Fundația BricoDépôt își continuă an de an misiunea de a îmbunătăți condițiile de locuit, calitatea și siguranța vieții în comunitățile dezavantajate din România. Misiunea a fost susținută în 2022 cu ajutorul celor 120 de voluntari Brico Dépôt. Aceștia au investit peste 400 de ore de voluntariat pentru a susține cei aproape 600 de beneficiari din comunitățile vulnerabile din România.
Dincolo de „ușile” departamentelor în care activează zi de zi angajații Brico Dépôt, se ascunde o poveste frumoasă. Cea a voluntarilor care, încă de la înființarea Fundației BricoDépôt, și-au dedicat resurse proprii de timp, aptitudini și efort pentru a se alătura acțiunilor de voluntariat din cadrul Fundației (donare de sânge, târguri interne în favoarea beneficiarilor, acțiuni de renovare sau îmbunătățire a condițiilor de locuit). În 2022, aceștia au participat la șase acțiuni de voluntariat - două împreună cu parteneri instituționali (școli și grădinițe) și patru acțiuni în colaborare cu ONG-urile partenere.
„Prin Fundația BricoDépôt derulăm an de an programe menite să schimbe vieți. Proiectele și inițiativele Fundației sunt aliniate misiunii noastre de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de locuit și accesului la educație. Alături de noi, îi avem pe colegii noștri care se ofera voluntari, muncesc pe șantier, construiesc, amenajează, donează și fac tot ce le stă în putere pentru a aduce binele în comunitățile din care fac parte. Este un motiv de mândrie și bucurie, un privilegiu de a avea o astfel de echipă”, spune Adela Smeu, Director General Brico Dépôt România.
40 de beneficiari din județele Prahova și Constanța au primit o locuință
Sub umbrela programului Casele bune schimbă vieți, voluntarii Brico Dépôt s-au alăturat Fundației Habitat for Humanity și au participat la două acțiuni pe șantier. În cadrul primei acțiuni de voluntariat, echipa de Tehnologie și Transformare, a ales să își petreacă una dintre cele două zile de teambuilding pe șantierul New Homes Berceni, județul Prahova, unde Habitat for Humanity construiește locuințe pentru a ajuta familiile cu venituri reduse să aibă șansa de a locui într-o casă decentă.
A doua acțiune de voluntariat pe șantier a avut loc în preajma Crăciunului, la Hope Build Cumpăna, în județul Constanța. Aici, colegii de la Brico Dépôt s-au alăturat Fundației Habitat for Humanity pentru un scop comun – cât mai multe familii din România să aibă o locuință decentă și sigură, unde să-și petreacă sărbătorile.
Acces la educație pentru 145 de copii din cadrul Centrului FARA și al grădinițelor din comunele Păușești și Dumești, cu ajutorul voluntarilor Brico Dépôt
Fundația BricoDépôt susține o dezvoltare integrată a familiilor din comunitățile dezavantajate din România. Astfel că, pe lângă misiunea de a îmbunătăți condițiile de locuit, activitățile de voluntariat în care s-au implicat angajații Brico Dépôt au scopul de a oferi șansa la educație de calitate copiilor și tinerilor din familiile vulnerabile.
În 2022, voluntarii din magazinul Brico Dépôt Iași au hotărât să își dedice o zi întreagă în sprijinul Grădiniței Păușești. Umăr la umăr au creat "Grădina de relaxare, liniște și învățare", oferindu-le copiilor care participă la Cercul Pedagogic organizat de grădiniță un cadou de Paște deosebit – un spațiu în care să se poată relaxa și învăța.
La fel s-a întâmplat și pentru Grădinița din Dumești, unde angajații voluntari din Iași s-au asigurat că începutul anului școlar îi prinde pe cei mici pregătiți pentru a beneficia de educație de calitate. Aceștia au amenajat o grădină de relaxare și joacă, prin intermediul căreia cadrele didactice să poată implica micuții în activități menite să le formeze capacități, deprinderi și competențe care să îi ajute în următorii pași. De asemenea, voluntarii de la sediul Brico și din magazinul Vitan din București, s-au alăturat unei inițiative prin care au amenajat curtea și grădina Centrului FARA. Aceștia au lucrat la toaletarea copacilor și a spațiului verde, au semănat gazonul, au reabilitat și vopsit gardul și i-au învățat pe coordonatorii centrului cum să întrețină locul de joacă, curtea și grădina.
2 târguri interne au fost organizate prin campania „Fă-ți cadou o faptă bună” de către angajații Brico Dépôt, pentru 410 beneficiari din centre de plasament și cămine de tip familial
„Fă-ți cadou o faptă bună” este campania lansată de către angajații-voluntari ai Brico Dépôt care, an de an, participă la o strângere de fonduri în cadrul companiei, pentru a le oferi copiilor și familiilor defavorizate, cadouri și suport material pentru un trai decent. În 2022, aceștia au donat produse în valoare de 11.500 de euro pentru 410 beneficiari.
Prima acțiune a fost desfășurată de către angajații Brico Dépôt chiar de Ziua Copilului. Prin campania "Fă-ți cadou o faptă bună" – dedicată copiilor din centrele FARA și MIA - 200 de copii din 3 cămine ale ONG-urilor partenere au primit, poate pentru prima data în viață, un cadou cu ocazia acestei sărbători.
A doua acțiuni a avut loc în preajma Crăciunului, când voluntarii Brico Dépôt au fost Moș Crăciun pentru 210 beneficiari din Fălticeni, Suceava, Cluj și Gherla. Aceștia au primit cadouri, conform dorințelor pe care și le-au pus pe lista Moșului și s-au bucurat de un cadou special pregătit pentru ei.
„Pentru noi, oamenii reprezintă una dintre cele mai importante resurse pe care le putem oferi comunității din care facem parte. An de an, colegii nostri voluntari își unesc forțele pentru a susține beneficiarii Fundației BricoDépôt. Astfel, suntem bucuroși să avem un sprijin necondiționat din partea lor pentru a putea susține atât îmbunătățirea condițiilor de locuit, cât și accesul la educație și la un mediu propice pentru învățare și dezvoltare”, completează Cătălin Mazilu, Director Operațiuni, Brico Dépôt România și Membru în Consiliului Director al Fundației BricoDépôt.
Printre obiectivele Brico Dépôt de anul acesta se află continuarea campaniei „Casele bune schimbă vieți” si oferirea oportunităților de implicare a angajaților în acțiunile Fundației. Campania „Casele bune schimbă vieți”, în cadrul celei de-a patra ediții, își propune să ofere ONG-urilor participante, oportunitatea de a contribui la construirea, renovarea sau îmbunătățirea condițiilor de locuit a comunităților dezavantajate din România.