Sidingul din polimeri este o variantă mai ieftină și mai ușor de montat, deoarece vine sub forma panelată. În schimb, nu permite fundației să respire la fel de bine cum o face cărămida aparentă sau piatra naturală. Îți permite să obții finisaje precise, cu texturi aglomerate, care pot fi curățate ușor, mai ales cu un aparat de spălare cu presiune.

Sidingul este un panou cu o grosime de aproximativ 2 milimetri, cu o greutate ușoară, care este foarte versatil, poate avea o varietate de texturi, culori sau poate chiar imita materiale naturale.

d. Gresia de exterior

Gresia de exterior are o structură ceramică foarte rezistentă împotriva intemperiilor și a factorilor mecanici. Vine într-o gamă largă de culori, dimensiuni și modele, care îți permit să creezi un design unic, potrivit cu aspectul exterior al casei tale.

Mai mult, este ușor de curățat și de întreținut. Importantă este și alegerea dimensiunii plăcilor de gresie; cele mai mici vor fi mai durabile și se potrivesc pentru o casă obișnuită pentru o familie.

Criteriile de care să ții cont în alegerea materialului pentru placarea soclului

Pentru a obține un soclu de care te vei bucura mult timp de la constructie, înainte să investești într-un material, trebuie să ai în vedere următorii factori:

  • durabilitatea
  • rezistența la variațiile de temperatură
  • impermeabilitatea
  • gradul de dificultate în ceea ce privește montarea
  • întreținerea în timp
  • aspectul estetic – forma, dimensiunea, culoarea
  • raportul preț-calitate

Cum asiguri funcționalitatea tehnică a soclului

Înainte de a proteja soclul prin intermediul diverselor materiale, acesta trebuie să respecte anumite indicații de construire. Rezistența în timp și eficiența brâului sunt determinate de modul în care acesta a fost ridicat.

Soclul trebuie să fie bine protejat de umezeală, pentru ca fundația și clădirea să reziste în timp. Asigură-te că:

  • pantele de la sol sunt înclinate suficient astfel încât apa să nu se strânga la bază;
  • țevile de scurgere a apei de ploaie au un punct de scurgere aflat la o distanță de cel puțin 50 de centrimetri față de casă;
  • solul este pregătit împotriva înghețului;
  • spațiul de sub casă este bine ventilat.

Soclul este parte din fundație, care poate fi îngropată aproximativ 2- 2,5 metri în pământ. Înălțimea deasupra solului (soclul) trebuie să fie de minimum 50 de centimetri, dar poate ajunge și până la 2 metri, dacă vrei să incluzi un subsol sau demisol.

Soclul trebuie să conțină o componentă impermeabilă (ex: hidroizolant pe bază de ciment), care este aplicată la 15-20 de centimetri față de sol, dar sub podea. Rolul ei este să nu permită umezelii să pătrundă de-a lungul pereților.

Mai mult, în interiorul soclului se va regăsi un material rezistent care ajută fundația să nu fie afectată de îngheț, precipitații și umezeală. Cu acest scop, se folosește des polistirenul expandat.

Cum alegi culoarea potrivită pentru soclul casei

Atunci când alegi culoarea soclului, cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este potrivirea cu stilul casei.

  • Nu uita să iei în considerare plantele din grădină sau peisajul din jur. Poți alege culori asemănătoare mediului sau culori contrastante, care să atragă atenția asupra casei. Spre exemplu, dacă grădina ta este plină de verdețuri, îți poți scoate în evidență casa printr-un soclu de culoare crem.
  • Un soclu în culori deschise (alb, crem, albastru deschis) va face casa să arate mai înaltă, în timp ce un soclu în culori închise (gri, maro, negru) va integra mai bine casa în mediul înconjurător.

Când ești în procesul de construcție al casei, acordă o atenție deosebită și soclului, deoarece acesta va determina nu doar rezistența pe termen lung a căminului tău, ci și aspectul acestuia.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360