Fundația BricoDépôt și Habitat for Humanity România anunță un parteneriat nou, prin care vor fi reabilitate locuințele a 30 de familii din județele Neamț, Iași și Prahova. „Reclădim vieți. Un proiect pentru cei mai vulnerabili în fața pandemiei” este o inițiativă extrem de necesară, în contextul în care familiile care locuiesc în condiții improprii, sunt dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19.
Proiectul este finanțat integral de Fundația BricoDépôt, printr-o contribuție financiară de 300.000 lei și va fi implementat de Habitat for Humanity România, pe o perioadă de 4 luni.
50% dintre români locuiesc în case improprii (prea mici, insuficient încălzite, cu mucegai, acces precar la grup sanitar sau utilități de bază), ȋn timp ce 39% locuiesc ȋn case cu probleme semnificative, iar dintre aceştia, 75% consideră că nu au deloc sau au prea puțin sau control asupra situaţiei. Aşa arată rezultatele studiului „Dacă pereții ar vorbi”, despre calitatea condiţiilor de locuit, realizat de Grupul Kingfisher, ȋn cinci ţări europene, cu suport local din partea Fundaţiei BricoDépôt.
Conform aceluiaşi studiu, problema locuințelor improprii s-a accentuat în contextul pandemiei, în special pentru grupurile vulnerabile. Pentru 34% dintre respondenți, condițiile improprii de locuit au devenit și mai presante odată cu adoptarea măsurilor de izolare. În același timp, 47% au asociat emoții negative cu statul în casă, simțindu-se prizonieri în propria locuință.
Familiile care nu își pot îmbunătăți condițiile de locuit sunt și mai vulnerabile în această perioadă, când o locuință este cea mai sigură apărare în fața noului coronavirus. Incertitudinea pe care cu toţii o simțim acum, familiile vulnerabile o simt dintotdeauna. O casă în care acoperișul aproape se prăbușește, pereții sunt pătrunși de mucegai, iar utilitățile de bază nu există, nu este un loc sigur pentru locuit.
Pandemia de COVID-19 a urgentat nevoia familiilor vulnerabile de a avea o casă decentă. Astfel, Habitat for Humanity România și Fundația BricoDépôt vin în întâmpinarea acestei nevoi prin reabilitarea a 30 de locuințe din comunități dezavantajate.
„#StaiAcasă este un îndemn ușor de urmat pentru cei care au un loc pe care să îl numească „acasă”. Un loc cu condiții adecvate de locuit, unde se pot bucura de iubirea celor apropiați. Pandemia de COVID-19 a acutizat nu doar criza din sănătate, dar și o alta despre care nu s-a vorbit. Cea a locuirii. Ne bucurăm să venim în sprijinul familiilor care locuiesc în condiții precare, alături de Fundația BricoDépôt. Împreună vom reclădi viețile acestor familii și vom mai face un pas mic, dar important pentru accesul tuturor oamenilor la locuire decentă.”, Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.
„În pragul sărbătorilor de iarnă, gândul ne zboară şi mai mult decât de obicei către acasă, acel camin calduros ȋn care ne simţim confortabili şi feriţi de orice pericol. Din pacate ȋnsă, pentru prea mulţi oameni, acest sentiment este doar un vis ȋndepărtat, din cauza condiţiilor improprii de locuit şi a consecinţelor negative directe asupra calității generale a vieții, a sănătăţii, vieţii sociale, precum şi asupra creşterii şi dezvoltării copiilor. Prin proiectele Fundaţiei BricoDépôt, ne dorim să contribuim la schimbarea acestei realități, aşadar parteneriatul cu Habitat for Humanity România este un pas important spre ȋndeplinirea obiectivului pe care ni l-am asumat, acela de a ajuta cât mai mulţi oameni să afle ce ȋnseamnă cu adevarat acasă.”, spune Ştefan Urziceanu, manager al Fundaţiei BricoDépôt şi consilier CSR ȋn cadrul Brico Dépôt România.
Familiile vor fi selectate începând cu luna ianuarie 2021, pe baza urgenței și a gravității problemelor de locuit, iar proiectele vor fi implementate în perioada februarie – aprilie 2021, în județele Iași și Neamț și martie – aprilie, în județul Prahova.
Astfel, în luna ianuarie va începe procesul de selecție a 20 de familii din județele Iași și Neamț, urmând ca în luna februarie să fie selectate alte 10 familii din județul Prahova. Pentru identificarea comunităților vulnerabile, vor fi implicate Serviciile Sociale din cele 3 județe, precum şi alte organizaţii neguvernamentale partenere.. În procesul de selecție a familiilor vor fi luate în considerare următoarele aspecte: gravitatea problemelor de locuit, ȋn contextul pandemiei COVID-19, veniturile familiei, numărul de membri, precum şi tipul de intervenție.
Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity România construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse și ridică de la 0 sau reabilitează centre de utilitate publică în comunități vulnerabile. De asemenea, organizația derulează programe de prevenție și răspuns la dezastre naturale precum și programe de advocacy în domeniul locuirii sociale.
Habitat for Humanity România lucrează pentru o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent.
Din anul 1996 și până în prezent, organizația a ajutat peste 100.000 de români să aibă un cămin primitor și a construit sau reabilitat peste 2.700 de locuințe. Proiectele sunt realizate cu sprijinul voluntarilor, iar în 25 de ani, peste 42.000 de voluntari români și străini au muncit pe șantierele Habitat din țară. Pentru mai multe detalii, intrați pe www.habitat.ro sau Facebook.com/Habitat.ro.
Despre Fundaţia BricoDépôt
Fundaţia BricoDépôt a fost înființată ȋn 2019, de către Brico Dépôt România, parte a Grupului Kingfisher, având drept obiectiv principal susținerea proiectelor de îmbunătăţire a condiţiilor de locuit, a calităţii şi a siguranţei vieţii, ȋn comunități dezavantajate din Romȃnia. Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați: https://www.bricodepot.ro/fundatie/.