Fundația BricoDépôt și Habitat for Humanity România
30 de familii vulnerabile din județele Iași, Neamț și Prahova au fost selectate în proiectul Reclădim vieți, dezvoltat de Fundația BricoDépôt şi Habitat for Humanity România

Fundația BricoDépôt și Habitat for Humanity România au selectat cele 30 de familii ale căror locuințe vor fi reabilitate până la finalul lunii aprilie, în cadrul inițativei „Reclădim vieți. Un proiect pentru cei mai vulnerabili în fața pandemiei”. Proiectul a fost lansat la finalul anului 2020 și trage un semnal de alarmă asupra nevoii de locuințe decente la nivel național.

Scopul proiectului este îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru 30 de familii vulnerabile din județele Iași, Neamț și Prahova. Inițiativa este cu atât mai necesară în contextul pandemic, când familiile care locuiesc în case improprii sunt lipsite de apărare în fața virusului COVID-19.

Proiectul este finanțat integral de Fundația BricoDépôt, printr-o contribuție financiară de 300.000 lei și va fi implementat de Habitat for Humanity România.

Pentru identificarea comunităților vulnerabile au fost implicate autoritățile locale din cele trei județe, iar familiile selectate locuiesc în case construite pe structuri improvizate, nesigure sau care necesită reparații urgente.

Situația locuințelor improprii din România este alarmantă. Coform studiului „Dacă pereții ar vorbi”, despre calitatea condiţiilor de locuit, realizat de Grupul Kingfisher, 50% dintre români locuiesc în case improprii (prea mici, insuficient încălzite, cu mucegai, acces precar la grup sanitar sau utilități de bază) ȋn timp ce 39% locuiesc ȋn case cu probleme semnificative, iar dintre aceştia, 75% consideră că nu au deloc sau au prea puțin sau control asupra situaţiei. Pentru 34% dintre respondenți, condițiile improprii de locuit au devenit și mai presante odată cu adoptarea măsurilor de izolare în pandemie.

„La Habitat for Humanity România, lucrăm pentru o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent. Prin proiectul Reclădim vieți, realizat cu ajutorul Fundației BricoDépôt, nu vom schimba o lume întreagă. Însă vom schimba lumea unei familii, a unui copil care va învăța mai bine la școală, pentru că în camera în care își face temele va fi cald, iar pereții nu vor mai fi pătrunși de mucegai. Ne dorim prin această inițiativă să tragem un semnal de alarmă asupra nevoii de locuințe decente la nivel național și, totodată, să îi îndemnăm și pe ceilalți să se alăture efortului nostru de a oferi cât mai multor familii acces la locuire decentă.”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.

„Prin proiectele Fundaţiei BricoDépôt, ne dorim să contribuim la schimbarea realității triste ȋn care prea mulţi oameni ȋncă nu ştiu ce ȋnseamnă cu adevarat acasă, iar parteneriatul cu Habitat for Humanity România este un pas important, cu atât mai mult cu cât, contextul actual a accentuat consecinţe negative ale condiţiilor improprii de locuit asupra calității generale a vieții.”, spune Ştefan Urziceanu, manager al Fundaţiei BricoDépôt şi consilier ȋn investiţii comunitare, ȋn cadrul Brico Dépôt România.

Lucrările de reabilitare la cele 30 de locuințe vor fi realizate ȋn lunile martie și aprilie, urmând ca la finalul proiectului, familiile să aibă un spațiu adecvat și sigur unde să locuiască. Lucrările vor fi efectuate de echipa de constructori Habitat for Humanity România și presupun intervenții precum: înlocuire tâmplărie, reparații acoperiș, finisaje interioare (tencuieli, zugrăveală, pardoseală), montare sistem de încălzire nou, montare parchet, etc.

Suntem nerăbdători să vă putem ȋmpărtăşi zâmbetele de la finalul lucărilor.